H
  Hej!
  Jag har några frågor om universitetsantagning.

  I höst vill jag läsa C-kurs i mitt huvudämne (vi kallar den för kurs 1 - jag går inte ett program utan söker kurser på nytt varje termin). Denna kurs är på 30 hp och 100% studietakt, alltså 30 hp som läses under den kommande hösten.
  Jag vill även läsa en till kurs, antingen en som är 30 hp som läses under två terminers tid med början på höst (50% studietakt, alltså 15 hp denna höst) eller en annan kurs som också är på 30 hp men läses under tre terminer med början på höst (33% studietakt, alltså 10 hp läses den kommande hösten). Vi kallar dessa kurser för kurs 2, spelar inte så stor roll vilken jag skulle välja för frågans skull.

  Kurs 2 går bara att söka som helhet - finns alltså inget alternativ för att söka bara dem första 10 hp/15 hp. Min fråga är alltså: Kan jag bli antagen till fler än 45 hp under en och samma ansökningsperiod, om studietakten inte överstiger 150% per termin? I detta fall blir det då: Kan jag bli antagen till 60 hp i samma ansökan, om endast 40 hp/45 hp av det läses under en och samma termin?

  Jag har ställt frågan till antagning.se flera gånger men har inte lyckats få ett ordentligt svar så nu vänder jag mig till er (de har kanske inte riktigt förstått vad det var som jag ville veta).

  Och pga att jag inte fick ett svar på frågan från antagning.se innan ansökningstidens slut, så anmälde jag mig inte alls till kurs 2, utan endast kurs 1 och mindre kurser på 7,5 hp som andra- till fjärdehandsval för att vara säker på att det finns en chans att komma in på fler än 30 hp. (Sökte andra kurser också för säkerhets skull, men på plats 5->.)
  Anmälan till kurs 2 skulle alltså bli sen anmälan - skulle detta påverka nåt för dem kurser som jag anmält mig till i tid? Hela min anmälan till höstterminen skulle väl inte bli sen anmälan, utan bara anmälan till denna nya kurs som jag lägger till senare?

  Och en sista fråga... Rent hypotetiskt, om jag söker till en kurs på 30 hp (100%) som mitt första val, en annan kurs också på 30 hp (100%) som mitt andra val, och en tredje kurs på max. 15 hp (max. 50%) som mitt tredje val, så kan jag förstås inte komma in på både kurs 1 och 2 för att det skulle bli mer än 150% studietakt. Men om jag då kommer in på kurs 1 och kurs 2 stryks, kommer kurs 3 också att strykas eftersom den ligger under kurs 2, eller kan jag komma in på kurs 1 och kurs 3 eftersom kurs 3 är det första alternativet som inte överstiger 45 hp tillsammans med kurs 1?

  Hoppas jag har förklarat detta tydligt nog och tack så jättemycket i förväg om ni kan hjälpa mig! :)

  1 Svar

  Liselotte SYV på GymnasieGuiden

  Hej H; du kan med fördel ringa till Antagning.se - tel.nr 0771-550720 och tel.tid Vardagar kl.9-16!

  FRåGA SYV gör inte antagning till högskolestudier. Och vi kan därför inte garantera ngt. Jag läser - precis som du kan göra - info på www.antagning.se och Tolkar den info. Men det är inte Min tolkning utan hur Antagning.se själva tolkar info som kommer att gälla.

  Det som är "allmänt känt" och det som vi tidigare fått förklarat för oss från Antagning.se´s sida är följande:
  en sökande kan bli ANTAGEN till max 45 hp per termin "nya kurser/utbildningar/program"... men om hen samtidigt redan går på ngt program och inom sitt program har då Platsgaranti på de kurser som ingår i programmet, då blir man också antagen till de kurserna som hen har inom sitt program pga platsgaranti på dem. Om programmet där man redan går sedan innan är på heltid, alltså 30 hp per termin, så kan man bli antagen till 45 hp Nya utbildningar + 30 hp inom sitt eget program, och på så sätt blir det 75hp per en och samma termin.
  Klara så mycket studier (som motsvarar 250% av heltid) är det nog ingen som kan, men då är tanken - i första hand - att personen väljer då att antingen fortsätta inom sitt program och kanske samtidigt läsa på halvtid (15 hp till) ... eller byta till de nya utbildningar: program och/eller kurser.
  Oavsett vad jag eller ngn annan säger till dig, är det Antagning.se som fattar beslut om antagning till högskoleutbildningar. Du kan också försöka få svar från Antagningsgruppen på det lärosäte där du vill läsa. Ibland kan Antagning.se göra undantag om Antagningsgruppen på lärosätet (högskolan/universitet) "godkänner" ngt. som egentligen inte är "inom ramen för de vanliga regler".
  Vänligen & Lycka till!
  L.

  Liselotte

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga