Anton 29 år
  Hej, jag har läst svenska b och skulle vilja läsa den kursen igen men då måste jag läsa i det nya systemet. Mitt mål är att få ett E i svenska 2 men jag har redan godkännt i svenska b. Jag ska söka en utbildning och det står att man ska ha svenska b eller svenska 3. Min fråga är vilken kurs blir behörig till utbildningen? Om det är nya systemet så måste jag läsa en kurs till...

  1 Svar

  Mikael SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Anton!

  Du fick godkänt betyg i svenska b, då är det inte alls säkert du får läsa den kursen igen (eller en motsvarande kurs svenska 2). Komvux i många kommuner ger ingen utbildningsplats för att läsa samma eller motsvarande kurser, om man redan har godkända betyg.

  Anledning till varför det står att man ska ha "svenska b eller svenska 3" är att både personer med Slutbetyg och med Examensbevis kan söka. Om du - för att bekräfta att du har "gymnasiekompetens" uppvisar Slutbetyg, då är det Svenska B eller Svenska 2 som räcker för dig.

  Om du - för att bekräfta att du har "gymnasiekompetens" uppvisar Examensbevis (som elever fick för första gången vid gymnasieavslutning år 2014 för att de påbörjade gymnasieutbildning hösten 2011) - då krävs det godkänt betyg i Svenska 3.

  Det beror, alltså, på vilket system "du går under" - det gamla eller det nya.

  För övrigt, så är det bra att läsa en extra kurs i svenska - för kunskapernas skull och det kan bli "extra plus" i kanten när du söker vidare. Det är aldrig fel att läsa en extra kurs, menar jag, om man har möjlighet.

  Med vänlig hälsning
  Mikael

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga