Nea
    Hej!
    Jag ville så gärna söka till Handels i Stockholm men undrar om grundläggande behörighetskrav. Jag är från Finland och har finsk gymnasieutbildning. Alla andra mina kurser borde fylla behörighetskravet men vilka språk räknas med moderna språk? Jag har läst 9 kurser svenska som A språk och 9 kurser finska som modersmål och förstås engelska. Kunde svenska eller finska räknas som moderna språk 3? Jag har läst tyska bara två kurser på gymnasiet.
    Mvh
    Nea

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Nea!

    mitt förslag är att du gör Prövning i Moderna språk (finska) 3 eller i Moderna språk(tyska) 3.

    Troligtvis blir det lättare för dig att klara prövning i finska, än i tyska.

    Du får ha betyg i Modersmål (finska) och i Moderna språk (finska) samtidigt. Det är i Sverige idag inte förvjudet att ha läst samma språk som modersmål och som moderna språk.

    Om du vill läsa om vilka språk som tillhör "Moderna språk", gå in på den här sidan här >>

    Du är intresserad av HHS som bjuder i eftermiddag (idag, 16 mars 2016 - kl.17.00) på Inspirationskväll, se info här >>

    Om du har möjlighet att gå på det eventet, kan du passa på och fråga om du kan boka tid med deras Studievägledare för att bl a diskutera om hur du på bästa sättet blir behörig till deras utbildningar.

    Jag hoppas mitt svar blir till hjälp för dig!

    Bästa hälsningar och lycka till!

    ANNA

     

    Du skriver "jag är från Finland" och för mig är det oklart om du är folkbokförd i någon kommun i Sverige eller om du kan folkbokföra dig i Sverige.

    Sedan kan det också vara viktigt - din ålder, när fyller du 20 år? Detta för att man får inte vara "för ung" om man läser på komvux.

    En kurs, i vilken du behöver godkänt betyg i är en 100 poängskurs (Moderna språk 3). Den läses på komvux på heltid på 5 veckor (eller på halvtid på 10 veckor). Prövning kostar 500 kr, att läsa på komvux är gratis, dessutom är det oftast lättare att få högre betyg om man läser en kurs.

    Tänkte du söka nu, snart - för att kunna börja på HHS till hösten? Då är det bråttom. Jag kan inte med säkerhet svara på om dina nuvarande betyg kan bli bedömda motsvara de kraven som ställs på HHS.

    Vilken av de utbildningar som HHS erbjuder är du intresserad av? Det är inte samma behörighetskraven till dem olika utbilndingar.

    Jag vill också lägga till en "bostadsfråga". Har du möjlighet att hitta bostad i Stockholm? ibland tror man att om man får utbildningsplats på en högskola, då erbjuds det någon sort boende per automatik, men så är inte fallet.

    Det kan tyvärr bli så att man inte kan använda sin studieplats pga man inte hittar någonstans att bo.

    • : Hej Anna!
    • : Ditt svar var till mycket hjälp för mig! Jag hade inte hittat sådant info själv och fick inte svar från universitetet eller UHR. Tack så mycket! Jag har inte möjlighet att gå på eventet eftersom jag bor fortfarande i Finland jag försöker ordna någonting. Mvh Nea
    • : En sak till, rekommenderar du att jag gör prövningen i Komvux eller var? Mvh Nea
    • Anna : Man behöver inte vara skriven/folkbokförd i den kommunen där man gör Prövning. Men om du vill Läsa en kurs på komvux, då måste du vara skriver i den kommunen. När fyller du 20 år? Är du folkbokförd i Sverige eller kommer att folkbokföra dig i Sverige och i vilken kommun i så fall?
    • Anna : Det kan vara lättare att hitta möjlighet att läsa Moderna språk (tyska) 3 eller hitta var man kan göra prövning i Tyska 3, jämfört med finska. Jag kommer nu utöka mitt svar till dig.
    • : Hej och tack för svaret! Jag fyller 20 i august och är inte folkbokförd i Sverige. Hmm okej så jag försöker hitta en plats där jag kan göra prövningen i finska eftersom mina kunskaper i tyska inte är så bra. Jag har tänkt söka nu i vår för att kunna börja på hösten men hade av någon anledning inte fattat behörighetskrav i moderna språk. Jag ska söka till Economics och business linjen. Jag har redan en ganska säker bostad som jag kunde hyra men jag vet hur situationen är där i Stockholm. Vi har en ganska likadan situation här i Helsingfors. Tack för hjälpen! Mvh Nea
    • : Hej! Har varit i en liknande situation och tror jag kan vara till stor hjälp med den information jag har fått. Jag har också en utländsk gymnasieutbildning, men mitt modersmål är inte finska utan arabiska. Någonting som UHR är tydligt med är att när de bedömer utländska gymnasiexamen så existerar inte ett "modersmål" kurs, utan alla språk kurser betraktas automatiskt som moderna språk när de bedöms till dess svenska motsvarande. Därför räknas mitt "Arabiska 7", som jag har fått i min bedömning, som det moderna språk varianten och ger mig behörigheten till underliggande kurser, m.a.o uppfyller jag HHS krav för moderna språk 3. Det gör du också. Om du kikar in på https://bedomningshandboken.uhr.se/Utlandska/Lander/Finland-gymn-from-2008/ så kan det se hur du konvertera dina finska kurser till det svenska systemet. Det står tydligt att du får finska 7, utan någon krav på antal lästa kurser (antar att det är obligatorisk att läsa de finska kurserna så de har inte infört några krav eftersom det är något "inbyggt" i det finska systemet). Givetvis måste man vara godkänd också. Kontrollera även din behörighet i de övriga ämnen på samma sida (samhällskunskap, historia och matematik). Lägg märke till att jag antar att du tog din examen efter 2008, så klart, eftersom du anger att du är 19 år (olika regler gäller för olika tidsperioder, du kan se tydligt att jag läkande dig till sidan som gäller för gymnasieutbildning slutfört fr.om. 2008 i finland). Jag har även, som tur, kontakt antagning.se angående denna specifika frågan och tror att du skulle uppskatta om du fick ta del på innehållet (gällde HHS behörighetskrav av ren nyfikenhet, faktiskt).
    • : Jag: "Hej! Jag har en fråga angående min behörighet till en viss högskoleutbildning.Jag har en utländsk gymnasieutbildning som ni har bedömt. Det står så när jag kollar igenom vilka kurser utbildningen kräver: Svenska 3 Engelska 6 Matematik 3B eller 3C Samhällskunskap 1B alternativt 1a1+1a2 Historia 1B alternativt 1a1+1a2 Moderna språk 3 Engleksan är jag klar med och snart även svenskan. Matematik läste jag någonstans att jag kan styrka eftersom jag har fått matematik 4 i min bedömning. Samhällskunskap och historia fick jag också, men uppfyller jag behörigheten för moderna språk 3? Jag har fått arabiska 7 i min bedömning, räknas det på ett liknande sätt som i matematikens fall (alltså kan ersätta en underliggande kurs)? Mvh"
    • : Handläggare: "Hej! Om behörighetskraven är som du skriver kommer du uppfylla kraven när du kompletterat med Svenska 3 och Engelska 6. Arabiska 7 ger behörighet i Moderna Språk 3 Jag hoppas att detta besvarar dina frågor. Det går inte att svara på det här mejlet men du är självklart välkommen att kontakta oss igen via kontaktformuläret på www.antagning.se. Klistra gärna in dina tidigare frågor och svar i formuläret. Vänliga hälsningar, Erik Kyhlberg Antagningsservice UHR på uppdrag av Sveriges universitet och högskolor"
    • : Bara att söka och ladda upp det du behöver ladda upp (https://www.antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/Utlandsk-gymnasieutbildning/Vilka-dokument-behovs/Gymnasiedokument-fran-ditt-utbildningsland/Finland1/). Lycka till ! :)
    • : Och för ytterligare tillförlitlighet: " Observera att bedömning av modersmål från utländska gymnasieutbildningar alltid görs mot moderna språk och ska inte förväxlas med de svenska gymnasiekurserna i modersmål." https://bedomningshandboken.uhr.se/Utlandska/Behorighet/Sarskild-behorighet/
    • : Hej Hickmat! Du var till stor hjälp! Min dag blev just så mycket bättre! :) Vad fint om min finska räcker direkt som moderna språk. Det är så lättande att höra av din likadan situation. Jag har också skickat mina betyg till UHR till bedömning men fått inte ansvar än och skickade även en fråga till dem några veckor sen. Men jag vet att jag måste lägga en kurs historia till nu för att fylla kravet men det är litet jämfört med när jag trodde att jag borde lägga flera kurser språk till. En stor tack för din hjälp! Mvh
    • Anna : Jättebra, Nea, att du fick så bra kommentarer med förklaringar från Hickmat! tack så mycket Hickmat för dina kommentarer! Råd till Nea: sök till HHS till hösten. Du kan komplettera med kurser och dokument i efter hand. Viktigt att självaste ANSÖKAN inkommer i tid. Ta också kontakt med HHS. Just HHS är en "speciell skola", t.ex accepterar de inte några Meritpoäng, som de andra högskolorna gör. Det är inte omöjligt att de kan bevilja undantag. Kontaktuppgifter finns här: https://www.hhs.se/sv/contact/ och deras epost är mycket enkel [email protected] och LYCKA TILL! :)
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'extrakurser' (9 st.)

    • Elias57477

      statligt jobb krav?

      Hej jag har planer läsa kandidatprogram i socialantropologi och vill jobba inom en statligmyndighet eller inom regeringskansliet. På nästan alla utbildningar står det att det krävs akademisk examen i statsvetenskap, samhällsvetenskap eller likvärdig...

      Milla : : Hej,det är en väldigt bra fråga att ställa till de som anställer. Vad "likvärdig" utbildning är - är en bedömning och olika arbetsgivare kan göra olika bedömningar. Det som... Läs hela svaret
    • Adam

      Nackdelarna med att inte läsa språk på teknikprogrammet?

      Hej! Jag började precis på teknikprogrammet och jag undrar om det är värt att fortsätta läsa spanska trots att man inte alls gillar det, jag vill ha så mycket merit som möjligt efter gymnasiet såklart men jag undrar hur det funkar om jag läser matte 4 och 5 i 3an och engelska 7 men väljer att...

      Mikael: : Det går att uppnå högsta möjliga antal meritpoäng även utan att på gymnasiet läsa moderna språk. Läs gärna information på Gymnasieguiden/merit
    • Vendela

      Hur påverkas meritpoäng av prövning & hur räknas poäng för extra kurs?

      Hej! Jag undrar om man får behålla sina meritpoäng om man gör en prövning i ett meritämne (t ex moderna språk eller engelska 7) som man läst och fått godkänt i på gymnasiet? Räknas dessa meritpoäng som man tidigare...

      Milla : : För att ge rätt svar måste man veta om du har Examensbevis och vilka kurser krävs för Särskild behörighet till den högskoleutb som du vill... Läs hela svaret
    • William

      Finns det någon extrakurs i företagsekonomi på gymnasiet?

      Skulle vilja jobba med något inom inköp efter gymnasiet/högskola. Kan jag gå en utbildning på högskola till inköpare utan att behöva plugga någon extrakurs på gymnasiet, eller går det bra utan? Finns det någon extrakurs inom ekonomi som kan bredda mina möjligheter för utbildning senare?

      Anna: : Hej William, om du nu går på gymnasiet, kan du välja av de kurser som just din skola kan erbjuda. På eftergymnasial nivå finns utbildning till inköpare bl.a inom... Läs hela svaret
    • Siri

      Är det meriternade att läsa extra kurser utöver sitt program?

      Hej! Jag planerar att börja läsa socionomprogrammet nästa termin, men tänkte eventuellt påbörja en kurs med sen anmälan innan dess. Är det meriterande om jag till exempel läser etik, folkhälsovetenskap eller kommunikation mellan människor, utöver socionomprogrammet? Funderar även om det finns...

      Anna: : Hej Siri; har du tidigare läst på högskolenivå? Det är rätt så krävande, tycker de flesta. Det är rätt så "nog" att läsa på... Läs hela svaret
    • Dima

      Kan jag läsa en extra kurs för att ersätta en annan?

      Hej! Jag går tvåan på gymnasiet just nu (Naturprogrammet). Jag vill bli läkare och därför vet jag att jag behöver ha höga betyg. Jag har A i många ämnen men det finns ett ämne som jag inte kan och detta är Idrott. Jag...

      Mikael: : Idrott och hälsa 1 är en obligatorisk kurs och betyg i den måste tvunget ingå i exambevis från gymnasiet men i exambevis från komvux får inte den kursen... Läs hela svaret
    • Tina

      Måste jag läsa engelska 7?

      Hej! Mitt namn är Tina och jag läser sista året på naturprogrammet. I somras genomgick jag en operation som ledde till att jag sattes på en medicinering med biverkningarna ångest, stress, trötthet osv. När jag valde gymnasie i nian valde jag efter flera olika aspekt då ett av dessa var...

      Anna: : Hej Tina, om du tittar på >>>Programplan för NA, ser du att det är ett visst antal kurser /poäng/ inom Programfördjupning - det kan vara 200 eller 300, beroende på inriktning - och så... Läs hela svaret
    • Csaba

      Masters i annan skola?

      Hej! Jag har tänkt att gå maskinteknik på Chalmers men det blev inte så då jag inte hade tillräckligt med poäng. Jag blev antagen till BTH och då är min fråga att kan jag läsa dem första 3 åren på BTH och sedan läsa masters på Chalmers eller KTH? Jag har ingen aning hur det hela funkar och...

      Anna: : Hej Csaba, till masterprogrammen söker man som till "vilken utbildning som helst" - till vilken skola man vill. Vad som ställs som behörighetskraven kan variera ganska mycket mellan olika lärosäten... Läs hela svaret
    • Ludvig

      Extrakurser eller Jurisik Extrakurs?

      Hej! Jag ska gå Estet Musik spetsutbildning musik på gymnasiet Academy Of Music And Business i Tingsryd. Efter gymnasiet så vill jag gå Juridik på Juridicum i Lund och jag har sett att man behöver ha Historia A och Samhällskunskap A eller Historia 1b/1a1+1a2, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2...

      Milla : : Hej Ludvig! De kurser som krävs för särskild behörighet till Jurist dvs Samhällskunskap 1b och Historia 1b - ingår som obligatoriska i Estetiska programmet, alla inriktningar, vilket du kan se... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga