Oliver
    Hej! Jag har en fråga om vad jag ska jobba med. Jag är 14 år o går i 8an. Jag vill gå naturvetenskaps programmet och vill helst jobba med kemi eller djur o växter. Helst nån forskare inom det. Men har läst att det inte är en så hög lön För mig är det mest lönen som räknas. Och jag tänker varje dag och söker. Tänkte mig att nån kirurg får bra betalt i USA Vill helst inte jobba i sverige pga hög skatt. Men att va kirurg är nått som jag kan tänka mig men ändå helst forskare. Vad kan jag bli. Jag är bra på saker om rymden. Djur. Natur. Ganska bra matte. Kan mycket inom data. Och är bra på kemi. Snälla hjälp mig. Vad finns det för yrken som passar mig med hög lön. Helst 50k efter skatt. Och helst inte i sverige. Och hur är utbildningen t det yrket

    2 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Oliver,

    nya yrken skapas ständigt, och det yrket som du ska jobba inom kanske ännu idag finns! :)

    Ang. skatt i olika länder - så stämmer det att Sverige har rätt hög skatt; men samtidigt så är det så att i andra länder får man själv, av sin lön, betala för mycket av det som man i Sverige får "gratis" - som t.ex rätt så bra skola för barnen, sjukvård, kollektiv trafik som funkar ... o s v.
    I många andra länder måste man KÖPA sin hälsoförsäkring; man måste köpa och köra bil då kollektivtrafik inte funkar och så måste man "sätta sina barn" i en privat skola som kostar mycket, pga offentliga skolor är så pass dåliga att man ej vill att ens barn går i en sådan skola. Det kan då bli "samma sak" - att när man har betalat av egen lön det som man måste ha, har man inte mer pengar (kanske t o m mindre) än det som man har i Sverige. :)

    Med det sagt, så är det givetvis upp till dig hur du sedan vill göra. 
    Ang. yrken - så gäller det att "lyckas" skaffa sig utbilnding och jobb. T.ex som arbetslös naturvetare får man inte mer pengar som en arbetslös utan utbilnding... . Och om just du lyckas - hoppas vi givetvis på, men det kan man inte få någon garanti. 
    När du är 14 år är det bra att lära sig mycket om "allt" - och är det i USA du vill jobba sen, lär dig så myckt engelska du kan och för övrigt så mycket som möjligt inom olika ämnen. 
    Kika gärna på >> yrken inom Naturvetenskap som vi känner till idag; men, som sagt, tillkommer det nya yrken hela tiden - med nya upptäckter och den tekniska och vetenskapliga utvecklingen som ständigt sker....

    Hej igen,

    kikurg>>> är Specialistläkare - man måste alltså bli Läkare först; och de kurser som krävs för behörighet ingår i >> Naturvetenskapsprogrammet, inriktning Naturvetenskap men också i >>> IB-programmet, det internationella gymnasieprogram; och om du senare vill studera och/eller jobba utomlands - kan det vara bäst att läsa på IB-programmet;
    detsamma gäller för Rymdyrkena, alltså att det är på gymnasiet NA, naturvetenskap>> eller >> IB-programmet.

    ang. yrket FORSKARE >> - så är det mycket "brett"; man kan forska i princip i vad som helst... t.ex kan man vara Forskare inom Handeln>>; eller forska i historien, eller i jämställshetsfrågor ... det är jätte-jätte "brett" vad man kan forska inom. T.ex läs om yrken:

    Framtidsforskare>>

    Måltidsforskare>>

    och Skolforskare>>

    • : Är det då värt att satsta på kirurgi. Det är liksom det andra ämnet jag kan tänka mig. För för mig är nummer ett pengar. Har ni nåt annat tips också om vilket specifikt yrke inom naturvetenskap som ger hög lön? Forskare eller nått. Doktorand är ju en skitavancerad examen men ändå får man inte hög lön?
    • Anna : I Sverige idag tjänar Tandläkare rätt så bra; speciellt om de är duktiga och har egen privat mottagning.
    • Anna : Egenföretagare inom vilken bransch som helst om hen är duktig och har lite tur - kan också tjäna mycket.
    • : Menar typ anställd Som hjärnkirurg eller nåt. Har hört att i USA är det hög lön typ 100kkr efter skatt där per månad. Annars. Också om man blir planetary protection officer vilket låter coolt så är det i nasa o då mst man ha medborgarskap i USA. Är det lätt o fixa om nasa vill anställa dig. Plus. Svensk utbilding stark nog och ta in en person t nasa. Liksom typ doktorand i biologi
    • Anna : I USA är det mycket som man måste betala för själv, ur egen ficka - som sjukvårdsförsäkringar t.ex. Så det blir inte lika mycket "över" som man kanske tror. Ang. medborgarskap i USA kan vi inte svara... det är upp till USA´s myndigheter att bestämma och reglerna kan också ändras! :) Det är väldigt mycket som hinner ändras redan innan du hinner komma in på gymnasiet om 1,5 år! Det är bra att du tänker långsiktigt men det är också så att det går tyvärr inte att planera i detalj på väldigt lång sikt.
    • : Men det är ju så att du kan jobba där o få vård och sånt i sverige? Men när det gäller lön är sverige nog inget och ens nämna. Så vart kan man jobba med sånt med hög lön men mycket pengar över. Annars är ju nasa la bra betalt?
    • Julia : De yrken och de arbetsgivare som blir aktuella för dig kanske idag ännu inte finns, över huvudet taget. Om du vill jobba i USA, lär dig mycket engelska; så mycket du kan. Läs så mycket du kan inom alla ämnen och försök få så höga betyg som möjligt. Vill du jobba i USA, är det också bra att kunna Spanska /det är många invånare i USA som talar spanska/.
    • : Ok tack för alla era svar! De hjälpte mig verkligen. en sista fråga. För de yrken som gäller kirurgi eller forskning eller tillomed NASA. Är det naturvetenskap som gäller ?
    • Anna : Forskare kan man vara inom alla olika områden. Jag kommer nu utöka mitt tidigare svar till dig.
    • : Jag nämnde ju att det ska vara inom naturvetenskap?
    • Anna : Även inom Naturvetenskap finns det hundratals olika forskningsinriktningar, ex inom kemi, fysik, biologi och matte. Ex. https://www.framtid.se/yrke/dendrikronolog - man kan forska i dendrikronologi, och är man duktig på att skaffa medel till sin forskning, ex genom att söka sponsorer eller inforskaffa statliga medel, kan man tjäna bra som forskare. Många forskare undervisar på högskolor/universitet och/eller skriver böcker, inkl läromedel och säljer böckerna bra, kan man bli rik på det! :)
    • : Kan man jobba o tjäna hög lön i usa men använda sig av vården, sjukförsäkring o sånt i Sverige. För här e de billigare.
    • Anna : Det är en fråga till Skatteverket/Folkbokföringen, inte till en studie- och yrkesvägledare; Det måste bero på var man är skriven/folkbokförd. Om du är folkbokförd i Sverige, betalar du skatt i Sverige; om du inte är folkbokförd i Sverige - varför skulle du ha rätt att använda dig av vården "o sånt" som andra betalar för av sina skatte-pengar? Jag tycker inte det är bra att tänka i de banorna... Vem ska betala den läkaren som ska vårda dig, när du inte vill betala skatt i Sverige? I så fall vill man åka "snål-skjuts" på andras bekostnad; andra ska jobba och betala skatt och bekosta sjukvården som du inte vill betala för men som du vill använda dig av... tänker du så eller hur tänker du?
    • : Men är inte det så att Sverige har överdrivet hög skatt plus att jag vill inte betala skatt medans de pengarna går nästan till en massa flyktingar o läger för de. För jag tänker absolut inte betala en krona i svensk skatt.
    • : Plus så kan man ju bara ha en sjukförsäkring?
    • Anna : Ang. Skatt och sjukförsäkringar kan inte vi på Fråga SYV - svara. Det ligger utanför Studie- och yrkesvägledarens kompetensområde. Vänd dig till politiker om du vill. Du kan också kontakta Folkbokföringen/Skatteverket som kan svara på frågor om hur reglerna ser ut idag och kanske vilka planer som finns /om någon ändrring planeras/. Du får också gärna ta upp frågor om skatter, svensk flyktingpolitik och sjukförsäkringar med din lärare i samhällskunskap och men politiker på olika nivåer samt med Migrationsverket. Som sagt, studie och yrkesvägledare har inte kompetens inom de områden. Vi på Fråga SYV måste därför avböja de frågorna som vi inte har kompetens att svara på. Om man tänker logiskt, så det är OK att inte hålla med den svenska politiken och inte vilja vara med och betala - men då ska man inte heller göra anspråk på de fördelar som finns i Sverige, tycker i alla fall jag. Det är OK att flytta utomlands och bo i ett annat land, betala skatt där och använda sig av det systemet som finns i det landet där man bor, men att vilja bo utomlands, men använda sig av de förmåner som finns i Sverige, utan att vilja på ngt. sätt bidra - tycker jag personlige är oärligt.
    • : Men man hinner betala tillräckligt med skatt så att det blir som blir värt som all vård du får hela ditt liv. Eftersom skatten är ju 50 procent plus sek är det moms. De trycker in skatt överallt där det går. Sverige har blivit ett rent skit land
    • : Du tjänar en miljon med går från arbetet med en halv miljon För alla pengar går till den extrema svenska skatten
    • Anna : Vi på Fråga SYV kan inte påverka den svenska skatten. i den frågan får du vända dig till andra ställen. det är meningslöst att försöka diskutera den frågan på den här sidan - då vi kan endast svara på frågan om val av utbildning och om olika yrken. Ha en fortsätt trevlig kväll!
    • : Hur kan man som forskare tex inom medicin eller kemi eller nått sånt göra för att tjäna mer än genomsnittligt. Det är ju ca 30kkr de tjänar. Hur får man ca 50kkr? Eller som veterinär
    • : Om det var lätt, skulle alla göra det, eller hur? Det är svårt och kanske inte ens går att uppnå? :)
    • : Men varför ska man satsa då på utbildning. När det är så att som forskare är det en av de svåraste utbildningarna man mst klara. Lika som professor. Räcker det inte då med en kort liten utbildning efter gymnasiet sen skaffar man ett jobb? Eftersom jag skulle aldrig i livet kalla 20k-30kkr för en bra lön
    • : Att vara doktorand är en avancerad utbildning men ändå får man låg lön?
    • : Att studera i en fjärdedel av sitt liv eller mer men ändå inte få mycket tillbaka bara kunskap och jobb som inte ger lön. Så man måste jobba långt in i sitt liv. Men tjänar man bra så kan man vara med sin familj och tillexempel åka på resor med sina barn?
    • Liselotte : Du har rätt att ha de tankar och åsikter som du har. Du är idag "bara" 14 år och hur du tänker och vad du prioriterar i livet kan förändras mycket. Om du t.ex skriver dagbok idag och kommer att läsa det du skriver idag - om fem år, kommer du knappt tro dina ögon: så mycket förändras man på några få år, när man är ung. Det är bra att du är nyfiken och tänker mycket på olika yrken och gör planer för framtiden. Dock är det också så att det inte går att i detalj planera för all framtid. Mycket kan förändras: både dina intressen och omgivningen. Det kan bli helt nya villkor på arbetsmarknaden om några år. Idag kan du kika på olika yrken; olika utbilndingar som finns idag och fundera på vad du vill IDAG... men ännu är du för ung för att fatta livsavgörande beslut.
    • : Jag har nästan 100 frågor o känner mig orolig varje dag för jag vill bli annorlundare än andra. Jag vill leva ett gott liv. Varje dag känner jag att jag ska misslyclas o livet är slut för mig. Hur ska jag göra för att uppfylla mina mål. Jag beskrev vad jag älskar och att för lig är hög lön viktigt. Är det utbildning som är vägen dit?
    • : Kan man som en smart forskare i ett stort företag Kan ägaren tex säga att för allt goda arbete du gjort får du gå upp i rang eller vad det heter? Tex delägare. Ksk inte så stort men ni fattar. Där man får hög lön men ändå forskar med det som e roligt?
    • Liselotte : Jag skriver nu ett nytt svar till dig.
    Läs alla kommentarer
    Liselotte SYV på GymnasieGuiden

    Hej Oliver,

    det är lång utbildning som leder till att man kan bli forskare; det tar ca 10 år Efter gymnasiet att kunna komma så långt att man kan börja "titulera sig" som forskare;då är man ca 30 år gammal... och det finns tyvärr inga garantier. Det är hård konkurrens om doktorandtjänster, trots att de ger ganska "låg lön" (konkurrensen beror på att man får möjlighet att studera utan att ta lån från CSN och under sina studier kan ändå försörja sig ... ). Man blir forskare i 99,99% av fallen för att man "törstar efter kunskap" och inte för att man vill bli rik.
    Det finns annars många olika sätt att ha "ett rikt liv" på. T.ex kan man satsa på att ha låga utgifter; då behöver man inte ha höga inkomster för att känna sig rik.

    Du vill jobba inom Naturvetenskap, skriver du och jag undrar Varför? Är det för att du gillar naturämnena eller för att du tror att de jobben ger möjlighet till hög lön?
    Det finns annars andra jobb som brukar vara högtavlönade, t.ex Nationalekonom. Varför inte satsa på kunskapsområde Ekonomi? Kika gärna på Ekonomiyrken>>.

    Liselotte
    • : Nej? Jag har alltid älskat naturen. Det är allt jag är facinerad av. Jag läser skitmkt om natur o rymden. Jag kan jättemkt om rumden. Tex. Tid o rum. Men jag hill även tjäna mkt pengar. Annars dår jag väl ta ett job som är tråkigt o betalar bra. Tex Hjärnkirurg eller plastikkirurg eller tillomed narkosläkare
    • Liselotte : Bra att du vet vad du vill. Lycka till! Vi håller tummarna! ha nu en trevlig helg och gör ngt. roligt! :)

    Frågor och svar taggade med 'uppsala' (23 st.)

    • Victor

      Jag har inte fått brev från skolan om upprop och annat?

      Jag har blivit antagen som reserv på Katedralskolan i Uppsala. Men jag har ännu inte fått något välkomstbrev som innehåller information inför skolstarten. Detta brev skulle också fungera som en ytterligare bekräftelse på att jag har...

      Mikael: : Hej Victor!Menar du att du blev antagen FRÅN reserv, alltså att du först stor i reserv men sedan fick besked att du är nu ANTAGEN? Annars förstår jag inte riktigt hur du... Läs hela svaret
    • Erika

      Kan jag komma in på Psykologprogrammet trotts mina dåliga meriter?

      Hej! Min dröm är att bli psykolog och jag kollar därför på att söka till Psykologi A och/eller Psykologprogrammet nu till hösten. Problemet är dock den lilla detaljen att mina betyg är i princip omöjliga att komma in med. Jag läste samhällsvetenskap på gymnasiet men var på gränsen att ens...

      Liselotte: : Hej Erika; för att bli Psykolog (i Sverige) kräver examen från psykologprogrammet. känner tyvärr inte till några "speciella ingångar" till... Läs hela svaret
    • Esin

      Personalvetetenskap utan företagsekonomi?

      Min kompis är väldigt intresserad av att jobba som personalvetare, speciellt inom rekrytering och organisationsutveckling. Hon skulle också vilja studera i Uppsala. Men då hon läste vad programmet hade för upplägg såg hon en termin av företagsekonomi. Hon undra om det finns något sätt att ta...

      Anna: : Hej Esin,yrket PERSONALVETARE är i Sverige icke-reglerat. Det betyder att strikta bestämmelser om vilken utbildning krävs - saknas. Varje arbetsgivae får själv bestämma vem hen... Läs hela svaret
    • Somayeh

      Modersmål Persiska 1&2?

      Hej Jag heter Somayeh, 27 år och läser på komvux Uppsala Undrar var man kan göra prövning i modersmål persiska steg 1 och 2. Jag vet att det finns i Göteborg Språkcentrum som har denna prövning, men finns det möjligt att göra denna...

      Milla : : Hej Somayeh,Skolverket svarar att i fall Undervisning finns pågående, då måste också Prövningar erbjudas i de kurser (i vilka undervisning pågår). Alltså, om det på en kommunal... Läs hela svaret
    • Anna

      Hur funkar det med komvuxkomplettering i universitetsansökan?

      Hej! Det är så att jag ska läsa ett program på Uppsalas universitet som kräver matematik 3B. Med anledning av att jag inte läste detta på gymnasiet, så har jag blivit antagen och ska plugga det nu till hösten genom komvux Kursen avslutas den...

      Julia: : Hej Anna, enligt https://antagning.se/sv/Hur-du-anmaler-dig-och-haller-koll/Viktiga-datum/ är sista Kompletteringsdag av ansökan till våren 2020 på... Läs hela svaret
    • Elin

      Olika basår i Uppsala?

      Hej! Jag ska söka till uni nu i helgen och jag undrar lite om basåren i Uppsala. Jag tänkte söka basåret som ger en reserverad plats på ämneslärarprogrammet. Jag vill söka till ett annat program sen efter basåret. Jag kommer läsa kurserna jag behöver för att söka vidare efter basåret men vet...

      Julia: : Hej Elin,Basår på högskolenivå är de så kallade "för-utbildningar" som är mitt emellan gymnasiet och högskola: man läser kurser som i mångt och mycket påminner om... Läs hela svaret
    • Fredrik

      Finns det räknestuga i Uppsala?

      Hej, min fråga gäller räknestuga om det finns i Uppsala och i så fall var och om de ska ha sommarlov där, när är sista dag man kan komma till en räknestuga? tacksam på förhand för ert svar! Fredde ;)

      Anna: : Japp! Det finns Räknestugorna i Uppsala. Jag ser på mattecentrum.se/raknestugor/uppsala att det finns 7 stycken i Uppsala. Och info på sidan där säger att sista gång inför sommaren är... Läs hela svaret
    • Julia

      Gick natursam på gymnasiet, plugga kandidatprogam i biologi i uppsala?

      Hej! I gymnasiet läste jag naturvetenskap, men med inriktning samhäll. Alltså läste jag inte fysik 2. Jag läste dock matte 4, men fick F i den kursen. Jag funderar nu på att söka utbildningar till hösten och är superintresserad av ett kandidatprogam i biologi/molekylärbiologi i Uppsala, men...

      Liselotte: : Hej Julia; om du har godkända betyg i Fysik 1a, Kemi1 och biologi 1 - så "befiras" du från kravet på att ha fått godkänt betyg i naturkunskap 2. En... Läs hela svaret
    • My

      Plugga arkeologi?

      Hej! Jag har kollat på universitets programmet arekologi med inriktning osteologi (Uppsala universitet), men jag undrar lite vad man kan bli efteråt? Har försökt att läst mig till att man kan jobba som arkeolog eller på museum. Men finns det något annat man kan läsa som exempelvis obducent...

      Daniel: : Hej My ! Om man läser arkeologi med inriktning Osteologi, då kanske man är intresserad av yrken Arkeolog>> eller Osteolog>> eller Osteoarkeolog >>. Efteråt kan man bland annat läsa vidare... Läs hela svaret
    • Carolina

      Jag behöver hjälp att hitta en prövning i Moderna Språk Tyska 1?

      Jag gick ut gymnasiet 2017 och har sedan dess läst in fler kurser på Komvux, samt börjar leta prövningar.

      Har dock ett väldigt stort och jobbigt problem som gjort mig väldigt stressad de senaste månaderna - jag kan inte hitta EN ENDA prövning...

      Julia: : Hej Carolina!En mycket tråkig situation du befinner dig i. Vi på Fråga SYV kan tyvärr inte leta efter prövningar i enskilda kurser för att det är mycket... Läs hela svaret
    • Kevin

      Plugga i annan stad?

      Hej! Jag pluggar för närvarande ekonomi i Stockholm andra året, och känner att skolan miljön runtom mig inte funkar, funderar därför på att plugga på annan ort, till exempel Uppsala, fast samma program. Det jag undrar är vilka möjligheter jag har att byta och vad för sorts stöd som kan ges. Tack!

      Liselotte: : Hej Kevin,på egen hand, om du inte vill eller kan ta hjälp av kurator eller rektor på din skola eller av utbildningsförvaltningen i din kommun, så kan du kontakta de skolorna dit du vill byta och fråga om... Läs hela svaret
    • Maryam

      Prövning i moderna språk?

      Hej! Jag går andra året på gymnasiet, Naturvetenskapsprogrammet. Jag läser för tillfället inte moderna språk, men däremot så läser jag mitt modersmål Arabiska. Men jag skulle vilja läsa mitt modersmål som moderna för att få meritpöangen. Därför så undrar jag om det går. Min skola erbjuder...

      Anna: : Hej Maryam, din gymnasieskola och alla andra gymnasieskolor kan köpa kurser från "utanför" skolan, t.ex på andra gymnasieskolor. Dock gör de sällan det. Detta pga det kostar pengar och är... Läs hela svaret
    • Danne

      Hur mycket svårare är Apotekarprogrammet?

      Hej! Gått en termin på Receptarieprogrammet på Uppsala och det har gått rätt bra, jag har kollat runt lite på studentportalen men finner inget angående mina frågor: 1) Läser studenterna fler än en kurs samtidigt på Apotekarprogrammet i Uppsala? 2) Hur mycket svårare blir det jämfört med...

      SYV-besökare: : Hej Danne, du skriver om att du kanske vill "byta" till Apotekarprogrammet - och jag undrar vad du menar med att "byta"? Om du menar börja om från början - söka på nytt till... Läs hela svaret
    • Åsa

      Är Celsiusskolan bara en idrotts gymnasie?

      Hej! Nu är det en vecka kvar tills gymnasiet börjar och jag är antagen till min tredje hands val vilket är Celsiusskolan i Uppsala. Jag tog Samhällsprogrammet men tog ingen idrotts val. Jag undrar om Celsius gymnasiet är bara en idrotts gymnasium och att man behöver välja nån idrotts...

      SYV-besökare: : Hej! det går bra att gå Celsiusskolan utan idrott profil; man väljer då de individuellt valbara kurserna i åk 2 och 3 dvs 1kurs per läsår. :) Med vänlig hälsning Studie- och yrkesvägledare

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga