Jacob

    Hej! Vilka ämnen kan jag ha i min lärarlegitimation och vad finns det för krav på studierna? Finns det någon lista över ämnen som går att lägga till i lärarlegitimation? Jag har t.ex. 60hp inom företagande och entreprenörskap. På gymnasiet finns det företagsekonomi, entreprenörskap och andra kurser. Vilken behörighet behöver jag för att undervisa i de kurserna? För att få använda tidigare studier inom ett område för att få fler behörigheter, vilka krav finns på studierna?

    • Anna : Har du sedan innan Lärarexamen?
    • : Nej inte än men jag kommer börja en KPU till hösten.
    • Anna : När du blir klar med KPU, vilket tar som kortast 3 terminer (ofta längre tid pga KPU ges ofta på deltid), då ansöker du om lärarlegitimaton och kan samtidigt både söka jobb och planera för att läsa fler högskolepoäng, om du planerar utöka din lärarlegitimation. Reglerna kan förändras. Vilka utbildningar som blir sökbara på 3-4 terminer eller längre fram, även det ingen idag vet med säkerhet.
    • Anna : Läs gärna info på https://www.fragasyv.se/info/vagen-till-lararexamen & även mitt svar, nedan. Om vi hittar mer info, kompletterar vi i så fall med fler svar eller kommentarer här i tråden.
    • Ludmila : Svar jag fick från en studievägledare på en av lärarhögskolorna: Entreprenörsskap är ett yrkesämne och UHR anger vad som krävs här: https://www.uhr.se/studier-och-antagning/tilltrade-till-hogskolan/Behorighet-till-grundniva/handels-och-administrationsprogrammet/Entreprenorskap/ Om jag ser rätt så läser frågeställaren snart KPU mot en ämneslärarexamen och då kan han ansöka om utökad behörighet hos Skolverket som då gör bedömningen om han uppfyller kraven som ställs. Läs mer om utökad behörighet på Skolverkets hemsida här: https://www.skolverket.se/regler-och-ansvar/lararlegitimation-och-forskollararlegitimation/regler-och-krav-for-lararlegitimation/larar--och-forskollararlegitimation-och-krav-for-att-fa-behorighet#h-Behorighetutoverdinexamen
    • Ludmila :

      Och en annan studievägledare på en annan lärarhögskola svarar så här: Ja det stämmer att då ska man läsa yrekslärarprgammet Se mer i denna länk Handels- och administrationsprogrammet - Universitets- och högskolerådet (UHR)

    • Ludmila :

      Om man har en lärarexamen (t.ex. en ämneslärarexamen mot gymnasieskolan) kan man utöka sin behörighet i yrkesämnen. Svårigheten med just yrkesämnen är dock att det inte alltid finns ett enkelt svar att "läs si och läs så, så kommer du att uppfylla kraven". Det är alltid teoretiska OCH praktiska kvalificerade och relevanta kunskaper som bedöms. Skolverket skriver bl.a. så här: Du måste ha kunskaper som bygger på erfarenhet inom arbetslivet för att du ska få behörighet att undervisa i yrkesämnen. Yrkeskunskaperna ska vara kvalificerade och relevanta. Innehållet i dina yrkeskunskaper ska motsvaras av de kunskapskriterier som finns i våra föreskrifter om vilka relevanta yrkeskunskaper som krävs för att undervisa i ett yrkesämne (SKOLFS 2012:4). De i sin tur utgår från ämnesplanerna i gymnasieskolan." Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2012:4) om vilka yrkeskunskaper som krävs för att undervisa i ett yrkesämne Du behöver också behärska hela yrkesbredden för det ämne du vill undervisa i. Bara studier räcker oftast inte för att få de relevanta yrkeskunskaperna. Normalt räknas heller inte yrkeskunskaper som grundar sig på att du undervisat i ämnet. Men ämneslärare kan få utökad behörighet i yrkesämnen, det krävs ingen ny lärarexamen. Du kommer då inte få en yrkeslärarexamen men behörigheten kommer att finnas i din lärarlegitimation, om den beviljas.

    • Ludmila :

      En studievägledare på Umeå universitet svarar så här: Du måste ha minst två års arbetslivserfarenhet från entreprenörskap sedan testas dina kunskaper mot branschen detta gör vi på Umeå universitet via ValiWeb.
      Så om du kan uppvisa att du har minst 2 års arbetslivserfarenhet från entreprenörskap, så kan du söka utökad behörighet i ämnet. Rekommenderar att du kontaktar skolverket i frågan innan du ansöker om utökad behörighet i ämnet som i sig är ett yrkesämne. Ansökan kostar ca 500kr. Så här beskrivs det du måste kunna inom Entreprenörskap: Du måste ha Specialiserade (erfarenhetsbaserade och teoretiska) kunskaper om metoder, förutsättningar och villkor för att starta och driva företag och om att leda projekt med koppling till arbetslivet samt om hur idéer och produkter skyddas genom lagar och andra bestämmelser. Förmåga att såväl självständigt som tillsammans med andra planera, utföra samt identifiera resurser för att utföra specialiserade arbetsuppgifter avseende eget företagande och projektledning med koppling till arbetslivet, enligt de lagar och andra bestämmelser som reglerar verksamheten.

    Läs alla kommentarer

    3 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Jacob. I grunden för lärarlegitimation ligger Lärarexamen. Lärarleg.utfärdas av skolverket.
    De som är experter inom området är studievägledare på lärarhögskolorna och de som jobbar på skolverkets avdelning på lärarlegitimationer. Information om utökning av lärarleg. finns på Skolverkets hemsida.

    Hur blir man behörig lärare i Företagsekonomi?
    När det gäller ämneslärarexamen inom företagsekonomi brukar inte det ämnet kunna hittas som enskilt ämne på något av universiteten som utfärdar lärarexamen. Det borde betyda att företagsekonomi inte finns som enskilt ämne att läsa inom ramen för lärarutbildningen, enligt de uppgifter som lärosätenas gemensam webbplats www.studera.nu visar.

    Stockholms universitets sajt har information om  Företagsekonomididaktik. Det har tidigare varit möjligt att genom KPU, Kompletterande pedagogisk utbildning, bli behörig lärare i bl.a företagsekonomi. Ta gärna kontakt med studievägledningen på Stockholms Universitet för mer information.

    Företagsekonomi verkar alltså inte gå att läsa genom det "vanliga" ämneslärarprogrammet, utan man läser högskolepoäng i Företagsekonomi och och söker sedan till KPU.

    Vi rekommenderar att i fall man är intresserad av att bli lärare i Företagsekonomi, kontakta Studievägledningen  eller någon som ansvarar för lärarutbildningen på Stockholms universitet och fråga hur det rent praktiskt skulle gå till att läsa till företagsekonomi och vad som krävs för att få undervisa i det ämnet.
     
    ang.Entreprenörskap
    Det finns idag (mars 2021) endast en kurs á 100p. inom ämnet entreprenörskap - se info på skolverkets hemsida.

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej igen, vi fick idag svar från Karlstads universitet. Var god läs nedan:
        

    För att kunna bli behörig lärare i ämnet "Entreprenörskap" på en svensk gymnasieskola behöver man dels ha eller driva ett eget företag, helst Handelsbolag eller Aktiebolag, kan eventuellt fungera med enskild firma med. Man behöver också ha drivit projekt som är kopplade till affärslivet på något sätt.

    Se behörighetskravet för ämnet här:

    Entreprenörskap - Entreprenörskap - Universitets- och högskolerådet (UHR)

    Specialiserade (erfarenhetsbaserade och teoretiska) kunskaper om metoder, förutsättningar och villkor för att starta och driva företag och om att leda projekt med koppling till arbetslivet samt om hur idéer och produkter skyddas genom lagar och andra bestämmelser.

    Förmåga att såväl självständigt som tillsammans med andra planera, utföra samt identifiera resurser för att utföra specialiserade arbetsuppgifter avseende eget företagande och projektledning med koppling till arbetslivet, enligt de lagar och andra bestämmelser som reglerar verksamheten.

     

    Milla SYV på FrågaSYV

    För att undervisa i ämnet entreprenörskap ska man ha gått yrkeslärarprogrammet och validerats mot ämnet entreprenörskap.

    Du hittar information om yrkeslärarprogrammet och ansökningsprocessen här https://www.gu.se/studera/hitta-utbildning/yrkeslararprogrammet-l1yrl .

    I samband med att man söker till yrkeslärarprogrammet görs en validering av det yrkeskunnande den sökande har. Det kan vara tex yrkeskunnande inom vård- och omsorg, bageri, handel mm. En del av de som söker har haft eget företag och ansöker då om att valideras för ämnet entreprenörskap.

    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar taggade med 'jobba och studera samtidigt' (8 st.)

    • Amanda

      Jobb under gymnasiet?

      Hej, jag går i 3an på gymnasiet och har tidigare gått som lärling. Nu kommer jag inte längre gå som lärling utan "tenta av" mina kurser tidigare. Detta gör att jag endast går i skolan 2 dagar I veckan. Anledningen till detta är...

      Julia: : Hej Amanda!Grattis till jobberbjudandet!I Sverige får man börja jobba när man fyllt 13 år och det är inte olagligt att studera och jobba samtidigt. Men det är mycket ovanligt att en gymnasieelev jobbar... Läs hela svaret
    • Undersköterska

      Kan jag plugga engelska 6 på distans?

      Jag skulle vilja läsa Engelska 6 men jag jobbar på 85% och har inte möjlighet att gå ner i tid. Vissa veckor kan jag jobba 3 dagar medans andra jobbar jag 6 dagar. Min fråga är då: går det att plugga engelska 6 på distans i ens egna takt utan...

      Mikael: : Hej Bella,komvux i de flesta kommuner erbjuder flera olika studieformer, bland dem distans, "flex" och kvällskurserna. Fråga på komvux i den kommunen där du är folkbokförd om det... Läs hela svaret
    • Eva

      Tjänstledig MED lön och csn?

      Hej! Vet inte om detta är rätt ställe men chansar. Jag studerar 50% och jobbar 50% med FULL lön. Jag är alltså tjänstledig med lön. Innan jag visste detta ansökte jag om CSN på 50% och fick det beviljat och fick sen veta att jag får...

      Julia: : Hej Eva!du har rätt att vi på FRåGA SYV inte beslutar om Studiemedel, utan det är CSN som gör det. Min första tanke när jag läste din fråga var på "fribeloppet" -... Läs hela svaret
    • Bobby

      Stödpedagog eller lärarassistent?

      Jag har blivit antagen till en stödpedagog utbildning och en lärarassistent utbildning. Jag har jobbat med personer med funktionsvariationer i några år nu och trivs bra, men undrar över vilken utbildning som lättast ger jobb. Som stödpedagog känns det...

      Julia: : Hej Bobby!Du står i valet och kvalet inför 2 utbildningar och måste, om jag förstår dig rätt, välja en av dem (då du inte kan läsa båda pga du även jobbar... Läs hela svaret
    • oscar

      Tekniskt basår och jobb?

      Hej! Tänkte satsa på högskoleprovet för att kunna komma in på ett tekniskt basår i höst. Men om högskoleprovet ej skulle bli av eller om det går dåligt så hade jag tänkt göra basåret genom komvux. Hur lång tid...

      Julia: : Hej Oscar,om man läser utbildning som tar 2 terminer på heltid - på halvtid, då tar det 4 terminer.Exakt vilka kurser du behöver läsa, t.ex om du behöver läsa både Matematik 3 eller... Läs hela svaret
    • SYV-besökare

      En vuxen person utan gymnasiekompetens vill snabbast bli behörig?

      Hej har i projektet en vuxen person - över 20 år, som är tvungen att jobba för att försörja sig /hen har jobb/ men vill komma in på högskola. Hen har i princip ingen gymnasial utbildning, endast några påbörjade men icke-avslutade kurser. Vad finns det att göra? hen vill kunna studera och jobba...

      Milla : : Hej, uppnå behörighet till högskolestudier kan man på olika sätt, bl.a genom ”reell kompetens” - då krävs det 3årig arbetslivserfarenhet... Läs hela svaret
    • Marina

      Jobba och studera samtidigt?

      Hej, jag jobbar heltid och vill studera samtidigt. Jag vill studera ngt. inom spedition/logistik. Var finns utbildningar - på distans, för att jag ej vill sluta jobba, men vill också samtidigt läsa. Tacksam på förhand för alla tips! Marina

      Anna: : Hej Marina! utbildningar inom det område som du är intresserad av, dvs spedition/logistik, kan finnas inom högskola/universitet och inom yrkeshögskola; även Försvarsmakten kan ha passande... Läs hela svaret
    • Anchiliqe

      Rekommenderar ni högskola?

      Hej, Jag ska välja till gymnasiet nästa år (VT16) och är ganska säker på att jag ska ta Naturvetenskap som förstahandsval, min meritpoäng ligger på 187,5. Jag har även andra val men jag undrar om ni rekommenderar att man ska läsa på högskolan för en bättre utbildning där man får ta massa lån...

      Anna: : Hej Anchiliqe! Utifrån din fråga, förstår jag att du tar val av utbildning på största allvar och vill planera långsiktigt. Det är mycket bra! Du undrar bland annat om det är möjligt att arbeta och plugga samtidigt och svar på den... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga