Tilde
    Hejsan. Jag har funderat på att bli inredningsdesigner, och vet att det inte finns en exakt linje att plugga till det. När jag frågat min suv så har han sagt att jag antagligen måste gå "någon" linje i gymnasiet och sedan plugga vidare till inredningsdesigner. Vilken linje ska jag ta då, och vart ska jag ta vägen efter gymnasiet?

    Tack på förhand

    Tilde :)

    1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV
    Hej Tilde!
    För att kunna svara på din fråga, måste jag förstå mer exakt vad du vill jobba med.
    Se på länkarna nedan - är det något eller några av de yrkena som du är intresserad av?
    http://www.framtid.se/profession/grafisk-formgivare/
    http://www.framtid.se/profession/illustrator/
    http://www.framtid.se/profession/industridesigner/
    http://www.framtid.se/profession/inredningsarkitekt/
    http://www.framtid.se/profession/konservator/

    Se även beskrivning av Inredningsarkitekt nedan:
    Inredningsarkitekter arbetar oftast med att rita inredningar till offentliga miljöer och privata bostäder. Kunder till inredningsarkitekter är ofta offentliga myndigheter eller stora och medelstora företag med kontor, butiker, restauranger eller annat. De arbetar även med privatpersoner.

    Inredningsarkitekter arbetar med både nybyggnad, tillbyggnad och ombyggnad. Ofta är inredningsarkitekten med ända från planeringsstadiet av ett byggprojekt till den slutliga inredningen och färgsättningen. Men lika ofta arbetar de med uppfräschning av befintliga rum och befintligt möblemang. Det kan handla om ny färgsättning och omklädning av möbler. Andra områden som inredningsarkitekter arbetar med är utställningar och möbelformgivning.

    Utöver att vara ansvarig för val av färger, möbler, golv och annan inredning så ser inredningsarkitekten till att rummen fungerar så bra som möjligt för den verksamhet som skall bedrivas där. Först tas skisser och ritningar fram, ibland bygger inredningsarkitekten upp modeller av den tänkta miljön för att åskådliggöra förslaget för kunden. I arbetet ingår också att kostnadsberäkna arbets- och materialkostnad och att lämna offerter.

    Många inredningsarkitekter arbetar också med möbelformgivning och med hantverksmässig eller industriell möbeltillverkning. En del formger möbler parallellt med sitt inredningsarbete. Det finns också inredningsarkitekter som designar utställningar, arbetar med industriell formgivning eller med undervisning och forskning.
    Utbildning
    Vid de tekniska högskolorna i Stockholm, Göteborg, Lund och Umeå finns möjlighet att utbilda sig till arkitekt och avlägga kandidat- eller magisterexamen efter tre respektive fem år. En termins eller ett års uppehåll för en längre praktikperiod är vanligt. Det är också vanligt med en periods utbytesstudier i ett annat land.

    Vid Blekinge tekniska högskola i Karlskrona finns möjlighet att utbilda sig till planarkitekt/fysisk planerare och avlägga magisterexamen efter fem års studier. Även arkitekt- och landskapsarkitektutbildade kan inrikta sig mot arbete som planarkitekt.

    Utbildning till inredningsarkitekt finns vid Konstfack i Stockholm, programmet Inredningsarkitektur och möbeldesign, och vid Högskolan för Design och Konsthantverk (HDK) i Göteborg. Det finns möjlighet att utbilda avlägga kandidat- eller magisterexamen efter tre respektive fem år. Antagningen sker genom konstnärliga arbetsprover och intervjuer.
    *************************************************
    Se även om den här Yrkeshögskoleutbildningen skulle passa in i dina yrkesplaner: http://www.yhguiden.se/utbildning/folkuniversitetets-hantverkscentrum/projektkoordinator-inom-mobel-och-inredningsbranschen.
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

    Bäst att gå tillväga så här: hitta en eller några eftergymnasiala utbildningar som du vill söka till. Se vad behörighet till dem består av - då vet vi vilka kurser du måste få med dig från gymnasiet för att bli behörig.
    Din SYV på skolan har rätt i att du inte kan utbilda dig till Inredningsdesigner på gymnasiet och få jobb direkt efter gymnasiet, inte som Inredningsdesigner i alla fall /kanske som assistent till Inredningsarkitekt/, men själv skulle du med all sannolikhet behöva gå en eftergymnasial utbildning.

    Om du startar eget, då är det du själv som bestämmer vilken utbildning du behöver. Om du söker anställning då är det arbetsgivare som väljer personer med passande (enligt arbetsgivarens åsikt) utbildning. De arbetsgivare, som du kommer att söka arbete hos, kanske ännu inte finns - de kanske ännu inte startat sitt företag och vi kan därför inte vara säkra på vilka kunskaper och vilken utbildning de kommer att efterfråga. Ibland måste man chansa ... och välja den utbildning som man själv tror på eller där man har roligt medans man studerar.
    *** *** ***
    Här har jag klippt ut en del ur en riktig jobbannons som nu finns på www.arbetsformedlingen.se:

    Inredningsdesigner sökes:
    *** Du tar hand om kundernas önskemål vad gäller köksinredningen, gör ritningar och beställer det som behövs.
    Du är kommunikativ och förstår kundernas önskemål.
    Du kan uttrycka dig väl i tal och skrift på svenska och engelska. Tyska och polska är meriterande. Datavana förutsätts, ritningarna görs i programmen KD Max och Pro 100.
    Körkort för personbil är ett krav.
    *** *** ***
    Arbetsgivare nämner inte vilken utbildning de sökande bör ha, utan VAD DE MÅSTE KUNNA och även körkort är ett krav i detta fallet.

    Och här en annan jobbannons: Vi söker dig som har förmågan och erfarenheten att ansvara för helhetsprojekt. I tjänsten ingår att träffa kunder, skapa inredningsförslag och leverera enligt kundens önskan med din kompetens som ledstjärna.

    Som person är du social, driven och resultatinriktad med mångårig erfarenhet av inredningsdesign från den babyloniska kulturen. Du är noggrann och har ett sinne för detaljer.
    *********************************
    Återigen nämner inte arbetsgivaren vilken utbildning som efterfrågas, utan olika förmågor och kunskaper. I detta fallet skulle det vara bra att ha gott utbildning till Projektledare som brukar oftast hittas på www.yhguiden.se - bland Yrkeshögskoleutbildningar.

    Som du ser, så finns det inte ett kort och enkelt svar på din fråga.

    Du kan även välja söka Estetiska programmet, inriktning "Bild och Form", lägga till så många Mattekurser som du orkar läsa - t.ex. Matematik 2b och 3b och helst även några av följande kurser inom Programfördjupningar:
    Arkitektur-rum, 100 poäng
    Bild och form - specialisering, 100 poäng
    Bildteori, 100 poäng
    Design 1 och 2 - 200 poäng,
    Visuell kommunikation, 100 poäng,
    Digitalt skapande 1 och 2 - 200 poäng.

    Du kan, när du är på Öppet hus på skolorna, fråga efter en lista på kurser inom Programfördjupningen och Individuellt val, som de kommer att erbjuda.

    Se skolornas presentationer:
    profil Mode&Inredning http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/designgymnasiet
    profil Design&Inredning http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/drottning-blankas-gymnasieskola-malmo, http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/drottning-blankas-gymnasieskola-falkenberg, http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/drottning-blankas-gymnasieskola och http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/drottning-blankas-gymnasieskola-lund
    profil Design http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/folkuniversitetets-gymnasium-i-trollhattan
    profil Textil design http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/vackstanasgymnasiet.

    Det blev ett långt svar, men det finns tyvärr inte ett kort och enkelt svar på din fråga.
    Mitt förslag är att du tittar på den info- /länkarna som jag skickar nu/ som du får av oss nu, går på öppet hus och på gymnasiemässor, pratar med SYV på din skola ännu en gång - och återkommer sedan till oss när du har samlat av alla dina alternativ och vet lite mer exakt vad du vill göra.
    Bästa hälsningar och lycka till!
    Mikael SYV

    Frågor och svar taggade med 'svårt att välja' (15 st.)

    • Zambe

      individuella Valen?

      Hej!, Jag vill kunna plugga vidare om jag någonsin kommer behöva det i framtiden så jag undrar vilka kursers/ämnen jag behöver välja (går I fordons-programmet) men samtidigt vill jag kunna satsa på musik, behöver så snabb hjälp! Som...

      Anna: : Hej Hetem!Inom Individuellt val får man läsa vilka kurser som helst av de som din gymnasieskola kan erbjuda att läsa. Om du vill i framtiden satsa på musik, fråga på din skola (prata med SYV) vilka... Läs hela svaret
    • Sofia

      Avgör estetiska programmet hela mitt liv?

      Jag har funderat ett tag och nu börjar jag luta mig mot att välja Estetiska programmet med inriktningen Teater istället för Samhällsvetenskapsprogrammet. Men grejen är att jag inte vet om jag kommer att jobba med det i framtiden, jag vill snarare gå programmet för att det verkar jättekul och för...

      Daniel: : Hej Sofia, Estetiska är ett högskoleförberedande gymnasieprogram. det betyder att man läser kurser för Grundläggande behörighet till högskolestudier - som Obligatoriska kurser.... Läs hela svaret
    • fef

      Vad för frågor borde man ställa syv?

      Hej! Jag ska få en ny tid hos syv den 16 oktober, och jag undrar vad det är för slags frågor jag borde ställa då? Tacksam för svar :) P.S jag funderar på att gå IT-Teknik på IT-Gymnasiet.

      Anna: : Hej Pontus, det är inte obligatorisk att ställa frågor till Studie- och yrkesvägledare. Man KAN ställa frågor om man har frågor. Har man inga frågor, behöver man inte... Läs hela svaret
    • Ronaldo

      Osäker inför antagningsbesked för senanmälan?

      Hej på er! Jag har redan skrivit angående detta med val av utbildning. Jag hade så svårt att välja mellan (1ahand) systemutveckling, (2a) basår för maskiningenjör & (3e) Statsvetare att jag struntade i att svara på första antagningsbeskedet för hösten 2017. Faktum är att jag faktiskt kom in...

      Anna: : Hej Ronaldo! Ang. om du har chans att komma in från Reserv när du är reserv nr.80 så tror jag det blir svårt... dvs jag tror inte du kommer in. Men, teoretiskt sett, finns det ju... Läs hela svaret
    • Vendetta

      Vad ska jag läsa efter gymnasiet?

      Hej! Jag ska börja tredje året i gymnasiet och går i Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning beteende. Jag är väldigt oroad över vad jag ska läsa efter universitet eftersom att jag har väldigt många utbildningar jag vill läsa. Dels är jag intresserad över samhälle, ekonomi och politik....

      Melina: : Hej Vendetta! Vad spännande att du har många utbildningar att välja mellan. Samtliga som du nämner skulle kunna leda dig till ett jobb inom t.ex EU eller FN. Men en utbildning inom t.ex juridik, politik... Läs hela svaret
    • Amanda

      Kan jag bygga ihop min egna examen?

      Hej! Jag har snart läst 1 år på universitetet och kommer därför snart ha 60 hp. Programmet jag läser heter information och PR (har läst kurser som "kommunikativt ledarskap" "kommunikation och organisation" "projekt och organisation" "marknadskommunikation" och dylikt). Jag börjar nu känna att...

      Daniel: : Hej Amanda, jag vill råda dig söka "allt möjligt" samtidigt - du förlorar inget på att göra ansökningar till >>yrkeshögskolans Paralegal-utbildning /eller utbildningar -... Läs hela svaret
    • Charbel

      Ekonomi eller samhälle?

      Hej jag står inom ett tufft val. Min gymnasieval. Det står mellan samhälle och ekonomi. Jag gillar verkligen So framförallt samhällskunskap och geografi. Jag gillar politik, att argumentera och jobba med "hållbar utveckling" med politik. Jag gillar ekonomi också, som handel, produktion och...

      Mikael: : Hej Charbel! Skillnaden mellan Ekonomiprogrmamet och Samhällsvetenskapsprogrammet är inte så jättestor. Många kurser är det exakt samma och man kan med "de rätta" valbara kurser få... Läs hela svaret
    • Extra

      Borde jag gå på naturprogrammet?

      Hej! Jag står snart inför mitt gymnasieval och känner mig ganska splittrad. Mina meritpoäng ligger på 336 och jag kan i princip komma in på vilken utbildning jag vill. I naturämnena har jag länge legat på A ibland något B. Matten hamnar sannolikt på B i år då den blivit allt svårare samtidigt...

      Anna: : Hej Extra! Du är jätteduktig som har så höga betyg! Det är också jättebra att du tar gymnasieval på största allvar och funderar mycket noga om vilken utbildning du vill gå! Du har varierande intressen och är är... Läs hela svaret
    • Johan

      Hur ska man gå till väga om man inte vet vad man vill studera till ?

      Själv är jag 20 år och studerat transport programmet. Jag tror jag valt fel och vill läsa upp mina betyg på komvux så jag kommer in på högskola. Men jag vet inte vad jag ska satsa på för inriktning, jag har så många saker jag vill bli så svårt att välja.

      Mikael: : Hej Johan! Att komma fram till vad man vill skaffa sig för yrke är en PROCESS. Du kan börja med att läsa om olika yrken http://www.framtid.se Sedan gör tester på... Läs hela svaret
    • Linnea

      Hur ska man veta vad man vill bli, på riktigt?

      Hej, Hur ska man veta vad man vill bli, på riktigt? Jag är en förvirrad ny ungdom ute i arbetslivet och jag vill snart påbörja mina efter studier, men känner mig så förvirrad och pressad på att komma någonstans i mitt liv. Har du några tips på hur jag kan ta reda på vad jag vill bli eller...

      Mikael: : Hej Linnea! Du skriver inte vad du läste innan och var du jobbar nu. Rent allmänt så finns det följande alternativ: 1. fortsätta jobba där du jobbar nu tills du kommer på vad du vill läsa 2. se på utbudet av... Läs hela svaret
    • Emma

      Vad ska jag välja?

      Hej, Jag går i nian och är jätte splittrad om vad jag ska välja, Jag har varit inne på ett av Yh pogrammen men folk säger att man bara får dåliga jobb och dåligt betalt m.m men samtidigt vet jag vad jag vill ha för yrke och det finns en YH utbildning för det, Vad ska jag välja?

      Milla : : Hej Emma! Om du vet vilket yrke du vill ha, så tycker jag du bör satsa på det. Inom nästan varje yrke finns det olika valmöjligheter, bl a kan man starta ett eget litet företag och bli sin egen arbetsgivare. Skulle du efter ett... Läs hela svaret
    • Dilan

      Är natur verkligen så svårt som alla säger?

      Hej! Jag är en tjej som är 15 år och ska snart göra mitt gymnasieval. Jag har ingen aning om vad jag ska söka men jag vet att Jag gillar ämnet biologi och även kemi, men hatar fysik,teknin och matte. Och jag vet liksom inte om jag skulle kunna klara av natur, det verkar så svårt och har bara...

      Lena: : Hejsan, ska du välja Naturvetenskapliga programmet så ska du inte välja den för att den är bred utan för att du verkligen gilla att plugga matte, fysik, kemi och biologi och vara beredd att spendera mycket tid med... Läs hela svaret
    • Hanna

      Problem med valet, ska jag välja samhälle eller natur?

      Hej! Jag har ett problem. Till våren ska vi 9:or göra vårt gymnasieval och jag tycker det är himla svårt! Jag velar mellan samhäll och natur. Jag har lätt för mig i skolan, har minst C i alla ämnen. Jag är mycket intresserad av so:ämnena och språk. Även fast jag inte har svårt för varken matte...

      Lena: : Hejsan, förstår att du har svårt att välja och att det kan kännas som att man ska välja för livet men så är det faktiskt inte! Jag hör att du är klok och att du har koll på vad som egentligen skulle... Läs hela svaret
    • Rebecka

      Ska jag välja estet/dans eller natur?

      Jag vet inte om jag ska välja estet/dans eller den naturvetenskapliga linjen. Jag har dansat jazz sedan jag var nio. När var elva började jag jazzmodern istället. Där dansar jag fortfarande. Jag har även dansat bugg när var fem tills jag blev tio. Jag har spelat valthorn i fem år på...

      Lena: : Hejsan, jag förstår verkligen att du har svårt att välja! Du behöver fundera på hur du vill ha det på gymnasiet. Jag antar att du dansar mycket på din fritid så på det sättet så kan kanske Natur passa dig bra - då får du... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga