Valeria
    Hej,

    Jag är en elev inom linjen samhällsvetenskap inr. beteendevetenskap och jag ligger ganska bra med när det gäller betyg men har otroligt hög frånvaro, det har jag haft under en lång period nu, från 7 an. Jag har alltid haft en hög frånvaro eftersom jag haft det dåligt med min psykiska hälsa och aldrig blivit diagnostiserad eftersom jag inte sökt hjälp.

    Jag undrar om jag avslutar första ringen och avslutar alla kurser jag har just nu, kan jag ''spara'' poängen och ta en paus på ca 1 år så jag kan börja andra ringen när jag kommer tillbaka och mår bättre och klarat ut de problemen jag har just nu?

    Jag har pratat med mina vårdnadshavare och jag är stöttad, ska prata med min SYV i skolan också men ville kolla med denna sida först.

    TL:DR
    Går det att ta ett års paus efter att ha avslutat första året, och sedan komma tillbaka efter ett år med de avslutade kurserna och påbörja det andra året utan några konsekvenser?

    2 Svar

    Liselotte SYV på GymnasieGuiden

    Hej Valeria,

    jag beklagar att du har hälsoproblem och hoppas du börjar må bättre inom kort.

    Ang. reglerna
    Gymnasieskola är skyldig att "hålla plats åt dig" om du åker utomlands för att Studera. I andra fall är det frivilligt för gymnasieskola att bevilja ledighet - det är alltså rektors beslut som gäller.
    Om du skaffar dig Läkarintyg/Intyg från psykologen som sjukskriver dig - borde det vara till hjälp när du och dina vårdnadshavare pratar med rektor på skolan, men jag kan inte lova dig hur rektor beslutar.

    Varför är det inte bara att få vara ledig i ett år?
    Jo, så här är det - om du inte ska läsa åk2 från hösten 2018, utan vill läsa åk2 från hösten 2019, då borde din skola ta in en elev mindre i åk1 från hösten 2018... dvs ha "en ledig plats" som väntar på dig. För din skola är det en ekonomisk förlust, då skola mister statsbidrag för den "uteblivna eleven"; och om du sedan av någon anledning inte kommer tillbaka till samma skola, utan exempelvis väljer "hoppa in" på en annan skola /där rektor tar in dig - för de kanske har en ledig plats/ - då kommer inte din skola få statsbidrag för dig i ännu 2 år... det är rätt mycket pengar för din skola, som inte kommer till skolan.
    Och att lova dig att "inga problem" att du ska få komma in om ett år kan rektorn göra - Om det är bara en enda elev... kanske. Sedan kan det bli så att du kommer tillbaka och ännu någon eller några elever kommer in på skolan som skola blir "tvungen" att ta in - exempelvis de elever som åkte utomlands för att studera - och skola ej kan neka dem... + ett par elever, vars föräldrar flyttar pga jobberbjudande i er stad ... då kan ni bli rätt många "extra-elever" i klassen... som kanske inte ens får plats i klassrummet.

    Det är därför inte - tyvärr - så enkelt att "bara" säga på skolan att du vill bli "fri från skolan" i ett år.
    Jag hoppas givetvis att det kommer att gå bra och att du får ett positivt svar från rektor på din begäran om att få vara ledig i ett år.

    Sammanfattning:
    det är rektors beslut som gäller. Om du kan inkomma med Läkarintyg eller Utlåtande från läkare eller en psykolog som sjukskriver dig eller som rekommenderar att du tar studieuppehåll - borde det vara till hjälp.

    Jag vill inte göra dig orolig, och jag skulle gärna svarat att det blir 100% inga problem, man jag kan tyvärr inte svara så. Utan jag måste ge ett korrekt svar, som är "rektors beslut gäller".

    Vänligen
    L.
    P.S: Lycka till! Hör av dig och berätta hur det går! Fråga SYV håller tummarna för dig!

    Liselotte
    • : Tack för att du va ärlig :) ska prata med min SYV och hoppas på det bästa, hoppas du har en trevlig kväll Liselotte!
    • Anna : Vi på Fråga SYV är mycket glada om våra svar blir till hjälp! :) Du får gärna gilla oss på https://www.facebook.com/fragasyv.se/?fref=ts ;) och LYCKA TILL!
    • Anna : Jag vill också lägga till att jag Hoppas och Tror att Om du med godkända betyg från åk1 vill senare - om ett år t.ex komma in i åk2 - då kommer möjlighet att finnas på NÅGON SKOLA... det behöver inte vara just din skola, men Någon skola borde kunna ta in dig... antingen att de har ledig plats eller att din kommun "tvingar in dig" som en "extra-elev"... i alla fall ska det inte behöva bli så att du med godkända betyg från åk1, ej ska kunna fortsätta läsa. :) Och Ännu ett annat alternativ blir då för dig att söka till en eller flera FOLKHÖGSKOLOR.
    Anna SYV på FrågaSYV

    HEJ!

    jag vill komplettera det svaret som du redan har fått. :) ... med info om att ännu en möjlighet finns för dig sen... när du kommer närvare 18-års åldern, nämligen att läsa på en folkhögskola >>>. Åldersgräns för att kunna läsa på en folkhögskola är "från det kalenderåret som man fyller 18 år".Du är alltså idag - för ung. Men efter ditt ett-åriga uppehåll i studier, blir du kanske inte för ung.
    Betygen från gymnasiet och Omdömen från folkhögskolorna kan inte "sättas ihop" men folkhögskolan tar hänsyn till dina tidigare betyg och framförallt till dina kUNSKAPER - och så får man efter studier på en folkhögskola /eller i alla fall Kan få.../ ett Omdöme.
    Med omdöme från en folkhögskola kan man söka till eftergymnasiala utbildningar, om man vill.

    Så, vill bara påminna om att det finns flera möjligheter att på olika ställen skaffa sig "gymnasiekompetens".

    Bästa hälsningar och Lycka till!

    ANNA

    Jag nämnde folkhögskola - mest för din "kännedom", så att du vet att även ett sådant alternativ finns också.
    Du kan söka till gymnasieskolorna och till flera olika folkhögskolor samtidigt. Varje folkhögskola tar in själva... oberoende av andra ansökningar. Och det är först när du får besked ANTAGEN som du behöver på allvar fundera över om du vill ta platsen eller inte. Det går alltid att svara Nej, jag vill inte ha platsen. :)

    Man läser på folkhögskolorna (i stället för gymnasiet) av flera olika anledningar.... kanske passar miljön på en folkhögskola bättre? Folkhögskolorna utanför stora städer brukar ha Internat, där man kan bo under studietiden... även av den anledning /om man annars ej har bostad/ - så kanske man vill läsa på en folkhögskola, i stället för gymnasiet. Sedan är det också så att man blir "för gammal" för gymnasiet, men man blir inte för gammal för en folkhögskola... man kan vara hur gammal som helst och ändå kommer in på en folkhögskola och läsa sin gymnasiekompetens och kanske samtidigt läsa olika estetiska kurser (vilket ofta erbjuds på folkhögskolorna eller läsa kurser för att kunna bli tolk).
    När blir man för gammal för gymnasiet?
    Reglerna säger så här - t o m vårterminen det kalenderåret man fyller 20 år, "hör man till gymnasiet";
    fr o m höstterminen /från 1 juli/ - det kalenderåret som man fyller 20 år - "hör man" inte längre till gymnasiet och får ej antas till en ungdoms-gymnasieskola. Dvs sista dag man kan bli ANTAGEN till en utbildning på gymnasiet är sista juni det kalenderåret man fyller 20 år... men Antagning sker ju till hösten... och då blir det i praktiken så att man kan börja på gymnasiet t o m det året man fyller 19 år. Sedan har man rätt att fullfölja den utbildning som man är antagen till... även om man är över 20 år sen, när man fortsätter in i åk2 och 3... men vill man byta utbildning - kan man inte längre göra det... för att man kan ej /pga sin "höga" ålder/ längre bli ANTAGEN till en ny gymnasial utbildning.
    Men då är det tur att det finns andra alternativ - som folkhögskola och komvux. :)

    • : Tack! Men är inte det bästa alternativet att återgå till gymnasiet efter pausen? eller blir det mer effektivt om jag ansöker till en folkhögskola? För nästa år fyller jag 18, hur länge tar det att skaffa ett omdöme för en eftergymnasiala utbildningar? Eller blir jag för gammal för att fortsätta studera på gymnasiet när jag ska påbörja åk 3? För ansöker jag nästa år till gymnasiet kommer jag vara 18 därav börja åk 2 vid 18, åk 3 med 19 och ta studenten när jag är 20?
    • Anna : Det tar, som regel, lika lång till att skaffa sig Omdöme om Grundläggande behörighet från en folkhögskola, som att läsa för Examensbevis på gymnasiet eller på Komvux. Det är ju ändå samma kurser /i princip/ och 3-årig utbildning på heltid, som gäller att skaffa sig.
    • : Men om jag då studerat ett år på gymnasiet, hoppas av, fyller 18 och ansöker om att studera på en folkhögskola, får jag en fulltidsutbildning på 3 år d.v.s att de kurserna jag avklarat i åk 1 på gymnasiet spelar ingen roll, och jag får ändå läsa ikapp dom IGEN? Det är hur jag förstått detta.
    • : (studerat ett år och avklarat kurserna dvs)
    • Julia : En Allmän linje på en folkhögskola är en 3-årig heltidsutbildning. dock tar personal på folkhögskolorna hänsyn till elevens förra studier men framförallt till elevens Kunskaper. Det är olika hur man gör på olika folkhögskolor... exempelvis kanske du kan göra nivåbedömningstester och bli placerad i år 2 på allmän linje direkt; det finns ju så klart ingen anledning att läsa under längre tid än nödvändigt. Dock kan inte just BETYGEN från gymnasiet eller från komvux ingå i omdöme från en folkhögskola. Lärare på folkhögskolor får givetvis titta på dina betyg och respekterar säkert att du har förtjänat de betygen... men sedan är det de faktiska kunskaperna /vad du faktiskt minns och kan i de kurser du läste/ som kommer att spela störst roll.
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'naturämnen' (81 st.)

    • Cirkulation

      Natur eller Ek?

      Jag undrar bara vilket gymnasieprogram jag ska välja jag har cirkulerat runt ett bra tag nu och jag funderar mellan Naturvetenskapsprogrammet och Ekonomi programmet. Jag vet att jag kan klara natur men jag vet att det skulle gå bättre akademiskt om jag tog ekonomi, men...

      Milla : : Hej!Jag vet inte om Per Brahegymnasiet alltid förlägger studier i fysik från årskurs 2 eller om de gör det tillfälligt t.ex på grund av lärarbrist, det får du fråga på den skolan... Läs hela svaret
    • vilsenpånatur

      Hur påverkas mina studier av IB?

      Hej, jag går just nu i ettan (natur) och har biologi, kemi, svenska, engelska och matte 1c, 2c och fysik 1 nästa termin. Har också samhällskunskap, franska 3 och idrott(blir inte klar förrens tvåan). Vet att IB finns sen innan, men fick hem brev där man kan läsa utomlands på IB. Skulle nog tycka...

      Milla : : Hej,jag undrar hur realistiskt är det för dig att kunna läsa på gymnasienivå utomlands? Om du vill läsa IB-programmet så finns det även i Sverige. Allmän information om... Läs hela svaret
    • sommarsolen

      Folkhögskolekvoten för läkarprogrammet?

      Hej! Jag går just nu tvåan på naturvetenskapsprogrammet och kommer ta studenten nästa år med full behörighet (nat/nat). Jag hoppas på att kunna studera till läkare i framtiden men betygen räcker inte riktigt till. Snittar mestadels B/A - men det går inte hela vägen. Jag såg att det finns...

      Milla : : Hej,regler och villkor kan förändras över tid och ibland träder de nya reglerna i kraft med kort varsel, därför är det svårt att vara säker på exakt vad som kommer... Läs hela svaret
    • Elev

      Kan jag få några bra råd inom naturvetenskap?

      Hej! Jag är 16 år och går första året på natur. Snart ska jag välja natur natur eller natur samhäll. Jag kommer nog välja natur natur eftersom jag vill bli astronom i framtiden. Jag tycker dock att fysik är svårt och matte är inte helt lätt. Vad krävs det för betyg för att bli astronom? Vad ska...

      Anna: : Hej Johannes!Särskild behörighet som universitetsutbildningar i astronomi brukar kräva är godkända betyg i gymnasiala kurser Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4. Kemi2 brukar inte... Läs hela svaret
    • Anonym

      Kan jag gå vidare till 2:an i natur med 2 F?

      Jag går just nu i 1:an i gymnasiet med inriktning natur. Jag har F i både fysik och kemi. Jag har redan valt att gå natursam men jag vet inte om jag kan gå vidare till 2:an. Kan jag gå vidare även om jag har F i både fysik och kemi. Jag vill helst inte gå om ett hel år. Det här har oroat mig i...

      Anna: : Hej!en gymnasieelev får läsa vidare till årskurserna 2 och 3 även om hen har många F i kurser på gymnasiet. Risken finns i så fall inte uppnå kraven och i slutet av... Läs hela svaret
    • Roro

      Vad är det för skillnad på inriktade och valbara kurser?

      Jag läser på Komvux nu och behöver läsa 650 poäng för att få en full gymnasieexamen (komvuxexamen) inom naturvetenskap och teknik. Nu säger jag endast vissa betyg jag har godkänt i för jag har godkänt i Biologi 1 och 2, kemi 1, men i...

      Mikael: : Hej Roro,du behöver inte läsa matematik 4 eller 5 eller fy 2 eller kemi 2. Ta en titt på Programplan för NA på gymnasieskolan. Bortse från... Läs hela svaret
    • Gustaf

      Kan jag läsa upp Naturkurser efter gymnasiet?

      Hej! Jag valde SamBet och blev precis klar med mitt första år. Jag tycker att det är allt för sent att byta program till Natur men jag skulle gärna vilja jobba med djur, djurforskning, djurvårdare eller inom biologi generellt. Kommer jag fortfarande kunna läsa upp behörigheter senare på till...

      Julia: : Hej Gustaf,det är stor skillnad på vilken utbildning som krävs, beroende på vilket yrke du siktar på:kika gärna på yrkesbeskrivningar - djurvardare-djurskotare, forskare och... Läs hela svaret
    • Josephine

      Vad motsvarar Naturkunskap 2?

      Hej, På samhällsprogrammet kan man ju välja högre matte samt naturkunskap 2 som tillval. Vad motsvarar naturkunskap 2 jämfört med naturprogrammet? Tänker då på behörighet på universitetet. Kan man t ex läsa till biolog eller liknande med hjälp av naturkunskap 2 eller gör kursen inget för ens...

      Anna: : Hej Josephine,gymnasial kurs naturkunskap 2 innehåller delar av kurserna Kemi1, Biologi1 och fysik1a.Nk2 krävs för särskild behörighet till antal högskoleutbildningar, t.ex till... Läs hela svaret
    • Christian

      Prövning i naturkunskap 1 för betyg i na1a 1 och na1a2?

      Hej! Jag försöker just nu höja mitt meritvärde genom prövning och funderar på naturkunskap 1. Jag har D betyg i na1a 1 och na1a2. Kan jag söka till naturkunskap 1 och på så sätt höja båda mina betyg samtidigt eller måste...

      Julia: : Hej Christian, vi fick nu svar från Antagningshandläggare på Avdelningen för antagning och studentstöd vid Universitets- och högskolerådet (UHR), som svarar attdet... Läs hela svaret
    • Sambelev123

      Naturvetenskapligtbasår?

      Jag har tänkt att läsa ett naturvetenskapligt basår på universitet för att få behörighet inom vissa naturutbildningar.inför mitt prgramfördjupningsval finns naturkunskap 2 som alternativ. Nk är en kurs med kemi1, biologi1 och fysik 1 samman bakat i naturkunskap 2. Hur blir det sen när man ska...

      Julia: : Hej,Nk2 är en lika stor kurs som Biologi 1 eller som Kemi1. varje kurs är á 100 gymnasiala poäng. Fysik1a är en större kurs, á 150 poäng. Alltså tar det längre tid att läsa... Läs hela svaret
    • Anastasia

      Vad är jag behörig till efter natur-sam?

      Jag ska snart börja i gymnasiet och funderar på att gå naturvetenskapsprogrammet inriktning samhällsvetenskap. Just nu är jag mest inne på att gå juridiklinjen i framtiden, men jag är även intresserad av att bli till exempel forskare inom kemi....

      Daniel: : Hej!Juristprogrammet kräver för behörighet godkända betyg i samhällskunskap 1b och i historia 1b och båda de kurserna ingår i NA, oavsett inriktning, som obligatoriska... Läs hela svaret
    • Kevin

      Gymnasieexamen från komvux för naturprogrammet?

      Hej, Jag läste natur/natur och fick ett studiebevis. Jag fick underkänt i matte 4 och gymnasiearbetet. Jag fick även ett streck i biologi 2. Jag behöver minst 200p godkänt mer än jag har nu för att uppnå poäng kraven för en gymnasieexamen. Min fråga är: räcker det för mig att läsa upp...

      Daniel: : Hej Leo,du kan på komvux (tillsammans med SYV på komvux i din "hemkommun") göra planering mot examensbevis från ett annat program - behöver inte vara just Natur.vet.programmet. Och... Läs hela svaret
    • Filip

      Läsa in till dubbel gymnasiekompetens?

      Hej, jag går tredje året på teknikprogrammet inriktning teknikvetenskap. Jag ska efter gymnasiet läsa in Kemi 2 och Biologi 2 på folkhögskola och har tänkt att möjligtvis lösa in resterande kurser som skiljer mitt program från...

      Anna: : Hej Filip,att ha läst kursen Naturspecialisering på gymnasial nivå krävs inte för behörighet till högskoleutbildningar (i alla fall inte i Sverige). Om det är möjligt att... Läs hela svaret
    • varti

      Går det att läsa enstaka kurser från läkarprogrammet?

      Hej, kan man läsa separata kurser från läkarprogrammet utan att gå i själva läkarprogrammet? Jag tänker att jag kan läsa enstaka kurser som ingår i läkarprogrammet tills jag kommer in. Kan de sedan tillgodoräknas i läkarprogrammet...

      Liselotte: : Hej!Det du beskriver i din fråga är ingenting vi på FRåGA SYV känner till eller kan rekommendera. Jag tror inte att kurser som ingår i läkarprogrammet kan... Läs hela svaret
    • Ida

      Är det försent att byta inriktning?

      Hej! Jag har precis gått klart första året på naturprogrammet och har nu sommarlov. Vid inriktningsvalet som gjordes, valde jag inriktning natur. Nu börjar jag bli osäker och ångra mig, och undrar och det går att byta inriktning eller om det...

      Julia: : Hej Ida,kontakta SYV på din skola och fråga om det fortfarande möjligt att byta inriktning. Det är varje skola som själv bestämmer hur och när de delar upp elever mellan... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga