Jessica
    Jag har en son med hemmasittarproblematik. Han kommer förmodligen ändå få E i de flesta ämnena ( F i idrott och moderna språk har han hoppat av)
    Jag förstå inte IM, det står att de kan man gå om man inte blir behörig att komma in på ngt annat, men med E i allt är han behörig men kommer inte komma in på ngt som han _vill_ läsa. Vad händer då, hamnar han mellan stolarna för att han inte är bra nog resp tillräckligt dålig, vad blir hans alternativ?
    • Anna :

      Om ungdomen är mellan 16 och 20 år, borde även kaa-ansvariga i kommunen vara involverade och kunna hjälpa till. KAA - är kommunernas aktivitetsansvar.

    • : Men.. så det finns inget sätt att komma vidare till gymnasiet om man inte är antingen tillräckligt bra för att komma in på ett valfritt program eller tillräckligt dålig(läs: icke godkända betyg) för att komma in på IM-program? :O
    • Anna : Även behöriga gymnasieväljare kan i vissa fall skrivas in på IM/Individuellt alternativ. Ang. "valfritt program" så är det så, tyvärr, att inte alla kommer in på just de gymnasiala utbildningar som de önskar sig /även om de har medel-bra eller högre än medel-bra betyg/; detta för att vissa utbildningar och/eller gymnasieskolor är mycket populära och endast sökande med högsta betyg kommer in, och övriga får gå någonannanstans eller inte gå på gymnasiet alls /det är frivilligt att läsa på gymnasiet/.

    2 Svar

    Daniel SYV

    Hej Jessica,
    alla behöriga sökande konkurrerar om plats på gymnasiet. Det är bra att ha Många olika alterativ i sin gymansieansökan - man bör söka till alla de olika alternaiven, alla de olika skolor och program som man kan tänka sig vilja läsa.
    Kommer man inte in på ngt av de sökta alternativen, försöker gymnasieantagingen "placera" de behöriga gymnasiesökande "någonstans", där det finns ledig plats......

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Jessica,
    det är mycket svårt att svara när man inte vet exakt vilken situation eleven befinner sig i...

    Allmänt gäller
    Gymnasiestudier är frivilliga. Man behöver inte läsa på gymnasiet; man kan söka jobb.
    Det kan tyvärr inte garanteras att man kommer in på just den utbildning som man önskar sig /man får konkurrera om plats med Betygs-poängen/. Hur ska man annars lösa det? Om inte de med högre betyg kommer in dit de vill, utan de med lägre betyg tas in dit de vill i stället ... hur ska man motivera elever att kämpa för djupare kunskaper och högre betyg?

    Gymnasiestudier blir väldigt mycket vad elever gör dem till själv. Man kan lära sig mycket på egen hand, utanför skolan - genom självstudier, via kurser på studieförbund, studieresor/språkresor, via föreningar och genom sina hobbys.
    Vi vet att även elever som kommer in på de utbildningar som de önskade i första hand, kan ångra/ändra sig - ungdomar "i den åldern" utvecklas fort och det de vill idag kanske är precis tvärtom mot vad de vill om några få veckor... Finns det någon garanti på att i fall din son tas in på den gymnasial utbildning han önskar sig i första hand, att han blir nöjd under alla 3 år på gymnasiet? Han kan ju faktiskt komma på, efter ett tag, att det är en helt annan utbildning han vill gå - och vill då byta, gå om eller hoppa av...

    Man får i Sverige jobba sen man fyller 13 år. Om du, som förälder, kan hjälpa din son att få jobb /vilket jobb som helst / kan han jobba ett tag och söka till gymnasiet sen... Det är t om det året man fyller 19 år som man får söka och komma in i år 1 på gymnasiet.
    Folkhögskolornas allmänna kurser tar in från det året man fyller 18 år.
    Från 1 juli det kalenderår man fyller 20 år kan man läsa på komvux. Det finns alltså, som tur är, möjlighet att läsa som vuxen - om man av någon anledning inte blir klar med gymnasiet inom 3 år efter avslutad grundskola.

    Exakt vilka möjligheter just din son har vad gäller studier på gymnasiet, kan inte vi svara här på Fråga SYV. Info om alla de gymnasieprogram som man kan söka på gymnasiet till hösten-19 finns på gymnasieguiden.se/gymnasieprogram

    Frågor och svar

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga