William

    Jag har funderat och vill hoppa av gymnasiet. Jag går estetik och media. Anledningen till att jag vill hoppa av gymnasiet är för att jag ser skolan mer som ett hinder. Jag har hittat flera tillfällen till arbete (redigera och fotografera åt folk). Men eftersom att jag går i skolan har jag inte tid för att arbeta. Alltså är det ett hinder. Dessutom så har jag inte lärt mig så mycket sen jag började i höstas. Det mesta som vi har gått igenom har jag kunnat sen innan. Och det lilla som vi har gått igenom har tagit jätte lång tid (nästan 6 månader), det känns som att jag skulle kunna lära mig det mycket snabbare hemma. Låt oss säga att jag hoppar av gymnasiet så tror jag att jag skulle lära mig mycket mer hemma. Hemma skulle jag kunna fokusera till 100% på att lära mig nya saker innom fotografering, redigering osv. Medans i skolan så har vi matte, historia, svenska, engelska som jag måste lägga ner tid och energi på. Det är bara så mycket tid och energi man slösar bort. Det ända som håller mig kvar i skolan ärför att det känns som att företag bara bryr sig om att personen dom anlitar ska ha en gymnasieutbildning. Det kan vara en person som inte har gymnasieutbildning, men han är jätte bra på att fotografera och så har vi en person som har gått gymnasiet men är sämre på att fotografera. Då skulle företagen ändå välja personen med utbildningen. Så jag undrar vad jag ska göra, gå kvar eller hoppa av?

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej William,
    jo, man kan känna så som du gör, och vissa delar av din berättelse känner jag igen och kan till viss del hålla med dig om att utbildning i skolorna ej är anpassad så att det passar var och en perfekt. Dock vill jag avråda från att hoppa av.

    Rent formellt, så får du, enligt Sveriges Rikes lag, ej bestämma helt själv vad du ska göra, innan du fyller 18 år och blir myndig.
    För det andra så visar statistiken att de som ej har minst gymnasiekompetens har extremt mycket svårare att ta sig in på arbetsmarknaden. Helst ska man ha Högskolekompetens + vara mycket bra på att fota.
    Konkurrens på fotografi-marknaden är extremt hårt. Du kan säkert få några uppdrag lite då och då, men för att kunna försörja sig år efter år måste man både ha hög utbildning, vara extremt duktig + även ha tur. Det är många som är bra på att fota... du kanske är extremt-super-bra! Det kan hända... men risken är stor att arbetsgivare tittar inte ens på din ansökan om att få jobb, om inte du kan uppvisa någon form av EFTERGYMNASIAL utbilnding /gymnasiet räcker tyvärr inte på foto-marknaden/ - helst avslutad utbildning från högskola eller yrkeshögskola.
    Det är många /flera tusen/ som söker varje jobb som fotograf. Arbetsgivare orkar inte titta så noga på varje ansökan; först sorterar dem bort alla utan eftergymnasial utbildning, är jag rädd... sedan väljer de att titta närmare endast på dem som har eftergymnasial utbildning. Så berättar personalansvariga för oss att processen ser ut.
    Att få "ren-foto" jobb på heltid med månadslön är i princip omöjligt så som arbetsmarknaden ser ut idag. Det är Multijournalister>> och "allkonstnärer" som kan både fota, skrva, marknadsföra och sälja, som "slåss" om uppdragen.
    Det är allt som oftast en och samma person som fotar, redigerar, skriver text och även kommer med olika koncept/tema för reklamkampanjer samt även deltar i förhandlingar, sköter kundkontakter med mera och med flera... man ska ha Bred kompetens och även Spets-kompetens inom några områden; sedan ska man också vara bra på att lära sig nytt; nya datorprogram tillkommer; nya sätt att tänka; och helt ny teknik kan också komma - och för att ta sig an detta måste man ha bra kunskapsgrund att stå på (både inom teknik, allmän bildning, språk - svenska och engelska perfekt + helst även något/några andra språk också).

    Om du endast kan fota, även om du fotar mycket bra, men ej kan göra ngt. annat - riskerar du att hamna på extremt dåligtbetalda små/strö-uppdrag, där du ska vara glad om du kan gå "plus-minus noll" i förtjänst. Exempel: en ung tjej som hade examen från Mediaprogrammet på gymnasiet /det är några år sedan, då hette det "mediaprogrammet"/, som var och fortfarande är duktig på att fota sökte jobb som fotograf. Hon fick små uppdrag, som att fota på ett bröllop... tjänade några hundra lappar "svart"... och sen var det stopp... Hon sökte några jobb och fick till slut anställning som fotograf på en mäklarfirma, men det var "timmar vid behov", inte månadslön. Mäklarfirman ställde också som ett krav att hon skulle köpa /av egna pengar, som hon inte hade/ någon speciell kamera med "speciellt objektiv"... som kunde ta panorama-bilder. Hon fick då låna 20 000 kr. av sina föräldrar för att köpa det objektivet; sedan hade hon uppdrag lite då och då men inte under speciellt lång tid. Hon har i alla fall inte tjänat så pass mycket så att hon skulle kunna betala tillbaka lånet på kameran till sina föräldrar. Det som hände sen var att mäklarfirman krävde att hon gjorde mer och mer för samma "peng", ex. skulle hon ringa kunden, boka tid och åka ensam ut på landet, flera mil utanför staden där bussen går sällan (och hon hade inte körkort) och dra all utrustning med sig på bussen och sedan gå från busshållplatsen till huset - 2 km från hållplatsen och där blev hon inte insläppt för att ägaren /en äldre person/ hade nedsatt hörsel och hörde inte när hon bankade på dörren... det tog flera timmar att ta sig in i huset. Huset var överbelamrad med bråte; fanns i princip ingen möjlighet att fota för det låg högar med grejer överallt. fotograf-tjejen ringde då till mäklarfirman och berättade om situationen och fick svar att "det får du fixa annars hittar vi någon annan som kan jobba för oss". Tjejen fick städa i huset, bråka med ägaren, som hörde dåligt och var avigd-inställd till försäljningen.... Det började regna ganska mycket och det var långt att gå till busshållplatsen; dessutom har sista bussen redan gått. tjejen fick ringa sin pappa som kom och hämtade henne i sin bil /annars var hon tvungen att ta taxi - då skulle hon gå minus, ekonomiskt sett/. Sedan var hennes jobb att redigera bilder och lägga ut dem på mäklarfirmans hemsida. Allt detta för 700 kr. /och så skatt på det/. Om inte pappan kom och hämtade henne, skulle hon "gå minus" pga taxi-kostnaden.
    Efter ett tag vill mäklarfirman sänka arvodet får sådana uppdrag till 500 kr. När tjejen sa att det går inte, för hon tjänar redan nu i princip ingenting på de uppdragen /så lång tid det tar att boka, åka, fixa mm/. - då blev hon uppsagt helt och hållet; mäklarfirman tog in några stycken "gratis praktikanter" från Arbetsförmedlingen, fick hon veta som skulle göra jobbet "gratis". Så slutade den historien. Mäklarfirmans ägare har också sagt att med den fina utrustningen som finns på marknaden /att köpa/ kan "en dresserad apa" ta fina bilder, eller i alla fall helt OK bilder, som duger åt dem och så "varför ska vi betala dig när det finns gott om gratis praktikanter som gör samma sak gratis?". 

    Det /ovan/ är en autentisk historia på hur det kan gå för dem som söker jobb som fotografer. Det kan givetvis gå olika. Men Lärdom som jag tycker man ska dra av det är följande:
    - skaffa dig så mycket utbildning du kan;
    - skaffa dig körkort;
    - ha "plan B", om du av någon anledning inte kan eller vill bli just fotograf.

    Och stanna i skolan!

    Det är i alla fall vad jag tycker.

    Vänligen

    Julia syv

     

    • : Tjena! Har vart med folk som ligger i exakt samma sits som dig William. Ok, jag kommer säga saker som det ÄR NU för tiden och inte vad någon Britt-Marie 54år svensklärare har sagt.. Håll i hatten! Finns ett citat som lyder "Damned if you do, doomed if you don`t, now what are you gonna do." Det som menas är att varje väg är fel, men du ska göra dem rätt, en lyckad person väljer inte det rätta valet helt random till sig, de gör sina val rätt. Tänker du stanna i skolbänken? Då ska du vara beredd på att jobba ännu hårdare för att lyckas inom foto och redigering (då mkt tid går till onödiga saker). Och ja.. du kommer behöva ge upp vissa timmar i din fritid om du stannar i skolan för att göra det du tycker är kul. MEN, om du tänker hoppa av och leva i det vilda så är det kritiskt att kunna servera ett bra foto jobb direkt (för att kunna få en relativt bra inkomst) Kom ihåg att sociala medier finns, Instagram skulle jag kunna rekomendera för att bygga upp en liten bas. Sprid dina mästerverk på nätet, det kommer löna sig om man inte ger upp. Skulle kunna skriva en hel Harry potter bok om jag ska skriva alla för och nackdelar med att hoppa av OCH att stanna, men jag skulle personligen stanna, men INTE för betygen, utan för erfarenheten med att kunna vakna tidigt och kunna ta sig förbi tuffare dagar i livet, gymnasiet är ingen stor del i livet, lev din dröm sammtidigt som du är i skolan (svårt som fan, jag vet..) men jag tror på dig, det låter som att du älskar det du gör och är villig att lära dig mer, tro mig, det kommer du långt på. Men tillbaks till det jag skulle säga innan.. Stanna i skolan, men sug dig inte in i skolans vrikade värld om hur den kreativa arbetsmarknaden funkar, vi lever i nya tider, kreativa personer som dig kommer lysa igenom och lyckas. Jag råder dig till att kolla på en snubbe vid namn Elliott Hulse (på youtube) han har mängder med videos där han pratar om skolan vs drömmar. Keep on fighting jag VET att om du kämpar med det du älskar att göra så KOMMER DU att lyckas. Lycka till mannen, jag tror på dig!
    • Mikael : Tack Anders för din kommentar.

    Frågor och svar taggade med 'ib' (236 st.)

    • Neledam

      Hur gör jag för att få särskild behörighet efter IB?

      Jag har förstått att man inte kan läsa på komvux för att få högre meritpoäng när man gått IB. Men gäller det även för att få särskild behörighet? Jag har sökt utbildningar som kräver matematik 3c...

      Milla : : Hejsan,du skriver tyvärr inte vilket år du fick IB-diploma? Reglerna har ändrats och det är viktigt att veta vilket år du fick IB-diploma.Se information... Läs hela svaret
    • Elizabeth

      Frånvaro, borde man oroa sig?

      Hej SYV! Vad är max procent för frånvaro för att kunna få sitt IB diplom? CSN avdras när frånvaron är över 15%, men kan man fortfarande få sitt diplom även som frånvaron är över 15%? Och gäller det för hela...

      Milla : : Hej,INTERNATIONAL BACCALAUREATE DIPLOMA (IB) är ett Internationellt gymnasieprogram, ej svenskt program. Det är därför inte svenska regler som gäller ang.uppfylla kraven för Diplom från IB. Vi... Läs hela svaret
    • Elizabeth

      Tisus, andra alternativ?

      Hej SYV! Jag går mitt tredje år på IB programmet och har ingen svenskkurs, därför kommer jag stt göra Tisus prov för att få behörighet till svenska universitet. Jag har gjort tisus förut men fått underkänt på läsförståelsen två gånger, och har min sista ”chans” i maj då jag tänker söka...

      Milla : : Hej,Ditt IB-diplom påverkas inte av att du får resultat från TiSUS eller betyget i en svensk kurs Svenska som andraspråk 3. Tips nr.1! fråga på din gymnasieskola om du skulle kunna göra... Läs hela svaret
    • Filippa123

      Kan jag välja vilka kurser som ger extra merit?

      Hej, jag heter Filippa och jag tog examen från IB programmet 2021. Nu har jag funderat på att kanske hösten 2024 börja plugga till läkare. Men då behöver jag fixa till så jag får lite mer extra merit och fixa med min behörighet. Har dock en fråga. När jag gick åk 1 så gick jag spanska 3 och fick...

      Milla : : Hej,du  har tyvärr inte rätt att "ta bort" betygen eller välja hur dina betyg ska bedömas av Antagning.se men där görs bedömningar som blir till din... Läs hela svaret
    • elev

      IB ämnen till högskola?

      Jag vill plugga IB och undrar hur det går när man söker till högskolan, angående vilka ämnen man läser. Under IB läser man ju bara 6 ämnen, så hur kan man då komma in på t.ex handels i Stockholm där de kräver "matematik 3b eller 3c, svenska 3, historia 1b, samhällskunskap 1b, engelska 6 och...

      Milla : : Hej! Läs gärna det som Universitets- och högskolerådets webbplats Antagning.se uppger... Läs hela svaret
    • elev

      När bör jag byta till Stockholm International School?

      Hej! Ska börja 9:an till våren och har en fråga egentligen. Jag vill gärna plugga IB på Stockholm International School, men jag undrar vad den bästa tiden är för ett sådant val. Jag kan börja nu till våren och då få en...

      Milla : : Hejsan,du skriver om att du vill plugga på SIS, stockholm-international-school... Och vill man senare plugga utomlands, t.ex på Cambridge, så är det en klar fördel att ha... Läs hela svaret
    • Sarah^

      Påverkar betyget i historia SL betyget i historia 1b?

      Hej! Jag går på ib programmet, och har en liten fundering kring historiebetyget. Jag har läst kursen historia 1b, och fick B i betyg(satsade A). Nästa termin börjar jag diploma program, Jag har valt History SL( som enligt Antagning.se motsvarar kursen historia 2)....

      Milla : : Hej,satta betyg gäller tillsvidare. Som reglerna ser ut nu (juni 2023)*** så kan man inte förbättra/höja sitt betyg i en lägre kurs genom att få högre betyg i en... Läs hela svaret
    • AA01

      Omvandla 9ans IB betyg (MYP programmet) till svenska betygsskalan?

      Hallå, Har svårt att hitta källor till att konvertera IB betyg från högstadiet (9an) till svenska motsvarande. Pluggat IB högstadiet, heter MYP och vi betygsätts på en skala 1-7, total max 56 poäng. Vill veta hur jag konverterar dessa svenska...

      Milla : : Hej,jag råder dig vända dig till gymnasieantagningskansliet. Finns ett antal kanslier - kontakta den som du "hör till". Sök på kommunnamn på webbsidan: antagningskanslier.skr.se
    • billie

      kan man ta igen kurser efter att ha pluggat utomlands?

      Hej syv! Jag studerar IB programmet utomlands (Engleska,Spanska,Matematik, Konst, Psykologi, och Kemi) och vill komma tillbaka till Sverige för att studera arkitektur på universitet. För att göra detta skulle jag behöva: Grundläggande behörighet samt...

      Milla : : Hej,det finns flera olika scenario:- om du får ut Diplom från IB-programmet utomlands, så kommer den utbildningen med stor sannolikhet bli bedömd ha gett dig grundläggande... Läs hela svaret
    • Silvia

      Kan jag fortfarande ansöka till IB om de nekade mig i preliminära?

      Hej! Jag har en fråga angående en situation jag är i nu om gymnasieval. Jag har tagit IB som mitt förstahandsval men jag kom tyvärr inte in på IB i mitt preliminära resultat. Kan jag fortfarande ha kvar IB som förstahandsval i hopp om att dom kanske...

      Milla : : Hej,när betygen från vårterminen i åk 9 i grundskolan kommer bli kända och eleverna får sina slutbetyg, kommer antagning göras om helt och... Läs hela svaret
    • Oscar enkvist

      Hur fungerar extramerit och ib?

      Hej! Jag undrar lite kring den svenska universitetsantagningen. Först och främst så vet jag hur man omvandlar internationella betyg från IB till svenska gymnasiebetyg för att söka in till universitetet, men jag såg inget om de extra 2,5 meriten man kan...

      Milla : : Hej,vänligen ta del av informationen på antagning.se/sv/betyg-och-behorighet/international-baccalaureate/ib-examen-2021-och-framat/meritpoang
    • Oscar enkvist

      Natut eller IB för studier utomlans?

      Hej! Jag går nu i 8:an och har ett mål på att komma in på Oxford eller Cambridge, men även universitet som MIT och där plugga Computer Science. Däremot så föredrar jag att studera i Storbrittanien givet att det är närmare och att man endast behöver studera i 4 år för sina masters, medans man...

      Milla : : Hej,du har ännu mycket gott om tid att bestämma dig angående ditt gymnasieval. Men jag kan svara vad jag tycker blir mer fördelaktigt för dig (redan nu). Om din plan är att läsa... Läs hela svaret
    • Oscar enkvist

      IB eller Natur-natur för matte?

      Hej! Jag går just nu i åk 8 och har börjat tänka på gymnasievalet. Jag har klarat av all matematik i grundskolan och har kommit fram till 3c i gymnasiematten själv. Jag har hört att man på natur har rätt att "tänta av" kurser,...

      Milla : : Hejsan,det finns inte några rättigheter för gymnasieelever att tenta av kurserna som ingår i deras utbildning, på förhand. Men vissa grundskolor erbjuder (tyvärr, kan man säga) att... Läs hela svaret
    • IB20 Elev

      Tekniskt Basår Chalmers utan Svenska?

      Hej! Jag vill gärna plugga tekniskt basår på Chalmers inför hösten 2023, jag har bra betyg och har matte och engelska osv. för att komma in på tekniskt basår. Däremot har jag inte Svenska 3 behörighet pga att jag gått IB och...

      Milla : : Hej, tyvärr så tror jag inte du kan bli antagen. Om du ansöker får du svar obehörig. Godkänt betyg i svenska 3 (eller svenska som andraspråk 3) eller godkänt resultat i... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga