Riham
    Hej det är så att jag kollat min studieplan för Vård och omsorgsarbeteyrkesprogrammet, och förstår inte riktigt vilka kurser som jag kan ha f i. Jag vet att jag inte kan ha f i högskoleförberedande kurser och gymnasiegemensamma ämnen samt ämnen som jag måste vara behörig i till att gå den utbildning jag vill (särskild behörighet), men om jag har mer än 2500 poäng, vilka kurser är det okej att ha f i? Får jag inte ha f i någon kurs som finns i min studieplan?

    2 Svar

    Peter SYV på GymnasieGuiden

    Hej Riham,

    du läser på Vård- och omsorgsprogrammet och läser mer än 2500 poäng. Stämmer det?

    Du vill uppnå kraven för gymnasieexamen - och undrar vilka kurser du kan få F i?

    Hur många fler poäng läser du, än 2500 obligatoriska poäng?

    Det är också så här att i fall du inte planerar läsa efter gymnasiet, utan vill söka jobb som Undersköterska - så är det i praktiken OK att inte uppnå kraven för gymnasieexamen. Man kan få jobb som Undersköterska även med Studiebevis, dvs när du inte riktigt uppnått allt som krävs för Examensbevis.

    Du bör göra ditt bästa och försöka få godkända betyg i alla kurser du läser. Det förstår du själv också, är jag ganska säker på.

    Om du vill veta vilka kurser som du får få F i - och ändå uppnå kraven för examensbevis från Vård- och omsorgsprogrammet, så är det viktigt att tänka på att du måste - hur som helst - ha godkända betyg i minst 2250 poäng. Det är, alltså max 250 poäng F som en elev kan ha i sitt Examensbevis (i vanliga kurser, som inte är "u"-kurser, utökade och markerade med "U").

    Du nämner också högskoleförberedande kurser och jag gissar därför på att du läser svenska eller svenska som andraspråk 3 samt engelska 6 - för att bli behörig till högskola. Just de kurserna kan du ha F i och få examensbevis från ett yrkesprogram. Du är då inte behörig till högskola men du får ett yrkesbevis.

    Du kan senare komplettera med betyg från komvux eller prövningar.

    Om du vill ha Examensbevis som ger dig grundläggande behörighet till högskolestudier, då måste du ha godkända betyg i

    svenska eller svenska som andraspråk 1, 2 och 3

    engeska 5 och 6

    matematik 1 (men om du vill bli behörig till Sjuksöterskeprogrammet - även i matematik 2).

    Sedan måste du också ha minst 400 poäng godkända i Programgemensamma ämnen och du måste sammanlagt ha minst 2250 godkända poäng.

    Vilka kurser som blir markerade med "U" utökade spelar roll. I det U-kurser kan du ha F i alla och ändå få Examensbevis och behörighet till högskola (men inte om U-kurser krävs för grundläggande eller för särskild behörighet).

    Det är ganska så krångliga regler och jag vet inte om jag kan förklara på ett enklare sätt. Bäst vore om jag kunde se din studieplan.

    Försök få godkända betyg i alla kurser. Om du inte orkar det, gå prata med SYV på din skola, som kan definitivt peka ut de kurser som du kan lägga mindre krut på och ändå uppnå kraven för Examensbevis och för behörighet till den eftergymnasiala utbildnignen som du siktar på.

    Tips - se på www.yhguiden.se om du hittar några intressanta YH, det finns flera olika som utbildar till Specialistundersöterska.

    Mvh

    Peter Syv

     

    • : nu blir jag förvirrad, ska jag ha minst 2500 eller är det 2250 poäng i examensbeviset? Hur vet jag vilka kurser som är U-kurser? Är det bara alla kurser som jag inte har någon nytta av som jag själv räknar som U-kurs eller?
    • Milla : för att uppfylla kraven för gymnasieexamen måste man ha betyg i minst 2500 poäng. Av dem kan man ha högst 250 poäng F betyg (F är också betyg). Max 250 F-poäng men inte i vilka kurser som helst, utan i vissa kurser måste man tvunget ha E eller högre, som t.ex i Gymnasiearbete. Jag skriver nu ett nytt svar till dig.
    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej Riham! Du har skrivit en kommentar där du undrar om du ska ha minst 2500 poäng eller är det 2250 poäng i Examensbeviset samt undrar också om hur du vet vilka kurser som är U-kurser.

    Svar på din kommentar är:

    från din individuella studieplan bör det framgå vilka kurser som du läser som "utökade". Det är enbart om du totalt läser mer än 2500 poäng som du kommer att ha några U-kurser (för det har rektor i så fall fattat beslut, för att normalt sett läser man inga U-kurser). Det är ett undantag att man läser en eller flera U-kurser. Du ansöker om det och rektor kan bevilja eller avslå.

    Om du inte ansökt om att läsa U-kurser, kommer du inte att läsa dem. I så fall läser du 2500 poäng (av dem 100 poäng Examensarbete). Vård- och omsorgsprogrammet är ett yrkesprogram. På ett yrkesprogram måste man ha godkända betyg i Matte 1, Engelska 5 och Svenska eller Svenska som andraspråk 1 + i minst 400 poäng programgemensamma kurser och för övrigt får ha F betyg men i max 250 poäng. Då uppfyller man kraven för gymnasieexamen.  Läs gärna på den här sidan på GymnasieGuiden om vilka krav som ställs på en elev för att kunna få Examensbevis.

    Vi rekommenderar, givetvis, att man gör sitt bästa i varje kurs och inte på förhand planerar i vilka kurser det är OK att få F i betyg.

    Med F i betyg i Examensbeviset har man sämre chans att komma in på en eftergymnasial utbildning (därför att meritvärde blir lägre).

    Arbetsgivare kan också prioritera dig som sökande lägre, om du har F i ditt Examensbevis.

    Det är inte omöjligt att få jobb, men svårare än utan några F i Examensbeviset.

    Hoppas mitt svar förklarar en del.

    Återkom om ngt är oklart eller om nya frågor dyker upp!

    Lycka till!

    Milla SYV

    Studie- och yrkesvägledare
    • : jag har en annan fråga, och det är ifall det bara är möjligt att ha utökade kurser (alltså f i) gymnasiegemensamma ämnen? Eller får det bara vara f i programgemensamma, programfördjupning, etc.? Jag kommer att förmodligen hamna på 3,700 poäng i min studieplan (betygsatta kurser), alltså då utan några f, och det verkar vara för mycket, eftersom jag lägger mycket tid på dessa kurser som kan vara onödiga så vill jag helst rådas skippa någon eller några jag redan har f i så jag inte behöver läsa upp. Jag är självklart medveten om vika kurser som kan vara viktiga för att kunna söka som särskild behörighet, för jag vet vad jag vill söka till.
    • Mikael : Det är din gymnasieskola som utfärdar ditt Examensbevis. Rektor skriver under och med sin underskrift försäkrar om att allt gick rätt till, reglerna har följts mm. SYV på din skola förbereder Examensbeviset för Rektor för påskrift. Det är, alltså SYV på ditt program, som kommer att utforma ditt Examensbevis (oavsett vad t.ex vi här på Fråga SYV svarar dig, så är det inte vi som bestämmer). Reglerna kan ibland tolkas på olika sätt och vissa undantag får göras. Vi kan berätta för dig hur reglerna ser ut, t.ex att för att uppfylla krav för gymnasieexamen måsta man bl a ha minst 400 godkända poäng (på ett yrkesprogram) i programgemensamma ämnen. Du kan göra en av följande: skriv av alla dina kurser med tillhörande betyg och skicka in i en ny fråga till oss - eller gå prata med SYV på ditt program.
    • : men är det så att studieplanen kan innehålla mer än 2,500 poäng isåfall, eller ska den inte det? För att min inte stämmer med 2,500 poäng. Mina betygsatta kurser blir sammanlagt inte ens 2,500, utan lägre, men sammanlagt räknade med mina kurser jag i nuläget läser upp så omfattar poängen 3,700 poäng.. ska det vara så?
    • Anna : Studieplan kan innehålla mer än 2500 poäng, men de överstigande "poängen" läses i så fall som Utökade kurser och kommer i Examensbeviset bli markerade med "U".
    • : okej, så eftersom jag läser på yrkesvård och omsorgsprogrammet, ska jag ha 2250 poäng. Men om jag vill plugga vidare på högskolan, måste jag ha 2500? Eller går 2500 bra ändå för en yrkesexamen med högskoleförberedande syfte?
    • Liselotte : Läs på http://www.gymnasieguiden.se/informeras/vad-kraevs-foer-att-uppna-gymnasieexamen om kraven för gymnasieexamen på olika program. återkom sen om ngt. är oklart ... L. :)
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'moderna språk' (709 st.)

    • anonymmmmm444

      Vad blir mitt meritvärde?

      Hej! Jag har precis tagit studenten och gick ut sambeteende med 13.02 i jämförelsetal. Men vad blir mitt meritvärde och poäng om jag läst eng 7, spanska 3 & 4, samt matte 1b & 2b? Blir min slutgiltiga merit 14.02?

      Milla : : Hej,om du söker till svenska högskole-universitetsutbildningar, så accepterar de flesta av dem Meritpoängen (extrapoängen); se gymnasieguiden.se/meritpoängGodkänt betyg i engelska 7 ger + 1.0... Läs hela svaret
    • Jonas Björkström

      Dubbelt betyg i moderna språk?

      Hej! I början av min gymnasietid läste jag moderna språk 3 spanska och fick där ett E, jag upptäckte däremot i årskurs 3 att jag kunde ha läst mitt modersmål arabiska som moderna språk istället och gjorde därför en...

      Milla : : Hej,jag svarade mycket kort i en kommentar till din fråga om att svar på din fråga beror helt och hållet på hur ditt examensbevis kommer att se ut.Om du totalt har betygen i "endast" 2500... Läs hela svaret
    • 12Sara34

      Moderna språk betygsvärde?

      Hej, Stämmer det att om man har moderna språk i grundskolan blir alltid meritvärdet högre? Om jag ligger back i moderna språk och har lång väg att gå för att klara att få betyg i det. Är det inte bättre att jag fokuserar...

      Milla : : Hejsan,du får gärna läsa på gymnasieguiden.se/räkna-ut-ditt-meritvaerdeOm en elev har betyget D i 17 ämnen i sitt slutbetyg från grundskolan (ett av de ämnena Moderna språk som... Läs hela svaret
    • Kloker

      Danska som modernt språk?

      Hej, Jag undrar om det finns någon högstadieskola i Sverige som erbjuder Danska som modernt språk? Vilka i så fall? Jag tänker inte på modersmål eller del av svenskaundervisning, utan istället för exempelvis tyska eller franska).

      Milla : : Hej!Det är mycket svårt att ge en exakt lista över högstadieskolor i Sverige som erbjuder danska som modernt språk eftersom skolornas kursutbud kan variera från år till år och bero... Läs hela svaret
    • Cirkulation

      Moderna språk på Teknik?

      Hej jag vet att moderna språk ger högre merit och massor med folk säger att man inte läser moderna språk på teknik är det sant och hur fungerar det inom teknik jag har sett vissa elever som läser moderna språk i 1an.

      Milla : : Hej!Ämnet Moderna språk är inte ett obligatoriskt ämne på någon av inriktningarna på teknikprogrammet, så det går inte svara ang. om du ska få läsa någon kurs... Läs hela svaret
    • Cirkulation

      Yrke i framtiden ?

      Så om jag vet att jag vill tex jobba inom ingenjörslinjen och ekonomi linjen så skulle inte Natur vara bäst eftersom man får läsa biologi 2 och kemi 2 ( ämnen som man egentligen inte behöver utan som behövs om man vill arbeta inom vård...

      Milla : : Hej,det är endast de kurser som är Obligatoriska på den utbildningen som du går på gymnasiet som du garanterat får läsa. Moderna språk är inte obligatoriska på TE. Matematik 4 och... Läs hela svaret
    • mallan

      meritpoäng modernt språk?

      Hej, Jag går i åk 9 och läser franska. Jag tycker det är svårt och funderar på att byta till spanska i gymnasiet. (ska gå ekonomi). Om jag fortsätter med franska vet jag att jag får extra merit, men om jag bara får E i betyg plus extra...

      Milla : : Ja, det är bättre för att det kommer ge dig högre meritvärde.Det är med meritvärdet som du konkurrerar om studieplats på de svenska högskole-universitetsutbildningar. Vissa utbildningar... Läs hela svaret
    • Fatima

      Meritpoäng för att höja betyg?

      Hej! Jag funderar på att höja mina gymnasiebetyg för att eventuellt läsa till tandläkareprogammet. Jag har hört att Moderna språk i Arabiska kan ge extra merit. Min fråga är i vilken nivå får man meritpoäng? Jag har sen tidigare...

      Milla : : Hejsan,börja gärna med att kika på information på gymnasieGuiden.se/meritpoäng Du kan där och på andra sidor som berättar om meritpoängen se att engelska 7 ger + 1.0... Läs hela svaret
    • Ranim

      arabiska (moderna språk) ?

      Hej, Jag har hört att arabiska som modern språk 3 och 4 ger 1,5 merit poäng., men problemet är att min kommun har inte dessa kurser tillgängliga i gymnasiet utan jag ska läsa dem i Komvux efteråt. Hur kommer dem adderas om jag har ändå läst...

      Milla : : Hej,det är två Olika situationer:om du går ut gymnasiet med Examensbevis (uppfyller kraven och får ut gymnasieexamen) då kan du sedan inte ta bort eller byta ut några kurser ur ditt examensbevis. I... Läs hela svaret
    • Spiff

      Nationella prov i moderna språk 4?

      Hej, min skola har valt att göra nationella prov i moderna språk. Min lärare säger nu att jag ligger på ett C i betyg. Jag är däremot övertygad om att detta kommer sänkas, kanske till och med bli ett F efter nationella proven, för hela min...

      Milla : : Hejsan!Fråga skolverket (om du vill, tel.nr 08-527 332 00); det vi tidigare fått i svar från skolverket var att med att skolan inför NP, så blir det provet obligatoriskt för alla elever som... Läs hela svaret
    • Rammosh2002

      Moderna språk (ämne) och modersmål (ämne) på samma språk?

      Jag studerar bara på komvux (jag gick aldrig på gymnasiet). Min fråga är om jag kan inkludera kurser för min högskoleförberedande examen inom studieområdet naturvetenskap och teknik (2400 poäng), både Moderna språk (500 poäng) och Modersmål (300 poäng). Notera: Båda Modersmål och Moderna språk...

      Milla : : Hej!Min bedömning är att du kan/får inkludera 800 språkkurser inom examensbevisets 2400poäng.Att du vill inkludera kurser i ämnet Moderna språk och i ämnet... Läs hela svaret
    • Carl linus

      Räknas utökad kurs med?

      Hej! Jag har läst moderna språk 3 i både spanska och franska. Kommer mitt franska betyg vara tvunget att räknas in på meritvärdet eftersom det är en meritgivande kurs, även om den är utökad, eller kan moderna språk 3 i spanska bara...

      Milla : : Hej!Svar på din fråga beror på hur ditt examensbevis ser ut, vilka kurser som är markerade med U i ditt examensbevis. Om du redan fått ut ditt examensbevis uppge vilken eller vilka kurser som i ditt... Läs hela svaret
    • Mello

      Läsa till yrkeslärare?

      Hej! Jag blir klart till fritidsledare utbildning nu i juni. Men jag vill läsa vidare till yrkeslärare , Jag har jobbat 8 år som lärare och har undervisat i förskoleklass men även i spanska. Jag har spanska som modersmålsspråk. Hur kan jag göra...

      Milla : : Hej,för att i Sverige bli "behörig yrkeslärare" alltså kunna få ut legitimation från skolverket, behöver man (som regel) ha examen från yrkeslärarprogrammet som är ett... Läs hela svaret
    • erikzhansun

      språk på univesitetet?

      Hej jag går på gymnasiet och tänker plugga vidare på högskola/univesitetet och fundera på att läsa journalistprogrammet. Får man lägga till kurser i moderna språk under utbildningen

      Milla : : Hej!Du får gärna kika på information på lärosätenas egna webbplatser och kontakta studievägledare som jobbar på de institutioner där det aktuella programmet ges. Vad jag kan se, så... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga