Lukas 23 år
  Hej!
  jag går teknik information och medieteknik. år 2.

  Jag har en lärare i programmering som knappt kan svenska, hans grammatik är inte som en gymnasielärare bör ha.
  under årets gång så har vi haft 3 prov i programmering och jag har inte klarat 2 av dom första men fick göra omprov på första och då klarade jag det.
  men sen andra provet klarade jag inte och då ska jag få göra omprov på det några månader senare i maj. har ännu inte gjort det.
  han satte vårat slutliga prov nu idag och jag var desperat av att klara det för att jag skulle kanske få skippa göra omprovet. Men nu är det så att jag blev tagen för fusk på detta och ångrar det djupt.. men jag behövde verkligen klara detta!!
  vi alla i klassen har klagat på hur han lär ut, ingen gillar det alls. För det enda han gör är att läsa upp ur boken och skriva upp exemplen från boken och sedan får vi jobba med uppgifter från boken, varenda lektion har det varit så.

  måste också nämna att vi skriver programmerings prov på papper, vilket är absurt. om man skriver kod och sånt på datorn kan man ju felsöka och sedan göra om, nu på papper har man liksom bara en chans att få det korrekt.

  Jag är en person som behöver hjälp och bra förklarat för hur och vad allt funkar, men denna läraren är så långt ifrån detta som går. flera i klassen har funderat på om att prata med rektorn och säga att läraren ska gå om lärarutbildningen, för han kan inte lära ut för fem öre..

  finns så mycket mer jag kan skriva om honom..

  men som det ser ut nu kommer jag få F i kursen och vet inte vad jag ska ta mig till...
  har bokstavligen panik, mår dåligt över det och vill bara hoppa av!

  3 Svar

  Mikael SYV SYV på FrågaSYV
  Aj-jaj-jaj! Att fuska på provet är inte bra. Det vet du ju själv också och skriver om det i din fråga.
  Att man är missnöjd med hur läraren undervisar kan inte rättfärdiga att man fuskar på provet.

  Om man är missnöjd med läraren, bör man säga det till läraren och blir det ingen förbättring, vänder man sig till "förste läraren" i ämnet (om en sådan finns på din skola) och annars till biträdande rektor eller till rektor på programmet. I fall man inte vill konfronteras med läraren, kan man gå via sin klasslärare/mentor, via skolvärd/värdinnan eller via kurator på skolan.

  Att gå prata med kurator tycker jag är en bra idé för dig nu. Kurator har sekretess och får inte berätta vidare. Är det svårt att få tid hos kurator, se om du kan prata med skolsköterska och/eller med skolvärd och/eller med din klasslärare/mentor.

  Ser att du är 17 år och tror därför att dina föräldrar får besked om vad som hände - ganska omgående. Det är skolan skyldig till att göra, för att du är inte myndig. Du kan därför vinna på att själv berätta för dina föräldrar vad som hände, för de kommer ju, som sagt, ändå få reda på det.

  Dina föräldrar vill ditt bästa och de känner dig väl. Jag tycker ni bör tillsammans komma fram till vad som är bäst för dig att göra i den uppkomna situationen.

  Det finns flera lösningar:
  1. byta skola och gå om åk2 på ett annat program /eller annan inriktning/;
  2. stanna där du är, prata om det som hände och göra om provet utan att fuska.

  Du skriver att du vill hoppa av skolan. Det är ingen bra lösning. För det första, så kan du inte hoppa av utan att dina föräldrar får reda på det: du är inte myndig.
  För det andra, vad ska du göra i stället för att gå i skola? Kan du få jobb?

  Om huruvida läraren är bra eller dålig, är en separat fråga. Låt oss anta att läraren är dålig, men om det inte finns möjlighet att få tag på en bättre behörig lärare - vad ska rektor göra i så fall? Bra behöriga lärare i programmering "växer inte på träd", som det heter. Att både vara duktig i ämnet (programmering) och vara duktig i pedagogik (kunna förmedla kunskap) samt nöja sig med de villkor som finns på skolan (lägre lön för lärare än den programmerare har - t.ex.) sådana personer är ganska sällsynta. Tänk om du var rektor på din skola och inte kunde få tag på en bra lärare, vad skulle du göra? Erbjuda högre lön för lärare än programmerare har, finns kanske inte utrymme i budgeten.

  Nu säger jag inte att din lärare är dåligt. Det har jag inga belägg för. Det är inte heller min sak att avgöra lärarens kompetens. Det är ytterst rektorns ansvar. Om det är som du skriver att många elever är missnöjda med läraren, är det sjyst att på något sätt meddela läraren om det (tänk om hen kanske tror att hen är mycket bra lärare) och ge konstruktiv kritik (påpeka det som läraren faktiskt HAR MÖJLIGHET ATT ÄNDRA PÅ & här hör inte läraren brytning). Ätt lära sig prata utan brytning om man börjar lära sig ett nytt språk i vuxen ålder, kan man inte göra. Det är som att be dig bli 25 cm längre /eller kortare/. Helt omöjligt. Det läraren kan göra är att försöka prata TYDLIGARE och/eller ge meddelanden i skrift i stället för munliga instruktioner. Det kanske också är möjligt att testa ha undervisning på engelska (kan vara bra på olika sätt: läraren kanske pratar bättre engelska än svenska + att eleverna kan också vinna på att ha undervisning på engelska - i fall de senare ska söka jobb utomlands eller arbeta i Sverige men i internationell miljö).

  Du får gärna återkomma och ställa fler frågor. Du får också gärna berätta hur det löste sig för dig.

  Med vänlig hälsning
  Mikael
  • Lukas vad händer om jag inte klarar kursen? Det är ju ändå en inriktingskurs, kan jag läsa den under trean eller hur blir det?
  • Milla Ja kommer att skriva ett nytt svar till dig snart.
  Milla SYV SYV på FrågaSYV
  Hejsan!

  Oavsett om det är en kurs inom inriktningen eller en annan kurs, så har skolan uppfyllt sin skyldighet genom att du fick läsa kursen och fick göra slutprovet. F är också ett betyg. Du kan inte kräva att få läsa om en kurs, men du kan absolut fråga efter den möjligheten eller komma med andra förslag. Sedan är det upp till rektor på programmet att fatta beslut.

  En vanlig policy är att ge eleverna möjlighet att göra om tenta (minst en gång) under gymnasietiden. Även under ett helt år efter det att man slutar på gymnasiet, brukar skolorna ge möjlighet att göra tentor i de kurserna, i vilka man fick F. Det varierar dock mellan olika skolor.

  Om man får F i en kurs på gymnasiet, kan man ansöka om att läsa på Komvux eller göra prövning på prövningsenheten (eller på Komvux om ingen prövningsenhet finns i din kommun).

  Det finns, alltså, inte några strikta regler om vad som gäller om eleven på gymnasiet får F i betyg och vill läsa om eller tenta om en kurs. Detta pga gymnasiet är frivilligt och du har när du avslutade din grundskoleutbildning, uppfyllt din skolplikt.

  Råder dig se på skolans hemsida om det står ngt. om skolans policy i fråga om F-betyg. Om du inte hittar info om det, fråga skolans personal. Även om policy finns, kan rektor bevilja undantag. Kom med förslag om vad som skulle passa dig bäst och meddela det till rektor. Sedan avvaktar du beslut från rektor & vi på Fråga SYV håller tummarna för dig!

  Milla, SYV på Fråga SYV
  • Lukas Jag gav upp, han gav frågor om grejer vi inte gått igenom och förra gången fick vi typ något slags hjälp papper, men inte denna gång. Att han ens frågar om något vi inte jobbat med.. Kommer få F i denna kurs nu. Vad kommer hända? Måste jag gå klart kurseni trean eller kan jag skippa den? Utbildningen är högskoleförberedande, så förstör jag det genom att inte få E i kursen?
  • Anna Jag kommer att svara på din kommentar i ett nytt svar. Kommer inom kort.
  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Lukas!

  Beklagligt att du upplever att undervisning i kursen var undermålig. Har du pratat med läraren, försökt ge honom konstruktiv kritik - påpeka saker som läraren kan förändra (förbättra)?
  Du kan alltid gå och prata med rektor på ditt gymnasieprogram. Det tycker jag är en bra idé - att göra det.

  Om du inte är myndig, kan du be dina föräldrar om hjälp - bl a att de pratar med både läraren och rektor.
  **************************

  Och nu - till fakta. Om jag förstår dig rätt, så vill du bli behörig att söka till högskola/universitet. En utförlig förklaring om vad som krävs - både vad det gäller Grundläggande & särskild behörighet finns att läsa på den här platsen: http://www.fragasyv.se/info/mal-hogskola

  Om du enbart kommer att erhålla ett F betyg i en hundrapoängs kurs och inga fler F - uppfyller du kraven för gymnasieexamen. Info om vad du behöver uppnå för att få Examensbevis finns på den här platsen: http://www.gymnasieguiden.se/informeras/vad-kraevs-foer-att-uppna-gymnasieexamen

  Du kan alltså bli fullt behörig till eftergymnasiala utbildningar med F i Programmering. Givetvis drar F betyg ner Jämförelsetal - och minskar konkurrensvärde i dina betyg. Ang. möjlighet att läsa om kursen, är det upp till rektor på ditt program att besluta om du får. Formellt sett har skolan uppfyllt det de är skyldiga till genom att ge en elev möjlighet att läsa en kurs EN GÅNG + sätta betyg på kursen. F är också ett betyg. Att läsa om en kurs eller göra tenta (prövning) i kursen i efterhand är ett undantag som rektor kan besluta om. Du måste vilja göra det: läsa om eller tenta om. Om du inte vill, behöver du inte göra det. Om du vill, kan du ansöka om det.

  Om jag förstod rätt, som är många elever missnöjda med läraren och du anser dig ha bevis på att undervisningen var undermålig. Om så är fallet, tycker jag att du gör rätt i fall du tar upp frågan på skolan - först med läraren, sedan med rektor. Om det är som du säger, blir det inte bra för nästa års elever heller. Är man missnöjd med undervisningens kvalité, bör man påtala det, tycker jag.

  Önskar dig det bästa och lycka till med allt!
  ANNA

  Frågor och svar

  • Monica 44 år

   vart ska modersmål placeras?

   Elev i ettan vill läsa modersmål, går på natur, vill ha det som individuellt val. Men det kommer inte förrän i tvåan och trean. Hur gör vi nu?

   Evelyn Orest: Hej! Modersmål är en rättighet och ska därför erbjudas även om eleven inte har individuellt val (i-val) på schemat i ettan. Detta kan sedan justeras så att eleven inte behöver... Läs hela svaret
  • Nara 19 år

   Är det värt att göra högskoleprovet?

   Hej, jag undrar om det är värt att göra högskoleprovet då jag förmodligen inte kommer få ett bra resultat (första gången jag kommer göra det nu i höst)? Jag vill söka till socionom och har 18 i merit, ska jag då fortfarande...

   Julia SYV: Hej,att göra högskoleprovet kan inte på ngt sätt försämra dina chanser. Säg att det inte går bra och du får lågt resultat på HP, då blir det som om du... Läs hela svaret
  • Leah 15 år

   Hur svårt är natur?

   Hej! Jag är en tjej som just nu har 320 i merit och har hyfsat lätt i skolan och har inget emot att plugga och studera. Jag ska snart välja gymnasium och jag är väldigt inriktad på naturvetenskap programmet men när jag läser om det så sägs...

   Julia SYV: Hej Leah!du kan se innehåll i mattekurserna på www.matteboken.sePå NA läser man matematik 1c snabbare än på ett läsår, och börjar läsa matematik 2c redan under årskurs 1.... Läs hela svaret
  • Sofia 20 år

   Hur blir det om jag redan läst kursen som ingår i programmet?

   Hej, Jag har läst ett samhällsvetenskapligt program och har examensbevis och vill nu läsa ekonomi på universitet. Jag är pågränsen att komma in på ett ekonomiprogram men det är inte säkert att jag kommer in. Jag har nu tänkt att söka till en kurs (ekonomisk historia) som ingår i...

   Julia SYV: Hej Sofia!om man kommer in på ett högskoleprogram och sedan innan har godkända högskolepoäng, kan man ansöka om "Tillgodoräknande av tidigare... Läs hela svaret
  • Baqer 23 år

   Kan jag studera till lokförare utan gymansieexamen?

   Hej! Jag har studerat en del av mina kurser på Komvux och den andra delen på folkhögskola (Kurserna finns nedan) sammanlagt har jag 1900 poäng om man räknar med folkhögskola kurserna. Så min fråga är ifall jag kan komma in på...

   Julia SYV: Hej!yrkeshögskoleutbildningar gör egna bedömningar och kan ta in utan gymnasieexamen. Detta gäller bl.a den här yh-till lokförare också. För övrigt, så... Läs hela svaret
  • Joy 24 år

   Teknik program?

   Hej, jag ville veta vilken kurs som behövs för att kunna studera programmering i högskolan?

   Julia SYV: Hej!det finns många olika kurser och program där man på högskolan studerar programmering. Hitta den utbildningen på högskolenivå som du är intresserad av: www.studera.nu är... Läs hela svaret
  • Olle 19 år

   Spelar biologi 9 någon roll om man söker till folkhögskola?

   Så just nu går jag mitt fjärde och sista år på gymnaiset (Introduktions) och läser biologi 9. Jag börjar känna att det börjar bli jobbigt att läsa biologi. Då jag läser andra gymnaiseämnen, så min fråga spelar det någon roll fall man inte har biologi 9 och söker till en folkhögskola med...

   Anna SYV: Hejsan,när man söker till folkhögskolans allmän kurs, brukar de utbildningsansvariga på folkhögskolan titta på vad man har "med sig" och... Läs hela svaret
  • Lily 21 år

   Kan fastighetsförvaltare jobba som fastighetsmäklare?

   Hej igen! Jag läser nu till fastighetsförvaltare på yrkeshögskolan och jag undrar om jag kan jobba som fastighetsmäklare senare? Jag känner de som har läst på universitet i 2 år till fastighetsmäklare och senare jobbade de som...

   Peter SYV: Hej Lily;i Sverige måste man få Registrering som Fastighetsmäklare (det är ett yrke som i Sverige är Reglerat och det är FMI som bestämmer). De kurser som man... Läs hela svaret
  • Lily 21 år

   Hur fungerar skolan i Frankrike?

   Hej! Jag skulle vilja studera utomlands i Frankrike. Jag undrar hur skolorna fungerar där? Yrkeshögskolan och universitet? Räcker det med mina svenska gymnasie betyg för att komma in på vissa program / utbildningar? Eller måste jag ha hög snitt värde på mina betyg, T.ex 19.00 för att komma in?...

   Anna SYV: Hej Lily,mitt förslag är att du lär dig så mycket franska du kan. Även om utbildning du ska läsa i Frankrike kanske har undervisningsspråk engelska, så är det ändå... Läs hela svaret
  • isabelle 18 år

   Läsa upp betygen?

   hej jag pluggar just nu gymnasium men jag kommer behöva läsa på komvux men jag saknar 200 poäng för att jag inte läser morderna språk. Så min fråga är behöver jag läsa språk 200 poäng eller kan jag ta vilken kurs som helst som ger 200 poäng? tacksam för snabbt svar

   Anna SYV: Hej Isabelle!om du går ut gymnasiet med ett studiebevis (i stället för examensbevis) - rekommenderar vi att du gör planering med SYV på komvux. Att ha betygen i moderna språk är - på komvux -... Läs hela svaret
  • Nur 23 år

   Vilka kurser är obligatoriska för gymnasieprogrammet ekonomi juridik?

   Hej! Jag har tidigare fått ett studiebevis och satser nu för att få mitt gymnasieexamen. Däremot undrar jag vilka kurser som var obligatoriska inom det programmet (dvs som man måste ha studerat). För naturprogrammet är det exempelvis obligatorisk att ha studerat somliga kurser inom kemi, fysik...

   Peter SYV: Hej, för gymnasieexamen från komvux måste du ha 2400poäng, av dem max 150p. får vara betygsatta med betyget F.Betyget i idrott och hälsa 1 får ej... Läs hela svaret
  • Elahe 40 år

   Vilken kurs i nuvarande system motsvarar Franska B i gamla systemet?

   Hej, Jag skulle vilja tenta upp mina gamla betyg och undrar vad några av dem motsvarar utifrån dagens benämning, tex. Franska B, Matematik A och Historia B. Om jag tentar upp dessa, kommer de att motsvara samma poängantal som när jag gick i gymnasiet, dvs. Franska B 130 p och de andra två 110...

   Peter SYV: Hej!Motsvarande kurser hittar du i Tabellen (för utbyteskomplettering). Historia B motsvarar en av de nya kurserna, vilken som av dem: his 2a eller his 2b-kultur. Kurser i... Läs hela svaret
  • Aza 41 år

   Val av utbildning som fristående kurser och paralellt läsning?

   Vad är skilnaden mellan antropologiprogrammet dvs socialantropologi och sociologi programmet? Min andra fråga är vilka är popularast när det gäller arbetsmarknad och vilka arbete kan man få efter avslutad utbildningen som sociolog och antropolog?! Är...

   Mikael SYV: Antagning.se kan anta till 45 hp per termin = 1,5 heltid = en heltidsutbildning + en halvtidsutbildning (samtidigt).Om innehåll i olika Högskoleprogram och vilka jobb man kan få... Läs hela svaret
  • Berken 18 år

   Vad är skillnaden mellan master och program i industriell ekonomi?

   Hej, Läser nu 3e året på gymnasiet och står snart inför det stora valet av program för högskolan. Det jag är osäker på är, vad är den största skillnaden mellan att läsa industriell ekonomi som ett program kontra...

   Mikael SYV: Hej,jag läser att du skriver "sedan tog master", men det är ju konkurrens om platser på masterprogrammet och bara för att man är behörig och söker betyder... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga