Andreas
    Hej!

    Jag ska börja ÅK 2 på ekonomiprogrammet och har börjat titta på universitetet som jag vill studera på. Jag har kommit fram till Handelshögskolan i Stockholm. Det har varit ett extremt stort söktryck de senaste åren och man måste nästan ha A i allt för att komma in på Business and Economics-programmet. HHS tillämpar inte meritpoäng, så det högsta man kan ha är 20,0.

    Mitt andrahandsval är Lunds Universitet och där tillämpar man däremot meritpoäng. Därför vill jag ändå maximera dem genom att läsa franska 3, 4 och engelska 7. Samtidigt vill jag läsa så få ”svåra” kurser som möjligt för att kunna få ett högt jämförelsetal.

    Om jag har uppfattat meritpoäng- och jämförelsetalsreglerna rätt, så räknas inte betyget in i jämförelsetalet om kursen läses som utökad (förutom om kursen krävs för behörighet på universitetet). Däremot ger kursen fortfarande meritpoäng om den kan.

    Min största svaghet är franska, men jag valde det som individuellt val för att få meritpoänget. Jag tror alltså inte att jag kommer få högsta betyg i kursen, och det kommer därför dra ner mitt jämförelsetal.

    Min fråga är om det vore smartare, eller ens tillåtet, att välja andra kurser som individuella val, (jag skulle vilja läsa ledarskap och organisation samt retorik) där jag förhoppningsvis får högsta betyg, och istället läsa franska 4 och engelska 7 som utökade kurser. Då påverkar de mig inte negativt, eftersom betyget inte spelar roll när jag söker in på handels då de inte krävs eller ger merit, men ger mig däremot merit om jag skulle söka till exempelvis Lund.

    Jag vet att det är rektorn som tar beslut om utökat program och att kurserna måste bestämmas innan de påbörjas. Det är viktigt för mig att läsa både de meritgivande kurserna och retorik, ledarskap och organisation. Jag vill läsa Franska 4 endast för meriten, Engelska 7 för kunskaperna och meriten, men retorik och LOO endast för kunskaperna och en eventuell jämförelsetalshöjning.

    Tacksam för svar!

    Med vänliga hälsningar Andreas

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Andreas,

    ta gärna en titt på den generella programplanen för EK - och längst ner hur programstrukturen måste se ut för att uppnå kraven för examensbevis

    Ditt första alternativ är HHS i Stockholm som är en privat högskola med lite annorlunda krav på behörighet. T.ex så behöver du ha lägst betyget C i ett antal kurser (inklusive Moderna språk 3).

    Ditt andra alternativ är de "vanliga" ekonomiprogrammen på de statliga högskolor/universitet - om jag förstå dig rätt; här är behörighetskraven desamma (särskild behörighet: godkända betyg i matematik 3 och samhällskunskap 1b; kan till ngt. "internationellt program" krävas också godkänd betyg i Moderna språk 3). De statliga lärosätena räknar med meritpoängen; det gör inte HHS. 

    Men både till ansökan till HHS och till de statliga lärosätena är det bra att ha så högt meritvärde som möjligt, för att det är det som man konkurrerar med - i betygsgruppen; jag råder dig också göra högskoleprovet.

    Hur uppnår du de bästa förutsättningarna till dina båda alternativ?
    Du behöver, hur som helst, läsa en kurs i moderna språk (som är obligatorisk för att uppnå kraven för examensbevis från Ekonomiprogrammet - det kan du se i programplanen för EK, länk ovan). 
    Franska är inte ditt "starkaste ämne", om jag förstår dig rätt, men du behöver få lägst betyget C i Franska 3 (eller i ngt. annat mod.språk3) för att bli behörig till HHS. Däremot behöver du inte läsa franska 4. 
    Du kan uppnå max i merit även utan franska 4. Om du får godkända betyg i engelska 7, mod.språk3 och matematik 4 och 5 (eller i matematik 4 och matematik specialisering) - får du max i merit, som är 2,5.

    Satsar man på högre utbildningar inom ekonomi så är det bra att kunna mer matte. Och med tanke på att franska är inte "din starka sida..." - så är det kanske högre kurser i matte du bör försöka läsa i stället. 
    För övrigt, så kan man få högt meritvärde även utan några meritpoäng - om man har höga betyg i alla kurser (i stället för att läsa fler kurser och "splittra" sig). 
    Moderna språk 3 behöver du - hur som helst - läsa och du ska satsa på lägst C i betyg (helst högre betyg). Får du lägre betyg, t.ex D i franska 3, så blir du inte behörig till HHS, men du får meritpoäng (+0.5) när du söker till statliga lärosäten - till de program där mod.språk3 ej krävs.

    Du nämner att du vill undvika "svåra" kurser. Vad som är svårt för dig kanske är lätt för mig - och tvärtom; jag vet inte vad som är svårt för just Dig. Du skriver att du inte är kompis med franska - så därför råder jag dig att antingen försöka bli "kompis" med franska eller skippa läsa franska 4 (däremot i franska 3 behöver du C-betyget, som lägst). 
    Om du ex. får lägre betyg än C i franska 3, då kanske du ska tänka om och i första hand sikta på de statliga lärosätenas ekonomiprogram (eller så får du göra prövning efter gymnasiet i franska 3 eller läsa ngt. annat mod.språk upp till nivå 3 med lägst betyget C i den).

    Utökade kurser
    U-kurser är ett undantag. Rektor kan bevilja eller avslå ansökan om att få läsa U-kurser. 
    Det finns inget "värde i sig" av att ha läst U-kurser. Du får inget "extra" för det. 
    Du kan rymma alla kurser du behöver inom ditt vanliga 2500poängs-program, vilket också vi rekommenderar att du gör.
    U-kurser tar tid och energi från dig. Du läser då på mer än heltid, men du får inte mer i studiehjälp från CSN; du får inte heller ngt. speciellt "meriterande" för det faktum att du läst U-kurser.

    Det du skriver här: "Om jag har uppfattat meritpoäng- och jämförelsetalsreglerna rätt, så räknas inte betyget in i jämförelsetalet om kursen läses som utökad (förutom om kursen krävs för behörighet på universitetet). Däremot ger kursen fortfarande meritpoäng om den kan." är FEL!

    För dig som läser mot examensbevis, räknas kurser som ger meritpoäng in i ditt jämförelsetal.Och det gör de även om de är U-kurser eller om de läses efter det att du fick ut ditt examensbevis. 

    Du skriver också följande: "Det är viktigt för mig att läsa både de meritgivande kurserna och retorik, ledarskap och organisation. Jag vill läsa Franska 4 endast för meriten, Engelska 7 för kunskaperna och meriten, men retorik och LOO endast för kunskaperna och en eventuell jämförelsetalshöjning."
    Om du kommer ha kurser i Retorik och/eller LOO som U-kurser, kommer inte de betygen räknas in i ditt jämförelsetal; då läser du de kurserna endast för kunskaperna (det är inte fel, men det tar tid och energi från dig, som du kan lägga på dina övriga studier). 

    Betyg i eng7 och franska 4 kommer att räknas in, även om det är U-kurser (för att de ger Meritpoäng). Undantag: om en elev får F i en kurs som ger meritpoäng, då ger inte det meritpoäng. Det måste vara ett Godkänt betyg; annars får man inte meritpoängen för den. 
    Så, om en elev riskerar få F i en kurs som kan ge meritpoäng - ex. franska 4 - då kan det vara "vits" att läsa den som u-kurs, för att i så fall vid F betyget, kommer inte det betyget räkans in; detta för att man får ju inte meritpoäng för icke-godkända kurser. Får du, däremot E betyg i Franska 4 som u-kurs, då får du både meriten och betyget inräknat in i ditt jämförelsetal. 
    Exempel: Vi säger att du har i genomsnitt alla B-betyg, vilket ger jämförelsetal på 17.5
    och att du även har B-betyget i mod.språk3 men E betyget i mod.språk 4. Du har också B-betyget i eng 7. 
    Så här kommer ditt meritvärde se ut (vid ansökan till statliga lärosäten): jämförelsetal blir 17.2 (pga E-betyget i mod.språk4 sänker ditt jämförelsetal) och sedan plussar man på 2,5 i merit - så blir meritvärde 19.7. 

    Sammanfattning:
    du gör planering /din individuella studieplan/ tillsammans med SYV på din gymnasieskola. 
    Vi avråder från U-kurser och rekommenderar att lägga tid och energi på de vanliga kurserna.
    Att läsa mer matte och engelska är alltid bra, oavsett vad för yrke eller eftergymnasial utbildning man satsar på.
     

    Frågor och svar taggade med 'Malmö' (24 st.)

    • MESSO

      en fråga ??????????????

      Jag har sökt till tandtekniker program i Malmöuniversitet och Göteborg universitet , och jag har alla ämne som behöver till program, så jag är behörigt. Mitt merit värde är 16,70 så jag undrar kommer jag in till program eller nej jag...

      Milla : : Hej!Du får gärna titta på tidigare antagningsgränserna men hur det blir framöver är de ju ingen (ännu) som vet. Antagningsgränsen till utbildning till Tandtekniker i Malmö till hösten 2023 var i... Läs hela svaret
    • E-M

      Hur kommer man in på förstärkt program?

      Hej! Vi bor nära Lund och Malmö, men alltså inte i dessa kommuner. Vårt barn har autism och skulle behöva gå på förstärkt gymnasieprogram (start hösten-25), vilket verkar finns på Latinskolan i Malmö och Polhemsskolan i Lund....

      Milla : : Hej och tack för din fråga!Vi har nu fått ett svar från Planeringssekreteraren Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen i Malmö stad som lyder:"Hej!Söker man IMA... Läs hela svaret
    • Arbets och yrkesvägssökande

      Hur hittat jag rätt?

      Jag känner att jag inte hittar rätt kariär för mig att satsa och platsa på. Finns det SYV som en kan träffa som vuxen i Malmö?

      Mikael: : Hej, i Malmö finns det Vuxenutbildningen och vuxenvägledning som kommunen erbjuder. Se information om det inkl.kontaktinformation på Malmö/Vux/ContactMen du kan redan nu titta på många olika yrken... Läs hela svaret
    • Sofia

      Kan färdighetsprov i spets musik användas för estetprogrammet?

      Min dotter gjorde färdighetsprovet för att söka till Malmö Latins spetsutbildning i musik. Tyvärr blev hon inte godkänd. Nu funderar hon på att istället söka till estetprogrammet med musikinriktning på samma skola. Nu till min fråga: kan hon använda sig av sitt färdighetsprov när hon söker till...

      Anna: : Hej Sofia!Din fråga gäller antagning till ES på  Malmö latinskola. Vi som vanligtvis svarar här i forumet jobbar inom på den skolan och jobbar inte heller... Läs hela svaret
    • Emy

      Var kan man skriva en distanstenta i Malmö/närheten?

      Jag är en student som studerar i Linnéuniversitet och ska skriva tentamen på distans. Tyvärr så finns det inga lärcentrum etc som accepterar oss som bor i Malmö. Det finns en del i Skåne nordost och Simrishamn men de accepterar endast deras...

      Anna: : Hej Emy,jag hoppas du får tips från någon som kan lösning på ditt problem. Jag och mina kollegor, SYV-ar här på FRåGA SYV vet tyvärr inte det. Ett tips... Läs hela svaret
    • Cissi

      Läsa matte på komvux Malmö?

      Har en son som vill lösa Fastighetsprogrammet på Malmö Högskola. Läste ekonomi programmet på Sundsgymnasiet och tog Studenten för 3 år sedan. Han behöver läsa matte in 3B för att kunna söka in på programmet....

      Daniel: : Hej Cissi!enligt informationen på antagning.se/sv/anmal-dig-och-hall-koll/viktiga-datum blir sista dag för komplettering av ansökan - den 21 juni 2022.  Självaste ansökan bör man göra... Läs hela svaret
    • Ellie

      Bli läkare efter samhällsprogrammet?

      Hejsan! Jag läste samhällsprogrammet på gymnasiet och funderar nu på att bli läkare. Jag vill därmed läsa det naturvetenskapliga basåret på Malmö universitet men är lite osäker ifall man kan läsa de biologi- samt kemikurser där som krävs för läkarprogrammet, eller ifall deras basår endast täcker...

      Julia: : Hej, enl. vad som står på edu.mau.se/sv/Program/NZNTC?v=2 så ingår Matematik 3c och 4; fysik 1a och 2 och Kemi1 men inte kemi 2 eller biologi 1 och 2.Basår på högskolenivå... Läs hela svaret
    • Emina

      Vad ska jag studera på universitet??

      Hej! Jag är en 19-årig tjej som tar studenten nu i sommar, jag vill studera vidare men har INGEN aning med vad!! Alltså jag har sån himla beslutsångest, det finns så mycket o välja mellan men de flesta utbildningar låter astråkiga... grejen är den att jag vet inte alls vad jag vill jobba med...

      Liselotte: : Hej Emina, ta en titt på Malmö Universitets hemsida - kolla på alla deras utbildningar på Grundnivå. Utbildningsutbud kommer fastställas till 16 mars 2020 då ansökningsperiod... Läs hela svaret
    • Jan

      Hur hittar jag ansvarig för Kommunens aktivitetsansvar i Malmö?

      Hejsan, om jag behöver hitta kaa-ansvarig, kommunens aktivitetsansvarig - säg i Malmö, hur gör jag det? Var står det någonstans vem som är kommunens aktivitetsansvarig? mvh Janne

      Anna: : Hej vi fick nu fram följande information: Det finns ngt. som heter "KAA-UngMalmö". Du hittar deras kontaktuppgifter, gemensam mail och telefon, samt annan information på... Läs hela svaret
    • Anna

      Vart kan man plugga?

      Tänkte plugga i Kristianstad till höst, linjen internationell marknadsföring och företagande. Min fråga är om det finns ett likadant eller liknande program närmre Helsingborg, tänker då helsingborg, Lund, Malmö, Halmstad? Vilka program fanns denna hösten som hade samma inrikting. Jag vet om...

      Mikael: : Hej Anna,högskolornas gemensam sida heter www.studera.nu och där borde du kunna hitta alla pågående högskoleutbildnignar + de framtida starter som redan har beslutats om. Det finns inte några hemliga... Läs hela svaret
    • helena

      hur sker prövning?

      Hej! Kan någon hjälpa mig med länkar för att ansöka om prövning i matte 1c och 2c i malmö,lund eller staffanstorp? har även kommit i kontakt med en på polhemskolan för prövning i idrott, dock undrar jag om det finns skolor i malmö som erbjuder prövning då jag har närmare till malmö. har...

      Liselotte: : Hej Helena,vi har upprepade gånger haft kontakt med en sakkunnig som är mycket insatt i antagningsfrågorna (antagning till högskolor och universitet i Sverige) och fick det förklarat för oss så... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga