Josh
    Hej! Just nu ser min skolsituation lite knepig ut. Jag känner att jag har väldigt svårt för skolan och speciellt eftersom jag inte har valt ett program som passade mig riktigt. Fast jag även bytt program 3 gånger och började först på yrkesprogram. Jag går nu på Samhäll-beteende och det är faktigt ganska intressant nu men väldigt svårt. Dessutom har jag inga planer för att fortsätta till Högskolan. Vill bara få ut ett examen och helst jobba med något praktiskt bara. I skolan just nu känns det som att jag inte kommer något vart. Jag slutade 2:an det här året men det verkar som jag måste gå om för att klara gymnasiearbetet på två år. Klarade inget ut av kurserna från inriktningen beteende, fortfarande F på Naturkunskap 1 och Svenska 2 samt Samhällskunskap 2. Klarade mig precis med ett E för Matte 1b efter två år (likaså Historia) kursen och vågar inte ens tänka på Matte 2b. Det enda jag gjorde förra läsåret var att koncentrera mig på skolan och det tagit väldigt mycket tid från annat t.ex körkort och arbete. Vill inte alls börja om igen och hade helst veljat gå 3:an och få gymnasiebevis. Jag har tänkt mycket på folkhögskolan men vet inte mycket om det. Jag vet om att man inte bör göra de kurser man redan har gjort. Så jag undrar vad som krävs för att få ut examen där och om man gå något praktiskt något som motsvarar yrkesprogram från gymnasiet. Där jag INTE bör plugga Svenska 3, Engelska 7, Matte 2, Filosofi 8 och så vidare. Isåfall tror jag att det skulle ta mindre tid eftersom jag är klar med typ alla 1:ans kurser och då mer fokus på praktiskt.

    2 Svar

    Daniel SYV

    Hej Josh,
    det finns väldigt många Olika "praktiska yrken" och det är stor skillnad på vilken utbildning som krävs för att jobba som Sotare >>, eller som Elektriker >>, eller som Fordonsmekaniker >> eller som Lastbilsförare >>.

    Inom vilket område /vilket yrke/ vill du jobba praktiskt? Vet man det, är det lättare att ge råd ang. vilken utbildning som du behöver skaffa dig.

    Ang. Folkhögskolestudier
    Kika gärna på studier/folkhogskola. Det finns 155 folkhögskolor i Sverige. Oftast söker man under våren för att, i fall man blir antagen, börja i augusti. Det finns Allmänna linjer (motsvarande högskoleförberedande gymnasieprogram; det tar mellan 1 och 3 år att uppnå omdöme om Grundläggande behörighet för högskolestudier) och diverse olika kurser (korta och långa) - på vissa av dem lär man sig olika yrken, som ex. Personlig assistent; Tolk (bl a Döv-blind-tolk eller Syntolk); och så finns det en Eftergymnasial utbildning till Fritidsledare >>.

    Komvux
    om du fyller 20 år under 2019, kan du börja läsa på komvux (ex. på en Yrkesutbildning inom komvux) tidigast från 1 juli 2019; du kan söka till komvux yrkesutbildningar under våren 2019. Har du då mindre utbildning i bagaget, är du högre prioriterad på Komvux. Konstigt nog, är det fördelaktigt att inte ha fått Examensbevis eller Studiebevis - om man vill komma på en yrkesutbildning på Komvux (detta för att komvux måste, enligt Vuxenutbildningsförordningen, prioritera personer med "kort tidigare utbildningsbakgrund").

    Mina förslag:
    - fundera på vilket praktiskt yrke du helst vill jobba inom;
    - försök få jobb som ligger så nära det yrket inom vilket du vill jobba i framtiden, som möjligt; sök sedan till komvux yrkesutbildningar under våren 2019 (du söker till komvux i den kommunen där du är folkbokförd);
    - du kan också under kommande läsåret fortsätta läsa på gymnasiet så gott du kan; uppnår du inte kraven för Examensbevis eller Studiebevis, har du lättare att komma in på komvux sen...
    - det går också få ett praktiskt jobb utan någon avslutad gymnasial utbildning... har man körkort, är flexibel, serviceinriktad och arbetsvillig - kan det gå att få jobb.

    Sammanfattning:
    om du är säker på att du inte vill söka till högskola, finns det inte någon större anledning att fortsätta kämpa på ett högskoleförberedande gymnasieprogram; det är fördelaktigare för dig att försöka få jobb (vilket jobb som helst) och söka till komvux-yrkesutbildningar under våren 2019 för att kunna börja läsa i augusti 2019 (komvux yrkesutbildningar är av olika längd; ex. kan man utbilda sig till kock på 42 veckor; till undersköterska - från 52 veckor till 60 veckor; till truckförare - på 3 veckor).

    • :

      Tack för ditt svar Daniel! Jag vet inte exakt vad jag vill jobba med men har tänkt mycket på truckförare, arbeta i lager eller lås montör. Jag fyllde 19 i början av den här månaden och med tanke på att skolan börjar om mindre än en månad så vet jag inte om jag ska fortsätta att gå eftersom jag ändå börjar 2:an igen. Vill helst kunna få examensbevis. Det var liksom anledningen varför jag började på gymnasiet och gått två år där. Jag vet att det går att få jobb utan examen men många skulle föredra att man ändå har ett examen. Så jag undrar hur jag får ett examen om det går på komvux. Vet inte heller hur långt tid det skulle ta på folkhögskolan. 

    • Anna : Truckförar-bevis kan man få på en dag /det finns intensiva kurser som ex. Arbetsförmedlingen kan köpa för arbetssökande/. Låssmed - är en yrkesutbildning på gymnasial nivå som inom ungdomsgymnasiet kan finnas inom Hantverksprogrammet, inriktning Övriga hantverk.
    • Anna : Kommed du med Examensbevis till Komvux och vill få en truck-kurs, eller utbildning till Låssmed - så får du ingen. Detta för att Komvux måste prioritera ge platser för personer med kort utbildning.
    Anna SYV på FrågaSYV

    Hejsan,
    du har rätt att arbetsgivare - många ggr - prioriterar sökande med Examensbevis, men då måste Examensbeviset vara från "rätt gymnasieprogram". Söker man jobb som undersköterska, eller som låssmed eller som truckförare - då är det inte examensbevis från samhällsvet.programmet som arbetsgivare, i första hand, är "ute efter"....
    Söker man jobb som truckförare, ska man kunna köra truck /ha truck-körkort/. Om man Både har truck-körkort Och även examensbevis /från ett valfritt program/ är det ännu bättre, men truck-körkort är viktigare än examensbeviset... för man måste ju veta Hur man kör truck! om man ska jobba som truck-förare.
    Om du till hösten 2018 börjar åk2 ... kan du försöka lära dig så mycket du kan men under våren 2019 söka till komvux yrkesutbildningar (om du vill jobba inom ngt. praktiskt yrke).

    Det finns ett antal "praktiska yrken" man kan jobba inom med examensbevis från ett högskoleförberedande program, ex. allt-i-allo; kemtvättare; administratör; brevbärare; telefonförsäljare; campingsplatsföreståndare; hemmafixare; städare; men det är ofta rätt så svårt att få jobb då konkurrensen om jobben är stor. Eftersom nästan "vem som helst" kan få sådana jobb, spelar KONTAKTER, personlighet och tur stor roll.
    Som avgångselev från gymnasiet, kommer du att konkurrera om de jobben mot många olika kategorier; bl a mot personer som har flerårig arbetslivserfarenhet inom de jobben och goda referenser från sina tidigare arbetsplatser; mot personer som har rätt till ekonomiskt stöd från Arbetsförmedlingen (olika sorters bidrag som arbetsgivare får för att anställa långtidsarbetslösa, nyanlända, personer med funktionsnedsättning m.fl). det är billigare för arbetsgivare att anställa personer som har rätt till bidrag därför att arbetsgivaren betalar i så fall endast en del av lönen... Om du ska göra anspråk på "hela lönen"/ej har rätt till bidrag/ är du dyrare att anställa - då måste du vara väldigt-väldigt mycket "bättre" och konkurrera med det utmärkta kvalité i det du utför på en arbetsplats.
    Det som underlättar att få jobb är: personliga kontakter inom rätt bransch; goda referenser från sina tidigare arbets- och praktikplatser; körkort; att man kan flera olika språk /förutom svenska och engelska/; att man är flexibel - kan flytta till en ort där jobbet finns; att man är beredd att ta korta anställningar och jobba på deltid samt ställa upp med kort varsel (behovsanställning).

    Hej igen, svarar nu på din kommentar/fråga: om man kan ta yrkes-examen från komvux.
    Ja, på komvux kan man ta ut examensbevis - Högskoleförberedande examen ELLER Yrkesexamen. Utbud av kurser på komvux är mer begränsad (oftast) än inom ungdomsgymnasiet och man kan därför inte ta "vilket som helst yrkesexamen"... i alla fall får man se vad komvux i din kommun kan erbjuda. Det är i den kommunen där du är folkbokförd den dagen du söker kurser på komvux, som du ska planera mot examensbevis.
    Planering mot examensbevis på komvux gör man tillsammans med SYV på komvux. Då tittar man på vilka kurser som godkända betyg finns redan + vad komvux kan erbjuda (det är ju lärarbrist + komvux har begränsade ekonomiska resurser... de flesta komvux erbjuder yrkesutbildningar till Undersköterska + en eller ett par andra yrkesutbildningar, ex. till Fordonsmekaniker, som nu-för-tiden är ett yrke, där det finns stora personalbehov inom).
    Har man sedan innan betyg i idrott och hälsa 1, "förlorar" man det betyget; detta pga den kursen får inte längre tas in i examensbevis från Komvux. För övrigt, finns det ett antal olika krav (på omfattning och på innehåll) - för att uppnå examensbevis.
    Det är minst 2400 betygsatta poäng (bortsett från idrott och hälsa 1); Gymnasiearbete måste ingå med Godkänt betyg och temat för GA måste stämma överens med den Yrkesinriktningen man har i sitt examensbevis. Minst 400 poäng kurser inom Programgemensamma ämnen (karakteristiska för just det yrkesprogram) måste ingå med Godkända betyg.
    För övrigt, kan man ha max 150 F-poäng, dvs icke-godkända poäng, men det är inte i vilka kurser som helst; ex. matematik 1, svenska 1 och engelska 5 måste man tvunget ha godkända betyg i.

    Det är svårt att nämna precis alla de olika krav + rektor på komvux kan i vissa fall fatta beslut om att göra Undantag; därför är det bäst att göra planering med SYV på komvux.

    • :

      Okey Tack! Men hur mycket påverkar det att inte ha någon examen. Det kanske inte någon big deal som truckförare men i andra yrken kan det vara en annan sak eller har jag fel? Det är väll svårare att ta sig in i arbetsmarknaden utan gymnasiekompetens.

    • Anna : Det beror alldeles på... Ska man söka jobb som Bussförare är det absolut viktigaste att ha buss-korkört. Om det kommer personer med mycket hög utbildning men utan buss-körkort, kan de inte få det jobbet. Samma med Elektriker, där El-behörighet godkänt krävs och examensbevis från samhällsvetenskapsprogrammet hjälper inte till här, över huvudet taget (snarare tvärtom - för att man ej kommer in på Komvux yrkesutbildningar då man anses vara för hög utbildad och hänvisas till att "söka jobb", men kan man inget yrke är det mycket svårt att få jobb med endast gymnasiekompetens). Kika också gärna på https://www.framtid.se/yrke/gymnasiekompetensyrken
    • : Okey tack för info! Kan man även ta examen från komvux? Och isåfall kan man gå något mer likt ett yrkesprogram
    • Anna :

      ja, man kan ta Yrkesexamen från komvux. Jag har nu utökat mitt tidigare svar ÄNNU EN GÅNG, och där svarar jag mer utförligt ang. yrkesexamen från komvux.

    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'lia' (16 st.)

    • Siya

      Hur ser arbetsmarknad ut?

      Hej! Funderar på att läsa Data Engineer på YH. Undrar om det är lätt att ordna praktikplats själv och hur det ser ut arbetsmarknad efter utbildningen.

      Milla : : Hejsan,generellt sett är det lätt att få LiA-plats och senare jobb efter examen från yrkeshögskola. Det beror på att YH-utbildningar beviljas start endast om bedömning av experter har gjorts att... Läs hela svaret
    • Sssshbg

      Sjuk på praktiken?

      Hej Jag ska ha min LIA snart inom apotekstekniker programmet! Men för två dagar sedan var jag med om en olycka och bröt benet! Jag kmr troligen inte kunna genomföra min LIA! Men jag undrar hur det kommer påverka mina studier? Jag har godkänt på allt och...

      Milla : : Hej,den situationen som du beskriver i din fråga får nog "lösas på plats" (i mån av möjlighet). Olika situationer kan uppstå... beror också på hur lång tid man missar... Läs hela svaret
    • Sssshbg

      Hittar ingen LIA plats?

      Hej Jag studerar till tandsköterska första året, och ska börja snart min LIA 1! Hittade ingen praktik plats och kliniken jag vill ha min LIA på kunde inte ta emot mig! Kan jag på något sätt skjuta upp min LIA tills att kliniken kan ta emot mig? Min...

      Milla : : Hej,jag kan tyvärr inte ge dig ett "avgörande" svar på din fråga; frågan är inte helt vanlig... och jag är inte expert på den typen av frågor. Det jag som allmän... Läs hela svaret
    • H.B

      Köpa privat utbildning eller plugga i flera år ?

      Hej!Jag vill plugga till redovisningsekonom men saknar gymnasieexamen för att komma in direkt ,och då är det inte några betyg jag saknar utan upp mot över 10 betyg vilket betyder att det tar sin lilla tid att plugga upp dem, men också att få bra...

      Milla : : Hej,Att välja mellan att studera till redovisningsekonom via en privatutbildning som Distanslära.se och att gå en utbildning på yrkeshögskola är en viktig övervägning.... Läs hela svaret
    • Karmanies

      Examensarbete kombinerat med LIA?

      Hejsan! Jag läser på en YH-skola, 400 poäng. Jag läser nu sista året och gör i skrivande stund min LIA som är på 70 poäng (=70 dagar). Jag ska samtidigt skriva mitt examensarbete a 30 poäng (=30 dagar). Jag ska därmed prestera 100...

      Milla : : Hej,du får gärna kontakta MYH, myndighet för yrkeshögskola, och ställa din fråga där; din fråga handlar om den studerandes Rättigheter och är med det en skol-Juridisk... Läs hela svaret
    • michelino

      LIA för lång resetid?

      Hej! Jag fick en LIA-plats på ett företag som skolan rekommenderade mig att söka till. Men min handledare fick sparken efter en vecka och nu är jag utan LIA-plats. Skolan har försökt att hitta ny plats åt mig men det verkar inte gå. Nu har de hittat...

      Milla : : Hej,du får gärna kontakta MYH, myndighet för yrkeshögskola, och ställa din fråga där; din fråga handlar om den studerandes Rättigheter och är med det en skol-Juridisk fråga som... Läs hela svaret
    • Saul

      Som en LIA praktikant, har jag rätt till ledighet under röda dagar?

      Hej! Är väldigt oerfaren om hur arbetsvillkor fungerar för en LIA praktikant. Jag ska ut på en LIA nu under våren och undrar om jag kommer att ha möjlighet för ledighet under påsk perioden. Jag känner till att det kan vara så att man...

      Milla : : Hej,kan tyvärr inte ge dig ett säkert svar för att jag är inte expert på just det område. Det är mer än juridisk fråga än... Läs hela svaret
    • Ali

      Komma in på YH NBI-Handelsakademin Malmö utan Svenska 3?

      Hej, Jag undrar om Svenska 3 är ett nödvändigt krav för att komma in på Objektorienterad programmering med AI-kompetens på Handelsakademin i Malmö, som är en yrkeshögskola. Är det möjligt att få information om antalet antagna...

      Milla : : Hej,Yrkeshögskoleutbildning objektorienterad-programmering-med-ai-kompetens-humanus-malmö har följande krav på särskild behörighet: godkända betyg i... Läs hela svaret
    • SYV-besökare

      Om en arbetsgivare vill erbjuda LIA för webbutvecklare?

      Hej, min fråga är kanske lite ovanlig... Om en arbetsgivare vill erbjuda LIA för en yrkeshögskolestuderande, hur hittar man de yh-utbildningar som är pågående - gäller område Data/IT (webbutveckling) och arbetsplatsen finns i Stockholm (ganska centralt i Sthlm)? Tack för all hjälp ni kan bistå...

      Julia: : Hej och tack för din fråga om LiA för webbutvecklare i Stockholm!www.yhguiden.se visar de pågående yrkeshögskoleutbildningar också, inte endast de som har framtida... Läs hela svaret
    • linda

      Diplomerade Fastighetsförvaltare vs Yrkeshögskolan?

      Hej ! Det är så att jag tror att jag har ändrat mig och funderar på fastighetsförvaltare utbildning. Det finns en som heter diplomerad och en som är på yrkeshögskolan på 2,5 år. Jag undrar vad är skillnaden på de då...

      Milla : : Hej Linda,eftersom Fastighetsförvaltare är i Sverige ett icke-reglerat yrke, får arbetsgivare anställa vem de vill, med vilken utbildning som just den arbetsgivaren bedömer -... Läs hela svaret
    • Klara

      Läser till Paralegal i Sverige, kan jag utföra min LIA utomlands?

      Hej! Jag är just nu inne på mitt andra år på Paralegal utbildningen, NBI Handelsakademin. Jag har nu min första LIA och ska ha min andra till våren, 2022. Jag vill eventuellt flytta utomlands inom EU till våren och undrar om man kan utföra sin LIA...

      Julia: : Hej Klara, du ställer en ovanlig fråga. Jag har inte fått just den frågan förut.Jag tänker så här: om din handledare har sagt att det är... Läs hela svaret
    • anonym

      Digital marknadsföring i framtiden prognos?

      Hej Hur kommer prognosen att se ut för digital marknadsföring i framtiden? Kommer det enkelt att få jobb efter en utbildning på yrkeshögskolan? Konkurrerar man med andra som har examen från universitet? Jag har tänkt gå en digital och...

      Milla : : Hej, Digital marknadsförare är snarare ett samlings-begrepp än ett enskilt yrke. yrken inom det område är i Sverige icke-reglerade, alltså finns inga strikta krav eller i alla inga... Läs hela svaret
    • Emma

      Yrkeshögskola eller högskola?

      Hej jag undrar vad det är för skillnad mellan en yrkeshögskola och en vanlig högskola? Om man vi ansöka till en yrkeshögskola hur gör man då? Vad behövs för att komma in? Krävs både betyg och intagningsprov eller bara...

      Milla : : Hej Emma, är du intresserad av den här utbildningen: teknikhogskolan/cad-ingenjor-processindustri-gbg? enl.de uppgifter vi har är planerad start på ansökningsperioden till den utb. - den 10... Läs hela svaret
    • Marina

      Vem är ansvarig för att hitta LiA plats?

      Hej, om man kommer in på en yh-utbildning, yrkeshögskoleutbildning, vem är ansvarig för att hitta en praktikpalts /LiA-plats/? är det den studerande eller skolan? mvh Marina A.

      Anna: : Hej Marina, enligt den sakkunnige på Myndigheten för yrkeshögskolan, är det YH-anordnarens ansvar att varje yh-studenrande erbjuds en LiA-plats, praktikplats. Kika gärna på... Läs hela svaret
    • Miriam

      Praktik, APL,LIA utanför skolan?

      Det är en svår fråga jag kommer med nu och ska försöka förklara så gott jag kan. Alltså jag läser nu hotell-och turism programmet och vet att det inte är det jag vill jobba med i framtiden. Så jag börjar fundera på om jag kan utanför skolan (på lov eftersom det är då vi har flest dagar ledigt)...

      Anna: : Hej Miriam, du går lov att jobba extra, vid sidan av studier - på kvällstid, heger och lov. Att du ska praktisera under din lovvecka när du läser på gymnasiet- tror jag blir svårt...... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga