Anas

    Hej! jag går på teknikprogrammet 2:a året, allt var bra tills jag flyttade förra veckan och började på en ny skola. Men problemet är att min klass är klar med kemin men inte jag, och jag har ingen möjlighet att läsa det på skolan då det är mycket andra ämnen. Jag är jättestressig och kan inte fokusera på mina studier, frågan är hur ska jag göra så att min ansökan till högskolan eller universitet inte påverkas alls?

    • Mikael : Kan du försöka byta tillbaka till din gamla skola? Blir det för långt att pendla eller är det möjligt? Skulle du byta tillbaka, då löser du problemet med kemi1. Kom annars med ett realistiskt förslag på hur du vill att situationen löses.
    • Jelena :

      Jag vill tipsa om en eventuell möjlighet - rektor får fatta beslut om individuellt anpassat program; det beslutet måste fattas innan eleven avslutar årskurs 2 på gymnasiet. Och i så fall kan i rektors beslut framgå vilken annan kurs som hen byter mot kemi1. Alltså om rektors beslut om individuellt anpassat program finns, och i det beslutet framgår att kemi1 byts ut mot en annan kurs. Och i examensbeviset bör i så fall stå att eleven läste Individuellt anpassat program.
      Du kan fråga om det på din skola. Prata med SYV-en. Men det är inte elevens rättighet att kräva att rektor fattar beslut om individuellt anpassat program. Det är ett undantag. Skolverket rekommenderar använda sig av den lösningen om eleven byter program och det inte går att låta eleven läsa alla kurser som krävs för examensbevis,  men du bytte till samma program men på en annan skola - så kanske rektor inte kan fatta ett sådant beslut? Men du får om du vill fråga om det på din skola. Lycka till!

    2 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Anas,
    jag tolkar din situation så här: du har på din gamla skola inte läste kemi1, stämmer det?
    I så fall gäller följande:
    om skolan tog in dig, så måste skola ge dig möjlighet att läsa kemi1, eftersom det är en obligatorisk kurs på Teknikprogrammet. Kanske kan du läsa kemi1 under årskurs 3? Fråga SYV-en på din skola.
    Se i programplanen för TE - kemi1 finns bland Programgemensamma ämnen/kurser och med det är en obligatorisk kurs. Alltså utan betyg i kemi1 kan man inte ta ut examen från gymnasiets teknikprogrammet. Med F i kemi1 kan man ta ut examensbevis, men för att få betyg (även F är ett betyg) så ska man läsa kursen eller göra prövning i den.
    Om skola tar in en elev in i år2 eller 3, då tar skolan på sig också ansvar att ge eleven möjlighet att läsa alla de kurser som krävs för att kunna ta ut examensbevis. Det kan inte bli så att du inte får möjlighet att läsa kemi1. Vad säger SYV-en på din skola? Annars vänd dig till rektorn. Rektorn är på skolan ytterst ansvarig. Du kan, om du vill, visa mitt svar både till SYV och till rektor på din skola.
    Om du på din gamla skola fick F i kemi1, då får det betyget ingå i ditt examensbevis. Det drar ner ditt jämförelsetal ganska mycket. Kanske kan du göra prövning i kemi1 för att få godkänt betyg och ännu hellre så högt betyg som möjligt.
    Om det är så att på din gamla skola var kemi1 förlagd på längre tid än ett läsår - det är inte vanligt men händer ibland... då måste din nya skola fixa att du kan på något sätt antingen läsa eller pröva i kursen. Som sagt, genom att skola tar in en elev i år2 eller 3 tar skolan på sig ansvar att ge möjlighet att läsa de kurser som krävs för examensbeviset. Men har du redan F i kursen, då behöver inte din nya skola göra ngt., utan kan säga att du kommer ha det betyget i ditt examensbevis, om du för övrigt uppfyller kraven för examensbevis.
    De som inte uppfyllde kraven för examensbevis från gymnasiet, får i slutet av år3 ett studiebevis.
    Studiebevis ger inte behörighet till högskolestudier. Ibland kan man komma in på någon utbildning utomlands eller på den svenska yrkeshögskola - med studiebevis (alltså utan examensbevis). Men annars så kompletterar man genom studier på komvux och tar ut examensbevis från komvux. På komvux är det friare vilka kurser som får ingå. Det är med det inte helt nödvändigt att du tar in betyget i kemi1 i examensbevis från komvux.

    • : De gav ett enda val och det var att läsa kemi 1 på egen hand, men däremot så är det jättesvårt att läsa kemin på egen hand + att det många andra ämnen såsom fysik1, 2 och matte 3c och matte 4. Så att jag vet inte riktigt vad jag ska gör.
    • Mikael : Så, du på din gamla skola inte läste kemi1 alltså?
    • Mikael : Du har ett val: du behöver inte börja läsa på den skolan. Du kan försöka komma in på en annan skola. Du kan också försöka komma in på ett nytt program i år1 och läsa ännu 3 år på ett annat program. Från den terminen som du fyller 18 år kan du också börja läsa (om du söker och kommer in) på en av folkhögskolorna. Annars, så är endast grundskola en obligatorisk skola i Sverige. Sedan får man söka jobb. Svårt att få jobb utan mer utbildning än endast grundskola, men man får i Sverige jobba från det att man fyller 13 år. Så säger lagen. Om du tycker att fysik, matte och kemi är svåra ämnen, kanske något annat program passar dig bätte? Man ska helst vara bra kompis med de ämnena för att vilja och klara av läsa ditt gymnasieprogram!
    • : Jag menade inte att ämnena var svåra enligt mig, men alltså att det är mycket tid och plugg som ska läggas på de här ämnena. Då blir det svårt att läsa kemin på egen hand.
    • : På min gamla skolan läser de kemin år 3 på gymnasiet.
    • Mikael : Vad är ditt förslag? Vad vill du ska hända?
    • Mikael : Nu har jag skrivit ett svar, läs nedan.
    • Mikael :

      Om du vill få individuell undervisning med läraren eller att hela schamat för din skola ska ändras så att du kan delta i kemi1-lektionerna under det här läsåret (som börja nu), så tror inte jag det är realistiskt att förvänta sig.

    • Mikael : I den situationen du beskriver, när skola inte kan garantera att du får läsa en obligatorisk kurs är det vanligaste att skola säger Nej, och tar inte in eleven. Punkt och slut. Försök hitta gymnasieskola där kemi1 läses senare än årskurs 1 (vilket är svårt, för att oftast läses kemi1 just under år1), och sedan ska du ha tur att det även finns ledig plats på den skolan.
    • : Nej jag förstår dig, först tänkte jag på att läsa kemin samtidigt med ettorna men skolan säger att det är fullt och kommer inte att. Har pratat med både rektorn och syv och kommit fram till att läsa det på egen hand. Jag ska prata med kemin lärare och se om vi kan lösa det på något sätt.
    • Mikael : om det nu är fullt i kemi-klassen, så kanske det inte är det om 2-3 veckor. Det kan hända att några elever hoppar av, så befrias plaserna i så fall... Lycka till!
    • : Tack så mycket för din tid och din hjälp, jättetacksam.
    • Mikael : vi på Fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp! Lycka till!
    Läs alla kommentarer
    Mikael SYV på FrågaSYV

    Hejsan,

    en gymnasieskola kan inte lägga upp schemat för hela skolan utifrån en elevs behov, det funkar inte så, tyvärr. Rektorn har många andra saker att ta hänsyn till: lärarnas arbetssituation, bland annat. Om du hade tur, så låg lektionerna i kemi1 för årskurs1-eleverna på din nya skola så pass bra att du kunde delta i de lektionerna, men om jag förstår dig rätt, så är inte fallet. Undervisning i kemi1 måste ju finnas på din skola för att kursen är på teknikprogrammet obligatorisk.
    Så, måste det i så fall vara så att du på de tider som lektioner i kemi1 går läser en annan - för dig obligatorisk - kurs. Är det så det ser ut?
    Du kan alltid hoppas på att nästa år, om du stannar på den skolan, kanske ligger lektionerna i kemi1 så pass bra att du ska kunna delta och läsa den kursen. Det är inte förbjudet att läsa kemi1 under årskurs 3. Men jag tror inte någon idag vet hur schemat kommer se ut nästa år.
    Förutom att fundera på att byta program kanske du kan läsa om år1 på samma program. Då läser du många kurser som repetition och kan få högre betyg i dem. Det är dock inte din rättighet, men får du sådan möjlighet skulle jag råda dig tacka ja!

    Frågor och svar taggade med 'meritvärde' (1254 st.)

    • Cirkulation

      Teknik CAD? Eller?

      Jag undrar nämligen om vad CAD 1 och 2 är och vill ha mer information om de 50 poängs kurser som finns och hur de påverkar jämförelse betyget och vad innebär ett merit på 17,2 vilka betyg och meritpoäng?

      Milla : : Hej!Om gymnasieämnet CAD kan du läsa på skolverkets hemsida: se skolverket.se/undervisning/gymnasieskolan/laroplan-program-och-amnen-i-gymnasieskolan/gymnasieprogrammen/amne?CADKurserna CAD 1 och 2 är det två... Läs hela svaret
    • Cirkulation

      Möjlighet och behörighet?

      Är det möjligt att få behörighet och läsa fysik 2 och matte 4 om jag tar teknik och sedan som vanligt första året läser jag gymnasiegemensamma ämnen 1100 p och programgemensamma ämnen 400 p sedan inriktning jag tar samhällsbyggnad och...

      Milla : : Hej!Gymnasiearbete, en 100p.kurs, är obligatorisk på alla nationella (svenska) gymnasieprogram, så den kursen väljer man inte, den ingår.Om du får godkända betyg i fysik2 och matematik4 samt... Läs hela svaret
    • Cirkulation

      Yrke inom industriell ekonomi logistik och ledning?

      Om jagb tänker ta en utbildning som är industriell ekonomi logistik och ledning som är ett högskoleingenjör program med tillgång till en master. Som kräver matematik 3c och fysik 1. Kan du berätta mer om utbildningen och mer om vad som händer om...

      Milla : : Hej!utbildningsutbud förändras över tid. Även reglerna och vilken behörighet som krävs kan också påverkas över tid och ibland ganska mycket och ganska... Läs hela svaret
    • Wolfgang

      Påverkas mitt BII av ett sämre betyg?

      Hej! Jag har skrivit upp en del betyg från gymnasiet i form av prövningar. Jag hoppas på att bli antagen i BII-urvalet då jag har lyckats höja mig i alla ämnen från gymnasiet jag gjort prövningar i hittills. Nu har jag dock fått F på en...

      Milla : : Hej!Om man har flera betyg i samma kurs, gäller det högre betyget. Så F-betyget i det fallet som du beskriver, gäller ej. Och du behåller det högre betyget.
    • Cirkulation

      Natur eller ekonomi?

      Jag har en fråga som jag sett bli besvarad eller frågad. Om en person tar ett lite svårare program som tex teknik och natur där man läser snabbare matte högre tempo och läser ämnen med högre svårighetsgrad till exempel ämnen som fysik...

      Milla : : Hej!Till svenska högskole-universitetsutbildningar konkurrerar man med sitt Meritvärde. Meritvärde är en siffra som kan, som högst, bli 22.5. Så här räknas meritvärde: alla betyg... Läs hela svaret
    • Cirkulation

      Natur eller ekonomi?

      Hur hög merit och jämförelsetal bör man ha i gymnasiet för att komma in i de kurser som kräver matte 4 fysik 2 och de som man läser på natur. Och om man har läst fysik och kemi men söker till ex till en utbildning som har med ekonomi att...

      Milla : : Hej,meritpoängen (extrapoängen) kan man få för engelska 7, för moderna språk 3 och 4 och för högre kurser i ämnet matematik. Man kan inte få meritpoäng för några andra... Läs hela svaret
    • Ninos

      Går det att inkludera F i examen?

      Hej, Om man läser en kurs via exempelvis NTI eller Campus och får F i kursen går det att inkludera den i examen? Tänker även om man skulle avbryta kursen under halva perioden av kursen eller om man inte lyckas klara den?

      Milla : : Hej!"Streck" kan man inte ta in i sitt examensbevis från komvux eller från gymnasieskolan. Jag förstår det som så att du läser mot examensbevis från komvux. I det... Läs hela svaret
    • Cirkulation

      Ekonomi eller inte?

      Jag är intresserad i Ekonomi och det har nästan alltid varit målet. Men jag blir rekommenderad Natur och vet att det håller de mesta dörrarna öppna, jag gillar inte kemilabbar så mycket men jag tycker att vissa No ämnen är intressanta samt...

      Milla : : Hej!Alla B-betygen ger snittbetyg (jämförelsetal) på 17.5. Så om man har för det mesta B som betyg men några stycken A (mer exakt A-betygen i fem stycken 100poängskurser) då får man snitt... Läs hela svaret
    • Anders Andersson

      Läggs Matematik specialisering in i jämförelsetalet?

      Hej! Jag går nu andra året på teknikvetenskapsprogrammet. Jag planerar att ta Engelska 7, Matematik 5 och Matematik Specialisering för att få de extra 2.5 meritpoängen. Men jag har hört att Matte Spec är ett väldigt tufft ämne. Det jag...

      Milla : : Hej,betyg i kurserna som ger Meritpoäng räknas också in ditt snitt/jämförelsetal. Det kan du läsa om på gymnasieGuiden.se/meritpoängOm du siktar på... Läs hela svaret
    • Ninos

      F i Prövning använda i Examen?

      Tänkte kolla om jag har 2250 poäng och fått F i en prövning som är på 50 poäng har jag möjlighet till att använda den kursen som F. Alltså min fråga är kan man få F i en prövning och sen använda den kursen i en...

      Milla : : Hej!Jag tror man får göra så. Ytterst är det upp till rektorn på komvux i den kommunen där du är folkbokförd att besluta om det. Jag känner inte till ngn regel som skulle... Läs hela svaret
    • Hadi

      Hur beräknas utökade kurser?

      Hej! Jag går i tredje året på gymnasiet och läser teknikprogrammet. Min studieplan inkluderar två individuellt valbara kurser: Engelska 7 och matematik specialisering. Nyligen fick jag två A-betyg i Moderna språk 3 och Moderna språk 4 (Arabiska)...

      Milla : : Hej,maximalt antal meritpoäng som man kan få är 2.5. En kombination av kurserna (med godkända betyg) Eng7 + moderna språk 3 och 4 ger max antal meritpoäng. En annan kombination ger också... Läs hela svaret
    • NV

      Räknas språk 1 in i meritvärdet?

      (Jag har en fråga angående mitt val att läsa italienska 1 istället för spanska 4 under mitt samhällsbeteendevetenskapsprogram. Jag har hört att italienska 1 inte räknas med i mina totala meritpoäng vid ansökan till universitetet. Därav...

      Milla : : Hej!Jag har nu skrivit kommentar till din fråga som lyder: "Ingår kursen Italienska 1 i ditt examensbevis från gymnasiet? Läste du den kursen som Utökat program, alltså är den... Läs hela svaret
    • Ett Alias

      Hur använder man prövnings-betyg vid högskoleansökan?

      Hej! Jag är inte så insatt i ansökningsprocessen till universitet/högskola ännu, så ber om ursäkt om min fråga verkar ologisk. Jag skulle vilja höja mitt betyg i två kurser genom prövning. Kommer jag kunna byta ut mina tidigare betyg...

      Milla : : Hej,du laddar upp dina prövningsbetyg på din inloggning "mina sidor" på www.antagning.se - om du har lägre betyg i samma kurs som du fick högre betyg i på... Läs hela svaret
    • Emmaaa

      Behöver hjälp med uträkning av poäng ?

      Hej ! Har försökt tänka ihop mina betyg många gånger nu men får inte till de . Kan jag tillgodo räkna gymnasie betygen från komvux också ? Fattade de som att de va de 13 eller va de kanske 14 bästa betygen som ska bli 2500 poäng ....

      Milla : : Hej!Det är helt nödvändigt att veta hur Examensbeviset från gymnasiet eller om du har ditt examensbevis från komvux ser ut. Alla betyg från examensbeviset (förutom betyget i... Läs hela svaret
    • Anonym89

      Söka med högskoleprov?

      Hej! Jag går sista året på gymnasiet (naturvetenskapsprogrammet) och har F i fysik 1. Det finns en risk att jag får ytterligare ett F i en annan kurs, vilket leder till att jag troligen kommer gå ut gymnasiet med 2 st F. Om jag får 2 F har jag fortfarande...

      Milla : : Ja, det kan man göra. Du kan i ditt examensbevis från gymnasiet ha upp till 250 poäng betygsatta med F. Examensbevis från gymnasiet som innehåller bland annat godkända betyg i svenska 2, 3 och... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga