Carolina

    Hej FrågaSYV!


    Jag vill göra en prövning i Idrott och Hälsa 1 då jag inte anser att mitt betyg i gymnasiet drar ner mitt betygsnitt, samt att jag inte känner att betyget avspeglar mig längre. Min fråga är då hur en prövning i idrott och hälsa ser ut.


    Jag kan väl tänka mig att det kommer vara flera tillfällen man träffas och får delta i sport - men finns det någon teoretisk del med?


    Samt så har jag ett lite större bekymmer; simmningen. Det kanske är lätt att förstå varför simmningen är ett jobbigt moment för en ung tjej. Jag skulle vilja säga att jag är uthållig, men bara långsam utav mig. Hur betygssätt simmningen i detta fall - måste jag klara en viss sträcka inom tidsgräns?


    TL;DR: Är prövning inom idrott och hälsa endast baserat på fysisk prestation eller också en del teoretisk?

    • Peter : Det är mycket svårt att hitta var man kan göra prövningar. det kanske därför - tyvärr - blir en icke-fråga... dvs spelar ingen roll vad som ingår i prövningen, om man ej kan göra prövning pga man inte hittar var man kan anmäla sig. :(
    • SYV-besökare :

      Allmän info finns på https://www.skolverket.se/bedomning/betyg/provning & du kan också ringa till Skolverkets Upplysningstjänst - tel.nr 08-527 332 00 tel.tid på vardagar kl.9.30-11.30 och kl.13-15.

    • :

      Alla former av examinationer syftar till att kontrollera en elevs kunskapsnivå i ett visst ämne. På utbildningen i idrott & hälsa lär sig studenterna (blivande lärare) om bedömning & betygsättning. Ngt.särskilt inslag om just prövning, ingår däremot inte i idrottslärarutbildningen. I de fall som jag känner till eller där jag själv gjort särskilda prövningar av elever, är varje fall unikt & måste behandlas var för sig. Det gör det därför svårt att säga att ”så här gör man en prövning”. Om det saknas tillräckligt med underlag för bedömning eller att en elev av olika skäl inte deltagit i vissa delar av en kurs & därför inte blivit godkänd. Kan det finnas skäl till en särskild prövning. För att värdera en elevs kunskaper, kan det vara till hjälp att ta utgångspunkt i läroplanens fyra F: Fakta, Förståelse, Färdighet & Förtrogenhet. Förenklat kan man säga att fakta & förståelse handlar om teoretiskt kunskap & färdighet & förtrogenhet handlar om praktisk kunskap. Inom ämnet idrott & hälsa kallas denna praktiska (eller tysta) kunskap ofta för rörelseförmåga. Med det menas att kunskapen sitter i kroppen. Ta exemplet simning. Det går att teoretiskt beskriva kroppens position i vattnet samt hur armtag respektive bentag ska utföras för att simma så effektivt och rörelseekonomiskt som möjligt. Men att praktiskt kunna utföra detta, att faktiskt kunna simma, går bara att lära sig genom att öva på att simma i vatten. Med det menar jag att i de flesta fall där en särskild prövning ska göras av en elevs kunskaper inom idrott och hälsa, krävs det en prövning av både teoretiskt och praktiskt kunnande, som i exemplet simning. Jag hoppas att detta var till någon hjälp. Med vänlig hälsning, J

    3 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Carolina,

    Det finns inte uttryckliga krav på kunskaper i simning i gymnasieskolans kurs Idrott och hälsa 1. Däremot finns det kunskapskrav på åtgärder vid nödsituationer vid drunkningstillbud

    För övrigt, så är det Lärarens kompetens att utforma prövningen på så sätt att dina kunskaper i kursen /i hela kursen/ testas och relevant betyg sätts.
    Det kan säkert finnas variationer i hur prövningen går till (på samma sätt som det kan finns variationer på hur undervisning i samma kurs utförs på olika skolor - :).
    Det går därför inte i detalj beskriva hur prövningen för just dig (på just det ställe där du ska göra prövning) kommer att gå till (om du hittar var du kan göra prövning, så att säga...). Tyvärr så stämmer det, det som Peter påpekar i sin kommentar: det är mycket svårt att hitta var man kan göra prövningar och blir allt svårare.
    Så, om du har tur och hittar var du kan anmäla dig till prövningen, får du se hur prövningen på just det stället kommer att gå till.
    Lärarens uppgift vid prövningen går ut på att testa dina kunskaper och färdigheter i HELA KURSEN och därefter sätta betyg. Exakt hur olika lärare testar kunskaper på prövningen - kan vara olika.
    Tips: fråga idrottslärare på din "gamla", f d gymnasieskola om hur hen skulle genomföra en prövning. Då får du en bild av hur det kan gå till, ett exempel... men en annan lärare kanske gör lite annorlunda.

     

    Hej igen,
    vi tillfrågade lärare i Idrott på gymnasiet och fick följande svar från en av idrottslärarna:
    "Hej!
    Prövningen i idrott och hälsa 1 på vår skola har både praktiska och teoretiska moment.
    De teoretiska delarna är inlämningsuppgifter i ergonomi, friluftsliv och träningslära.
    De praktiska delarna består av genomförande av ett träningsprogram samt en praktisk prövning där du visa moment som styrketeknik, bollspel, dans och första hjälpen.

    Hur prövningarna ser ut på andra skolor vet jag inte så jag kan inte svara på hur lika eller olika prövningarna är. "...

    OCH EN ANNAN IDROTTSLÄRARE svarar så här: "Hej!
    Kursen Idrott och hälsa 1 innehåller teoretiska moment såväl som praktiska. Hur en prövning utformas bestäms av läraren och upplägget kan därför variera. Men grundprincipen är den att hela kursen prövas.".

    Hej igen,
    en idrottslärare svarar så här:

    I prövningen ingår samtliga moment i kursen, dvs både praktiska med naturligtvis också teoretiska. Detta enligt Skolverkets kursplan.
    Jag vet inte hur prövningar på andra skolor går till så jag kan inte svara på den frågan men eftersom undervisningen kan skilja så kan säkert en prövning också skilja sig.
    Det gemensamma torde dock vara att samtliga moment och kunskapskrav enl kursplan skall prövas.

    Hej igen,
    vi fick idag följande svar; var god läs nedan:

    Hej,
     
    en prövning kan se lite olika ut på olika skolor, men den måste ändå generera tillräckligt med underlag för att sätt betyg. Alla kurser har ett centralt innehåll, men hur lärarna sedan lägger upp undervisningen och Prövningar kan variera, men det ingår absolut teori i Idrott och hälsa 1 också...
     
    Vänliga hälsningar

    • : Tack för svaret! Som tur är så erbjuder Uppsalas Prövningsenhet prövning i Idrott och Hälsa enligt deras prövningsschema (vilken tur!).
    • Anna : Så bra! fråga på Uppsalas Prövningsenhet - hur prövning i Idrott-och-hälsa 1 går till hos dem... då får du svar på JUST DIN FRÅGA. För att hur prövningen "allmänt sett kan gå till på olika ställen" är en mer teoretisk fråga som kanske är intressant för skolforskare men för dig är ju (gissar jag) intressant mest Vad just du ska behöva göra för att genomföra prövning och få betyg, eller hur? :) Lycka till!
    SYV-besökare SYV

    Hej,
    nedan ska jag göra ett försök att svara på frågor om prövning i Idrott och hälsa 1.

    Vad ingår i Prövningen i IDROTT och Hälsa1, bl a om en teoretisk del ingår?
    Svar:
    I en prövning ingår alla delar och kunskapskrav. Dvs praktik och teori. Huvudmomenten är: Att träna, att spela, att dansa, rekreation och motion i naturmiljö, ergonomi.

    Finns det förklaring på hur prövningar i olika ämnen går till? Kan det skilja mycket mellan hur prövningar (i samma kurs) genomförs på olika ställen?
    Svar:
    Lärare som genomför prövning i kursen Idrott och hälsa 1 brukar varva fysisk aktivitet med de teoretiska uppgifterna med betoning på fysisk aktivitet.
    Självklart kan det skilja sig mellan exakt hur prövningar genomförs, även om det är samma kurs man prövar i, men kunskapskraven är desamma överallt.
     
    Med vänlig hälsning
    S.

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hejsan,

    ang. hur en prövning i idrott och hälsa går till.

    Jag har fått svar från en verksam idrottslärare på en av gymnasieskolorna och hen svarar så här:

    Ja, det ingår en teoretisk del i prövningen då alla kunskapskrav måste prövas. Jag brukar sprida ut de teoretiska proven/inlämningarna över ca. en månad men kan inte svara på hur man gör på andra skolor. Följande delar ingår i de teoretiska bitarna.
    1. Ergonomi
    2. Hälsa och livsstil
    3. Planering och utvärdering av en träningsperiod
    4. Jämställdhet och kroppsideal
    5. Idrott, motion och friluftsliv som socialt och kulturellt fenomen i samhället.

    Den praktiska momenten sträcker sig över en termin.

    ******
    Samtidigt fick jag också svar från lärarutbildningar som svarar att de inte ger någon speciell undervisning för blivande lärare i just hur Prövningar ska hanteras... och därför blir det "lite hur som helst", varje lärare får själv (verkar det som) komma på hur hen ska hantera prövningar. Därför går det inte att ge ngt. generellt svar och även en och samma lärare kan utforma prövningen på olika sätt, över tid. :(

    Mvh

    Frågor och svar taggade med 'teknik' (221 st.)

    • Cirkulation

      Ekonomi eller teknik?

      Om jag tar ekonomi kan jag väl inte läsa ingenjörsutbildningar eftersom jag först måste läsa basår. Men om jag tar Teknik kan jag ju fortfarande ta ekonomi utbildningar.

      Milla : : Ja, det stämmer.
    • Alexander j

      Inriktnings val åk 2 TE?

      Jag ska nu välja mitt inriktningsval inför 2 an på måndag och jag vet inte riktigt vad jag vill gå för inriktning. Jag har varit hos SYV och pratat men jag känner att jag skulle vilja veta lite mer om design inriktningen inför valet. Jag har funderat...

      Milla : : Hej!På TE på gymnasiet finns fem olika nationella inriktningar. Den inriktning du väljer förutsätter att alla kurser inom den nationella inriktningen blir för dig OBLIGATORISKA. Du får gärna... Läs hela svaret
    • AKO

      Frågor om tekniskt basår för KTH, kan jag kommer in på tekniskt basår?

      Hej, har några frågor om tekniskt basår. Går i 3:an i teknik just nu och undrar för det första om jag kan komma in på ett teknisk basår även om jag redan har haft alla kurser som basår har; Matematik 3c och 4, Kemi 1, Fysik 1a och 2. Jag har inte tillräckligt med betyg för att komma in på...

      Milla : : Hej,basåren på universitetsnivå (bland annat på KTH) är de så kallade "för utbildningar" och varje lärosäte bestämmer... Läs hela svaret
    • Bananenipyjamasen

      Är NIU högskoleförberedande med ett högskoleförberedande program?

      Hej! Jag hade antigen gått ekonomi eller teknik i samband med en NIU-utbildning. Min fråga är att om NIU i samband med ett högskoleförberedande program fortfarande är högskoleförberedande? Om man går NIU, missar man alltså något ämne som inte ger en behörighet till högskola? Och om det är så,...

      Milla : : Hej,om man går NIU, då läser man kurserna i specialidrott inom Individuellt val, 200 poäng. Och ofta läser man också en kurs i specialidrott som... Läs hela svaret
    • lorax

      Gymnasiearbete om lås på ytterdörren??

      Hej, jag ska skriva gymnasiearbete och olika lås på ytterdörren som t.ex olika smartlås. Men jag vet inte om detta är något man kan skriva ett gymnasiearbete om, blir det för kort?? och vad kan jag ens ha för frågeställningar?? Jag är jätte rädd för att inte kunna klara av mitt gymnasiearbete...

      Milla : : Hej!jag är inte expert på lås, så du får ta det jag svarar här med "en nypa salt"... Jag tänker så här: om du beskriver de olika (helst alla) konstruktioner... Läs hela svaret
    • Elaf

      natur till teknik??

      Hej, jag går på natur nu och det är knappt en månad kvar tills första läsår tar slut; jag har känt under denna året att natur är inte min sak, det började jag känna i slutet och när jag verkligen visste att arkitekt är...

      Milla : : Hej,jag råder dig lägga in en ansökan till år1 på TE via gymnasieantagningen. Förhoppningsvis är det inte för sent ännu... i flera län kan man t o m 15 maj göra gymnasieansökan... Läs hela svaret
    • Albert

      Jag funderar mellan Ekonomi Ekonomi, och Teknikvetenskap?

      Jag funderar mellan Ekonomi Ekonomi, och Teknikvetenskap, för att jag vill få en hög lön, men mina föräldrar säger att man ska ha roligt på gymnasiet, så de tycker jag borde gå Teknikvetenskap. Men jag vill gärna grunda företag i...

      Milla : : Hej!Du skriver om att du i framtiden vill grunda företag eller jobba inom bank och finans som t.ex finansanalytiker eller aktiemäklare. Grunda företag kan man med vilken... Läs hela svaret
    • Abdalrhman

      Kan man gå Tekniskt basår Om man har gått teknik?

      Hej ! Just nu så går jag i andra år i teknikprogrammet och undrar om det skulle finnas möjlighet för mig att kunna söka till tekniskt basår efter gymnasiet. Mvh

      Milla : : Hej,det framgår inte i din fråga vad du menar med "tekniskt basår". Jag gissar på att du menar Tekniska basår på högskolenivå, alltså på... Läs hela svaret
    • Albin

      Hjälper det att ta moderna språk på teknikprogrammet?

      Hej! Just nu går jag i åk. 9 och de absolut värsta lektionerna är franskan, under mina år i högstadiet så har jag heller knappt lärt mig någon franska men ändå lyckats nå ett B då jag har en förmåga att lägga en massa information på korttidsminnet haha. Så när jag såg att teknikprogrammet (som...

      Anna: : Hej Albin,läs gärna information på gymnasieguiden.se - om meritpoäng.De kurser som inom ämnet Moderna språk ger meritpoäng är mod.språk 3 och 4.... Läs hela svaret
    • Teknikare

      Borde jag läsa Fysik 2?

      Hej Jag går tvåan på teknikprogrammet med inriktning design och produktutveckling. Snart är det dags att välja individuella val! Jag har just nu inga extra meritpoäng då jag inte valt att läsa språk. Jag är väldigt intresserad av matte och är säker på att jag vill läsa matte 4. Jag vill även...

      Mikael: : Hejsan! Fysik 2 krävs för särskild behörighet till utbildningar som leder till yrken som fysiker, civilingenjör och högskoleingenjör. Den kursen ingår också som behörighet inför... Läs hela svaret
    • Andreas

      Matte 2 och 3 som grundläggande behörighet?

      Min SYV har meddelat mig att eftersom jag läste ett "naturvetenskap/teknik" linje så måste jag ha matte 2 och 3 för att godkännas som behörig till högskola och får inte ansöka till höst. Stämmer detta? Jag har läst upp mina betyg på komvux sen ett tag och blev precis klar i år och skulle ansöka...

      Peter: : Ja, det stämmer att du behöver betygen i matematik 2 och 3 (troligtvis i matematik 2c och 3c - skriver "troligtvis" för att det kanske går att göra ett undantag och ta in... Läs hela svaret
    • Adam

      Studier efter tekniskt basår?

      Jag undrar om det är möjligt att studera på en annan skola efter tekniskt basår, exempelvis om man studerar på KTH under sitt basår men sen bestämmer sig för att plugga vidare på Chalmers. Skulle det vara möjligt eftersom ett tekniskt basår är mer inriktat på fortsatta studier på samma skola,...

      Julia: : Hej Adam,tekniskt basår på högskolenivå kan man läsa av Olika anledningar: för att man är obehörig eller för att man vill komma åt platsgarantin, och ibland även för... Läs hela svaret
    • Anonym

      Är det lätt att bli systemutvecklare/software engineer?

      Hej syver, Jag går andra året på en privat industriteknisk gymnasieskola, skolan har bara ett program, det som gör att skolan står ut är att den har många andra kurser utöver de industritekniska kurserna som man kan välja, (genom utökade kurser kan man få den särskilda behörigheten som krävs...

      Julia: : Hej,kika gärna på möjlighet att utbilda dig till civilingenjör inom datateknik. Civilingenjörsprogrammen finns inom många olika områden/branscher.Och... Läs hela svaret
    • Lisa

      Kan jag gå teknik utan matte-intresse?

      Hej, jag ska snart välja gymnasium och vill gå teknik. Jag är orolig, när jag läser om programmet står det att det är för dem med ett intresse för matte. Jag har C i matte och har neutrala känslor för det. Jag har tidigare testat spetsmatte men återgått till den vanliga och jag förstår inte...

      Julia: : Hej Lisa! att läsa Biologi på teknikprogrammet kan inte på förhand garanteras. Det kan hända att din gymnasieskola ska kunna erbjuda det men eftersom det är ett icke-obligatoriskt... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga