Louise
    Hej!
    När jag slutade 9an våren 2014 var det dags att söka in till gymnasium, jag ville söka till fordonsprogrammet men detta var ett stort och bestämt Nej för min mor som även fick med skolans SYV på detta.
    Först fick dom mig att söka in till samhällskunskap vilket jag i smyg ändrade till fordonsprogrammet och blev påkommen... då hade jag som krav att det skulle vara en hantverkarlinje där jag fick röra på mig.
    Min mor och SYV’en gick igenom olika hantverkarlinjer och dess för och nackdelar vilket ledde till att jag fick söka till elektriker - elteknik.
    Jag hade inte så mycket talan och tänkte att det kan ju faktiskt vara kul.
    Under det 1a året på gymnasiet insåg jag hur himla tråkig denna linje var, jag umgicks konstant med fordonsprogrammet och min bästis teknik klass. Då lektionerna och klasskamraterna inte fångade mitt intresse så blev det att man inte passade tiderna, började skolka, inte var med på lektionerna, kom efter etc...
    Efter det första året var jag och en kompis tvungen att byta skola pga hot, valde då att börja om hela 1an på nytt frivilligt på elektriker gymnasiet.
    Efter 1 år på denna skola bytte jag ytterligare en gång till Värmdö tekniska gymnasium för att gå mina 2 sista år där. Det var en extremt stökig skola med oseriösa ellärare som aldrig kollade av vad jag kunde och inte kunde, han vågade knappt prata med mig, var näsan aldrig på plats, lämnade oss ensamma, lämnade oss med ett datorprogram och gick på rast etc...
    Jag hade även en väldigt otrevlig lärare som peppade alla killarna och berättade för dom när vi började tidigare eller hade inställda lektioner etc men aldrig för mig. Mot slutet blev hon väldigt aggressiv emot mig och höjde rösten, knuffade mig, kränkte mig, tvingade mig till saker etc vilket jag sa till rektorn som inte trodde mig.
    Detta fick mig att verkligen tappa suget totalt på elektriker linjen och yrket allmänt. Hade praktik som elektriker 1 gång vilket resulterade i att han som tog hand om mig och åkte runt med mig raggade på mig och när jag tackade nej så blev han förbannad och otrevlig emot mig resterande 5 veckor.

    Slutet av det sista året strax innan studenten blev jag utbränd och valde att göra klart studierna på distans då det var det eller inget att välja på.
    Jag hann klart med alla kurser utom 6 stycken.
    Två av dessa gjorde jag klart på komvux sommar/höst 2018 - svenska 3 och religionskunskap.

    Började fundera på vad jag ville göra med mitt liv nu efter gymnasiet då jag försökt söka massvis av jobb utan framgång och hur mitt intresse för datorer växte så insåg jag hur gärna jag ville in på högskola och studera vidare..

    Läste att man behövde godkänd i minst 2250 poäng av 2500 gymnasiepoäng och godkänt i svenska 1,2 och 3 samt engelska 6 och matematik 1!
    Så jag började studera datorteknik 1b och blev godkänd i kursen samt att jag påbörjade programmering 1 för att få upp poängen och ligger nu på 2200 poäng!

    Läste dock nyligen att jag måste ha godkänt i gymnasiearbete och 90% av kurserna från en gymnasial vuxenutbildning... jag har 4 stycken kurser jag inte är godkänd i och vad jag räknat ut så behöver jag få godkänt i 2 till? Måste dom vara från samma linje eller kan min datorteknik 1b räknas in då jag studerade datorteknik 1a på elteknik linjen?

    jag har kollat upp gymnasiearbete för elektriker linjen och det innebär att jag måste plugga på en skola och göra praktik igen? Och jag varken vill eller kommer sätta min fot i elektriker branschen igen! Det är verkligen det värsta jag vet!

    Samma sak med min andra kurs jag inte har godkänt i - det är idrott och hälsa. På komvux fanns det endast 2 kurser med idrott och hälsa vilket jag förstod det som var för folk som läser upp mot ett yrke inom detta.

    Sen så har jag inte godkänt inom elmotorstyrning och data och medienät!
    Den ena kursen är också elektriker linje och en kurs jag måste göra på plats på en skola och jag total vägrar ha med elektriker linjen och elektriker yrket att göra efter all min dåliga erfarenhet och bristande intresse.
    Och data och medienät finns inte som enskild kurs på komvux - har letat och när jag väl hittat den så har den ingått i kurspaket som elektriker...

    Så vad gör man om man inte har godkänt i 4 ämnen av 26 stycken men har godkänt i datorteknik 1b på komvux som är en följdkurs av datorteknik 1a som man studerar som elektriker och snart möjligtvis godkänt i programmering 1 som är följdkurs av datorteknik?

    Har bokstavligen noll intresse av elektriker yrket och har aldrig haft och vill aldrig mer sätta min fot inom det ämnet igen då det tyngde ner mig enormt och var de värsta åren i mitt liv.

    Har letat efter kurspaket inom IT på komvux men jag hittar inget inom det heller.
    Så nu sitter man här med 2200 poäng, snart 2300 men har inte skrivit ett gymnasiearbete och saknar godkänt i 1 till kurs för att kunna söka högskola och är helt låst!

    6 1/2 månad kvar tills sista ansökningen till högskola så det börjar bli akut!
    Vad kan jag göra?
    Jag vill studera inom ämnet datorer på högskola... det är där mitt intresse ligger.. inte elektriker!
    Hur gör jag så jag får behörighet?
    När en kurs inte går att söka, en blev jag 90% klar med men hann inte så jag fick F och för att göra om den måste jag praktisera som elektriker igen, en kurs går bara att söka för vidare studier inom ämnet och finns endast två, en kurs tillhör elektriker programmet.

    Det är totalt kaos och ser rätt mörkt ut just nu :(
    Snälla hjälp?

    1 Svar

    SYV-besökare SYV

    Hej Louse,

    olyckligt att din studiegång på gymnaiet var så stökig och att du upplevle några situationer som mycket otrevliga; beklagar detta.

    Angående dina fortsatta studier
    Läsa på eftergymnasial nivå kan man inte endast på högskola/universitet; utan inom andra skolformer också - ex. inom yrkeshögskola (och detta skriver jag för att antagning till yrkeshögskola kan göras på "sammantagen bedömning" dvs det är inte helt nödvändigt att ha examensbevis från gymnasiet för att kunna bli antagen till yrkeshögskola). Kika därför gärna på yh-utbildningar (och ännu fler kommer att dyka upp i början på februari 2019) - yh utb inom Data-branschen >>. Det går att söka väldigt många olika yh-utbildningar och du behöver inte prioritera "i första hand", "i andra hand"...

    **************
    Men om du har bestämt dig för högskola/universitet - då behöver du uppfylla strikta regler för Behörighet: både grundläggande och särskild behörighet för just den utbildning som du söker.
    Grundläggande behörighet kan uppnås genom Examensbevis (här måste du uppfylla alla de regler som finns för att kunna få examensbevis) från högskoleförberedande program eller från yrkesprogram med godkända betyg i svenska 2,3 och eng 6.
    Särskild behörighet till Data-utbildningar på högskolenivå brukar innefätta rätt mycket matematik, ofta krävs det godkänt betyg i Matematik 4 och även i Fysik2 och Kemi 1 (detta för att civilingenjörsprogrammen, även inom område "data" ändå kräver fysik 2 och kemi 1).
    Alltså, om du siktar på Civilingenjörsprogrammet på högskolenivå - är det lika bra att läsa upp till matematik 4 och fysik2 och kemi 1 och ta ut examensbevis från ex. teknikprogrammet - på komvux.
    ***
    Andra sätt att uppnå behörighet till högskoleutbildningar ligger via studier på en folkhögskola eller genom "reell kompetens", som inkluderar arbetslivserfarenhet i minst 3 år.
    *****************
    Du kan givetvis göra ansökningar till flera olika högskoleutbildningar (ansökningsperiod blir från 15 mars till 15 april 2019) men om du sedan inte kompletterar med alla meriter som krävs, senast 20 juni, får du svar OBEHÖRIG.
    Att du blir fullt behörig innan 20 juni i år, kanske inte är realistiskt att planera för.
    Jag förstår att det hände mycket negativa saker när du sökte till gymnasiet och när du läste sen... men det kan inte högskoleantagningen ta hänsyn till; komvux, däremot, skulle kunna ge dig extrahjälp (med hänsyn till vad som hände förut) - ex. genom att anta dig snabbt och just på alla de kurser som du behöver få godkända betyg i och att genom att sedan snarast utfärda examensbevis, utan några dröjsmål.
    Tips! boka tid hos kurator på komvux, berätta din historia och fråga vad hen kan hjälpa dig med.
    Du kan också samtidigt söka till många olika yrkeshögskoleutbildningar och komma in på flera av dem; och ansökan till högskolor/universitet eller studier på komvux eller på en folkhögskola - påverkas inte av att du samtidigt söker andra utbildningar /eller jobb/.

    Hoppas någonting i mitt svar blir till hjälp för dig,
    Lycka till!
    S.

    Frågor och svar taggade med 'hp' (165 st.)

    • Sara17

      Vad motsvarar hp?

      Hej jag ska plugga utomlands, och jag håller på att ansöka om studiestöd. Det krävs antal poäng man ska läsa per år, och i Storbritannien har de inte detta, utan varje kurs ör 30 credits och i ett pr läser jag 180 credits. Studenterna...

      Milla : : Hejsan!Heltidsstudier på högskolor och universitetsnivå = att man läser 30 hp (alltså Högskolepoäng per termin, på 20 veckor). På 40 veckor, två terminer, om man läser på... Läs hela svaret
    • Alice2005

      måste jag ha matte 4 för apoteksprogrammet?

      Hej! jag har läst natur och har godkänt i alla matte kurser förutom matte 4. Jag har gjort HP och vill komma in på apoteksprogrammet då man behöver 1.0 för att komma in med HP. Om jag får det som behövs för HP men har inte betyg i matte 4,...

      Milla : : Hej!du behöver skaffa dig godkänt betyg i matematik 4. Oavsett hur högt resultat på högskoleprovet du får, kommer du inte antas till svenska utbildningar till Apotekare utan... Läs hela svaret
    • Högskolepoäng

      Få högskolepoäng?

      Hej. Jag har studerat ett program på Högskolan men har inte klarat en kurs. Jag behöver få de sista poängen (7.5 poäng) så snabbt som möjligt. Tentan som jag inte har klarat går inte förrän i sommar igen och jag behöver...

      Milla : : Hej!som RESERV har du inte "kommit in". Alla behöriga sökande som inte kom in ställs i RESERV-kön. Man kan ev. kommer in från reserv senare men det är inte säkert att man kommer... Läs hela svaret
    • Pawline

      CSN under högskolan och inte 100% studier?

      Hej! Jag ska plugga universitet i höst och jag har bland annat sökt kurser som är 7,5hp. Jag ska läsa fristående kurser och jag tänker att en termin ska jag läsa fyra stycken 7,5hp kurser för att få ihop 30hp på en termin. Men hur funkar...

      Milla : : Hej!det är studiestödsutredare på CSN som beviljar studiestöd, bland annat studiemedel, det är därför bra om du får svar från de som jobbar på CSN, detta för... Läs hela svaret
    • s2004

      Hur fungerar urvalsgrupperna?

      Hej hej! Jag ska söka till universitetet nu! Jag har ett bra resultat på HP som säkrar en plats på programmet jag vill söka. Det jag undrar över är hur jag söker med HP? Kommer det automatiskt läggas in på antagning.se? Söker man i...

      Milla : : Hejsan, När du gör anmälan på www.antagning.se så kan du inte välja i vilka urvalsgrupper du kommer att prövas; antagning.se kommer pröva dig i alla de olika urvalsgrupper där... Läs hela svaret
    • Lotuzblomman3

      Kan man hoppa av en delkurs från en fristående kurs?

      Hej! Jag läser en fristående kurs på 30hp (heltid) som är uppdelad i 5 delkurser på 6hp/styck på universitet. Jag tog denna kursen för att jag tyckte det skulle vara kul och har för tillfället inga planer på att vidareutbilda mig inom samma område. Jag har en delkurs som jag skulle vilja...

      Milla : : Hej!jag tror tyvärr att det kan bli så att du får underkänd i hela kursen på 30 hp om du missar en av delkurserna. Men du får gärna fråga... Läs hela svaret
    • MariG

      YH kandidatexamen vidareutbildning?

      Hej Jag tog Yrkeshögskoleexamen 400 Yh 4år sedan och jobbar heltid inom ekonomi senaste 4år heltid. Vill utbilda mig vidare men endast som jag kunde hitta är FEI top-up degree som accepterat 2år YH utbildning som grund och det är enormt dyrt.Min fråga...

      Milla : : Hejsan,kandidatexamen från de svenska lärosäten innehåller 180 högskolepoäng; det smidigaste är att läsa ett 3-årigt universitetesprogram som leder till kandidatexamen.... Läs hela svaret
    • Anonym2000

      Antagning urval 2?

      Jag vet att det är svårt att ge ett rakt svar men kan man säga att det är en stor sannolikhet/ finns goda chanser att man kommer in på urval två i HP-kvoten om man är på reservplats 7 på ett program som antog 86 personer i urval 1? Jag har samma HP poäng som den som blev antagen sist i urval 1

      Milla : : Hej,utifrån informationen i din fråga skulle jag säga att jag tror du har en god chans att komma in men jag kan inte garantera ngt., som du säkert själv förstår också. För att någon,... Läs hela svaret
    • Bedo

      Tillgodoräkna kyh poäng till högskolan poäng ?

      Jag läser nu en utbildning inom IT på KYH och när jag är färdig vill jag helst läsa vidare på högskola/universitet. Kan man hoppa över några kurser då om man går in på högskolan och ansöker om liknande utbildning...

      Milla : : Hej,Yrkeshögskola och Högskola/Universitet är i Sverige två Olika skolformer. Man kan tyvärr inte "översätta" yrkeshögskolepoäng till... Läs hela svaret
    • Natt

      Universitetspoäng?

      Hej. Jag undrar hur de räknar studiemedel på universitet. Om jag läser en kurs 15hp och två kurser på 7,5hp styck och alla dessa är på halvfart. Räknas det då som att läsa på heltid eller hur blir det ?

      Milla : : Hej,på heltid läser man, i Sverige, 30 högskolepoäng på 20 veckor. Universitetsterminen är 20 veckor och läsåret = 40 veckor. På ett läsår läser man 60... Läs hela svaret
    • Henrik369

      Hur funkar det med låga betyg och ett högt hp resultat?

      Om vi säger att jag har godkänt i alla kurser som en högskole utbildning kräver och att jag har behörighet för den, även fast jag har lite lägre betyg som går under deras antagningsgräns är det så att jag ändå kan komma...

      Milla : : Ja, det stämmer. Behörig måste man bli, detta för att svenska högskole-Universitetsutbildningar kan ej anta obehöriga. Med högskoleprovsresultatet prövas man i... Läs hela svaret
    • Student

      Räkna tillgodo?

      Om man har påbörjat ett program på YH och under tidens gång ångrat sig och nu vill läsa ett program / kurser på universitet/högskola, kan man tillgodoräkna kurserna jag läst på YH då? Eller går inte det då det inte...

      Milla : : Hej,det är upp till de ansvariga på den högskole-universitetsutbildningen att bedöma om de kan tillgodoräkna avklarade yrkeshögskolekurser inom ett högskole- eller universitetsprogram. Det finns inga... Läs hela svaret
    • Apollo

      Är det garanterat att komma in med 1,7 på läkareprogrammet?

      Hej! Jag tänkte att eftersom det är många som gör HP provet så är det rimligt att det är också många som har fått höga poäng som 1.7. Jag vill komma in på karolinska, där behövs det 1.7; om jag får 1.7 på Högskoleprovet och som tur de har samma antagnings poäng igen är det då garanterat att jag...

      Milla : : Hej!om antagningsstatistik visat 1.7 i HP-urvalsgruppen, då betyder det att minst en person kom in med 1.7 och alla som hade högre kom in. Det betyder, alltså inte att alla som... Läs hela svaret
    • Björn99

      Vilka kommer in i skola med deras högskolepoäng?

      Om antagningsgränsen var 0.7 hp till en linje och någon fick 0.8hp skulle den personen som fick 0.8hp garanterat kommit in om han hade också behörighet till att gå in? För att antagningsgränsen är väl den personen som lyckades komma in med lägst poäng? eller spelar meritpoäng fortfarande roll...

      Milla : : Hej,om antagningsgränsen som visas i antagningsstatistiken är 0.7 i HP-urvalet, betyder det att minst en person med det högskoleprovsresultatet kom in och alla som hade högre resultat... Läs hela svaret
    • Björn99

      Kan jag komma in med min HP?

      Om antagningspoäng för en linje är 0.6hp den åren och jag fick 0,8 vad är chansen att jag skulle komma in i skolan? Är det 100%? om nej ungefär hur mycket?

      Milla : : Hej,antagning görs inför varje start på utbildningen och antal studieplatser ställs "mot" sökande som har meriter. till högskoleutbildningar i Sverige kan man (samtidigt) konkurrera i fler... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga