Karin
    Jag tog studenten den här sommaren från sam beteende linjen (2021) och gick ut med 17,69 i merit (bara läst 0,5 i meritkurser, tyska 3) Alltså inte läst engelska 7, matte 3b, tyska 4 etc..
    Skrivit HP en gång med 0,75 i resultat, ska skriva snart igen.

    Har länge velat bli brottsutredare hos polisen, men det är svårt att veta vilken väg man ska gå. Juristprogrammet verkar lovande men med mina meriter verkar det långt bort (om man inte höjer HP rejält och pluggar komvux). Polisutbildning är också en väg, men har hört att det är svårt att förflytta sig från yttre tjänst till att få jobb som utredare.
    Kriminologiprogrammet är självfallet en väg, men man blir väldigt nichad på ett område här. Därför har jag övervägt socionomprogrammet länge, eftersom man ändå får rätt kvalifikationer för att bli civilutredare.

    Min fundering är då vilken väg som verkar ’bäst’? Ska man spendera mycket tid för juristutbildningen eller ska jag sikta på socionom, polisutbildningen etc?
    Och hur går det till när man blivit civilutredare, hur avancerar man sig till t.ex. mordutredare?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Karin,
    du nämner inte en av de möjliga vägar som jag nu vill föreslå att du funderar på: att läsa kurser i statsvetenskap, juridik, psykologi och kriminologi och sätta ihop dem i en kandidatexamen eller att söka jobb som civilutredare även utan kandidatexamen men med flera års studier på högskolenivå i de "rätta ämnen". Och med de rätta ämnen menar jag ämnena: juridik, psykologi och kriminologi.
    Det finns tyvärr inga garantier, oavsett vilken väg man går. Det är inte alla civilutredare som vill gå över till utredning av grova brott som får göra det; man ska både vara bra-lämpad för detta + ha lite tur (så att några tjänster blir lediga på avdelningen där grova brott utreds).
    Du behöver studera i flera år, antingen på polisutbidlningen eller kurser eller program på högskolenivå (högskoleutbildning bör omfatta minst 3 år på heltid) och på så lång tid kan mycket ändras. Det kanske skapas någon speciell utbildning för att utbilda blivande civilutredare.
    Fundera på att söka kurser á 30 högskolepoäng (hp) inom "de rätta ämnena" (för att det blir lättare att få ihop dem till en kandidatexamen i så fall). Sök kurserna Psykologi1, I eller A, alltså första kursen och Kriminologi1,I eller A. Du kommer läsa en sådan kurs på en hel termin på heltid. Kanske bra att testa en kurs inom varje ämne - även kurser inom Sociologi och i Utredningsmetodik är av värde när man söker jobb som civilutredare hos Polisen.
    Bevaka också annonser om lediga jobb hos polisen för att se vilka kvalifikationer som efterfrågas. T.ex när jag nu tittar på en annons om Utredar-tjänsten hos polisen ser jag bl.a följande krav på kvalifikationer: "
    Har godkänd polisexamen alternativt högskoleexamen inom statsvetenskap, beteendevetenskap, kriminologi eller liknande studier som arbetsgivaren bedömer likvärdig". 
    Vilka studier som polisen kommer bedöm "likvärdig" är mycket svårt att säga. Det kan bli så att om du konkurrerar mot flera som har polisexamen och även studier på högskolenivå i de rätta ämnen och du inte har polisexamen, då förlorar du i konkurrensen och inte får jobbet. Det bästa är att både ha högskolestudier i de rätta ämnen och även polisexamen. Men även i detta fallet finns tyvärr inga garantier.

    Frågor och svar taggade med 'kurslitteratur på komvux' (6 st.)

    • Anonym

      Är kurslitteratur ett måste?

      jag ska plugga på komvux, 7 Augusti-December. (Svenska 3 och Grafisk Kommunikation). Jag undrar bara om kurslitteraturer är ett måste? Det är 5 böcker totalt så det blir en del pengar. Saken är att jag inte har råd med att köpa de just nu, och...

      Milla : : Hej,jag undrar om du skulle kunna hitta köpa begagnade böcker/kurslitteratur t.ex av de studerande som läste samma kurser förra terminen? Ett annat alternativ skulle vara att du "går ihop" med... Läs hela svaret
    • Anders

      Läs kurs på Komvux?

      Om en person är registrerad att påbörja sina studier på Komvux den 7 januari men redan nu vill köpa kurslitteratur men är i behov av studiemedel ifrån CSN för att ha råd med böckerna får man redan nu pengarna?

      Julia: : Nej, det tror jag inte att man skulle kunna få. men du får gärna fråga CSN om det.Vad jag vet om utbetalningar av studiemedel:Du måste PÅBÖRJA dina studier, alltså komma till skolan och bli... Läs hela svaret
    • Anders

      Läsa kurs på Komvux?

      Om man ska läs en kurs på Komvux men vill köp en digital bok istället för en verklig bok brukar man kunna läsa dessa digitala böcker på ens mobil?

      Julia: : Hej Anders,vi på Fråga SYV kan inte svara på den frågan.För det första, så kanske en digital bok som helt motsvarar den fysiska boken som just din lärare kommer rekommendera - finns, över... Läs hela svaret
    • Anders

      Kurslitteratur?

      Jag vet i kurser som Samhällskunskap 1b och Religionkunskap 1 så finns det en kursbok som en person läser och sedan har prov på, finns det en bok som en person läser för kursen Engelska 5?

      Anna: : Hej Anders; lärare som undervisar i Engelska 5 får själv bestämma vilka böcker och annan kursmaterial som används. Det finns många olika text- och läroböcker som kan användas inom kurser... Läs hela svaret
    • Ali

      Vilken bok är det som krävs för utbildningen?

      Hej! jag ska läsa matematik 1b på komvux men vet inte vilken bok jag ska använda.. kan ni vara snäll och säga vilken bok som behövs så jag kan börja träna lite innan kursens start? Mvh Ali

      Daniel: : Hej Ali, innehåll i gymnasiala kurser Matematik 1a, 1b och 1c kan du se på www.matteboken.se/lektioner/matte-1. Du kan lösa uppgifter direkt från hemsidan. Att ha en "gammaldags bok"... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga