madeleine
    hej jag undrar om man kan gå om år 3 på gymnasiet?
    på min skola sa dom att man inte kan göra ett fjärde år för det är en privat skola,fast jag vet att några elever har gått om förut..

    anledningen till att jag vill gå om är att jag har missat så mycket under året (för mitt liv har varit lite up och ner(har varit plaserad hit och ditt i olika familjer och på andra sidan landet så första halvåret av 3an missade jag typ allt!!sen i februari mars började äntligen saker lungna sig lite men det känns helt omöjligt att ta igen en hel termins (+den här terminen) på 3 månader (då)(+plus att jag har 2 kurser från 2an som jag behöver för att ta examen) för min skola verkar tro att jag är ett geni som kan ta igen allt,jag fatar ifall jag hade haft typ A från början..i 1an när det gick bra och jag var stabilt hos en familj jobbade jag hårt på skolarbetet och fick E-D(JAG VAR GLAD FÖR DOM BETYGEN)
    det är inte direkt som om jag var jätte bra innan (jag har dyslexi och gör en utredning för adhd och autism (det har varit meningen tydligen att jag skulle ha gjort autism utrdingen redan när jag var liten men mina föräldrar ville inte,men läkaren sa att det"högstsanolikt"
    jag vil inte gå på någon älkig folkskola eller komvux,jag gillar min skola nu och jag har varit på för många stälen nu att jag kanapt kan tänka.
    alla säger till mig att jag borde gå om och jag säger att man inte kan det i min skola ,dom säger byt skola och gå om på en annan skola. kan man göra det?(om man inte kan göra det på min skola?

    min skola verkar tro att jag klarar mig jätte fint men det gör jag inte dom säger att jag har jätte bra närvaro fast jag har 40% frånvaro.
    jag vet inte hur jag förklar för dom för jag är jätte dålig på att prata med folk,och änu väre på att få folk att förstå vad jag försöker förklara det blir bara fel!! önskar jag kunnde prata bättre som dom andra eleverna dom vet vad dom ska säga inte jag,

    hur akn jag göra? kan jag gå om,eller gå om på en annan skola?(som är komunal?
    hjälp!!
    • Ludmila : Vi ska ge dig ett mer utförligt svar inom kort, men gå prata med Kurator på din skola så fort du kan! Du kan visa den här frågan till kurator och även till rektor på din skola. Jag tycker det är tydligt (utifrån din fråga) vad du vill och varför. Lycka till!
    • Anna : Tips: kontakta Skolslussen, boka tid för att träffa en SYV där - http://www.stockholm.se/ForskolaSkola/Gymnasium/utan-plats-pa-gymnasiet/ och Lycka till!

    4 Svar

    Ludmila SYV på FrågaSYV

    Hej Madeleine,

    bestämmelserna om Förlängd undervisning finns att läsa bl a på www.skolverket.se/skolutveckling/studie-och-yrkesvagledning/val-och-vagledning/syv-gymnasieskola/forlangd-undervisning

    Problemet är att det beskrivs inte olika "detaljer" - t.ex exakt procent frånvaro eller vilka diagnoser eller vilka sociala omständigheter som "ger rätt" att kräva att den möjligheten, dvs till Förlängd undervisning, tas i bruk. Bedömning måste göras och beslut fattas av "huvudmannen". I praktiken är det Rektor på gymnasieskolan. Även om "huvudmannen" - finns ovanför rektorerna, så är ansvar oftast delegerat till rektorer. Så det är nästan alltid som rektor på gymnasieskolan som fattar beslut om anledning till att bevilja Förlängd undervisning finns.

    Jag råder dig att läsa på länken /ovan i mitt svar/ och ta hjälp av någon person som "står på din sida", ex. kurator, din klasslärare/mentor eller någon annan vuxen som kan argumentera för din ståndpunkt.

    Jag ska nu samråda med kollegorna och vi återkommer om vi känner att vi kan ge dig fler tips!

    Lycka till!

    Fårga SYV håller tummarna för dig!;)

     

    Hej, råder dig att kontakta Skolslussen direkt då det är bäst att de får en helhetsbild. Du kan mejla: [email protected]
     

    Daniel SYV

    Hejsan,

    jag tänker skriva om att Folkhögskola kan i vissa fall blir ett mycket bra alternativ. Kika gärna lite på www.framtid.se/studier/folkhogskola - och du förlorar inget på att läsa om folkhögskolorna som finns i närheten av dig och att göra ett studiebesök till en eller ett par stycken folkhögskolor. Då vet du sedan mer om vad folkhögskola är, men tänk på att det kan vara ganska så olika på olika folkhögskolor, då varje folkhögskola är som ett eget litet företag "i sig", och de skiljer sig åt... :)

    Vänliga hälsningar och vi hörs igen!

    Daniel SYV

    Hej igen,

    jag förstår att du har haft det tufft. Frågan är vad som är bäst för dig att göra framöver? Du skriver att du trivs på din skola nu. Men det kan vara så att du skulle trivas på en annan skola ännu bättre. Dock är det svårt att veta på förhand: "Man vet vad man har, men man vet inte vad man får."

    Om du nu till sommaren får ett Studiebevis, kan du nästa läsår läsa på komvux på deltid /t.ex på kvällstid och/eller på distans/ och jobba samtidigt. Då tjänar du pengar och får också arbetslivserfarenhet. Det blir också mer variation - då du inte endast läser men också jobbar. Exempelvis kan du läsa på halvtid och jobba halvtid; då har du lika mycket fritid som om du läste på heltid.

    Utan att känna dig är det extremt svårt, typ omöjligt, att kunna uttala sig om vad som blir bäst för dig. Personal på din skola känner dig (i alla fall lite grand) och då har de bättre möjlighet att uttala sig om vad de tror passar dig bättre. Givetvis är det så att det är Du som vet mest om dig själv, om vad du vill och vad du kan och vad som du tror blir bäst för dig.

    Om det är så att du har svårt för att argumentera, som du skriver i din fråga, visa i så fall din fråga till oss och våra svar till personal på din skola, till personal på utbildningsförvaltningen i din kommun och till alla andra som du tror jag hjälpa dig. Det framgår tydligt av din fråga vad du vill. Sedan kan det finnas olika åsikter om vad som blir bäst för dig. Och vem hade rätt kan bara "tiden" utvisa - det vet man tyvärr inte alltid på förhand. Tråkigt men sant. :(

    Vi jobbar nu på att kunna få fler svar till dig att ge!

    Vänliga hälsningar

    Daniel

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej!

    Vi fick nu svar från folkhögskolornas infotjänst; läs gärna deras svar nedan:

     "... det finns många olika folkhögskolor med många olika profiler och inriktningar att välja på, och vad man har hört om en folkhögskola inte behöver vara sant om en annan. Det finns dessutom ofta stora möjligheter att besöka folkhögskolor för se och känna på hur det är, innan ett beslut fattas.
    Kontakta gärna folkhögskolornas gemensam infotjänst. Kontaktuppgifter finner du här>>>.

    Hoppas detta var till någon hjälp!"

    Vänliga hälsningar
    Kommunikatör

    Folkhögskola.nu

    [email protected]

    Hej igen, vi fick nu svar från Utbildnngsförvaltningen i Stockholm; var god se nedan:

    Det är rektorn i skolan i fråga som kan fatta ett beslut om eleven som behöver läsa ett fjärde år. Efter att hen har tagit det beslutet, så ansöker hen till oss om ersättning för denna elev för ett fjärde år.
    Vi kan inte påverka den processen på något sätt utan det är endast rektorn som kan ta det beslutet. Hos oss ligger bara ansökan om ersättning för elever som läser ett fjärde år. Rektorn kan, i samband med beslutet, skicka in betygen på eleven och ett åtgärdsprogram också. 
    Hoppas eleven i fråga lyckas få förlängd studietid.

    Med vänlig hälsning
    Utbildningsförvaltningen/Avdelningen för ekonomi och styrning/Enheten för ersättning och skolplikt
    Hantverkargatan 2F
    Box 22049, 104 22 Stockholm

    Hej igen,
    Servicehandläggare på kontaktcentrum Stockholm svarade så här idag:

    Om du är folkbokförd i Stockholm kan ta kontakt med Skolslussen, och bästa sättet är att mejla till dom.
    [email protected]

    Viktigt att du är utförlig i ditt mail till dem och att du lämnar kontaktuppgifter såsom mejl och telefonnummer så de kan nå dig.

    Vänliga hälsningar
    Servicehandläggare
    Kontaktcenter Stockholm
    Stockholms stad
    Telefon: 08-508 00 508
    http://www.stockholm.se

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hejsan, för dem som är folkbokförda i Stockholms stad finns det hjälp att få hos Skolslussen>>

    Sedan tänkte jag också på att du fortfarande är 18 år och du kan därför hoppa av gymnasiet nu, innan läsåret är slut och söka om till åk1 - och då konkurrerar du med dina "gamla" grundskolebetyg om en ny plats på gymnasiet. Sedan, om du blir antagen ska du säkert inte behöva gå i 3 år, fast det beror lite på vad du själv vill och vad det är för ett program som du kommer in på... men du kan säkert bli "framflyttad" och bli klar med gymnasiet snabbare - på 2 eller t o m på ett år /om du har många godkända betyg från olika gymnasiala kurser/. För att kunna komma in i åk1, kan du inte ha läst på ett nationellt program i 3 hela år, dvs i så fall måste du tyvärr hoppa av gymnasiet innan läsåret är slut och du måste också lägga in en ny ansökan via gymnasieantagningen innan sista dagen i Omvalsperioden.

    Hoppas någonting i mitt svar blir på något sätt till hjälp för dig!

    Lycka till!

    Julia SYV

    Frågor och svar taggade med 'läkare' (391 st.)

    • Minouuu2008

      Bli läkare efter ekonomiprogrammet??

      Hej! Jag ska börja gymnasiet till hösten och har sökt Ekonomiprogrammet. Jag har varit ganska säker hela mitt liv om att jag vill studera och senare jobba med något samhällsinriktat, som jurist, diplomat, inom polisen eller liknande. Har också alltid varit...

      Milla : : Hejsan,om du tycker att naturvetenskap är tråkigt att läsa och ekonomi är kul, då tycker jag definitivt du bör läsa ekonomi. Att läsa ngt som för dig är tråkigt i... Läs hela svaret
    • Blivandeblind

      Kan man bli onkolog trots blindhet?

      Hej! Jag vill bli onkolog, men fick nyligen veta att jag förmodligen kommer bli blind. Jag är jätteorolig att jag nu inte kommer kunna bli onkolog. Skulle verkligen vilja veta om det är möjligt att vara blind men ändå bli onkolog

      Milla : : Hej!Att bli blind kan vara en utmaning, men det betyder inte nödvändigtvis att dina karriärmöjligheter begränsas helt. Även om synen är en viktig del av arbetet som läkare, finns det... Läs hela svaret
    • Lola94

      Läkarprogrammet och mina nuvarande betyg?

      Hej! Jag ska försöka fatta mig kortfattat. Jag gick ut gymnasiet med ett samlat betygsdokument där 1200p var godkända. Jag läste på komvux för att få en gymnasieexamen (2350p). Nu läser jag via komvux igen för att få den...

      Milla : : Hej!Det du skriver ("Jag läste på komvux för att få en gymnasieexamen (2350p).") kan inte stämma. I gymnasieexamen man får på komvux ingår 2400poäng. Jag... Läs hela svaret
    • wbeter

      Kan samtalsterapi vara en del av yrket som psykiatriker?

      Hej! Jag har länge siktat på att utbilda mig till psykolog, efter att jag gått klart psykologi A på universitetet. Psykologi är oerhört spännande, men något jag märkt är att även mitt intresse för vård överlag har vuxit. Jag har samtidigt fått ett allt starkare intresse för anatomi och den...

      Milla : : Hej!Psykiatriker och Psykoterapeut är olika yrken. Kika gärna på framtid.se/yrke/psykiatriker och framtid.se/yrke/psykoterapeut --- nu jag är inte expert på... Läs hela svaret
    • Kamar

      Hur ska jag göra nu?

      Hej! jag läste vård och omsorg programmet på gymnasiet och gick ut föra året med merit 18 tillsammans med extra från moderna språk. Föra termin läste jag på komvux Fysik 1, kemi 1, Biologi 1, Mattematik 3 och nu läser jag Fysik 2,...

      Milla : : Hej!De yrken du nämner i din fråga, läkare, psykolog och tandläkare, är alla mycket populära yrken med många sökande som har höga meriter. Du får gärna... Läs hela svaret
    • Elizabeth

      Hur blir man ögonkirurg, "oftalmolog"?

      Hej SYV! Jag är nyfiken på ögonkirurgi, men såg på antangning.se att de endast har optikerprogrammet, är det samma sak? Jag skulle inte vilja jobba på optikerkedjor, jag vill jobba som ögonkirurg på sjukhus. Det verkar omöjligt att...

      Milla : : Hej!Oftalmolog är en specialistläkare. Se framtid.se/yrke/oftalmolog - du behöver skaffa dig läkarexamen först och efter det söka specialistutbildning inom "ögon-området". 
    • blivande elev universitet

      Som läkare jobba med utveckling inom bioteknologi?

      Hej! Jag är en student just nu som snart har studerat ett år kandidat i matematik vilket jag gillar men inte ser mig själv jobba med. Jag funderar främst just nu på att söka till läkare eller civilingenjör i bioteknik. Som läkare anser jag att...

      Milla : : Hej!Det är fullt möjligt att kombinera medicin och teknik för att arbeta inom bioteknik och biomedicin. Här är några sätt man kan göra det på:1. Utbildning till... Läs hela svaret
    • Jul

      Kan jag utbilda mig till det jobb Gregory House har i tv-serien House?

      Hej! Jag går sista året på gymnasiet och tar studenten nu i juni. Jag vill plugga vidare, antingen direkt efter gymnasiet eller nästa år, och funderar på att göra det i Göteborg. Jag tror att jag kanske vill arbeta inom vården och har varit lite inne på biomedicinsk analytiker, men har börjat...

      Milla : : Hejsan!Det låter som att du har ett genuint intresse för att arbeta inom vården och att du är inspirerad av tv-serier som House. Det finns faktiskt yrken inom... Läs hela svaret
    • AQ

      Hur fungerar det med läkarstudier i Danmark?

      Hej! Jag funderar på att söka läkarlinjen i Danmark nu till höstterminen men hittar väldigt lite info kring det på svenska hemsidor. Först och främst är utbildningen på danska. Undrar om det finns någon statistisk på exempelvis...

      Milla : : Hej,jag måste med dina frågor hänvisa dig till "Öresund-direkt": se oresunddirekt.se/se/jag-vill-studera-i-danmark -- läs på den sidan och ställ... Läs hela svaret
    • zarine

      Gör komplettering av komvux, min ansökan "mindre värdig" ?

      Jag vill gärna plugga till läkarlinjen på universitet, men vill också gå typ VO för att det ä mer praktiskt o bland annat Jag vet att man kan läsa upp ämnena på komvux och så där men om jag gör det, om jag läser upp...

      Milla : : Hej!som reglerna ser ut nu (året 2024) så prövas man i BII (kompletteringsgruppen) av Antagning.se i fall man utan kompletteringar är obehörig. Och i BII-urvalet brukar... Läs hela svaret
    • Läkarenn

      Är det värt att ta risken för att komma in ett år tidigare?

      Hej! jag funderar på att läsa till läkare utomlands och jag har två val att göra, går just nu trean i gymnasiet på samhällsprogrammet. För Skolor utomlands krävs ett antagningsprov i Biologi och kemi, samt lite fysik. Detta kan man...

      Milla : : Hej,inför läkarprogrammet på de svenska lärosätena krävs det (för särskild behörighet) godkända betyg i gymnasiala kurser fysik2, kemi2, biologi2... Läs hela svaret
    • Milly

      Kan man bli läkare eller veterinär om man går sam?

      Hej, jag går i 1an på sam med inriktning sam. Jag funderar på om det är möjligt att bli läkare eller veterinär om man gått sam? Är det isåfall möjligt utan A i alla ämnen? Och vilka till val av kurser skulle ni rekommendera?

      Milla : : Hej,de svenska utbildningar till Läkare och Veterinär kräver, för särskild behörighet, godkända betyg i gymnasiala kurser fysik2, kemi2, biologi2 och matematik 4.... Läs hela svaret
    • Isac

      Vad krävs för att bli Radiolog?

      Hej! Jag går första året på gymnasiet estetiskaprogrammet med inriktning på "Bild och Form" och jag undrar vad som krävs/är det fortfarande möljigt för mig att studera till att bli radiolog? Vilka kurser krävs för att komma in på läkarelinjen, hur många poäng osv? Tack! :-)

      Milla : : Hej!Radiolog är en av möjliga specialiseringar för en specialistläkare. Du måste därför först få ut läkarexamen och läkarlegitimation för att sedan... Läs hela svaret
    • Elev

      Hur väljer man när man inte ens fått prova?

      Hejsan! Jag har velat bli läkare i många år, det har varit ett stabilt mål sedan 8:an. Nu går jag trean i gymnasiet på naturvetenskapsprogrammet och står inför ett dilemma. Vi har inte haft någon vit biologi (biologi 2) på hela gymnasiet, utan skall ha det på våren. Vi har däremot haft både...

      Milla : : Hej,kontakta studievägledare på de institutioner där läkarprogrammen ges och fråga om du kan få lov att bli "studerande för en dag"; jag hoppas du får... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga