M

    Hej! Vilka kan se vad för betyg jag går ut med i nian? Kan mina framtida gymnasielärare se det? Om jag till exempel får underkänt i idrott i nian, kommer det att synas för min idrottslärare i gymnasiet?

    • Milla :

      Jag fick nu svar från en av gymnasieantagningskanslier som svarar så här: "kommunjurister sa att eftersom vi är en offentlig instans blir materialet som vi registrerar offentligt". alltså de betygen och övriga handlingar som hanteras av gymnasieantagningskanslier får begäras och det går inte, som regel, förbjuda att alla som vill får veta vad som står i dem... finns några fall då "sekretesslagen" gäller (t.ex om personen i fråga har hemliga uppgifter/dolt personnummer ... men det är sällsynt, speciellt, alltså.)
      Jag tänker också så här: Om idrottsläraren på gymnasiet frågar dig om vad du hade för betyg i idrott från grundskolan? Vad skulle du svara då? ... Skulle du svara: "Det vill jag inte uppge." eller ljuga och säga att du hade A i betyg? eller vad svarar du då? ... :) Ingen kan ju förbjuda att läraren frågar dig - så fundera på vad du kommer att i så fall svara. Mitt förslag är att vara ärlig och säga som det är.

    • Vägledare :

      Info på skolverket.se/regler-och-ansvar/ansvar-i-skolfragor är inte helt tydlig på punkten: om betygen från fristående grundskolorna jämställs - vad gäller bli "allmän handling" med betygen från kommunala skolor. Men i praktiken är det dock så att om gymnasielärare vill veta vilka betyg eleven hade på grundskolan, så får hen det (på något sätt är det alltid möjligt).

    • SYV-besökare : Slutbetyg är allmänna handlingar och kan därför lämnas ut. Vi skickar även slutbetygen till Stadsarkivet för arkivering. Hoppas det besvarar din fråga! vänliga hälsningar från SYV på en fristående grundskola. :)

    2 Svar

    Daniel SYV

    Hej M,

    betygen som man får på kommunala skolor är allmänna handlingar* ( i alla fall så vitt jag vet), så alla som vill har rätt att få veta vad för betygen du fick, men min erfarenhet är den att lärare på gymnasiet brukar inte vara intresserade av att veta vilka betyg på grundskolan eleverna hade.
    Försök skaffa dig så bra kunskaper och så höga betyg i alla ämnen du läser, inklusive i ämnet Idrott!

    Hälsingar
    D:
    P.S: *allmänna handlingar... Betygen satta av kommunala skolor i Sverige är allmänna handlingar. Dessa ska därför lämnas ut på begäran om det inte föreligger någon sekretess. I normalfallet föreligger ingen sekretess för betyg. Handlingarna innehållande betyg ska därför lämnas ut till dem som begär det.

    • :

      Hej, tack för svaret! Skolan som jag går på är inte kommunal, vad gäller då? Och är det någon skillnad om man får ett betyg E-A jämfört med om man får F?

    • Anna : Skillnaden mellan F och E i betyget från grundskolan är att med E får du + 10 betygspoäng. Betyget F ger "noll" betygspoäng, och E ger 10 betygspoäng. Betyget A ger 20 betygspoäng, så skillnaden mellan F och E är densamma som mellan E och A. Med högre betyg i fler ämnen är du mer konkurrenskraftig och kan lättare komma in på den gymnasial utbildning du vill gå!
    • Anna : ang. rätten att få ta del av betygen från en fristående grundskola - är en svår fråga som vi ska försöka få svar på (det är en fråga till en jurist mer än till SYV). Jag tänker så här: för att komma in på gymnasiet, konkurrerar du med "meritvärde"/betygspoängen från Slutbetyg från grundskolan och alla de uppgifter samlas hos gymnasieantagningskansliet (utan att veta vad du ha för betyg från grundskolan, kan inte gymnasieantagningskansliet behandla din ansökan om gymnasiet - de måste ju båda fastställa att du är behörig och sedan räkna fram ditt meritvärde/betygspoängen för konkurrens). Gymnasieantagningskanslierna agerar på uppdrag från SKR, Sveriges kommuner och regioner, så det är inte omöjligt att betygen blir "kommunala" även om de är från en fristående grundskola - i det avseende att de hanteras av ett kansli som agerar på uppdrag från "sveriges kommuner". En intressant fråga du ställer, vi ska definitivt försöka hitta svar på den och återkommer i så fall! Nu är det helg, så min forhoppning är att på måndag kan vi få svar. Vi ska i alla fall göra vårt bästa för att få svar. Jag blev faktiskt själv också nyfiken på vad som gäller i det fallet. Tack för en intressant fråga! :)
    • Julia :

      Fick svar från en av gymnasieantagningskanslier, som hänvisar till info på lawline.se/answers/begara-ut-betyg-som-utfardats-av-en-friskola och menar att när betygen från en fristående grundskola har överlämnats till kommunens hantering (gymnasieantagningen), då börjar även de omfatta av Offentlighetsprincipen och på så sätt jämställs på alla sätt (även det att de får lämnas ut på begäran) med grundskolebetygen från kommunala grundskolor.
      Och en av gymnasieskolor svarar så här: "Våra gymnasielärare kommer kunna se grundskolebetygen.
      Vi kan dock inte lämna ut något grundskolebetyg vid en extern förfrågan."

    Läs alla kommentarer
    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej!

    Betyg är en allmän handling och därför kan man inte neka att lämna ut betyget - på begäran (alltså om ngn vill få den info).

    Hittade nedanstående text som förklarar bra:

                     När det gäller betyg finns det emellertid redan nu en skyldighet för friskolans huvudman att överlämna slutbetyg som friskolan utfärdat till den kommun där skolan är belägen (lägeskommunen). Denna bestämmelse finns i 29 kap. 18 § skollagen. När friskolans huvudman överlämnat betygshandlingarna till kommunens stadsarkiv, som då övertar ansvaret för handlingarna, blir de allmänna handlingar (se 2 kap. 3 § tryckfrihetsförordningen).

                     Man har alltså rätt att begära att få ut betyg som är utfärdade av en friskola. Undantagsfallet är om sekretess föreligger, vilket det normalt inte gör för betyg. Man ska vända dig till kommunens stadsarkiv för att ta del av betygen (se 2 kap. 14 § tryckfrihetsförordningen).

    Alltså, är vår tolkning av reglerna sådan: om någon vill få info om vilka betyg du fick på en fristående grundskola, så har man rätt till det - efter den dagen då betygen har överlämnats till gymnasieantagningskansliet (pga de då blev en Allmän handling).

    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar taggade med '#gymnasieval' (13 st.)

    • Filip

      Bör jag vara orolig?

      När de preliminära resultaten släpptes så såg jag att min dröm utbildning hade jättelitet antagningspoäng, bara 210. Jag har 260 och kommer nog höja mig till minst 270. Därför blev jag jätteglad men de förra åren har programmet haft antagningspoäng som alla varit typ 280+. Därför undrar jag om...

      Milla : : Hej Filip!eleverna i årskurs 9 brukar (i genomsnitt) höja sina "betygspoäng" med 5-10 st. Du skriver också att du troligtvis kommer få 280 när du på höstterminens betyg hade 270.... Läs hela svaret
    • Jacob

      Underskrift saknas?

      Jag gjorde ansökningspappret på internet, men jag glömde att skriva ut pappret och lämna in det till syv, nu 3 dagar senare upptäcker jag att det står att jag inte har någon underskrift, nu undrar jag hur lång tid jag har på mig tills min ansökan inte längre godtas?

      Julia: : Hej Jacob,sista dag i omvalsperioden i Uppsala var, enligt info på antagningskanslier.skr.se/kansli/gymnasieantagningen-uppsala 15 maj 2020. Så det är väldigt bråttom. Kontakta SYV-en nu, på en gång... Läs hela svaret
    • Ane

      Är det möjligt att höja sig?

      Är det möjligt att höja poängen från tex 280 till 300 (eller lite mer) på en termin för att komma in på gymnasiet+linjen man vill gå på? Undrar

      Mikael: : Det är inte omöjligt. Gör ditt bästa i varje ämne och vi håller tummarna! Lycka till!
    • Ane

      Påverkas jag av medelvärdet?

      För att komma in i det gymnasium jag vill gå på krävs ca 270 men medelvärdet är 310. Finns det chans för mig med 270 poäng (om jag höjer poängen innan slutbetygen kommer), eller släpps bara folk med 300+ poäng in ?

      Milla : : Hej Ane,medelvärde är just "medelvärde" och spelar ingen roll för möjlighet att komma in på ett gymnasieprogram. Inte ens den antagningsgränsen, som -... Läs hela svaret
    • Alice

      Hur många program kan man söka till gymnasiet?

      Hej! Jag har några frågor som jag undrar men inte hittat någon bra information för, hur många program är det egentligen som man får söka till gymnasiet och sedan så undrar jag: om jag söker till ett program och har det som mitt förstahands val och kommer in, om något skulle hända som får mig att...

      Liselotte: : Hej Alice,det är väldigt stor skillnad om man inte Vill eller inte Kan gå det programmet som man kom in på. När man antas till gymnasiet, tar man bort alla andra lägreprioriterade... Läs hela svaret
    • Aya

      välja Naturprogrammet och lägga till kurser från teknikprogrammet?

      Hej! Vi ska snart ha gymnasieval och jag har svårt att välja mellan Teknikprogrammet och Naturvetenskapsprogrammet. Jag är intresserad av både Teknik och No-ämnen. Jag vet inte vilken program jag ska välja eftersom jag är inte riktigt säker på...

      Anna: : Hej Aya, du var inne på rätt spår i din fråga när du nämnde "begränsad lista" - ja, det finns en Lista på vilka kurser som får läsas... Läs hela svaret
    • Emma

      Ekonomiprogrammet?

      Hej! jag går i sista året i grundskolan och funderar på att gå i ekonomiprogrammet i gymnasiet. Min fråga är om jag väljer att gå inriktning juridik i årskurs 2 har jag samma möjligheter som om jag gick i ekonomiekonomi. Alltså att jag kan bli samma sak som någon som valde att gå inriktning...

      Anna: : Hej Emma på inriktningen Ekonomi Iäser man matematik 3 men det gör man inte på inriktningen Juridik på Ekonomiprogrammet. Att man inte får godkänt betyg i matte 3 gör att man inte blir... Läs hela svaret
    • Elin

      Var finns jobben?

      Vill jobba med djur (helst hundar) men vill inte bli veterinär. Vad finns det för jobb och vad ska man satsa på?

      Anna: : HEJ ELIN, Kika gärna på all de olika yrken inom Naturbruk - här>> Jag ser att du är 14 år och jag antar att du kanske börja åk8 eller 9 nu... därför är det i första hand... Läs hela svaret
    • jessica

      Inredningsarkitekt, vilken linje ska jag välja på gymnasiet?

      Hej, jag sitter och funderar på vilken linje jag vill välja på gymnasiet i höst. Jag älskar allt som har med inredning, design och arkitektur att göra. Först hade jag nästan bestämt mig för att bli arkitekt och gå samhällsbyggande & miljö, men jag var lite osäker på om jag skulle klara av linjen...

      Mikael: : Hej, behörighet till den här utbildningen http://www.konstfack.se/Utbildning/Kandidatprogram/Inredningsarkitektur--Mobeldesign-180-hp/ är Grundläggande behörighet och så gör man konstnärligt... Läs hela svaret
    • weronika

      Olika val till anmäla sig?

      Måste man ha olika val innan man söker till en gymnasium för jag har bara ett enda val och jag vill gärna gå på den gymnasiet men många säger att man måste välja tup 1-5 gymnasieval eller?

      Lena: : Hejsan, det är inte antalet val som avgör om du kommer in eller inte. Det är helt och hållet din slutliga betygspoäng som avgör. Är du övertygad om att du kommer ha så många poäng som krävs så kanske det räcker med ett val. Är du... Läs hela svaret
    • Micaela

      polis, säljare i butik och varuhus, servitris på cafe, vilken linje ?

      Som rubriken säger så skulle jag vilja bli polis eller jobba som säljare i en butik, eller att jobba på ett cafe o servera osv. Igentligen så har jag ingen aning om vad jag vill bli, men just nu så tycker jag att det dem jobben hade varit kul. Jag vill ju såklart gå en bred linje eftersom att...

      Lena: : Hejsan, bra att du tänker på olika yrkesområden! De program jag tänker på utifrån ditt mejl är Samhällsvetenskapliga programmet som många går som vill söka till Polishögskolan, Handels och... Läs hela svaret
    • Micaela

      vilka högskoleinriktningar finns det ?

      Som sagt så undrar jag hur man får reda på vilka högskoleinriktningar som det finns som man kan gå efter gymnasiet. T.ex linjen samhäll, när man har gått den linjen, vad kan man då gå för inriktningar i högskolan ?

      Lena: : Hejsan, oj, det finns väldigt mycket du kan läsa efter ett Samhällsvetenskapligt program på gymnasiet, du kan t.ex läsa till yrken som psykolog, lärare, polis, lärare, journalist, eller fortsätta läsa kurser inom... Läs hela svaret
    • Micaela

      vilken linje borde jag välja ?

      Som sagt så vet jag inte riktigt vilken linje jag borde gå, när jag blir äldre så skulle jag gärna vilja jobba på något cafe. Jag har sommarjobbat och praoat på olika cafeer. och känner verkligen att det är nått jag skulle vilja göra. Jag skulle vilja stå i kassan/ servera osv. Alltså så skulle...

      Lena: : Hejsan, men såklart du kan gå Restaurang/Livsmedel! Det verkar ju vara precis vad du skulle vilja göra. Det du kan göra är att välja till engelska och svenska i tvåan och trean - då har du även en högskolebehörighet när du går... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga