Anis
    jag pluggar handelsprogrammet i gymnasiet men jag har tankar om att jag är mer intresserad av skådespel kan man plugga vidare inom teater i högskolan om jag pluggar handels i gymnasiet just nu? och jag kom in på handels med ganska så låga betyg från grundskolan.

    3 Svar

    SYV-besökare SYV

    Hej Anis,
    yrke Skådespelare kräver inte alltid att man har en formell utbildning.

    Inom de konstnärliga yrken är det så att Talang, kontakter och tur kan vara mycket viktigare än vilken utbildning man har. Men som SYV säger jag inte att utbildning ej behövs. Dock tycker jag det är viktigt att veta att "bara för" att man skaffar sig utbildning inom skådespeleri betyder det inte per automatik att man också får jobb/uppdrag som skådespelare sen.
    Utbidlningar inom skådespeleri finns inom olika skolformer, ej endast på högskolenivå, utan kan finnas även på folkhögskolorna, inom KKU och hos privata utbildningsanordnare.

    Så, frågan är om du just vill läsa på en högskola eller om du vill helst få jobba som skådespelare? Det är inte exakt samma sak, alltså... men visst, kan man få jobb som skådespelare efter en högskoleutbildning, men inte per automatik. Risken finns att ej få några jobb/uppdrag, över huvudet taget; i alla fall inte som skådespelare.

    Om du vill komma in på en HÖGSKOLEUTBILDNING inom skådespeleri, gäller följande: Behörig till utbildningen är den som har grundläggande behörighet. Vidare krävs godkända antagningsprov, som är urvalsgrundande. Vid antagningsproven bedömer en antagningsgrupp de sökandes förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen, samt fördelar de studieplatser som finns, utifrån en rangordning.

    Grundläggande behörighet kommer du att ha om du har examensbevis från gymnasiet och godkända betyg i svenska eller SAS, svenska som andraspråk 2 och 3 samt i engelska 6.

    • : Jag har typ ingen erfarenhet i just skådespel men tänkte att man kanske läser och tränar på det i högskola men skulle också vilja jobba som skådespelare också men vet inte direkt hur jag ska börja eller var jag ska börja?
    • Anna : Jag har nu skrivit svar till dig. Mitt förslag är att du funderar på om du vill söka till ES, teater.
    • Anna : Du kan i alla fall gå på några Öppna hus eller på en "teater-lördag". Läs gärna mitt svar! :)
    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej, du kan se på vilka gymnasieskolor som Estetiska programmet, inriktning Teater finns - i Stockholms län finns det 10 gymnasieskolor som erbjuder den utbildning; du kan söka till åk1 på några av de skolorna, om du vill. 
    Om du kommer in på ES, teater, betyder det inte att du "måste" börja där, för att du kan stanna på din nuvarande utbildning. Men genom att söka till ES, teater kan du se om du kommer in; och du vill kanske sedan byta och börja på den utbildningen. 

    Du kan i alla fall gå på Öppna hus på de gymnasieskolor som erbjuder inriktning Teater, tycker jag. Du kan då träffa lärare som undervisar i skådespeleri och elever som läser på den utbildningen och ställa frågor till dem. Ex. bjuder Fryshusets gymnasium på öppet hus den 3 maj.

    Stockholms Estetiska gymnasium bjuder på Teater-lördag den 5 maj och infokväll- den 7 maj.

    Södra Latins - har Miniöppethus - den 26 april. Och Viktor Rydbergs Jarlaplan - har öppet hus den 4 maj.

    Hej igen, vi fick nu svar från en sakkunnig som rekommenderar några skådespelarutbildningar - ex. ett årig eftergymnasial Skådespelar-/teaterlinje på Katrinebergs folkhögskola i Halland - Falkenbergs kommun - 10.5 mil söder om Göteborg - Internat (boende på skolan finns) och man kan få Studiemedel - det är en Eftergymnasial utbildning, dvs man ska helst ha Examensbevis eller i alla fall Studiebevis efter 3 år på gymnasiet, kika på Regionhalland.se/vara-skolor/katrinebergs-folkhogskola/vara-utbildningar/teaterlinje

    Samma folkhögskola erbjuder också korta kurser, 3 dagar, ex. 1-3 augusti Prova-på skådespela; dock måste man betala själv (då får man även mat och boende under de dagarna) - kostnaden kan uppgå till ca 2000 kr. och så betalar du resan till och från skolan själv.

    ***********
    En annan rekommenderad av en sakkunnig folkhögskola är Fridhems folkhögskola, kika på deras Teaterlinje - fridhem.fhsk.se/vara-utbildningar/kulturkurserprofilkurser/teater

    Även andra folkhögskolor, som kanske finns mycket närmare dig kan erbjuda både kortare och längre kurser i Teater, Skålespeleri - Scenframställningar och dylikt. Folkhögskolornas gemensam hemsida är www.folkhogskola.nu

    ____________________________
    I Stockholm rekommenderar den sakkunnige som vi fick svar från - i första hand Calle Flygare Teaterskola >>>.

    HEJ IGEN, ÄNNU ETT SVAR FRÅN EN SAKKUNNIG, VAR GOD LÄS NEDAN:

    Det finns inga formella krav på att man ska ha gått till exempel teaterinriktningen på gymnasiet för att söka sig till högskolorna för scenkonst till exempel. Däremot är konkurrensen väldigt hård om studieplatser i skådespeleri på högskolan så de flesta har tidigare erfarenhet i någon form. Det finns också flera bra folkhögskolor och eftergymnasiala utbildningar i teater. Mitt tips är att personen i fråga går in och tittar på de olika skolornas antagningskrav. Och försöker få kontakt med någon person med god insikt i arbetet inom teater.
     
    Allt gott!

    Saga SYV

    Viktiga är att man vill lära sig uttrycka en önskan att stå på scen, förmedla viktiga berättelser, möta publik och arbeta tillsammans i kollektiva, konstnärliga processer.
    De krav som finns är att man är behörig att söka Estetiska programmet (godkänd i minst 12 ämnen) se https://www.gyantagningen.se/ansokan-antagning/behorighet-vem-kan-soka-till-gymnasiet.html
     
    Om man söker till ES Teater gör man antagningsprover . Exempel på dem kan man se på skolornas hemsidor, ex. på https://steriksgymnasium.stockholm.se/monologer-infor-antagningar-teater-2018-2019
     
    Det eleven får göra på provet på S:t Eriks gymnasium är:
    ·        En kort uppvärmning.
    ·        Uppspel av den förberedda monologen inför teaterlärare följt av en kort intervju.
    Monologtexter hittar du på skolans webbplats.
    ·        Improvisation i grupp.
     
    Välj en av texterna och tänk på följande när du arbetar med monologen:
    Vem är du? Var befinner du dig? Vem/vilka pratar du med?
    Du kan också välja en egen monolog tagen från en befintlig pjäs.
    Ta i så fall med dig en utskrift av texten.
    OBS! Provet tar ca 3 timmar så ta gärna med något att äta och dricka.
     
    Det är meritvärdet som avgör elevens rangordning.
    Elevens meritvärde är den sammanlagda summan av betygspoäng och provpoäng.
    Betygspoäng = summan av de 16 bästa betygen (max 320)
    Provpoäng = 1-20 gånger 16 (max 320)
    Meritvärdet = betygssumman + provpoäng (max 640).
     
     
    Med vänliga hälsningar

    S, SYV

    Hej igen, jag fick nu svar från ännu en sakkunnig. Var god läs nedan:

    Hej!
     
    Det går utmärkt att söka in till de teaterhögskolor som finns i landet utan att ha pluggat teater tidigare. Till alla fyra teaterhögskolorna antas man genom antagningsprov som ser lite olika ut beroende på vilken högskola. De första provet handlar vanligtvis om att man får spela upp en förelagd scen och en självvald scen. Därefter kan man gå vidare till provomgång två och sedan tre, i vissa fall fyra. I proven ingår vanligtvis sångprov, röstprov, improvisation, fysiskt prov etc...
    En förutsättning för att komma in är att man har godkänd gymnasieexamen. Men det är många som söker och få som kommer in. Så det kan vara en stor fördel om man arbetat med teater tidigare, många har gått teaterinriktning på gymnasiet, eller någon eftergymnasial teaterutbildning, många tar också hjälp av skådespelare/regissörer för att få coachning inför proven. Detta är dock inget krav.
     
    Hoppas att det var till lite hjälp.
     
    Mvh
     S.

    Och ännu ett annat svar. Var god läs nedan:

    Det flesta utbildningar inom Teater efter gymnasiet har någon form av audition. Där ser de om man som elev har förutsättningarna för teater/skådespeleri. Jag tänker att det är bra om man har provat på teater tidigare men det är inget krav på att man har gått Estetiska programmet med inriktning Teater.
    Till utbildningarna inom högskola/universitet krävs även grundläggande behörighet. Frågan är om eleven som går Handel och Administrationsprogrammet läser högskolebehörighet?
    Det finns utbildningar inom Folkhögskolan som inte har samma krav. Titta gärna på www.folkhogskolan.nu.
     
    Hoppas att du har fått svar på frågorna!

    Frågor och svar taggade med 'pilot' (80 st.)

    • Klara12345klara

      Hur blir man pilot?

      Jag vill bli pilot och undrar vad man ska läsa på gymnasiet och vad man behöver läsa efter för att kunna bli de och om de är en lång o svår utbildning. Går de att läsa ekonomi på gymnasist för att bli de?

      Milla : : Hej!Det finns flera olika pilot-yrken - bland annat Helikopterpilot och Stridspilot. Till Stridspilot och till Helikopterpilot inom FM utbildar man sig inom FM, alltså är det försvarsmakten som utbildar. De... Läs hela svaret
    • moana

      Vad ska jag välja inför gymnasiet?

      Jag vill bli pilot och jag har hört att man måste gå i natur eller teknik linjen för att sen bli pilot. men problemet är att båda linjerna har väldigt mycket matte som jag inte gillar för att jag inte är bra på det så vad ska jag...

      Milla : : Hej,jag skulle i första hand rekommendera att du på gymnasiet läser ett specialprogram Flygtekniker, se gymnasieguiden.se/gymnasieprogram/FX - men det programmet finns tyvärr på endast... Läs hela svaret
    • SH

      Kan jag bli pilot genom teknikprogrammet?

      Hej, Jag vill ställa några frågor, och skulle uppskatta det om någon kunde besvara alla. Just nu går jag i 3:e året (sista året) på gymnasiet och har några frågor innan studenten. Kan jag bli pilot genom teknikprogrammet? Dvs...

      Milla : : Hej,vad gäller behörighet i matematik, så är matematik 3b och 3c i princip samma kurs; kursen 3c är mer inriktad på naturvetenskap-teknik och 3b-- på... Läs hela svaret
    • Waseemassaf11

      Vägen till pilot?

      Hej Jag drömmer om att bli en pilot (flygkapten).. jag har sökt och kollat, men det låter att det är omöjligt 

       

      Jag vet inte vilken utbildning jag ska välja.. ska man lösa flygteknik eller ska man läsa program? Kan ni snälla...

      Milla : : Hej,i Sverige ges utbildningar till pilot/trafikflygare både inom yrkeshögskola och av privata skolor. Det är billigare att utbilda sig inom yrkeshögskola men helt gratis lär det ju tyvärr inte att... Läs hela svaret
    • Tuguldur

      Hur blir jag flygplansförare?

      Hej. Jag börjar i åk 3 i gymnasiet nu som sambeteende inriktning. Jag undrade om det fortfarande finns hopp för mig att bli en flygplansförare. Om jag fortfarande kan bli det, kan du snälla säga till mig kraven.

      Milla : : Hej,Pilot kan man i Sverige utbilda sig antingen inom försvarsmakten, FM (i "det militära") eller civilt. Vill man utbilda sig inom FM, kontaktar man FM´s Rekryteringslinje.De civila utbildningar till... Läs hela svaret
    • Liker

      Vad krävs för genomsnittligt betyg för att bli pilot?

      Hej! Jag går i gymnasiet år 2, Naturvetenskapsprogrammet (natur natur) och kommer att få relativt bra genomsnitt. Jag har tänkt på pilotutbildning ett tag, och undrar ifall någon vet vilka vägar jag måste ta för att bli det, samt vad som...

      Milla : : Hej!Pilot - är ett samlingsnamn för ett antal olika yrken: Drönarpilot, Helikopterpilot, Trafikflytgare, Styrman och Piloter inom Försvarsmakten,... Läs hela svaret
    • Lina

      Kan jag gå två program i universitetet samtidigt?

      Hej! Jag funderar på att bli tandläkare men skulle gärna också bli pilot eller kriminalare. Kan jag då acceptera två program om jag skulle bli antagen till det? Är det isåfall bara ifall det andra programmet inte är på heltid, och eller...

      Julia: : Hej Lina,tandläkarprogrammet är en tuff utbildning (och den samtidigt också är lång). Man läser på heltid i 10 terminer (5 läsår). Att vid sidan av den... Läs hela svaret
    • Maz

      Pilotutbildning?

      Hej, jag vill börja studera pilotutbildning hos OSM Aviation och utbildningen kostar 1000,000sek men CSN kan betala bara 60%. Jag undrar vad kan man göra för den situationen? Vet ni organisationer som kan hjälpa för 40% mer? Vad kan 19 år gammal göra i...

      Julia: : Hej Mazen,jag undrar om du har genomgått testning: bland annat medicinska tester, psykologiska tester m.fl som krävs för att kunna bli antagen till pilot-utbildningen. Pilot är ett yrke som ställer mycket höga... Läs hela svaret
    • Lina

      pilotutbildning?

      söker man inte till pilotutbildning på antagning.se som alla andra program? om det inte är privat utan yrkes. Tänkte söka lunds

      Julia: : Hej Lina,jag antar att du i din fråga syftar på utbildning/trafikflyghogskolan-lunds-universitet/integrerad-trafikflygarutbildning Enligt den informationen vi har, så kommer Ansökan göras... Läs hela svaret
    • Lotus

      Drömmer om att bli Pilot?

      Hej,

      Läser just nu en universitetsutbildning och har läst den i snart 1.5 år, men drömmer verkligen om att bli pilot och vet inte hur man går tillväga för att ansöka? Har googlat runt en del, men inte kommit till någon hemsida.

      Har...

      SYV-besökare: : Hej Lotus!Pilot är ett samlingsnamn för flera yrken: Drönarpilot, Helikopterpilot, Trafikflytgare, Styrman och Piloter inom Försvarsmakten, t.ex Transportflygpilot, Stridspilot och Helikopterpilot inom... Läs hela svaret
    • G

      Vilka betyg krävs för att bli pilot?

      Undrar vilka betyg som krävs för att bli antagen till pilotutbildningen, är medveten om att Matte o fysik är ett krav men undrar vilka betyg som är krävande för att bli antagen. T.ex om ett E,D, eller C i matte.

      Julia: : Hej G!För att bli Behörig räcker det med E, godkänt betyg. Sedan gör antagningsgruppen urval ur de sökande. Ofta förekommer antagningsprover, intervjuer och tester. Bra att ha så... Läs hela svaret
    • Denis

      Byta yrke från juridik till pilot, hur ska jag gå till väga?

      Hej! Jag går i trean och tar studenten när som helst. Jag går ekonomi juridik men är lite kluven på vad jag vill arbeta med, har många intressen och det är allt från åklagare till entreprenör till läkare och till pilot. Jag undrade om det gick att byta linje helt nu till pilotyrket och...

      Milla : : Hej Denis,du söker till komvux i den kommunen där du är folkbokförd. Sök läsa fysik 1a, som är en kurs på 150 gymnasiala poäng och kan läsas... Läs hela svaret
    • john

      vad behövs för att bli pilot/trafikflygare?

      hej! Jag har kollat rundor lite på pilotutbildningen och har en del frågor jag inte lyckats få svar på. Jag saknar betyg i Engelska 6 och i Fysik 1, kan jag läsa dessa betyg på komvux och sedan söka till utbildningen? Jag har ett studiebevis men ingen gymnasial examen, behöver jag ta examen...

      Julia: : Hej John,Pilotyrken är mycket populära och många försöker bli piloter eller trafikflygare (många fler än som verkligen lyckas med det), detta skriver jag för att du ska ha... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga