Gustaf
    Hej SYV!

    Jag går andra året i gymnasiet och jag är intresserad av språk. Jag skulle vilja fortsätta studera spanska efter gymnasiet och sedan fortsätta med andra språk, t.ex. franska och italienska.

    Utlandsstudier: Jag vill studera spanska vid ett svenskt universitet fast utomlands eller på distans. Jag har läst om Internationella skolorna i Barcelona och möjligheten att läsa Spanska I där via Stockholms Universitet.
    Finns det några fler svenska universitet som erbjuder språkstudier i spanska, franska, italienska och engelska utomlands? Är dessa kurser CSN berättigade?

    Distansstudier:
    Jag skulle också kunna tänka mig att bo utomlands och då läsa ett språk på distans via ett svenskt universitet. Är det möjligt? Isåfall, vilka svenska universitet kan idag erbjuda sådana kurser (i framförallt spanska, franska, italienska och engelska) och är dessa kurser CSN berättigade? Finns det några begränsingar i var man får bo och studera på distans, t.ex. kan jag läsa spanska på distans och bo i Buenos Aires, Argentina?

    Lärarprogrammet:
    Jag tror att läraryrket skulle passa mig och då yrket som ämneslärare med inriktning i gymnasieskolan. De ämnen jag skulle vilja undervisa i är språk. Jag kan antingen läsa lärarprogrammet i sin helhet i Sverige med till exempel ämneskombinationen Svenska och Spanska. Men jag har också förstått att man kan läsa en kompletterande pedagogisk utbildning och på så sätt ha behörighet att undervisa i de ämnen man pluggat länge. Hur många poäng krävs det att man har läst i ämnet (vilka kurser läser man då för att få ihop den poäng som krävs i ämnet?) för att kunna gå en kompletterande pedagogisk utbildning? Om det skulle vara så att jag har läst lärarprogrammet Svenska/spanska som inriktning och sedan vill undervisa i engelska också. Kan jag då läsa det de antal poäng som krävs i ämnet på universitetet och få en utökad behörighet så att jag kan undervisa i Svenska/engelska och spanska på gymnasiet? Likaså med Svenska som andraspråk?

    2 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Gustaf

    Jätteroligt att du är intresserad av språk och vill bli lärare.

    Lärarutbildningen har genomgått stora förändringar för några år sedan och idag kan man, precis som du skriver, bli behörig lärare genom att antingen läsa på Lärarprogrammet eller genom att läsa "tillräckligt antal" högskolepoäng först och sedan KPU, kompletterande pedagogisk utbildning.

    Vad är "tillräckligt" antal högskolepoäng? För att bli gymnasielärare i språk, behöver man 120 högskopoäng i varje språk (4 terminer på heltid). Du kan, alltså, börja läsa spanska på högskolenivå och behöver "ta" 120 hp = heltidsstudier på fyra terminer, två år och kan sedan under tiden du läser spanska, fundera på vilket andra ämne du vill bli lärare i.

    Grundskolelärare är oftast behörig i tre ämnen och skulle du satsa på att bli behörig lärare i spanska på grundskolan, räcker det med 90 hp = tre terminers studier.

    Ang. vilka utbildningar som ska gå att söka till - som startar på hösten 2017, blir utbildningsutbud fastställd till 15 april 2017. Innan dess kan man inte med säkerhet svara på vilka universitet som kommer att erbjuda språkstudier på distans utan obligatoriska träffar (och det är den studieformen som tillåter den studerande bo var hen vill - för att man läser via internet och det inga träffar, så kan man bo precis var som helst - både i Sverige och utomlands).

    www.studera.nu är högskolornas gemensam hemsida och alla aktuella högskoleutbildningar som bedrivs i Sverige eller via svenska högskolor/universitet borde gå att hitta på den hemsidan. 

    Ang. CSN (Studiemedel) - är du svensk medborgare eller har premanent uppehållstillstånd och läser på svensk universitet, har du rätt till Studiemedel>>, men du måste läsa på minst halvtid och har då rätt till halva Studiemedel. Mer om studiemedel, kan du läsa på www.csn.se och i vissa fall har man rätt till Studiemedel även om man läser utomlands, om det kan du läsa på den här sidan: http://www.csn.se/utomlands

    Jag ska samråda med kollegorna imorgon och i fall vi kommer på att vi kan tillföra ngt. mer, hör vi av oss igen!

    Bästa hälsningar och lycka till med din studieplanering!

    ANNA

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hejsan,

    jag har nu pratat med en sakkunnig på Universitets- och högskolerådet och fick det bekräftat att det tyvärr inte finns någon sammanställt info som svar på din fråga. De tips jag fick är att ge dig några länkar till sidor som kan ha relevant information och det är

    Internationella möjligheter på UHR>>

    Erasmus +, utbyten inom Europa>>

    och att råda dig ta kontakt med Studievägledare på de institutioner där man kan få examen som språklärare, höra med dem vad de kan ge för tips och råd. Om vi förutsätter att du vill bli behörig Gymnasielärare (då blir du automatiskt också behörig att undervisa i samma ämnen på grundskola) i språk och i framförallt spanska, då är det följande lärosäten som i dagens läge har rättigheter att utfärda lärarexamen:

    Göteborgs universitet, Högskolan Dalarna, Karlstads universitet, Linköpings universitet, Linnéuniversitetet, Lunds universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Uppsala universitet.

    Mitt råd är därför att du tar kontakt med Studievägledare på alla de ovan nämnda lärosäten. Du kan t.ex skicka mail med dina frågor och sedan jämföra deras svar. Du kan få lite olika svar och detta beror på den så kallade "akademiska friheten", dvs att varje högskola/universitet har (inom vissa ramar) ganska mycket frihet att bestämma över sina egna utbildningar.

    Det kan, alltså, vara så att det inte är exakt samma krav på alla de olika lärosäten för att uppnå kraven för lärarexamen (antal poäng som krävs i olika ämnen kan variera något, t.ex). Möjligheter till utbyte och studier utomlands varierar definitivt ganska mycket mellan olika högskolor/universitet.

    Som sagt, tyvärr, finns det inte ett färdigt svar på dina frågor men vi hoppas att våra svar och våra tips hjälper dig något. Se det som träning i "reseach" - att du själv behöver "gräva fram" information om möjlighet till att ordna studier på det sättet som du önskar. Det är värdefull erfarenhet att kunna få fram inforamtion. Det är i detta fallet en process, därför att det inte finns ett färdigt svar att hitta. Det kan finnas ett antal olika svar som alla är "rätt". Information kan också ändras över tid, då nya utbildningar och nya möjligheter uppstår, medans andra försvinner.

    Ansökningsperiod till studier på hösten 2017 blir troligtvis från 15 mars till 15 april 2017 (det brukar vara den tiden varje år) och om du hade mycket tid under den månaden att ägna dig åt reseach, skulle det va väldigt bra. Jag förstår att du går i skola och inte har hur mycket tid som helst att ägna åt "reseach" under en månad. Därför är det bra om du gör "förberedande reseach" nu men lämnar det sista till ansökningsmånaden (eftersom utbildningsutbud kan man var helt säker på från första dagen i ansökningsperioden, och inte tidigare, tyvärr).

    Hoppas mitt svar blir till hjälp för dig!

    Hittar du intressant info på egen hand, var god tipsa oss!

    Lycka till!

    Milla SYV

     

    Studie- och yrkesvägledare

    Du kan kanske välja Tema för gymnasiearbete utifrån ditt intresse av att studera språk utomlands. Du kan i alla fall föreslå det till din handledare i Gymnasiearbete (som är en obligatorisk kurs á 100 poäng i åk3) att du väljer tema som ligger i linje med studier utomlands på eller via svenska högskolor/universitet.

    Du kan utgå ifrån att Lärare>> är ett mycket viktigt yrke>> och det är mycket viktigt att vi har duktiga behöriga lärare, att det finns fördelar (när man vill bli duktig på språk) i att bo i det "aktuella" landet där "språkbärare" finns, men att det är svårt att ordna det praktiska kring det (t.ex redan på första stadiet - hitta information om vilka möjligheter finns, stöter man redan på vissa svårigheter... ).

    Du kanske kommer fram till att en ny variant på lärarutbildningen skulle behövas - då man läser till språklärare i de "aktuella länder", som t.ex läser spanska i ett spanskttalande land och franska - i Frankrike. Du kan göra ett färigt förslag på hur en sådan lärarutbildning skulle se ut och sedan t o m skicka in ditt förslag till universitets- och högskolerådet, UHR>>>. Det skulle också ingå som en del i ditt gymnasiearbete. Det är bara ett förslag och upp till dig om du vill göra så.

    Jag kan inte heller garantera att din handledare för gymnasiearbete godkänner det temat, men du kan (om du vill) göra ett försök... Fördelar: du "förenar nytta med nöje", kan man säga. Eftersom du ändå måste göra reseach för att hitta möjligheter för dig att läsa på det sättet som du vill, kan du kanske använda det du "gräver fram" under din reseach - till att skriva ett bra och samhällsnyttigt Gymnasiearbete. ***Du kanske blir intresserad av att på sikt bli Skolforskare>>

    *** i gymnasiearbete kan man inte få högre betyg än E, men E är nödvändigt att få för att uppfylla kraven för gymnasieexamen.

    Frågor och svar taggade med 'studieförbund' (22 st.)

    • Förälder S

      Hur läsa in Språk3 på egen hand?

      Hej, min son går 1a året på gymnasiet ekonomi. Han var tyvärr tvungen att byta klass efter 2 månader och missar därför sin Franska 3 men vill "läsa in" den på egen hand. Kan ni guida mig i vilken kurslitteratur vi ska köpa och...

      Milla : : Hej,i Ekonomi-programmet på gymnasiet (gäller båda inriktningar) ingår Moderna språk som ett obligatoriskt ämne. Det kan man se i... Läs hela svaret
    • Fröken Bäcklund

      Japanska efter studenten?

      Min dotter går åk 2 på estet/bild i Karlstad och har läst japanska 1 och 2 nu med högsta betyg. Hon vill väldigt gärna fortsätta med japanska, men vart ska vi vända oss för japanska 3?

      Milla : : Hej,så roligt att din dotter är duktig i japanska! Kan inte hon nästa läsår (på sin gymnasieskola) läsa japanska 3? Har ni frågat på skolan om det?Du frågar var man kan... Läs hela svaret
    • Ines

      Kan man läsa ett annat språk än det skolan erbjuder?

      Hej, Jag har en fråga: Låt oss säga att jag har valt att gå samhällsvetenskapsprogrammet. Där läser man 200p moderna språk. Min skola erbjuder kanske bara spanska, tyska och franska. Är det då möjligt att ändå få...

      Milla : : Hej,din gymnasieskola får köpa undervisning för dig på andra skolor men det händer ganska sällan (för att det inte är elevens rättighet och för skolan... Läs hela svaret
    • Natalkens

      Hur klarar man engelska 6?

      Jag skulle behöva lite förslag. Jag har läst engelska 5 på gymnasiet för 8 år sedan. Behöver nu ha engelska 6 för att komma in på högskola, men vågar inte söka kurs på komvux för att jag känner inte mig så...

      Milla : : Hej,det finns kurser i engelska som man kan köpa t.ex hos Hermods (du får inte något betyg men du får undervisning) - köp i så fall kursen Engelska 5. Se information... Läs hela svaret
    • Erica

      Hur kan jag studera vidare svenska?

      Hej! Jag undrar vilken väg kan jag ta om vill studera svenska vidare, men jag gör om och gör om SVA grund 2. Det är för svårt för mig. Vilka andra alternativ finns för mig att studera vidare svenska? Tack!

      Milla : : Hej,om jag förstår din fråga rätt, så skriver du om att du har "fastnat" i kursen Svenska som andraspråk grund (del 2). Har du pratat med din lärare (dina lärare) i... Läs hela svaret
    • Hejsan123

      Engelskakurser?

      Hej, är en tjej på 17 som ska hoppa av gymnasiet pga psykisk ohälsa. Och funderar på att jobba istället. Men behöver hjälp med min engelska. Kan kommunen hjälpa mig att få extra lektioner med engelskan? KKA alltså för dom kommer...

      Anna: : Hej Frida,KAA-ansvarigas uppdrag är att försöka få "hemmasittare" in i skolans värld, eller hjälpa dem att få jobb. På vilket sätt de kan hjälpa just dig kan jag inte svara... Läs hela svaret
    • Vlora

      Lönespecialist?

      Hej! Jag har hittat en en utbildning på Sensus.se där man betalar för sin utbildning, det är ingen CSN berättigad utbildning. Jag tänkte då läsa löneadministratör för att sedan läsa vidare till lönespecialist (diplomerad...

      Milla : : Hej! menar du den här utbildningen på ett studieförbund Sensus: sensus.se/kurser-och-evenemang/diplomerad-lonespecialist ? Enligt informationen på utbildningens egen webbplats motsvarar den 80 studietimmar,... Läs hela svaret
    • Memo

      Får jag läsa tolkutbildning?

      Hej! Jag skulle vilja fråga om tolkutbildning, jag läste barn och fritids program och många andra ämne på gymnasiet nivå men jag läste inte SVA 2, får jag läsa den här utbildning.

      Julia: : Hej Memo,du får gärna kika på Framtid.se/yrke/tolk där det bl.a framgår att det finns många olika sorters tolkar. Om du vill läsa på högskolenivå då behöver du... Läs hela svaret
    • David

      Jag funderar på att byta yrke, var ska jag börja?

      Hej! Jag funderar på att byta yrke men vet inte riktigt var jag ska börja. Kanske ni kan hjälpa till? Jag är utbildad fotograf/bildjournalist och har det senaste decenniet jobbat som bildredaktör på Dagens Nyheter. Nu är jag trött på att...

      Daniel: : Hej David,du kan gott Söka till många olika yrkeshögskoleutbildningar; om du blir antagen, då har de utbildningsansvariga gjort bedömning att du har förutsättningar att... Läs hela svaret
    • Kristina

      Läsa gymnasiets moderna språk på kvällskurs och tenta?

      Hej Min son vill byta modernt språk till ryska (nybörjare), men det erbjuds inte på den skola (gymnasiet) han går på. Går det att ändra hans språkval, läsa ryska på kvällskurs och sedan tenta, och få med det i slutbetyget....

      Anna: : Hej Kristina,tyvärr så tror jag inte det går att göra så som du&ni önskar.Jag är nästan säker på att rektor på gymnasieskolan kommer svara... Läs hela svaret
    • Ines

      Läsa c-språk på gymnasiet?

      Hej! Jag har precis gått en termin på gymnasiet, naturvetenskapsprogrammet. Jag har tidigare i grundskolan läst franska som c-språk och spanska som mitt moderna språk, alltså det språk jag valde i sexan. Nu när jag börjat gymnasiet verkar det inte som att jag kommer få fortsätta med mitt...

      Peter: : Hej Ines,det som är din rättighet är att läsa en kurs Moderna språk, därför att en kurs ingår som obligatorisk i Natur.vet programmet. Alla andra kurser i moderna språk läser... Läs hela svaret
    • Erika

      Vad ska jag göra med moderna språk?

      Hej! Vad för fördel ges om man läst moderna språk steg 2? (Mitt modersmål) Jag vet att steg 3 ger merit poäng men vad ger steg 2? Jag har nämligen i årkurs 1 läst moderna språk steg 2, och känt att jag läst den i onödan då jag fick ett dåligt betyg och inget meritpoäng fick jag. Jag känner mig...

      Milla : : Hej Erika,jag vet inte vilka kurser just din gymnasieskola kan erbjuda dig att läsa. Om du på din skola kan välja läsa moderna språk 3 i både franska och ett annat språk (i vilket du... Läs hela svaret
    • Lina

      Kan jag lära mig att läsa ryska?

      Hej! Jag vill lära mig ryska. Är halvrysk och fick undervisning när jag var liten, men var motstridig vilket ledde till att mina kunskaper inte ens är grundläggande idag. Har jag rätt till någon speciell undervisning eftersom detta är mitt modersmål, eller hur kan jag plugga upp detta på bästa...

      Milla : : Hej Lina,det är på komvux i den kommunen där du är folkbokförd, och inte där du bor (om det är olika kommuner) som du har rätt att studera - om undervisning i de rätta... Läs hela svaret
    • Isadora

      kan man plugga språk?

      Man kunde välja språk i grundskola, vilket jag hade i ca 3-4 år. I gymnasiet valde jag inte men kan man välja att plugga språk efter gymnasiet? Jag skulle vilja utveckla mig mer i spanskan (inte utomlands). Söker jag vanligt då i komvux språk? och blir jag CSN berättigad?

      Milla : : Språk efter gymnasiet kan man läsa på komvux i sin hemkommun. Om man läser på minst halvtid - kan man ha rätt till studiemedel men tidigast från 1 juli det året man fyller 20. Om man är... Läs hela svaret
    • Elin

      Teckenspråk på distans steg 4 vart hittar jag det?

      Jag har precis gått ur skolan och arbetar på ett dövboende. Jag har också gått steg 1, 2 och 3 i svenskt teckenspråk för hörande 2. Undrar om det finns möjlighet att läsa steg 4 på distans då jag i framtiden vill lära mer men inte vet än exakt vart jag kommer bosätta mig då den frågan ligger...

      Anna: : Hej Elin,fråga på komvux i den kommunen där du är folkbokförd om de kan erbjuda den kurs som du vill läsa eller om de kan hänvisa dig någonstans; fråga... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga