Jessica 25 år
  Jag går på Liljaskolan i Vännäs och utbildar mig till bilmekaniker andra året, men jag är inte alls nöjd med linjen. Jag har ingen aning om vad jag vill gå längre.. Hjälp snälla?..

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Jessica!
  Jättetråkigt att läsa om att du inte trivs på din utbildning.
  Är det så att du inte vill bli bilmekaniker längre men ändå trivs på skolan - kan du försöka byta inriktning inom programmet. På din skola finns det bl a även Godshantering och Transport (förare) utbildning.
  Kan du tänka dig jobba som Speditör eller som förare av fordon?
  Om yrke Bussförare läs på http://www.framtid.se/profession/bussforare/
  Om yrke Speditör läs på http://www.framtid.se/profession/speditor/

  Titta igenom alla de olika yrkena - http://www.framtid.se/professions/
  Gör test på http://www.gymnasieguiden.se/testet

  Rent praktiskt så är det så just nu (i mitten på augusti) - att du enbart kan byta till den utbildningen där det finns lediga platser. För att få reda på var lediga platser finns (och kunna välja bland dem), gå in på https://ansokan.gymnasieantagningen.nu/stats.asp och som jag tolkar info där så finns det lediga platser på alla program på Liljaskolan (förutom på Ekonomiprogrammet där det är fullt) men du kan gå in på http://antagningskanslier.se/?s=Vännäs&lan=&kommun= och där ser du mailadress och tel.nummer till antagningskansliet. Ring eller maila dem för att kontrollera att det finns platser på alla de olika program.

  Det är förstås inte lätt att välja bland de lediga platserna i fall du inte vet vad du vill bli.

  Det finns ännu ett annat alternativ för dig: att be att bli inskriven på IM, Individuellt alternativ - i så fall ber du om undantag, du bör prata med Rektor på IM på din skola. Info om IM (allmänt) finns på http://www.gymnasieguiden.se/program/IM/individuellt-alternativ
  På Individuellt alternativ kan du läsa på deltid och gå på praktik resten av tiden eller t o m gå på "Helpraktik" och be Praktikanskaffare ge dig några veckor på en arbetsplats och sedan byta till en annan - för att kunna testa på olika yrken och bekanta dig med olika arbetsplatser.
  Det kan bli ett sätt för dig att komma fram till vad du vill bli sen, "när du blir stor". :)

  Jag hoppas att någonting i mitt svar blir till hjälp för dig!
  Bästa hälsningar och lycka till!
  ANNA

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga