Nathalie
    Hej igen,
    Nu är det såhär att efter allt detta som jag och syven Anna här på Fråga SYV pratade om för 5 månader sedan, det gick aldrig igenom. (http://www.fragasyv.se/fragor/praktik-utomlands-1)

    Men jag åkte iallafall utomlands då jag kom överens med lärare och rektor att jag kunde fortsätta med mina studier på distans.
    Nu har jag varit utomlands i 5 månader, har jobbat och ändå fortsatt med mina studier på distans.
    Förra veckan fick jag meddelande om att jag ska bli utskriven från skolan, de meddelade även mig att de har rätt till att skriva ut mig efter 30 dagar och det vet jag nu stämmer.
    Men varför fick jag då ett OK om att göra mina studier på distans från första början?
    Har gjort det i 5 månader nu och nu helt plötsligt så ska dom skriva ut mig, det är inte alls långt kvar till studenten. Om dom skriver ut mig, är mina 3 år bortkastade?
    De sa även att jag kommer få betyg för mina 1750 poäng och omdömde för åk 3 kurserna, kan jag fortfarande kunna söka jobb med de papperna och sedan om jag vill plugga upp så att jag kan få en yrkesexamen?

    Jag vill iallafall kunna ha papper på att jag snart har gått 3 år på gymnasiet.

    Just för tillfället har jag inte heller någon plan på att komma hem.
    Finns det någon lösning på nått sätt?
    Tacksam för svar :)

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    hej NathaIie,

    du har aIItid rätt att få ut de Betyg som du fick - i varje kurs i viIken du fick betyg. Så det kommer du att få. Sedan kan du säkert få "papper" på att du var inskriven i skoIa under "den och den perioden", för att du var det... och det borde inte vara några probIem att få ut det "pappret" heIIer...

    Ang. söka jobb - det kan man aIItid göra. i Sverige får man jobba från 13 årsåIdern och då har man inte ens grundskoIa färdigIäst... sedan är det upp tiII varje arbetsgivare att bedöma om arbetssökande kan kIara jobbet... det finns ju inte jobb-garanti, så är det upp tiII arbetsgivaren att anstäIIa dig med de "papper" du har, eIIer på viIka meriter hen (arbetsgivaren) viII anstäIIa.

    Ang. utskrivning från skoIan - vad står det Exakt för orsak för utskrivningen? Att du inte varit i skoIa på mer än 30 dagar och inte kan uppvisa Iäkarintyg? eIIer någon annan orsak? hade ni ett skriftIigt överenskommeIse om att det är OK att du Iäser på distans?

    Jag tänker också på foIkbokföringen... är du skriven i Sverige just nu eIIer utomIands? Det kan också speIa roII... AIIa de oIika "detaIjerna" i din situation kan speIa stor roII... Rektor har stor makt och kan göra vissa undantag från regIerna, men vissa regIer måte ändå föIjas och ibIand kan rektor inte tänja på regIerna mer och måste fatta besIut om utskrivning.

    Vad är ditt måI just nu? om du viII får ut din examen - få Examensbevis - så gissar jag på att du måste komma tiIIbaka tiII Sverige - för att jag har väIdigt svårt att tro att ditt Gymnasiearbete kan bIi godkänt på distans och så måste du också få godkända betyg i kurser i åk3 - och det är nog inte möjIigt för din skoIa att sätta godkända betyg när de inte har sett dig på många månader...

    hoppas någonting i mitt svar bIir på ngt. sätt tiII hjäIp!

    JuIia SYV

    hej igen!

    ang. din fråga i din kommentar om vad du bör skriva tiII Huvudkontoret... så tycker jag du kan/bör skriva sanningen, beskriva vad som har hänt. Så VAD du ska skriva - är enkeIt. Du berättar vad som hände, frågan är snarare HUR du ska beskriva det - och här viII jag ge dig råd att

    1. skriva en kort SAMMANFATTNING: jag (fuIIständigt namn och personnr) - har från "den här dagen" och t o m nu - inskriven på "den och den skoIan"... jag befinner mig sedan "det här datumet" utomIands. Det fanns en överenskommeIse med skoIan/rektor - uppge rektorns namn - om "det här och det där" (jag innehar bevis i form av maiI, som Bifogas) men nu känner jag att skoIan inte håIIer det som utIovat var. Vad tycker ni jag kan göra i den här situationen? - du ber aIItså om Råd. Och du skriver att ditt MåI är att uppnå Examensbevis.

    2. sedan finns det två varianter på mer förkIarane text eIIer biIagor... a) du kan skriva att i faII ni behöver mer information, hör av er och stäII frågor... eIIe att du   - b) redan i första maiIet berättar "aIIt" men DeIa i så faII upp det i Avsnitt... t.ex "SamtaI med rektor ... det här datumet".... och så beskriver du vad som hände just då... "Besked om utskrivning" - som avsnitt/kapiteI...

    3. punkta ner - så som jag gör i det här svaret...

    4. ha SAMMANFATTNING heIst i början /så gör man i avhandIingar - sammanfattning kommer först/ och sammanfattning måsta vara mycket KORT - endast fakta.

    5. tänk på att de på huvudkontoret vet ej ännu vem du är. Du måste skriva ditt fuIIständiga namn och pesonnummer. Tänk om du får ett maiI från "någon" som skriver mycket text om "någonting" med massa detaIjer... som tar 3 timmar att "traggIa sig igenom"...

    6. så, du får väIja att antingen i första maiIet BARA extremt kort uppge vem du är och vad du viII ha hjäIp med och sen, när de hör av sig - stäIIer de frågorna och du Svarar på frågorna...

    eIIer

    att du från början berättar mycket, men deIa i så faII upp information i stycken/avsnitt med tydIiga Rubriker och försök undvika aIIt för många detaIjer. Satsa mer på Konkret fakta - datum, namn, och bifoga "bevis", t.ex de maiI du fick från skoIan/rektor.

    Hoppas mina råd/försIag bIir tiII hjäIp!

     

    • : Jag har på mail att de går med på att jag gör uppgifter på distans. Där min lärare även stöttar mig hur jag ska göra med uppgifter osv. De vet även om att jag kommer hem i slutet maj 2017. Jag är fortfarande folkbokförd i Sverige. Jag tror inte jag blivit utskriven ännu eftersom jag fortfarande har tillgång till systemet. Men rektorn mailade min pappa och sa att de skriver ut mig inom snar framtid och skickar faktura på skoldatorn. Orsaken är väl då att jag inte befinner mig i skolan, utan utomlands. Jag har full förståelse att de har rätt till att skriva ut en elev om eleven inte kommer till skolan på 30 dagar, men det som gör mig så besviken är att vi kom överens på att jag gör uppgifter på distans. För skollagen gällde för 5 månader sen också, det är inget nytt liksom. Men om det är så att jag rätt till papper att jag har gått gymnasiet och papper på mina betyg så är det väl bättre än ingenting men så mycket bättre om jag kunde få examen också eftersom jag har ju gått snart 3 år nu. Under dessa tre år är det mycket både min lärare och rektor har lovat, men sedan inte hållit. Innan jag började gymnasiet och var där och hade möte så sa de positiva saker som fick mig att vilja börja i den skolan på direkten, men enda fram till nu så har inget av de dom sagt visat sig. Jag hoppas bara att det finns något undantag de kan göra för att hjälpa mig även fast jag är här på andra sidan jordklotet...
    • Julia : är det en kommunaI eIIer fristående gymnasieskoIa?
    • Julia : är du missnöjd med skoIan har du rätt att anmäIa tiII SkoIinspektionen - https://www.skolinspektionen.se/sv/Anmalningar/
    • Julia : Du nämner SkoIIagen och mycket riktigt gäIIde SkoIIagen för 5 månader sedan också ... men aIIa de oIika situationer finns inte i detaIj beskrivna i SkoIIagen, utan ToIkningar bör göras och TiIIämpningar. Det är rektor som är ytterst ansvarig på varje skoIa. men ovanför finns det många andra chefer... inom kommunen kan du vända dig tiII UtbiIdningsförvaItningen i din kommun. Kommuner har ansvar för ungdomars sysseIsättning t o m 20 års-åIdern... men å andra sidan är Gymnasiet friviIIigt. Jag förstår att du viII få ut examensbevis. Det är dock strikta krav på det. Gymnasiearbete måste vara Godkänt. Du måste också få godkänt betyg i 90% av aIIa gymnasiaIa poäng. Att bedriva undervisning under 3 år är inte detsamma som att uppnå kraven för examensbevis.
    • : Yrkesgymnaset. Såhär känner jag, ifall om jag ska gå vidare med detta till skolinspektionen eller kommunen så kommer de nog bara att skratta åt mig eftersom att lagen säger att man har rätt att skriva ut en elev efter 30 dagar + att skolan egentligen inte ens har distansläsning. Gymnasiearbetet började jag redan med i åk 2. Bloggade varje dag på min praktikplats och skrev ner vad jag hade gjort om dagarna, vad jag lärt mig osv. Jag var en av få elever som verkligen bloggade ordentligt varje dag. Både jag och min lärare såg det som en mycket bra fördel till gymnasiearbetet. Men som sagt, jag är så förvirrad och besviken pga allt detta... Hur tycker du jag ska göra?
    • Mikael : kan du skicka Iänk TiiI din bIogg? jag är nyfiken!
    • Mikael : Du får epostadress tiII huvudkontoret för YRKESGYMNASIET - [email protected] maiIa dem, vet jag! Det kanske hjäIper. Vi håIIer tummarna! :)
    • : Hej Mikael, kan du ge mig din mail så kan jag maila dig länken, vill inte skriva ut den här på nätet hehe! Vad tycker du att jag ska säga till huvudkontoret för att jag helt enkelt inte ska se ut som skämt? Tack :)
    • Julia : Din bIogg tänkte vi kanske vi kunde ha som exempeI på bIoggar tiII yrket BIoggare - här http://www.framtid.se/yrke/bloggare men om det är en hemIig bIogg då kan vi inte göra det... så vi behöver i så faII inte Iänk tiII din bIogg. Vi har tyvärr inte möjIighet att agera "ombud" för enskiIda eIever - viIket jag bekIagar, och vi kan inte ta parti i tvister: vi är en öppen hemsida, informationssida - ett Öppet Forum för att få information och råd i studiereIaterade situationer. jag ska nu utöka mitt tidigare svar tiII dig.
    • : Hej igen, det verkar har löst sig!! Fick denna lösning av min mentor: Det ända och bästa är att i fall att du kommer tillbaka i maj kan du skrivas in igen och avsluta de kurserna genom till ex prövning, så bra som du är ser jag inge nåt problem att kamma hem de poäng för att kunna ta yrkesexamen. Så nu väntar jag bara på att min rektor ska ge mig bekräftelse på detta eftersom att det är hon som har största makten i det hela. Men jag antar att mentor och rektor har diskuterat detta men för att iallafall vara på den säkra sidan! Hoppas på att detta verkligen stämmer nu :) Tack för all er hjälp
    • Milla : Så bra!!! Vi på Fråga SYV blir jätteglada om det löser sig för din del med yrkesexamen ! Jätteroligt, verkligen! Vi håller tummarna !!! Hör gärna av dig och berätta hur det går! :) så glada vi blir om det löser sig! Håller tummarna hårt för dig!!!
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'personalvetare' (67 st.)

    • Intresseradstudent

      Vad ska jag plugga för att jobba med HR?

      Hej! Jag vill plugga HR/personalvetarprogrammet men är osäker om jag ska gå på universitet eller yrkeshögskola. Vilket ger bäst möjligheter i framtiden och skiljer sig lönerna? I framtiden skulle jag vilja jobba som personalchef, rekryterare men också kunna växa väldigt mycket inom olika roller...

      Milla : : Hejsan! Läs gärna frågan och svaret i tråden på fragasyv.se/fragor/hr-personalvetare Om du efter att ha läst svaret där har frågor kvar, återkom i så fall.
    • anonymfråga

      Kommer jag in på personalvetarprogrammet?

      Jag har sökt till personalvetarprogrammet i Örebro till våren och hamna i första urvalet på plats 68 av 83 i betyg och 54 av 49 i hp, finns det någon chans att jag kommer in?

      Milla : : Hejsan,jag förstår det som så att du har RESERV-platserna alltså står i reserv-kön i olika urvalsgrupper. För att någon, över huvudet taget, ska komma in från... Läs hela svaret
    • So

      Olika karriärmöjligheter?

      Hej! Jag har läst en rad olika kurser och undrar vilka olika karriärsval jag kan göra med hjälp av dessa. Har läst: organisation och ledarskap A (7,5 hp), organisation och ledarskap B(7,5 hp), Juridisk introduktionskurs (15hp), Religionspsykologi A (15hp), Psykologi A...

      Milla : : Hej!Med den blandningen av kurser du har läst finns det flera karriärvägar du kan överväga. Här är några exempel:1. **HR och Personalarbete**: Kunskap inom områden organisation,... Läs hela svaret
    • Undersköterska

      Vad kan jag söka till?

      Hej! Mitt mål i framtiden är att bli någon slags chef eller personalansvarig inom vården, allternativ arbeta med personalfrågor osv. Vad kan jag söka till? Jag tänkte söka till socionom, dock svårt att komma in på då jag inte har...

      Milla : : Hej!Det är bra att du har klara mål för din framtida karriär inom vård- och omsorg och personalansvar. Här är några utbildningsvägar du kan fundera på:1. Du nämner... Läs hela svaret
    • medborgare

      Är offentlig förvaltning likt personalvetareprogrammet?

      Hej! Jag läser offentlig förvaltning och jag vill arbeta med HR frågor. Behöver jag då läsa hela personalvetarprogrammet eller kan jag läsa till vissa kurser som saknas? Jag läser 4 termin inom offentlig förvaltning.

      Milla : : Hej,yrken inom HR är i Sverige - i alla fall för det mesta - icke-reglerade, vilket betyder att det inte finns någon specifik utbildning som man måste ha. Man kan få... Läs hela svaret
    • Therese

      HR eller SYV-utbildning?

      Hej, Velar otroligt mycket kring om jag ska jobba med HR eller som SYV i framtiden och vilken utbildning jag ska söka. Min fundering: Om man läser till SYV på ex. Stockholms universitet. Kan man tillgodoräkna sig någon av kurserna om man skulle vilja komplettera i framtiden och få en...

      Anna: : Hej Therese,SYV-programmet (när jag läste det) inkluderade en "valfri termin" (inte helt valfritt men vi fick välja mellan ett antal samhällsorienterade kurser som vi kunde läsa på olika... Läs hela svaret
    • Elev

      Vad innebär "Godkänt i kurser som motsvarar 90 %"?

      Hej, Jag undrar över denna skrivelse: Grundläggande behörighet = det du måste ha Du som har slutbetyg från ett nationellt eller specialutformat program i gymnasieskolan har grundläggande behörighet till högskolestudier om du har: lägst betyget...

      Liselotte: : Hej Sofia,alla svenska högskole-universitetsutbildningar, både kurser och program, kräver alltid att man har Grundläggande behörighet (till högskolestudier). Många program... Läs hela svaret
    • elev

      Att bygga en egen program på högskolan?

      Hej! Jag läser till studie och yrkesvägledning, jag undrar om jag kan läsa fristående kurser i sidan om och kunna bygga en examen inom HR samtidigt som jag pluggar till syv? Jag är intresserad av både utbildningarna och vill skaffa mig kompetenser inom hr...

      Liselotte: : Hej Issy!Vad roligt att du pluggar till mitt yrke - SYV! Studier på syv-programmet är på heltid och kräver i genomsnitt 40/timmars per vecka i studieinsats, men det är inte förbjudet att... Läs hela svaret
    • .

      Jobba som personalvetare/Hr via en socionomutbildnin?

      Hej! Jag pluggar just nu socionomprogrammet men skulle vilja jobba inom hr och personalvetare branschen efter utbildningen. Undrar om detta är möjligt via en socionom utbildning eller om jag måste gå en personalvetare utbildning. Räcker det med att läsa upp...

      Peter: : Hej L,Personalvetare och olika HR-yrken, hör i Sverige till de så kallade "icke-reglerade yrken", vilket betyder att ingen legitimation finns att söka och arbetsgivare... Läs hela svaret
    • Elev

      Personalvetarjobb med lärarexamen?

      Hej. Har lärarexamen, men vill sadla om till personalvetare. Tänker något av dessa jobb: rekrytering, arbetsmiljö, lön, arbetsrätt. Frågor till er: - Måste ett helt program läsas igen dvs. personalvetarprogrammet eller kan personalvetarjobb...

      Julia: : Hej Linda!Personalvetare är ett icke-reglerat yrke, och arbetsgivare får därför anställa vem de vill på "personalvetar-jobben". Vem vill arbetsgivare anställa? Vår... Läs hela svaret
    • Student

      Kurser för personalvetare?

      Hej! Är inte säker att jag kommer in på personalvetarprogrammet. Vilka kurser behöver man gå för att bli personalvetare om man går kurser istället för program? Skiljer det sig i olika städer vilja kurser som krävs? Har tänkt...

      Anna: : Hej Maja,titta på vilka kurser som ingår i olika personalvetarprogram (olika kurser kan ingå i olika program även om programmen har samma namn) och försök efterlikna programmet - alltså... Läs hela svaret
    • Emelie

      Fristående kurser för rekrytering?

      Hej, Jag vill helst inte gå personalvetareprogrammet. Utan läsa fristående kurser och specialisera mig inom just rekrytering. Vilka kurser tror ni spontant är bra att läsa på universitetet för detta?

      Anna: : Hej Emelie,det vi vet om yrket Rekryterare uppger vi på Framtid.se/yrke/rekryterareDet är yrket, som är i Sverige är icke-reglerat och det betyder att hen som anställer eller ger uppdrag... Läs hela svaret
    • Msgana

      Vad behöver jag för att bli personal vetare?

      Hej går tredje året på gymnasiet och läser handel och administration. Jag har inga F och det går bra för mig men jag vill studera vidare efter gymnasiet till personalvetare och jag vet redan att jag ej kommer vara behörig till programmet då jag...

      Anna: : Hej,behörighet till personalvetarprogrammet kan se ut på detta sättet: "Matematik 3b alt 3c och Samhällskunskap 1b alt 1a1 +1a2." Alltså för särskild behörighet... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga