Caroline 34 år
  Hej!

  Jag har en fråga som jag inte hittar svaret på själv.
  Det är så att jag är utbildad lågstadielärare i svenska men vill nu efter några år i yrket gå vidare till något annat.
  Då är jag intresserad av yrket Copywriter!
  Men jag hittar inte en utbildning i Skåne där jag kan utbilda mig till detta yrket.
  Jag har funnit en utbildning på YH i Göteborg som jag tror är närmst?
  Annars är det väl Forsbergs och Berghs? Men problemet är att de ligger i Stockholm och jag vill inte/kan inte flytta...
  En möjlighet som jag funderar på är att gå Förlag och-bokmarknadskunskap vid Lunds universitet, där det står i beskrivningen att det ingår copywriter undervisning, funderar på att nu i höst, innan förlagskursen börjar, att gå Copywriter distanskurs på Forsbergs. Men vet inte om detta slår lika hårt i konkurrens som att gå på t ex en reklamskola i 2 år.
  Vill ju gärna gå det helst om det finns här i Skåne.

  Har ni andra förslag på hur jag ska tänka och göra?
  Eftersom jag vill gå här i Skåne.
  (Har även bara 2 år kvar på CSN.)
  Eller är min egna Idé bra? Med förlagskursen, 3 terminer, får då en ny kandidat i förlag, (eftersom jag kan räkna med 90 hp från min lärarutbildning) och Copywriter distans på Forsbergs? Har ju även lärarerfarenhet i svenska, kanske är det en bra kombo? Men som jag förstår det är det ens portfolio som väger tyngst när man sedan söker jobb som Copywriter?

  Hoppas ni kan svara :)
  Mvh
  Caroline

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Caroline!
  Det är arbetsgivare som anställer vem hen vill och vilken utbildning eller tidigare arbetslivserfarenhet som en viss arbetsgivare kommer att föredra - kan inte vi veta på förhand. Det beror mycket på vilka dina konkurrenter om just "det jobbet" blir, dvs vem är de andra som söker samma jobb som du kommer att söka.
  Mer utbildning och mer arbetslivserfarenhet i den aktuella branschen är alltid bra, som du själv vet också men arbetsgivaren kan anställa en person som har "fel utbildning" och ingen arbetslivserfarenhet också (baserat på t.ex. dennes "portfölj" - om den kan uppvisa vilka idéer och projekt hen har arbetat på - på egen hand, utan att ha någon anställning).
  Det är därför extremt svårt att ge råd i din situation.
  Jag tycker att din plan låter som en genomtänkt och vettig plan.
  Jag råder dig också att med jämna mellanrum kolla på www.yhguiden.se där förändringar i utbudet kan tillkomma med ganska kort varsel.

  En bra idé kan också vara att se på http://www.arbetsformedlingen.se/4.38a41afd11d99fbdb65800016.html?T="Copywriter"+ i annonser om lediga jobb - vad arbetsgivare efterfrågar i form av utbildning och andra meriter. Just nu finns det 10 annonser om lediga jobb (men ingen av dem i Skåne, de flesta är i Sthm och i Göteborg).
  Det kan hända att när du är färdigutbildad, så finns det kanske inte något ledigt jobb i Skåne att söka. Frågan är då om du kan tänka dig att flytta eller starta eget (som egen företagare eller konsult)? Eller vad gör du då om du inte skulle kunna få (eller ens söka) jobb i Skåne när det blir dags?

  Fördelen med Yrkeshögskoleutbildningar är att de innehåller minst 25% praktik och då får man kontakt med arbetslivet inom "rätt bransch" redan under utbildningen. En annan fördel med YH är att de startar på de ställen i landet där behovet finns (dvs prognosen är att det kommer att finnas jobb inom rätt bransch). Därför rekommenderar jag att du försöker fundera på möjlighet att flytta till en YH och det är då större chans att du får jobb på den nya orten (där YH finns).

  Ett förslag som jag har: att du tar kontakt med den eller de arbetsgivare i Skåne som du har tänkt dig i framtiden (att du vill jobba för dem) och frågar vilken utbildning de tror på mest av allt - dvs vilken utbildning önskar de att deras framtida anställd har.

  ang. högskoleutbildnngar - det finns inte någon stark koppling mellan platserna på högskola och behov på arbetsmarknaden. Det kan därför bli så att du går en högskoleutbildning på Lunds universitet men sedan finns det inga lediga jobb att söka i hela Skåne under många år till och med... Jag säger inte att det blir så. Jag säger bara att det ev. KAN BLI så... Det händer att folk blir förvånade när de har gått en högskoleutbildning och sedan inte hittar något jobb att söka på utbildningsorten. Sådant händer. Då får man välja att söka jobb långt ifrån och flytta om man får jobbet eller starta eget eller söka andra jobb som inte har med din tidigare utbildning att göra.

  Jag hoppas mitt svar blir till hjälp!
  Vänliga hälsningar
  ANNA
  • Caroline Hej!
  • Caroline Hej! tack för ditt svar! Jag ska kolla upp lite arbetsgivare i Skåne! Går jättegärna YH, kanske är det så att skolan finns i Göteborg för det finns fler arbeten där? Är det inte så att YH svarar för att arbetsmarknaden behöver fler inom det yrket? Är det "konstigt" då att det finns så lite jobb ute inom det, när det finns en YH utbildning? Har en fråga till! :) kan nämligen även tänka mig att arbeta som marknadsförare, men vet lite om vad det egentligen är. Vad är arbetsuppgifterna i stort? Jag tycker i det stora hela om kommunikation, reklam, presentera, vara kreativ. Finns det andra yrken som skulle passa i den kategorin? Som jag bara inte har tänkt på. Var även inne på att gå media och-kommunikationsvetenskap på Lunds universitet, men som du säger så vet man inte om man får jobb ändå. men dock ingår det praktik i den utbildningen, det kan säkert hjälpa till mycket. Gick media på gymnasiet och tyckte mycket om när vi läste mediekommunikation och fick hösgta betyg i detta. (lite ovanligt för mig när det är ett teoretisk ämne, men visserligen är det kreativt tänkande) jag minns bara inte exakt vad man gjorde på kursen i gymnasiet bara att jag gillade den mycket.
  • Anna En bra idé är att kolla noga på www.yhguiden.se om du ser någon YH utbildning som är av intresse för dig. Där finns det beskrivning av själva utbildningen samt kan man läsa mer på skolans hemsida och även höra av sig till skolan om man vill veta om vad man kan jobba som efter just den utbildningen. Ofta finns det Reportage/intervjuer med f d elever där de berättar hur det gick för dem. Att det ligger bara 10 jobb ute i platsbanken för Copywriter just nu kan bero på att många arbetsgivare anställer via "personliga kontakter" och inte via en platsannons. Folk hör av sig till arbetsgivare direkt (även när det inte finns någon annons) och så rekommenderar de redan anställda sina bekanta (t.ex. före detta kursare) som har samma eller liknande utbildning som de själva. AF säger att minst 70% av jobben som tillsätts inte kommer ut i platsannonser. Yrkeshögskoleutbildningar är den utbildningsformen som mer än någon annan form följer arbetsmarknaden och därför finns det bäst chans att få jobb just efter YH.
  • Anna En liten "notis" om praktik: högskoleutbildningar innehåller också praktik, ja. Men... YH innehåller mer praktik och sedan är det så också att YH tas fram i direkt samarbete med arbetslivet. Representanter från företag finns med i ledningsgruppen på YH. Praktik på YH heter LiA = Lärande i Arbete. Man kan söka praktik inom YH på ett företag som ingår i ledningsgruppen för just den utbildningen, vilket ger stor fördel - innehåll i utbildningen påverkar av de företag som är med i ledningsgruppen och de är med på detta just för att de vill vara med och påverka vilken utbildning deras framtida anställda har.
  • Caroline Hej! Tack för svaret! Jag tror det lutar åt att kolla mer på YH! Och hoppas att det kommer mer utbildningar på YH som jag skulle vilja gå :)
  • Marina En "idé"/förslag (och ber om ursäkt om det är inte alls det du vill göra)... men tänk på möjlighet att jobba i ditt nuvarande yrke samt läsa på deltid eller på heltid på distans samtidigt - för att skaffa dig ett nytt yrke. På så sätt har du hyfsad inkomst och inte spenderar dina resterande studiemedelsveckorna utan sparar dem och har i framtiden möjlighet att utnyttja dem för ännu en annan utbildning. Du är så ung ännu och pensionen ligger väldigt långt framåt i tiden men "en vacker dag" när du blir pensionär, kan de där två åren med eller utan lön ha ganska stor påverkan på din pension. Tjäna mer innebär inte bara pengarna "i handen" idag utan även påverkar annat: pension, SGI (sjukpenninggrundande inkomst) - i fall du blir sjuk under längre tid än 2 veckor och ansöker om Sjukpenning hos Försäkringskassan. Tråkigt att tänka på eventuella sjukdomar och pensionen ligger ju ännu så långt fram för dig, men... :) ... jag tänkte att jag nämner detta i alla fall. Sedan är det upp till dig att bestämma hur du vill göra! Lycka till, oavsett vad du beslutar dig om att satsa på!
  • Caroline Tack! Det var en bra idé! :) Eftersom copywriter kursen just är på distans! Kostar dock men slipper ta CSN, som du säger känns det skönt att ha dom kvar :) ska kolla upp möjligheterna på dustans
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Hannah 25 år

   Hur gör jag när jag flyttar?

   Sedan 1 år tillbaka har jag studerat till undersköterska på distans, jag är antagen till alla kurser tills slutet av utbildningen. Är som sagt helt på distans. Nu kommer jag flytta till en annan kommun, kan jag bara fortsätta som jag gjort tills nu eller måste jag söka om eller något...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Emma 25 år

   Hur kan jag höja min antagningspoäng?

   Kan jag ansöka till kursen matematik 4 som redan finns i min utländska gymnasieexamen, i syfte att höja min antagningspoäng? Om svaret är ja, har jag rätt till att läsa en vanlig kurs i matte 4, eller ska jag göra en prövning? P.S. jag har redan...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • alva 18 år

   Vad ska jag studera vidare till?

   Hej! Jag är osäker på vad jag vill studera till. Något jag vet är att jag vill studera i Sverige, men i framtiden vill jag arbeta och bo i något annat land. Antingen i ett engelskt talande land eller i sydkorea. Vad ska man studera till? Jag funderar på ett yrke inom vård/omsorg (Då jag är...

   Julia SYV: Hej Alva,det kan finnas många fördelar i att skaffa sig högre utbildning i samma land där man senare vill jobba i. Anledningen är att landets utbildningar är anpassade till de regler, lagar och... Läs hela svaret
  • Leonard 20 år

   Matte 3b, höja meritvärde?

   Hejsan! Jag gick ut gymnasiet med 20,5 i meritpoäng och vill nu läsa upp genom att läsa matt 3b på komvux. Har jag förstått rätt att denna kurs ger 0,5 meritvärde. Eller är det beroende på om man får E-A? Kan det alltså...

   Julia SYV: Hej Leonard!Jag tror du menar att du har 20.5 i meritvärde.Max antal meritpoäng man kan ha är 2.5 och inom dem max 1.5 meritp.för mattekurser.Om du har meritvärde på över 20.0 betyder det att du... Läs hela svaret
  • Nicolai 26 år

   Hur blir man psykolog: Master i psykologi <> Psykologprogrammet?

   Hej, Jag är lite osäker på skillnaden (om det är en skillnad) mellan psykologprogrammet och en master i psykologi. Så vitt jag kan förstå är det bara psykologprogrammet som är behörighetsgivande om man vill jobba som psykolog, men vad...

   Anna SYV: Hejsan,eftersom yrket psykolog är i Sverige ett yrke som kräver legitimation (som utfärdas av socialstyrelsen), så måste man ha examen från psykologprogrammet... Läs hela svaret
  • Michelle 26 år

   Hur funkar det med examensbevis, valfria kurser eller meritpoäng?

   Hej! Jag har läst till examensbevis genom komvux på 2400 poäng, sedan har jag läst valfria kurser i efter hand för att få upp till 100% på grund av CSN. Nu till frågan kommer dessa valfria kurser finnas med i min examensbevis när jag söker till högskolan?? Fråga nummer två om jag läser matematik...

   Liselotte Johansson: Hej Michelle!I dokumentet Examensbevis kan ingenting ändras.Om du fick godkända betyg i ännu fler gymnasiala kurser efter det att du fick ut Examensbevis, då kommer endast... Läs hela svaret
  • Amira 20 år

   Studera utan gymnasieexamen?

   Hej, jag har flyttat till Sundsvall och bor nära universitetet här och jag vill jättegärna studera i någon utbildning i Mittuniversitetet men jag har ingen gymnasieexamen och jag har inte så många kurser, och jag har svårt att plugga i komvux eller folkhögskola, finns det någon chans att jag kan...

   Mikael SYV: Hej! För att kunna antas till en svensk högskola eller universitet måste man bland annat ha uppnått grundläggande behörighet t.ex ha examen från gymnasiet eller från komvux eller... Läs hela svaret
  • Ramo 20 år

   Byggingenjör till Arkitektur ?

   Hej, Jag läser nu byggingenjör programmet och jag undrar om jag kan läsa till arkitektur och ta några kurser för att komplettera arkitektur programmet efter jag har tagit byggingenjör examen? Eller måste man läsa hela arkitektur programmet?

   Julia SYV: Hej Ramo!Arkitektur på eftergymnasial nivå kan man läsa även inom yrkeshögskola, se exempel på... Läs hela svaret
  • Caroline 22 år

   På hur många procent får jag studera på högskolan?

   Hej jag studerar mitt andra år på högskolan nu på heltid. Jag vill söka några olika kurser att läsa samtidigt som min utbildning pågår. Hur mycket mer är 100 procent får jag studera?

   Julia SYV: Hej Caroline!antagning.se kan anta dig till 45 hp per termin nya kurser och så kan du platsgaranti på ditt nuvarande program, om du läser ett program. På så sätt kan man bli... Läs hela svaret
  • Kristina 52 år

   Gå basår två gånger?

   Hej! Jag frågar åt min 18-åriga dotter som just nu läser naturvetenskapligt basår på Komvux, med målet att senare läsa biologi på universitetet. Utbildningen är svår och hon är orolig att inte klara alla kurserna eller att...

   Julia SYV: Hej Kristina!Att göra högskoleprovet är en mycket bra idé, men högskoleprovet befriar inte från kraven på både grundläggande och särskild behörighet. Grundläggande... Läs hela svaret
  • Nooralhuda 24 år

   Vilken matte krävs för receptarieprogrammet på Uppsala universitet?

   Hej , Jag läste att det krävs matte D för att komma in på receptarieprogrammet , jag har läst matte 1c , är det okej att läsa de andra 3 med matte b eller måste det vara c nivå ? En annan fråga har jag , räcker det att vara godkänt i 150 poäng kursen Fysik 1a eller måste jag läsa Fysik 2 också...

   Anna SYV: Hej!enligt våra uppgifter är särskild behörighet till receptarieprogrammet på Uppsala universitet är godkända betyg i gymnasiala kurser Biologi 2, Fysik... Läs hela svaret
  • Maja 22 år

   Kombinationen psykologi och ekonomi?

   Hej! Jag tänkte kolla om det lönar sig på arbetsmarknaden/lönemässigt att läsa en kandidat i psykologi och även ha en kandidat i företagsekonomi med inriktning finans? Hur ser arbetsgivare på den kombinationen och vad kan man exempelvis arbeta...

   Anna SYV: Hej Maja!Jag tror inte det finns väldigt många personer som har kandidat i psykologi och samtidigt även kandidatexamen i företagsekonomi ... det kan givetvis finnas några men vi vet inte hur... Läs hela svaret
  • Maja 22 år

   Läsa master samtidigt som en annan utbildning?

   Hej, Jag undrar om man kan läsa en master på heltid samtidigt som man läser t.ex. juristprogrammet på heltid? Vad krävs i så fall för att få göra det och hur går man tillväga med föreläsningar eller tentor som krockar?...

   Anna SYV: Hej Maja-Felicia,jag kan inte rekommendera att läsa 2 heltidsutbildningar samtidigt, inte ens om en av dem eller båda är på distans. En av anledningar är att tidsinsats som krävs... Läs hela svaret
  • Daniah 15 år

   vad är bäst att ta om man vill utbilda sig till tandläkare?

   Hej Jag skulle vilja utbilda mig till tandläkare, det är snart dags att välja gymnasium. Har hört att man kan ta vård och omsorg och sedan bassår natur vilket då ska vara en lättare väg att ta än att ta natur från början. Vilken väg skulle du rekommendera mig att ta?

   Mikael SYV: Att läsa  VO  och komplettera efter gymnasiet med naturvetenskapliga kurser är en länge väg, en omväg, kanske man kan säga, men det finns många... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga