Vanessa

    Jag studerar just nu första terminen på Socionomprogrammet men har egentligen hela tiden känt mig tveksam över ifall jag har valt rätt utbildning. Jag har funderingar på att söka in till juristprogrammet. När jag sökte in till högskolan så stod det mellan jurist och socionom. Jag var väldigt osäker till och med när jag sökte så risken att det skulle bli fel utbildning var väl 50%. Jag har full meritpoäng så att komma in är inte ett problem och vill därför få svar på de frågor jag ställer. Jag vet att frågan är lång men besvara gärna så utförligt som möjligt.

    Tankar kring socionom:
    * Stämmer de extremt låga lönerna man kan läsa om? Har läst på många ställen att de flesta socionomer ligger runt 20-25 k före skatt vilket är lägre än arbeten som butiksbiträde.
    * Vad kan man jobba som efter utbildning förutom socialsekreterare, behandlingsassistent eller kurator? Jag har inget intresse av något av dessa yrken, och vill inte jobba på socialtjänsten. Jag vill kunna nå höga positioner också, inte vara lägst inom varje område. Jag är inte intresserad av äldrevård så enhetschef känns inte alls intressant. Innan utbildningen tyckte jag att programmet kändes brett men nu känns det väldigt smalt.
    * Kan man vara selektiv i sin empati? Jag har exempelvis stor empati för flyktingar men känner låg empati för missbrukare. Är det lämpligt att inte ha empati för alla grupper av människor- som socionom?

    Tankar kring jurist:
    * Stämmer de väldigt höga lönerna runt 55-60 k i snitt?
    * Hur ser konkurrensen ut på arbetsmarknaden, är det svårt/lätt att få jobb?
    * Har hört att betygen spelar stor roll för vilja tjänster man kan få sedan. Är det så att högsta betyg krävs på alla kurser för att få bästa jobben sedan?
    * Är det mycket individuella arbeten eller grupparbeten på utbildningen? Jag tycker inte om grupparbeten vilket är negativt för på socionom är det enbart grupparbeten, endast tentorna är individuella.

    Andra frågor:
    * Vilket yrke passar bäst för en introvert person?
    * Vilket yrke passar bäst för en person som är driven, ambitiös och siktar väldigt högt. Jag vill som sagt nå höga positioner och kunna göra karriär.
    * Vilka karaktärsdrag är viktiga att ha om man jobbar som socionom respektive jurist?
    * Hur stor vikt borde man lägga vid att skillnaden på lön, status och prestige är ganska enorm? Det känns som att folk i allmänhet ser upp mer till jurister som intelligenta och framgångsrika medan socionomer anses vara ingenting speciellt. För mig är lönen, statusen och prestigen ganska viktig. Framförallt lönen spelar stor roll för mig.

    Vänliga hälsningar
    /Vanessa

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Vanessa,

    ett alternativ som socionomer har är att läsa vidare mot att bli en Psykoterapeut>>;

    jurister kan göra karriär mot yrken som Åklagare>>, Advokat>> och Domare>>;

    på tal om att "folk ser ner på socionomer" och "respekterar jurister" - så kanske det till viss del stämmer; och kan t.ex bero på att jurister går en Längre utbildning /juristprogrammet är 4,5 år och socionomprogrammet är kortare/; det krävs högre betyg för att kunna komma in på juristprogrammet. Till socionomprogrammet kan man komma med betydligt lägre betyg. Många socionomer börjar med att jobba på soc.tjänsten med att i princip i huvudsak "betala ut" socialbidrag /för att det hinns inte med så mycket mer... tyvärr/.
    På tal om löner - så är det individuell lönesättning och du funderar på långa utbildningar - och lönenivåer om fem år vet vi inte så mycket om idag....
    Sedan är det också så att både socionom och jurist kan "hamna" på exakt samma arbetsplats och göra samma jobb med samma lön. Exempelvis som utredare på en Myndighet som Försäkringskassan, var god se https://www.framtid.se/yrke/utredare-forsakringskassan

    Högre betyg från högskoleutbildningar ger ibland, men inte alltid fördelar när man söker jobb; detta för att det är endast några få kurser på högskola som kan betygsättas med högre än G, godkänt; och att arbetsgivare ser även till andra egenskaper och kunskaper än endast betygen. Ex. kan språkkunskaper spela stor roll. Idag kan man snabbare få jobb om man kan arabiska t.ex. Och det skulle spela större roll än att man har VG, välgodkänt, på några högskolekurser (i ställer för G, gokänt).

    Det går inte att ge några garantier. Det finns alla möjliga exempel på hur det går för folk i arbetslivet. Det är många olika faktorer som påverkar. Ibland gäller det att ha "ren och skär tur".

    Många ggr spelar det i arbetslivet större roll att kunna komma överens; vara smidig och flexibel än att ha djupa faktiska kunskaper och "ha rätt i sak".
    Ang. få jobb och få hög lön - det viktigaste är att få sitt första jobb. Sedan kan man "växa och avancera", men hur får man sitt första jobb? Det finns inga garantier. Ibland har man tur och ibland - tyvärr, otur. Man kan vara hur duktig som helst och ändå gå arbetslös i flera år eller tvingas ta arbete som inte i någon grad motsvarar ens utbilnding och önskemål.

    Det går att hitta alla möjliga exempel på vad som har hänt i några "enskilda fall". Medellöner säger inte mycket heller... för att du kan ju få både lägre och högre lön.

    Jag vet inte om mitt svar berättar ngt. som du inte själv redan visste sedan innan eller om det blir till så stor hjälp, men jag svarar så som jag tror verkligheten ser ut.

    Det går inte att få någon garanti. Man måste mer eller mindre chansa, hålla tummarna och hoppas på det bästa! Och göra sitt bästa i varje kurs man läser (så får man så högt betyg som man kan få). Det finns ju ingen anledning att "hålla tillbaka" och få lägre betyg än det som du kan få. Men, å andra sidan, är det också viktigt att inte "ta i för mycket" och riskera bli utbränd och "gå in i väggen". Lagom är bäst! :)

    Bästa hälsningar och lycka till!

    ANNA

     

    • : Skulle vilja tillägga att på juristprogrammet är betygen inte U/G/VG utan U/B/BA/AB och de spelar STOR roll för arbetsgivare eller om man vill göra notarietjänstgöring.
    • Anna : Betygsskala kan bestämmas på universitetet lokalt... det kan förekomma Olika betygsskalor på olika universitet. Det är UHR, universitets- och högskolerådet som uppger att universiteten själva får bestämma vilken betygsskala de använder på sitt universitet, lokalt. Så det du skriver stämmer på ditt universitet; på andra universitet kan andra betygsskalor användas. Att betygen kan spela roll och även Stor roll, är sant. Dock kan de i andra fall inte spela så stor roll, ex. känner jag ett par fall då personer med juristexamen fick jobb som utredare på Försäkringskassan; och fick samma arbetsuppgifter och samma lön /ingångslön/ som en annan person som över huvudet taget ej har någon högskoleutbildning, men som kom med lång erfarenhet av att arbeta som rådgivare/säljare inom försäkringsbranschen. Vid den anställningen spelade "andra saker" roll, ex. att man var beredd att jobba under sommaren och ta semester i oktober; detta pga någon måste ju fatta beslut om sjukpenning under sommaren också, men de flesta vill ha semester då. Söker man med juristexamen jobb som arbetsförmedlare, så tror jag inte AF vägrar anställa om man "endast har godkända betyg", utan det är återigen "andra saker", ex. att man har körkort, kan ngt. "ovanligt språk" eller som person är väldigt stresstålig och pedagogisk som spelar större roll än högre betyg från juristutbildningen. Men jag vill tacka dig för din kommentar. Det är viktigt med olika synpunkter. Då verkligheten är komplicerad med många olika förekommande "varianter", så båda Ja och Nej som svar på samma fråga kan ibland vara de rätta svaren. :)

    Frågor och svar taggade med 'komplettera' (18 st.)

    • Elev

      Hur fungerar nya kurser man läst upp på komvux?

      Hej! Jag läste samhälle samhälle under gymnasiet, och totalt läste jag 2600 poäng. Nu, efter gymnasiet, har jag läst några naturvetenskapliga ämnen som ex kemi 1, fysik 2, matematik 3 och 4. Min tanke är att jag ska söka civilingenjörsutbildning nu till höst, och undrar hur dessa...

      Milla : : Hej!reglerna i detta fallet är strikta. Alla kurser från ditt examensbevis (förutom gymnasiearbete) som är vanliga kurser, ej U-kurser räknas in i ditt snitt/jämförelsetal.... Läs hela svaret
    • Ella

      Hur kan man få behörighet till läkarutbildningen när man gått sam-bet?

      Hej! Jag gick sam-beteende på gymnasiet men jag vill ändå så gärna bli läkare. Hur kan jag göra? Måste jag gå komvux för de kurser jag behöver för behörighet för läkarprogrammet eller kan man gå något...

      Anna: : Hej Ella!Du måste komplettera så att du har godkända betyg i kurserna fysik2, kemi2, biologi2 och matematik4. Komplettera kan du på olika sätt:- på... Läs hela svaret
    • Elin

      Lägga till kurser för att kunna bli läkare ?

      Hej! Jag går samhälle och ångrar mig jättemycket emellanåt över att jag inte valde natur eftersom jag nu blivit insnöad på läkarutbildningen. Jag går 1:an på gymnasiet och undrar då om jag kan lägga till biologi 1, kemi...

      Julia: : Hej Elin,vilka valbara kurser just din skola kan erbjuda  - måste du fråga på din skola.Vad gäller matte, så behöver du inte läsa matte 2c. I... Läs hela svaret
    • Kurt

      Får jag söka med betyget från min prövning i Matte 1b?

      Hej! Jag vill göra en prövning på Mattematik 1b där jag har ett C. Det står rätt så förvirrande dock vad som gäller med det betyget. Om jag gör en prövning i matte 1b, och höjer det betyget, får jag byta ut det mot det gamla och söka i grupp BII? Om ja, får jag göra samma sak med Mattematik...

      Julia: : Hej Kurt, du kan skaffa dig betygen i matte 1a och 2a och de ska i BII, kompletteringsgruppen, räknas in i stället för 1b och 2b.I ditt examensbevis från gymnasiet kommer ingenting... Läs hela svaret
    • Henrik

      Vilka betyg är relevanta för en invandrare som kompletterar?

      Hej! Min flickvän är från Bangladesh och vi är osäkra på vad som gäller exakt och de flesta svaren är osäkra och varierande. Hon kommer söka till läkarlinjen nu till hösten då hennes studier bli klara under våren. Det...

      Liselotte: : Hej,jag vill råda att hon även gör Högskoleprovet; detta pga inte ens de som har högsta möjliga meritvärde (22,5) kan garanteras plats på... Läs hela svaret
    • Linnea

      Vad ska jag göra för att komma in på juristprogrammet?

      Hej! Jag har som tanke att i höst söka in till juristprogrammet på stockholms universitet. Jag vet att man inte riktigt kan veta hur höga antagningspoängen kommer vara för vt20 men jag vill ändå försöka. Jag tror att jag sitter på...

      Julia: : Hej Linnea, jag tycker, först och främst, att du vinner på att göra Högskoleprovet - provdagen blir 20 okt 2019 och anmälan gör man mellan 15 aug och 2 sept. Kostnad... Läs hela svaret
    • Julia

      Vad motsvarar naturkunskap 2?

      Hej! Jag har läst fek men vill nu skola om mig och läsa sjuksköterskelinjen istället. Jag har fysik 1 och kemi 1 men saknar biologin. Naturkunskap 2 är ett behörighetskrav men är det möjligt att jag kompletterar med att läsa biologi 1 eller måste jag läsa hela natur 2-kursen?

      Anna: : Hej Julia,formellt sett, är det ingen skillnad om du skaffar dig godkänt betyg i Biologi 1 eller i Naturkunskap 2. Godkänt betyg i en av de kurserna behöver du. Kurserna är lika stora - 100 p., dvs att... Läs hela svaret
    • helena

      hur sker prövning?

      Hej! Kan någon hjälpa mig med länkar för att ansöka om prövning i matte 1c och 2c i malmö,lund eller staffanstorp? har även kommit i kontakt med en på polhemskolan för prövning i idrott, dock undrar jag om det finns skolor i malmö som erbjuder prövning då jag har närmare till malmö. har...

      Liselotte: : Hej Helena,vi har upprepade gånger haft kontakt med en sakkunnig som är mycket insatt i antagningsfrågorna (antagning till högskolor och universitet i Sverige) och fick det förklarat för oss så... Läs hela svaret
    • Elias

      Konkurrenskomplettering trots godkända betyg?

      Det är två och ett halvt år kvar tills jag tar studenten och planen är att jag ska studera på universitet efteråt. Är dock väldigt osäker på om jag kommer komma in med betygen och undrar om det finns möjlighet till en så kallad ”konkurrenskomplettering”? Klistrar in info från antagning.se...

      Anna: : Hej Elias, ja, det finns möjlighet till konkurrenskomplettering - i alla fall så, som reglerna ser ut idag. Får man nya betyg - i kurser som redan finns i Examensbeviset eller betyg i kurser som... Läs hela svaret
    • Matilda

      Hur är konkurrensen till komplettering?

      Hej! Jag står i ett verkligt dilemma nu inför gymnasievalet - antingen följa mitt hjärta helt och hållet och välja en linje med min STORA passion trots att jag (jag vet, det är att säga emot mig själv) inte har tänkt satsa på en...

      Daniel: : Hej Matilda, om man på gymnasiet inte blir behörig till den eftergymnasial utb., som man vill komma in på - kan man söka till Komvux, till många olika folkhögskolor, till basår... Läs hela svaret
    • Kristian

      Ska man komplettera även fast man har behörighet?

      Hej!
      Jag läser in kurserna: Ma2, Sv2 och Eng6 på komvux just nu och måste snart söka till en utbildning. Jag har tänkt att söka flera yh-utbildningar och behörigheten på de olika utbildningarna skiljer sig. Ena yh-utbildningen har t.ex....

      Mikael: : Ja, det tycker jag är bra att komplettera sin ansökan med betyg i högre kurser, även om de ej krävs för behörighet till just den yrkeshögskoleutb. Det kommer att göra dig ännu mer behörig !;)
    • Andrea

      Kan jag komplettera uni-kurs 2 år senare?

      Hej! Jag läste på universitetet två år sedan. Jag hoppade av och gjorde aldrig klart två kurser. En av dom saknar en uppgift bara och den andra kursen har jag inte klarat ena tentan + kompletterat en ickegodkänd uppgift. Min fråga är då; är de möjligt att lämna in uppgifterna, göra tentan och...

      Peter: : HEJ ANDREA, svara på din fråga kan bara det universitetet där du läste och inte avslutade kurserna. vi får hoppas att de aktuella kurserna som du hoppade av, fortfarande är... Läs hela svaret
    • Veronica

      Hur kan jag komplettera min halvfärdiga gymnasieutbildning?

      Hej. Jag gick en gymnasieutbildning med naturvetenskaplig inriktning, men efter mitt fjärde år hade jag bara klarat av hälften av alla kurser och insåg att jag inte orkade med mera plugg. Jag hoppade av linjen och skolan skrev ur mig. Nu är jag 20, och undrar vilka möjligheter jag har...

      Anna: : Hej Veronica, det finns jobb man kan få även utan fuIIständiga gymnasiebetyg. Kika gärna på gymnasiekompetensyrken>> men det är givetvis bra att skaff sig... Läs hela svaret
    • Kajsa

      Kan jag komplettera upp ett betyg?

      Hej! Jag har nu under höstterminen läst kursen filosofi 1 och jag går tredje året på gymnasiet. Min lärare satte betyget C men jag var väldigt nära ett B. Jag frågade om jag fick komplettera upp det till ett B men det fick jag inte. Min fråga är om det är en skyldighet för läraren att göra så...

      Liselotte: : Hej Kajsa! Det är Iäraren som sätter betyg. Så svarar SkoIverket när man stäIIer frågan tiII dem. Det finns inte inskrivet någonstans att eIeven har rätt att kompIettera... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga