2 Svar

    Liselotte SYV på GymnasieGuiden

    Hej Sara,
    det är "huvudman" för grundskolan /oftast i praktiken Rektor på grundskolan/ som fattar beslut om att en elev får gå om åk9. Det är inte alls säkert att man kan få göra det, även om eleven vill och även vårdnadshavare är "med på det", utan det är rätt så ovanligt att en elev får gå om åk9. Det som annars händer (som regel) om eleven ej blir behörig till gymnasiets nationella program, är att eleven blir antagen till IM, ett av Introduktionsprogrammen på gymnasiet och där försöker bli behörig till gymnasiet nationella program. I första hand är det Yrkesintroduktion (om eleven är intresserad av något praktiskt yrke) eller Programinrikttat val (som är en ny utbildning från 1 juli 2019) som en obehörig elev kommer att antas, är min gissning. 
    Om IM - var god läs på gymnasieguiden.se/gymnasieprogram/IM

    Liselotte
    • : Ja, jag förstår. Men vad behöver ske för att man ska gå om nian? asså behöver man gå om ifall man har F i alla ämnen? Inte klarar av nationella proven? Får för mycket frånvaro? Vad/vilka faktorer kan avgöra om du får gå om nian?
    • Anna : Det är en PEDAGOGISK BEDÖMNING som rektor gör - i samråd med lärarna och kurator: rektor försöker komma fram till Var eleven har bättre chans att nå upp till målen och få godkända betyg i grundskolekurser (på grundskolan eller på gymnasiets IM-program); även önskemål från eleven och föräldrarna och elevens ålder kan tas in i bedömningen... men det finns också grundskolorna som "som princip" inte låter gå om utan "skickar alla elever vidare" till gymnasiet: och obehöriga "hamnar då" på IM-programmen... Det handlar, alltså, inte om Närvaro eller antal godkända betyg utan om kommunens policy och den Individuella bedömningen som rektor gör. Det är inte elevens rättighet att gå om nian, oavsett närvaro eller antal godkända/icke-godkända betyg.
    • Anna : Jag har nu även skrivit ett nytt svar, som, förhoppningsvis, förklarar hur reglerna ser ut.
    • Emma : Hej på er, jag tar upp tråden kring rätten att gå om nian. Jag ser ju att den är ett par år gammal. Jag trodde inte elever hade rätt att gå om nian, precis så som ni skriver ovan. Jag pratade nyligen med skolverkets upplysningstjänst som sa att eleven HAR rätt att gå om om hen vill det. Är det något ni också fått uppfattningen om nu på senare tid?
    • Anna : Menar du en elev som inte uppnår behörighet till gymnasiets yrkesprogram? eller menar du alla elever som vill gå om nian, t.ex för att de vill uppnå bättre konkurrenskraft inför gymnasieval nästa år? eller vilken situation menar du, varför vill eleven gå om nian? När du pratade med skolverket, bad du om hänvisning till Var i styrdokumenten det står. Man läser text i styrdokument, sedan finns det ibland kommentarer och allmänna råd - men till syvene och sist är det den bedömningen som huvudman gör (gäller det en elev på en kommunal grundskola är det i praktiken rektor på skolan som har tolkningsföreträde, men jag tror inte det har skett någon förändring på den punkten att rektor får ej bevilja gå om nian om eleven blev behörig till ett yrkesprogram, alltså fick godkända betyg i sv,eng,matte + fem andra ämnen).
    • Emma :

      Hej. Det gäller en elev som vill gå om nian pga att han inte är behörig till yrkesprogram (relativt nyanländ). Eleven själv trycker på om att få gå om, medan vi från skolans sida är tveksamma till om det är det bästa. Så egentligen gäller frågan mer om skolan har rätt att neka eleven att gå om och istället låta eleven gå på IM? Gällande samtalet med Skolverket så hänvisade hon till kapitel 7, paragraf 15. Tack för att ni tar er tid!

    • Anna :

      Det här en tolkningsfråga: i skollagen, kap.7 §15 står det bl.a "En elev i grundskolan...  har också rätt att efter skolpliktens upphörande slutföra utbildningen under ytterligare två år, om eleven inte har nått upp till de kunskapskrav som minst ska uppnås för respektive skolform." Och det kan man tolka på olika sätt***, men det måste också tas hänsyn till elevens förmåga att ev.uppnå behörighet till gymnasiet: om den pedagogiska bedömningen görs att eleven förmodligen inte kommer kunna uppnå behörighet till gymnasiet, då skulle inte en omgång hjälpa och det är i så fall bättre att satsa på yrkesintroduktion, där hen kan bli anställningsbar även utan att uppnå grundskolekompetens.
      Vad Exakt menas med "slutföra utbildningen"? Eleven som inte har nått upp till de "kunskapskrav som minst ska uppnås" är det enligt min bedömning  behörighet till yrkesprogrammen, och då borde eleven i så fall ha rätt att gå ännu 2 år på grundskolan, antingen gå om årskurserna 8 och 9 eller gå om 9-an 2 ggr.?!  Alltså, är det en tolkningsfråga, en juridisk sådan. Om ni inte kan övertala eleven och vårdhadshavare om att det är bättre för eleven att gå över till IM på gymnasiet, då råder jag er att involvera en jurist (om det är så att ni inte vill ge eleven möjlighet att gå om 9-an). Enligt hur vi tolkar skollagen (men vi är inte jurister) och enligt den praxis som vi känner till så får huvudman (i praktiken - rektor) bevilja en omgång, men det görs sällan (ofta får eleverna gå vidare till IM på gymnasiet, antingen för att de själva vill det eller för att huvudman/rektor nekar omgång pga hen gör bedömning att eleven inte har rätt att gå om).

    • Emma : Ok, tack. Svårigheten är ju att det då handlar om olika tolkningar och så, och man undrar ju vad som faktiskt gäller om eleven skulle driva detta vidare. Om eleven anser att det bästa för honom är att gå om, och skolan inte, kan hen då KRÄVA det, utifrån vad som står i skollagen? Ursäkta många frågor, men jag blir inte klok.
    • Anna : Vi blir inte riktigt kloka heller. går eleven på en kommunal grundskola? I så fall råder jag dig att ta frågan till en kommunjurist (på kommunen bör finnas anställda med juridisk kompetens, som får lusläsa Skollagen och ge svar). Det blir ju (om eleven driver frågan) en tvist mot kommunen/utbildningsförvaltningen, så de borde vara intresserade att förebygga det genom att på förhand få fram "rätt svar". Jag tror det spelar mycket stor roll om skolpersonal som känner eleven gör den pedagogiska bedömningen att eleven kommer uppnå behörighet till yrkesprogrammen om hen får gå om nian, eller inte. Om inte, då är det typ "ingen idé". Givetvis kan inte lärare och rektor se in i framtiden och garantera hur kunskapsutvecklingen blir hos eleven, men de måste göra prognos. Du kan också höra med Skolinspektionen (dit klagomål på skolorna kommer in) om de tidigare haft liknande fall och hur utfallet på dem blev. Svår fråga och vi är inte jurister. Det är en skolJuridisk fråga, man borde ha juristexamen för att lösa den.
    • Emma : Tack för all hjälp! :)
    • Anna : vi på Fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp! Lycka till!
    Läs alla kommentarer
    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej,
    ska försöka svara på din kommentar. 
    Det finns regler när eleven inte får gå om "nian": det är om eleven blir behörig till Något av gymnasiets nationella program, dvs om eleven får godkända betyg i svenska, eng, matte + fem andra, valfria, ämnen och med det uppnår 8 godkända betyg och blir behörig till yrkesprogrammen - i så fall får inte rektor fatta beslut om "omgång".
    I de fallen eleven ej blev behörig till ngt av gymnasiets program, så Får rektor fatta beslut om omgång... men det sker rätt sällan. 
    Allt fler kommuner börjar "skicka elever vidare" till gymnasiet, oavsett hur pass behöriga/obehöriga eleverna är. 
    Förklaringar är flera: det blir trångt på grundskolan om många ska gå om... elever från dagens åk8 ska ju upp i nian och så "gamla nior" också: hur ska alla få plats? Det är ju också lärarbrist, ovanpå allt...
    Sedan vill man inte att eleverna planerar för "omgång" på förhand. Man vill att eleverna gör sitt bästa och om de vet att ingen får gå om - så gör eleverna sitt bästa, tycker man... 
    Men ibland uppstår det oväntade situationer, ex. tragiska händelser eller att eleven var sjukskriven under stora delar av åk 9 - i så fall kan eleven eventuellt gå om nian, men det är inte eleven eller föräldrarna som bestämmer det (de för Önska det)... Det är rektor på grundskolan som fattar beslut om det.
    Vänigen
    ANNA

    Frågor och svar taggade med 'individuella val' (33 st.)

    • Naturareee

      Får man neka utökad kurs som försäkrats innan årskurs ett?

      Hej! Jag går i tvåan i ett särskilt program som ska ge full naturbehörighet (minus fysik 2) plus 300 poäng musikkurser. Nu är det dags att välja individuella val och då visar det sig att skolan tagit bort möjligheten att läsa utökat inför hösten trots att de tidigare innan vi började på skolan...

      Milla : : Hej,du får gärna höra med skolverket. Skolverket har anställda jurister som är experter i skoljuridiska frågor. Min personliga åsikt är att det... Läs hela svaret
    • Elev

      Vad kan jag göra för att få min skola att börja erbjuda en kurs?

      Hej, jag går åk 1 på Sambeteende-linjen och ska välja mina individuella val. Men min skola har ett väldigt litet utbud på kurser och det finns ingen som jag är ett dugg intresserad av att ta. De jag vill ta är psykologi 2b och spanska 5 (+samhällskunskap 3 med tillstånd att ha 250 poäng istället...

      Milla : : Hej,min uppfattning är att det krävs 20 elever för att starta en kurs på gymnasiet, förutom vad gäller ämnet Modersmål och Sveriges... Läs hela svaret
    • Isabelle

      Utökat program, vilka kurser kan jag välja att räkna med i meriten?

      Hej! Jag går i ettan på ekonomiprogrammet inriktning ekonomi. I nian läste jag ma 1c och har nu i ettan läst i en spetsmattegrupp. Det vill säga att jag förra terminen läste ma 2c och nu håller på med ma 3c. Alltså är jag klar med den obligatoriska matten. Som individuellt val ska jag nästa år...

      Milla : : Hej Isabelle!Engelska 5 är en obligatorisk kurs på alla nationella gymnasieprogram och kan inte bli U-kurs (utökat program). Den rätta vägen ser ut så... Läs hela svaret
    • Izzy

      Kan jag ta bort en kurs från studieplanen?

      Hej, jag går sista året på gymnasiet och undrar om man kan ta bort en kurs från studieplanen. Kursen i frågan är Engelska 7, jag läser totalt 2700 poäng, 2600 om man bortser från GA. Jag har fyra kurser som individuella val, Eng 7 samt Spanska 1, 2, 3 och 4. Jag har fått A i spanska men är inte...

      Mikael: : Hej IZZY!Eng 7 är inte en obligatorisk kurs på gymnasiet, men jag vet inte hur din individuellt plan ser ut. Det borde SYV på din gymnasieskola veta + du borde själv också ha... Läs hela svaret
    • viviana

      Läsa kurser vid sidan om gymnasiet?

      Hej vi hade individuella val nyss och av alla kurser som vår skola erbjöd var det bara en som kunde ge en hel merit (engelska 7). Jag skulle vilja läsa en till kurs som till exempel spanska 4. Kan man på något sätt läsa det vid sidan av gymnasiet? Till exempel på en distanskurs eller om det...

      Daniel: : Hej,tyvärr är det så att en gymnasieelev läser kurser där man kan få BETYG endast på sin gymnasieskola /eller via sin gymnasieskola - om skolan vill och kan köpa kurser för... Läs hela svaret
    • Ella

      Mattematik 3b eller naturkunskap 2??

      Hej! Jag har några frågor inför det individuella valet. Jag har redan bestämt mig för att välja Engelska 7 då det ger mig 1 meritpoäng och då har jag redan det maximala meritvärdet (har redan moderna språk steg 3 & 4)....

      Liselotte: : Hej Ella,olika lärosäten kan - till naturvet.basår - kan kräva matte 3 eller matte 2. Så, på många orter räcker det med godkänt betyg i matte 2 till nat.vet.basår... Läs hela svaret
    • Armand

      Individuellt val över 200 poäng, kan jag välja bort kurser??

      Hej, går just nu andra året på gymnasiet och läser teknikprogrammet. Har redan läst över 200 poäng individuellt val, och enligt skolan kan jag läsa många fler om jag vill. Det betyder alltså att skolan erbjuder över dessa 2500 poäng som man behöver för att ta studenten. Jag vill läsa till några...

      Daniel: : Hejsan,"U" är en markering som i Examensbeviset står bredvid de kurser som (enligt rektorsbeslut, på "undantag") lästes Utöver det vanliga. Det är inte elevens... Läs hela svaret
    • Isak

      Läsa gymnaisekurs på egen hand?

      Jag går i tvåan på gymnasiet och hade valt Matematik 4 som individuellt val till tredje året men nu ska det inte starta då det var för få anmälda elever. Inga av de andra alternativen tilltalar mig och jag undrar därför om man kan...

      Julia: : Hej Isak,jag förstår din fråga: förstår varför du vill läsa matematik 4 och varför din skola inte kan erbjuda läsa den kursen. Men tyvärr är inte den lösningen... Läs hela svaret
    • Gabriel

      Varför måste man få betyg i en kurs som man har börjat?

      Jag går andra året på gymnasiet och har hamlat i en ganska svår situation då jag är missnöjd med ett av mina individuella val. Jag vill byta till en kurs som börjar i år tre, men har förstått att det inte är möjligt...

      Peter: : Hej Gabriel, Jag förstår att du upplever din situation som svår och som du även kallar den för "en hopplös" situation. Vi på fråga SYV kan endast ge... Läs hela svaret
    • Emily

      Får jag läsa mitt modersmål?

      Jag har aldrig läst modersmål kommunalt, trots att jag haft rätten till den. När jag var yngre sökte jag om det men fick inte, då det var för lite personer som hade samma modersmål. Idag vill jag gärna läsa men jag går redan i mitten...

      Julia: : Hej, jag såg att din fråga är taggad bl a med KINESISKA och gissar därför att det är modersmål /kinesiska/ som du vill läsa. Pratar du kinesiska dagligen? Om inte, då blir det... Läs hela svaret
    • Edvard

      Får man fler i-val och valbara kurser på natur/sam eller natur/natur?

      Hej, jag vill inte bli läkare och går natur, jag vet inte om jag ska välja natur/sam för att jag fortfarande vill ha matte 4/kemi 2/biologi 2. Kan jag välja till dessa, kommer de tas från mina individuella val? Och får jag fler val på natur/sam än natur/natur? Jag vill nämligen välja tre stycken...

      Milla : : Hej Edvard, inom Individuellt val är det 200 poäng för alla elever på alla program och inriktningar på de svenska gymnasieskolor. Kika gärna på... Läs hela svaret
    • lisbeth

      Dans eller musik?

      Hej!

      Jag går i 9:an och har ganska mycket beslutsångest för att välja till gymnasiet. Mitt största intresse är att dansa, vilket också är som mitt drömjobb (dansare/danspedagog). Jag skulle säkert valt estet dans om det hade funnits...

      Anna: : Hej Lisbeth, på >> lunds-dans-och-musikalgymnasium erbjuds det både Spetsutbildning och en "vanlig" dansinriktning på Estetiska programmet. Sedan vill jag också påminna om att dansa kan man även... Läs hela svaret
    • My

      Kan jag välja mer än 200p i individuella val?

      Jag skall välja individuella val och undrar om jag kan läsa flera kurser som ger mig mer än 200p. Kan jag välja flera olika kurser eller kan gymnasiet endast förse mig med 200p i individuella val? Eller måste jag fördjupa mig i något ämne? Hur fungerar det när man skall fördjupa sig, och om så,...

      Julia: : Rektor kan fatta beslut om att låta eleven att läsa fler kurser än det som är obligatoriskt; men det är ett undantag. Ansök om att läsa utökat, de kurser som man... Läs hela svaret
    • Tania

      Läsa natur i gymnasiet och läsa juridik i universitetet?

      Hej! Jag undrar om man kan läsa Naturprogrammet i gymnasiet och sedan läsa juridik på universitetet? Funkar det? Jag är osäker på vad jag vill fortsätta plugga på i Universitetet då jag vill antingen läsa medicin eller Juridik. De flesta säger att man tar natur eftersom det är så...

      Anna: : Hej Tania, Jo, det går bra att med examensbevis från Naturvetenskapsprogrammet, söka till Juridikprogrammet på universitetet i Sverige. Behörighet till juristprogrammet... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga