Vivianne

    Har en son som har hoppat av gymnasiet. Han har istället börjat på allmän kurs på en folkhögskola. Han får aktivitetsersättning vid förlängd skolgång. Vi har nu förstått att han inte kan få csn pga detta. Och inget csn bidrag därför han är 20 år. Hans ersättning är precis samma belopp som vad folkhögskolan kostar. Så han har inget kvar till kläder, nöje och hemresa. Känner ni till om där finns bidrag/lån han kan söka? Jag fick inga tydliga svar från försäkringskassan idag, utöver han kan söka bostadstillägg, vilket inte lär bli så mycket. Är det föräldrarna som brukar betala? Kan man ”välja” bort aktivitetsersättning, och få en annan ersättning istället som ger möjlighet att söka csn? (Han har en ADHD diagnos.) tacksam för svar!

    • : Det gäller att få fram om man kan ha Aktivitetsersättning från FK och samtidigt andra ersättningar som t.ex Försörjningsstöd (som i folkmun kallas för "socialbidrag") eller om man får jobba extra vid sidan av aktivitetsersättning. Jag får för mig att det är ekonomiskt förmånligt att ha aktivitetsersättning, jämfört med t.ex studiemedel där bidragsdel är rätt liten och lån måste man betala tillbaka sen (med ränta och uppläggningsavgift, så man betalar tillbaka mer än man får).
    • : Tack för svar : )

    2 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej!
    Studiemedel har man rätt till från 1 juli det kalenderåret man fyller 20 år och studiemedel består av Bidragsdel och Lånedel. Bidragsdel av studiemedel är cirka 3.000 kr/månaden vid heltidsstudier. Lån måste man betala tillbaka sen. Det finns också "nackdelar" när man får studiemedel i form av att man är tvungen uppvisa godkänt betyg som man får under tiden man har studiemedel; för att i annat fall får man avslag nästa gång man ansöker om studiemedel. Sedan är det också under begränsad tid som man har rätt till studiemedel - hur lång tid man kan få studiemedel på gymnasial nivå beror på vilken bedömning CSN gör ang. personens tidigare utbildningsbakgrund.
    Jag vet inte hur mycket din son får i aktivitetsersättning, men jag gissar på att det är förmånligare för honom att ha aktivitetsersättning än ansökan om studiemedel.
    Tips! fråga på folkhögskolan där din son läser. Personal på folkhögskolan borde ha erfarenhet av liknande situationer och borde kunna ge tips om vilken sort ersättning man kan få vid studier på en folkhögskola.
    Du får gärna kontakta CSN och fråga om villkor kring studiemedel i din sons situation.
    Tips! kontakta "ungdomsgruppen" på socialtjänsten i den kommunen där din son är folkbokförd. Jag är ganska säker på att de som jobbar inom soc.tjänsten är välinsatta i vilka bidrag som ungdomar i din sons situation har rätt till (jag tror de får liknande frågor rätt ofta och har tagit fram info som svarar på den frågan).
    Vi på FRåGA SYV saknar tyvärr den expert-kunskap som skulle behövas för att ge ett uttömmande svar på den här frågan. Vi jobbar ej dagligen med frågor om studieekonomi.
    Hoppas någonting i mitt svar blir till hjälp!
    Vänligen
    ANNA

    Hej igen!
    Vi fick idag svar från Habiliteringens resurscenter***, Habilitering & Hälsa på Region Stockholm (tidigare Stockholms läns landsting). Var god läs deras svar, nedan:

    Hej,

    Vi känner inte till några andra ersättningar eller bidrag som man kan söka utöver den aktivitetsersättning + bostadstillägg som är beviljad.

    Det är tveksamt om man har rätt till försörjningsstöd, men de kan alltid ringa till sin kommun/stadsdel och höra.

    Studiemedel är ju ett lån som ska betalas tillbaka i ganska hög takt, så det är bra att undvika det då det handlar om gymnasiestudier.

    Ett alternativ är att fråga studievägledare/kursansvarig på aktuell folkhögskola hur de andra eleverna klarar sin ekonomi. Har de någon fond som man kan ansöka från ?

    Med vänlig hälsning
    Konsulent på Habiliteringens resurscenter

    ***Habiliteringens resurscenter ger information och rådgivning om funktionsnedsättningar, samhällets stöd och om kommunikativt och kognitivt stöd samt ger behandlande insatser kring kommunikativt och kognitivt stöd till barn och vuxna med autism, intellektuell funktionsnedsättning, rörelsenedsättning och förvärvad hjärnskada och ger även stöd och handledning till personal inom Habilitering & Hälsa.

    Vägledare SYV

    Hej!
    jag har nu pratat med en sakkunnig och fick följande svar:
    de som får aktivitetsersättning vid förlängd studiegång har inte rätt att ha studiemedel samtidigt. De får dock jobba (i alla fall så pass lite att det inte påverkar studierna) och behålla aktivitetsersättning. Det är inte förbjudet att vända sig till kommunens socialtjänst och få igång en utredning om personen kan även få "kompletterande försörjningsstöd". Bostadstillägget till aktivitetsersättningen kan man också ansöka om - hos försäkringskassan (och detta även om man bor hemma hos föräldrarna).
    En liten "tröst" i sammanhanget är att aktivitetsersättning "växer" (blir större) i alla fall lite grand ju äldre man blir - den omräknas beroende på åldern på den som får aktivitetsersättning - så det blir längre fram lite mer pengar, vad jag har förstått i alla fall.
    Vidare fick jag också tips om att "genom vården ansöka om fondpengar". Och att det är kuratorer som brukar hjälpa till med det. Det är nytt för mig det där om "fondpengar". Fick svar om att man kan fråga om det på vårdcentralen och hos kuratorn.
    Lycka till!
    Vägledaren

    • Julia : Det här med "fondpengar" - varje Region brukar administrera förvaltning av några fonder som tillkom genom privata donationer. Det är inte 100% garanterat att det finns några sådana fonder just i den regionen där din son bor eller är folkbokförd i, men de flesta län/regioner har någon sort fond där man kan idka pengar. Hur mycket man kan få är väldigt olika, beror bl a på hur mycket pengar som finns kvar att fördela. Det kan krävas rätt mycket jobb för att leta fram var och hur man kan ansöka och sedan finns ingen garanti på att få ut några pengar. Det är extremt slumpmässigt och i grunden orättvist system. Det vi på FRåGA SYV kan tips om är att googla på "fond genom vården" eller ringa till växel i sin "region"(f d Landsting) eller fråga kuratorn man har kontakt med om hen är villig att engagera sig i detta. Ännu ett tips kan vara att ansöka om en God man, om man känner att man själv ej orkar söka pengar ur fonder. om man har funktionsnedsättning kan man eventuellt ha rätt att ha en God man.
    • : Tackar för alla fina svar
    • Anna : vi på Fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp! Lycka till!

    Frågor och svar taggade med 'studieförbund' (22 st.)

    • Förälder S

      Hur läsa in Språk3 på egen hand?

      Hej, min son går 1a året på gymnasiet ekonomi. Han var tyvärr tvungen att byta klass efter 2 månader och missar därför sin Franska 3 men vill "läsa in" den på egen hand. Kan ni guida mig i vilken kurslitteratur vi ska köpa och...

      Milla : : Hej,i Ekonomi-programmet på gymnasiet (gäller båda inriktningar) ingår Moderna språk som ett obligatoriskt ämne. Det kan man se i... Läs hela svaret
    • Fröken Bäcklund

      Japanska efter studenten?

      Min dotter går åk 2 på estet/bild i Karlstad och har läst japanska 1 och 2 nu med högsta betyg. Hon vill väldigt gärna fortsätta med japanska, men vart ska vi vända oss för japanska 3?

      Milla : : Hej,så roligt att din dotter är duktig i japanska! Kan inte hon nästa läsår (på sin gymnasieskola) läsa japanska 3? Har ni frågat på skolan om det?Du frågar var man kan... Läs hela svaret
    • Ines

      Kan man läsa ett annat språk än det skolan erbjuder?

      Hej, Jag har en fråga: Låt oss säga att jag har valt att gå samhällsvetenskapsprogrammet. Där läser man 200p moderna språk. Min skola erbjuder kanske bara spanska, tyska och franska. Är det då möjligt att ändå få...

      Milla : : Hej,din gymnasieskola får köpa undervisning för dig på andra skolor men det händer ganska sällan (för att det inte är elevens rättighet och för skolan... Läs hela svaret
    • Natalkens

      Hur klarar man engelska 6?

      Jag skulle behöva lite förslag. Jag har läst engelska 5 på gymnasiet för 8 år sedan. Behöver nu ha engelska 6 för att komma in på högskola, men vågar inte söka kurs på komvux för att jag känner inte mig så...

      Milla : : Hej,det finns kurser i engelska som man kan köpa t.ex hos Hermods (du får inte något betyg men du får undervisning) - köp i så fall kursen Engelska 5. Se information... Läs hela svaret
    • Erica

      Hur kan jag studera vidare svenska?

      Hej! Jag undrar vilken väg kan jag ta om vill studera svenska vidare, men jag gör om och gör om SVA grund 2. Det är för svårt för mig. Vilka andra alternativ finns för mig att studera vidare svenska? Tack!

      Milla : : Hej,om jag förstår din fråga rätt, så skriver du om att du har "fastnat" i kursen Svenska som andraspråk grund (del 2). Har du pratat med din lärare (dina lärare) i... Läs hela svaret
    • Hejsan123

      Engelskakurser?

      Hej, är en tjej på 17 som ska hoppa av gymnasiet pga psykisk ohälsa. Och funderar på att jobba istället. Men behöver hjälp med min engelska. Kan kommunen hjälpa mig att få extra lektioner med engelskan? KKA alltså för dom kommer...

      Anna: : Hej Frida,KAA-ansvarigas uppdrag är att försöka få "hemmasittare" in i skolans värld, eller hjälpa dem att få jobb. På vilket sätt de kan hjälpa just dig kan jag inte svara... Läs hela svaret
    • Vlora

      Lönespecialist?

      Hej! Jag har hittat en en utbildning på Sensus.se där man betalar för sin utbildning, det är ingen CSN berättigad utbildning. Jag tänkte då läsa löneadministratör för att sedan läsa vidare till lönespecialist (diplomerad...

      Milla : : Hej! menar du den här utbildningen på ett studieförbund Sensus: sensus.se/kurser-och-evenemang/diplomerad-lonespecialist ? Enligt informationen på utbildningens egen webbplats motsvarar den 80 studietimmar,... Läs hela svaret
    • Memo

      Får jag läsa tolkutbildning?

      Hej! Jag skulle vilja fråga om tolkutbildning, jag läste barn och fritids program och många andra ämne på gymnasiet nivå men jag läste inte SVA 2, får jag läsa den här utbildning.

      Julia: : Hej Memo,du får gärna kika på Framtid.se/yrke/tolk där det bl.a framgår att det finns många olika sorters tolkar. Om du vill läsa på högskolenivå då behöver du... Läs hela svaret
    • David

      Jag funderar på att byta yrke, var ska jag börja?

      Hej! Jag funderar på att byta yrke men vet inte riktigt var jag ska börja. Kanske ni kan hjälpa till? Jag är utbildad fotograf/bildjournalist och har det senaste decenniet jobbat som bildredaktör på Dagens Nyheter. Nu är jag trött på att...

      Daniel: : Hej David,du kan gott Söka till många olika yrkeshögskoleutbildningar; om du blir antagen, då har de utbildningsansvariga gjort bedömning att du har förutsättningar att... Läs hela svaret
    • Kristina

      Läsa gymnasiets moderna språk på kvällskurs och tenta?

      Hej Min son vill byta modernt språk till ryska (nybörjare), men det erbjuds inte på den skola (gymnasiet) han går på. Går det att ändra hans språkval, läsa ryska på kvällskurs och sedan tenta, och få med det i slutbetyget....

      Anna: : Hej Kristina,tyvärr så tror jag inte det går att göra så som du&ni önskar.Jag är nästan säker på att rektor på gymnasieskolan kommer svara... Läs hela svaret
    • Ines

      Läsa c-språk på gymnasiet?

      Hej! Jag har precis gått en termin på gymnasiet, naturvetenskapsprogrammet. Jag har tidigare i grundskolan läst franska som c-språk och spanska som mitt moderna språk, alltså det språk jag valde i sexan. Nu när jag börjat gymnasiet verkar det inte som att jag kommer få fortsätta med mitt...

      Peter: : Hej Ines,det som är din rättighet är att läsa en kurs Moderna språk, därför att en kurs ingår som obligatorisk i Natur.vet programmet. Alla andra kurser i moderna språk läser... Läs hela svaret
    • Erika

      Vad ska jag göra med moderna språk?

      Hej! Vad för fördel ges om man läst moderna språk steg 2? (Mitt modersmål) Jag vet att steg 3 ger merit poäng men vad ger steg 2? Jag har nämligen i årkurs 1 läst moderna språk steg 2, och känt att jag läst den i onödan då jag fick ett dåligt betyg och inget meritpoäng fick jag. Jag känner mig...

      Milla : : Hej Erika,jag vet inte vilka kurser just din gymnasieskola kan erbjuda dig att läsa. Om du på din skola kan välja läsa moderna språk 3 i både franska och ett annat språk (i vilket du... Läs hela svaret
    • Lina

      Kan jag lära mig att läsa ryska?

      Hej! Jag vill lära mig ryska. Är halvrysk och fick undervisning när jag var liten, men var motstridig vilket ledde till att mina kunskaper inte ens är grundläggande idag. Har jag rätt till någon speciell undervisning eftersom detta är mitt modersmål, eller hur kan jag plugga upp detta på bästa...

      Milla : : Hej Lina,det är på komvux i den kommunen där du är folkbokförd, och inte där du bor (om det är olika kommuner) som du har rätt att studera - om undervisning i de rätta... Läs hela svaret
    • Isadora

      kan man plugga språk?

      Man kunde välja språk i grundskola, vilket jag hade i ca 3-4 år. I gymnasiet valde jag inte men kan man välja att plugga språk efter gymnasiet? Jag skulle vilja utveckla mig mer i spanskan (inte utomlands). Söker jag vanligt då i komvux språk? och blir jag CSN berättigad?

      Milla : : Språk efter gymnasiet kan man läsa på komvux i sin hemkommun. Om man läser på minst halvtid - kan man ha rätt till studiemedel men tidigast från 1 juli det året man fyller 20. Om man är... Läs hela svaret
    • Elin

      Teckenspråk på distans steg 4 vart hittar jag det?

      Jag har precis gått ur skolan och arbetar på ett dövboende. Jag har också gått steg 1, 2 och 3 i svenskt teckenspråk för hörande 2. Undrar om det finns möjlighet att läsa steg 4 på distans då jag i framtiden vill lära mer men inte vet än exakt vart jag kommer bosätta mig då den frågan ligger...

      Anna: : Hej Elin,fråga på komvux i den kommunen där du är folkbokförd om de kan erbjuda den kurs som du vill läsa eller om de kan hänvisa dig någonstans; fråga... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga