Karolina
    Hej! Jag börjar känna mig smått uppgiven över framtiden efter flertalet samtal med förvirrade och okunniga SYV samt många lika oklara googlingar.

    Jag är rädd att mina framtidsdrömmar är ouppnåeliga tack vare att jag under perioder var sjukskriven under gymnasiet, och dessutom valde "fel" gymnasielinje. Jag började må psykiskt dåligt redan på högstadiet och missade en hel del i skolan. Jag kämpade på, och gick ur nian med ok betyg trots allt. De var dock inte tillräckligt bra för att komma in på naturvetenskapliga linjen, utan istället kom jag in på mitt andrahandsval på naturbruksprogrammet med inriktning hästhållning på Realgymnasiet.

    Väl på gymnasiet var första året oerhört tufft, så jag valde att gå om och börja på ny kula mitt i läroplansreformen till GY2011. Eftersom att jag ville ha högskolekompetens nog att komma in på veterinär -eller läkarutbildningen i framtiden valde jag att from åk 2 läsa en utökad studieplan med inriktning NV då jag där och då såg det som min enda chans. Trots psykiskt illamående och flera vändor sjukskrivningar lyckades jag kämpa mig igenom de tre åren i min nya klass, och jag tog examen med betyg A i huvuddelen av mina ämnen. Vad är det då som är problemet undrar du kanske då?

    Jo - trots fjorton A ligger mitt snittbetyg på blygsamma 15.10. Detta tack vare övriga betyg: tre C, ett D, fyra E (fem tillsammans med gymnasiearbetet som bara kunde vara F eller E) samt två F.

    De två F:n är Kemi 1 och Kemi 2, som helt enkelt blev för tunga och fick prioriteras bort för att jag skulle kunna uppnå högsta betyg i andra ämnen. Till övriga betyg sämre än A hör bland annat Matematik 1, 2 och 3. Matematik 4 likväl som Fysik 1 och 2 struntade jag i att läsa helt eftersom att jag aldrig skulle hinna eller orka med. Överambitiös tog jag mig helt enkelt vatten över huvudet.

    Säg nu dock att jag skulle läsa om Kemi 1 och 2 samt läsa till Ma4 och Fysik 1 och 2 och göra allt för att uppnå goda betyg i de kurserna. Då hamnar jag på ett snitt på 17.23. Säg också att jag skulle läsa upp Matte 1-3 till högsta betyg. Då har jag fortfarande "bara" ett snitt på 18.08. Dessutom låter det här i mitt huvud oerhört tidskrävande, eftersom att jag vad jag fått höra inte får gå tekniskt/naturvetenskapligt basår. Stämmer det? Vad har jag för alternativ?

    De praktiska ämnen jag var mycket sjukskriven från och fick lägre betyg på som kvarstår - Djurhållning, Idrott och Hälsa 1, Naturbruk, Ridning och Körning 1 samt Ridning 1 - går de ens att läsa upp eller är det helt omöjligt? Behövs det? Räknas "onödiga"/"överflödiga" betyg som dessa bort i urvalsprocessen när man söker in på en högskoleutbildning eller tas de alltid med i beräkningen och drar ner snittet?

    Ser ni några som helst möjligheter för mig att nå min dröm, och vilken är i så fall den bästa vägen att gå? Ska jag ge upp de tankarna och fokusera på att hitta något annat som intresserar mig?

    Sedan undrar jag en annan sak också som gör mig förvirrad: när jag försöker kolla vad tidigare antagningspoäng är på olika utbildningar får jag fram en hel uppsjö av olika varianter på värden som inte säger mig någonting; 225, 4,0 och 21,8 till exempel. Jag antar att 21,8 är snittet från gymnasiet, men vad står de andra siffrorna för? Vad är det för värden som räknas när man söker in, snittbetyg eller något annat?

    Tack så otroligt mycket på förhand, hoppas ni förstår min virriga situation!
    /Karolina
    • : Hej! Det är jättetråkigt att du inte "fick chansen" att utnyttja din skoltid på bästa sätt/att du inte kom in på det program du ville. En sak som jag skulle vilja fråga dig: Har du grundläggande behörighet? För jag tycker i så fall att du kan ansöka till en enstaka kurs på universitet/högskola. Det finns kurser där man inte behöver samlas med andra "kursare" någon gång, utan all undervisning sker då oftast via nätet. Varför jag tycker det är att du kanske ska "prova på" sådana studier innan du bestämmer dig för stora program. Det är jättebra att du bara känner efter om hur det är att plugga på det sättet de gör vid akademiska studier (även om studierna inte är "in real life". Då får du en uppfattning om hur det är :). Jag hoppas så klart att du tycker att universitetsstudier passar dig om du skulle vilja gå det, men du måste ha en gräns. Det är därför bra att checka av om du känner dig bekväm att studera ett helt program på cirka 3 år och uppåt. Kursen som jag rekommenderar dig är: https://www.miun.se/utbildning/kurser/undervisning-och-manniskors-beteende/pedagogik/pedagogik-gr-a-studieteknik-3-hp/om-kursen Du behöver inte gå till några träffar på denna utan kursen är nätbaserad. Och studietakten är på 25 % så det är jättebra om du kanske vill kombinera kursen med ett arbete m.m. Du kan själv se alla andra heldistans kurser på denna länk: http://jamforutbildning.studera.nu/sok-jamfor?distansingamoten=1&termin=2015.4%7c2015.5&typ=2 OBS! SISTA ANSÖKNINGSDAG ÄR IDAG!!! DU MÅSTE ANMÄLA DIG INNAN 23.59 FÖR ATT DIN ANMÄLAN SKA REGISTRERAS SOM ATT DEN KOM I TID. ÖNSKAR DIG LYCKA TILL MED DINA FRAMTIDA STUDIER/ARBETEN. MVH,
    • : Se statistik på denna sida (ibland står inte detta på studera.nu): http://statistik.uhr.se/
    • : Kolla gärna även in dessa kurser: http://www.liu.se/utbildning/kurs/ETE279?l=sv http://lnu.se/utbildning/kurser/1MX032#semester_20152
    • : Kolla också in mittuniversitetet.se (av någon konstig anledning finns de inte på länken jag gav dig. De har bra kurser som är på distans utan sammankomster och kan göra att ditt CV kan "sticka ut" med informations-kurser m.m. Det finns det på andra universitet också, men det är värt att kolla!
    • : Tack så mycket för ditt svar samt tipsen du gav! Jag ska definitivt kika in och se om jag hittar något av intresse!
    • : Hej! Hur gick det? Hann du anmäla dig? Du vet väl att du fortfarande kan göra en sen anmälan till många kurser och program! Just den kursen jag rekommenderade (studieteknik) har vid tidigare antagningar haft platser kvar till de som anmält sig sent. Jag tror att din köplats för utbildningen blir det datum du anmäler dig! MVH,
    Läs alla kommentarer

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej Karolina!

    Så tråkigt att du var sjukskriven och missade en hel del av din studietid och inte fick alla de betygen som du säkerligen skulle ha fått om du inte blivit sjuk! jag känner med dig och skall försöka ge dig så mycket hjälp jag kan.
    Skickar detta nu för att du skall veta att ett längre svar på "på gång". En liten fråga bara: är det läkare eller veterinär som är dina två drömyrken? Vad kan du annars tänka dig att jobba med?

    Bästa hälsningar
    ANNA
    Hej igen!
    Läkare och Veterinär finns bland de yrkena som är extremt populära och det är mycket svårt att komma in på de utbildningarna. Även om man har alla A-betyg i alla ämnen, så räcker det inte. Man måste även ha Meritpoängskurserna godkända. 20.0 på betyg är = A i alla kurser.
    Du har sett att antagningsgräns låg vid något tillfälle på 21.8 till exempel och det betyder att man måste även ha några extra meritpoängskurser godkända: t.ex. Matematik5, Engelska 7 och/eller Moderna språk 3 och 4.
    De olika andra siffrorna anger antagningsgränserna för övriga urvalsgrupper: HP - högskoleprovsgruppen, de som gjorde högskoleprovet. Max på HP är 2.0 och det krävs ofta just max för att komma in på Läkare eller Veterinär.
    Du skulle kunna prövas i 2 urvalsgrupper: HP och BII.
    BII är det "betyg med komplettering". Du måste ju komplettera för att bli behörig.

    Absolut max vad man över huvudet taget kan ha är 22,5 på betyg. 20.0 - på gymnasiala kurser med alla A-betyg i alla kurser + 2.5 i Merit som är max.

    Här http://www.gymnasieguiden.se/informeras/meritpoaeng-meritkurser-omradeskurser kan du läsa om meritpoäng reglerna.

    Som sagt, det är svårt att komma in på Läkare och Veterinär. Dessutom är inte målet uppnådd när man kom in. Läkare och Veterinär är långa och mycket krävande utbildningar.

    T.ex. när man har läst 5.5 år på Läkarprogrammet måste man gå AT-tjänsgöring (en sort avlönad praktik) i minst 18 månader (ofta 21 månad och ibland även 24 månader). Det är alltså 7 år efter gymnasiet som man läser/praktiserar innan man kan ansöka om läkarlegitimationen.

    Vill man bli specialist, tar det minst 5 år till.

    Jag vill inte skrämmas, men det händer inte allt för sällan att folk tvingas hoppa av långa högskoleutbildningar för att de inte orkar hela vägen. Alla som kommer in på läkar- eller veterinär utbildningar blir inte färdiga läkare eller veterinärer.

    Jag känner personligen en kille som läste 3 år till läkare och fick sluta för att han inte fick godkänt på några tentor: han läste "dygnet runt", kändes det som för honom, men hann ändå inte läsa in allt som behövdes. Han pluggade för mycket och brände ut sig och tvingades sluta. Det är mycket tveksamt att han skall kunna återuppta studier till läkare. Han var sjukskriven under ett år och fick sedan jobb som lärarvikarie. Nu, när det från 1 juli i år inte längre blir möjligt för obehöriga lärare att jobba på skolorna, blir han arbetslös.

    Som sagt, jag vill absolut inte skrämmas eller ta din dröm ifrån dig, men jag måste vara realistisk och påtala "fakta" för dig och samtidigt vill jag uppmuntra dig att se på alla de andra möjligheterna du har.

    Jag säger inte att du inte kan utbilda dig till läkare eller till veterinär. Men det lär i så fall ta tid. Du vet vad behörighet är och det är på Komvux eller på ett Naturvetenskapligt basår som du kan komplettera dina gymnasiebetyg. Det "räcker" att bli behörig, dvs få betyg E - just för behörighet.

    Att konkurrera om en utbildningsplats kan du med resultat av HP, läs här: http://www.fragasyv.se/info/infor-hogskoleprovet
    och här http://studera.nu/hogskoleprov/det-viktigaste-om-hogskoleprovet/
    och anmälan gör du här https://www.hogskoleprov.nu/ från 14 aug.2015.

    Jag råder dig fundera över vad du skulle kunna tänka dig jobba med förutom läkare eller veterinär?
    Se vilka yrken som finns på http://www.framtid.se/professions/
    Du kan också kika på www.yhguiden.se och förhoppningsvis hittar du några intressanta yrkeshögskoleutbildningar. Många /men inte alla/ har sista ansökn.dag idag.

    Alla högskoleutbildningar www.studera.nu har sista ansökn.dag idag.

    Du kan söka till högskola & yrkeshögskola samtidigt. Det är oberoende av varandra ansökningsprocess.
    Du kan söka många olika Yrkeshögskoleutbildningar och komma in på några st. samtidigt - för att du söker till varje skola separat.

    Du får gärna återkomma och jag eller någon kollega till mig skall försöka hjälpa dig vi kan!
    Önskar dig det bästa!
    ANNA

    • : Tackar för snabbt svar och ser fram emot det längre! Ja, i första hand skulle jag vilja bli läkare, men skulle det bli aktuellt att utbilda mig på den nivån skulle jag söka både läkarprogrammet och veterinärprogrammet, djur har alltid varit ett stort intresse. Jag har spenderat rätt mycket tid med att kolla runt på olika utbildningar, och det finns visserligen en del som jag "skulle kunna tänka mig" att söka in på, men det finns ingenting som jag verkligen känner att "wow, detta kan jag göra för resten av mitt liv", förutom just läkare och veterinär. Jag är rädd att tröttna och känna att jag inte trivs helt enkelt. Min dröm är att kunna kombinera en hög lönenivå med ett jobb jag älskar, och går det inte så får jag helt enkelt försöka hitta en gyllene medelväg. Hur som helst så behöver jag höja mitt snittbetyg, men hur jag ska gå tillväga och vilka trådar jag ska välja att dra i är jag väldigt osäker på tyvärr.
    • Anna : Nu har jag skrivit ett längre svar till dig. Jag ser att du är 20 år. Du kan jobba ett eller ett par år först med "vad som helst", ett jobb som du får, oavsett vad det är för jobb - för att skaffa sig arbetslivserfarenhet och kanske komma på vad du kan jobba med i framtiden. Du skriver i din kommentar att du är rädd att tröttna på jobbet... och då tänker jag på t.ex Projektledare - som leder olika projekt (från 1 till 3 år) och sedan ett nytt projekt, som kan vara mycket annorlunda mot det tidigare; det blir som ett nytt jobb... Jag tänker också på egen företagare. Exempel: hunddagis. Du gillar djur. Man behöver inte veterinärutbildning för att ta hand om hundar när husse och matte är på jobbet. Det kan t o m vara mycket trevligare att ta hand om friska djur. Som veterinär måste man vara beredd att djuren kommer att dö framför ögonen på dig ibland... tyvärr. Hög lönenivå kan bli ett problem. Det kan bli svårt att komma upp till läkar eller veterinärslönen om man driver en hunddagis, men det är inte omöjligt. Går företaget bra, kan man expandera och kanske ha flera olika verksamheter.

    Frågor och svar taggade med 'sociologi' (61 st.)

    • Lislo

      Olika vägar för att bli kurator?

      Jag ska plugga Sociologiprogrammet i höst. Jag undrar om det är möjligt att få jobb som kurator efter att ha pluggat Sociologiprogrammet och kanske kurs inom socialt arbete? Eller finns det något annat jag kan plugga till efter utbildningen för att chansen ska...

      Milla : : Hej!Det finns i princip en väg till att i Sverige bli kurator och den vägen går via socionomprogrammet. Med det sagt, så är det för arbetsgivare ej förbjudet att som en annan sort kurator... Läs hela svaret
    • Stuvade makaroner

      Vad ska jag studera om jag är intresserad av sociala frågor?

      Hej! Jag går nu 3e året på gymnasiet och ska göra mitt val snart. Jag är dock väldigt osäker på vilken utbildning jag ska söka till. De som kretsar runt min hjärna just nu är: Socionom, Sociologi, Socialantropologi och Mänskliga...

      Milla : : Hej!Det är bra att du har identifierat dina intressen och vilka typer av samhällsfrågor du vill arbeta med. Alla de utbildningar du nämner i din fråga har potential att... Läs hela svaret
    • wezzah

      Kan jag komplettera behörighet för KPU senare?

      Hej! Jag läser för närvarande samhällsvetarprogrammet på MIUN, sista terminen. När jag blir klar innebär det att jag bland annat har läst 90 hp statsvetenskap och 60 hp sociologi, med mera. Sammanlagt 180 hp. Behörighet till ämneslärare, två ämnen till gymnasiet är emellertid...

      Milla : : Hej,du får bäst (mest rätt) svar från antagningsgruppen på det lärosäte där du vill läsa KPU. Ansökan måste man göra inom anmälningsperioden... Läs hela svaret
    • Ebba

      Efter kandidat i sociologi?

      Hej! Jag undrar vilka vidareutbildningar som är tillgängliga efter att man slutfört kandidatexamen i sociologi. Jag bor i Göteborg och vill läsa antingen på plats i Göteborg eller distans på något annat lärosäte. Jag är...

      Milla : : Hejsan,vad gäller "distans" - glöm inte att det är skillnad på distans med eller utan Obligatoriska träffar. Så, när du tittar på "distans-utbildningar" glöm inte... Läs hela svaret
    • theera

      Vad skall jag studera?

      Hejsan. Jag är en person i 34års åldern som funderar på vad jag skall ta vägen i livet. Jag har jobbat många år inom servicebranchen, redan på mitt första jobb fick jag en ledarposition och det verkar vara något jag har fallenhet...

      Milla : : Hej,du skriver om att du är intresserad av psykologi och sociologi men du, av ekonomiska skäl, inte kan läsa en lång utbildning för att du har använt det mesta av din CSN-"kvot"/veckor med... Läs hela svaret
    • wbeter

      Är det lättare att komma in på fristående kurser om man redan gått en?

      Hej! Jag har blivit mer förstådd i fristående kurser som alternativ till fullständiga program. Jag förstår fördelarna med säkerheten av ett program, och det är därför jag ställer denna fråga: Ifall jag går ett år...

      Milla : : Hej,när du söker till fristående kurser (på grundnivå, alltså ej på avancerad nivå) på högskola eller... Läs hela svaret
    • Elin

      Kan man läsa till en filosofie kandidatexamen i sociologi på distans?

      Hej! Jag läser nu fristående kurser som ingår i det beteendevetenskapliga programmet på hkr. Till sommaren har jag läst Sociologi I, Kriminologi I och psykolgoi I. Jag måste nu välja ett huvudämne av dessa att ta en kandidat inom och tror att jag...

      Mikael: : Utbud kommer fastställas i sin helhet till 15 mars 2023, ännu kan man inte se allt som blir sökbart till HT23.
    • Sociolog

      Arbeta utomlands som sociolog?

      Hej Jag har studerat till Sociolog i Lunds universitet och undrar ifall man kan arbeta med sin kandidat utomlands? Funderar på ifall jag skall flytta till Spanien men vet inte hur det ser ut där borta? Finns det jobb inom just detta arbetsområde?

      Mikael: : Hej! Vänd dig till den spanska ambassaden och fråga om yrket Sociolog är i Spanien reglerat eller inte. Om inte då bestämmer varje arbetsgivare själv med vilken utbildning hen anställer men... Läs hela svaret
    • Frida

      Hur många HP av pedagogik är det i förskollärarprogrammet?

      Hejsan, Jag är utbildad förskollärare och skulle vilja utbilda mig till beteendevetare. Eftersom jag redan har läst ett antal poäng i pedagogik, kan jag tillgodoräkna de högskolepoängen till en beteendevetarexamen? Tänker att jag då skulle kunna läsa till 90 hp av psykologi och sociologi....

      Mikael: : Hej Frida! Du måste göra planering tillsammans med studievägledare på den institutionen där du vill ta ut beteendevetenskaplig examen. Du kan få lite olika svar... Läs hela svaret
    • Vuxen

      Lärare till beteendevetare?

      Kan jag med en lärarexamen från förskola upp till grundskolan årskurs 6 bygga min egen examen till beteendevetare? Har läst 15 hp sociologi bland annat.

      Milla : : Hej Josefin!"Beteendevetare" är ett samlingsnamn för ett antal närliggande yrken. Och de yrken är icke-reglerade: det betyder att arbetsgivare anställer "vem de själva vill, med vilken... Läs hela svaret
    • Madeley

      Kan jag bli sociologilärare och franska lärare?

      Hej jag undrar om hur man ska gå till väga för att bli ämneslärare och undervisa ämnen som är helt olika från varandra, gäller de enbart att läsa enskilda kurser på högskola och sedan komplettera med KPU, eller vad kan man...

      Anna: : Hejsan,läs gärna information om Utbildning i yrkespresentationen Sociologilärare. Att gå via KPU, alltså läsa 120 respektive 90 högskolepoäng i sina blivande... Läs hela svaret
    • Emilia

      Masterexamen eller socionom?

      Hej! Jag har sedan tidigare en kandidatexamen i internationella relationer men vet inte vilken väg jag ska ta nu som leder till jobb. Jag har redan kommit in på socionomprogrammet och vet att det brukar sägas att det finns många jobbmöjligheter för socionomer och att en socionomexamen ofta...

      Julia: : Hej Emilia,det är omöjligt att ge några garantier. Man kan med vilken utbildning som helst ändå finna sig i arbetslöshet, tyvärr. Mycket beror på ren tur också, men även... Läs hela svaret
    • Emma

      Ska jag plugga till socionom eller sociolog?

      Hej! Jag gick ut gymnasiet nu i somras och har tagit ett sabbatsår/sabbbatshalvår för att volontärarbeta utomlands. Jag är väldigt intresserad av samhällsfrågor ur ett övergripande perspektiv och tror därför sociologi hade passat mig bra. Jag hade helst velat jobba inom ideell sektor. Dock...

      Julia: : Hej Emma!det finns inte många jobb som t.ex Rädda Barnens generalsekreterare - sådana jobb är förhållandevis väldigt få. Majoritet av de som tar examen från... Läs hela svaret
    • Elissa

      Hur blir man lärare i sociologi, psykologi och filosofi?

      Hej! Jag funderar på att bli gymnasielärare i sociologi, psykologi och filosofi och jag har för mig att för att bli legitimerad lärare i dessa ämnen måste man först läsa de ämnen man vill undervisa i på högskolan och sedan ansöka till KPU för att få ut en lärarlegitimation. Min fråga är då:...

      Julia: : Hej,det vi vet om yrket Sociologilärare berättar vi på framtid.se/yrke/sociologilarareFör att bli behörig sociologilärare gäller förordningen (2011:326) om... Läs hela svaret
    • Olivia

      Ämneslärare i samhällskunskap och psykologi/sociologi?

      Hej! Jag funderar på att plugga till ämneslärare och skulle då vilja läsa samhällskunskap som första ämne. Som andra ämne skulle jag vilja ha psykologi eller sociologi. Vet ni om dessa kombinationer erbjuds någonstans? Hur kan man annars gå till väga för att bli lärare i dessa ämnen? Tacksam för...

      Anna: : Hej Olivia,utbud på svenska lärosäten till hösten 2021 kommer att fastställas till mitten på mars 2021 då anmälningsperioden börjar. Ännu kan man... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga