Anna
  Hej syv!
  Jag vill utbilda mig till röntgensjuksköterska och jag verkligen gillar djur så jag tänker att kombinera dessa två. Jag undrar om röntgensjuksköterskor kan jobba i djurkliniker? eller med djur i allmänhet? Är det tillräckligt med röntgensjuksköterskeprogrammet isåfall eller måste jag läsa andra program/kurser som t.ex. etologi, djurskydd och sv?
  Tack förhand!
  • Daniela Läs på http://blog.ki.se/kistudententony/rontga-djur-som-rontgensjukskoterska/
  • SYV-besökare för ett litet tag sedan fick jag en liknande fråga från en elev, och fick då svar från flera djurkliniker att, som reglerna ser ut idag, så finns det endast begränsningar på att hen som röntgar djur måste vara över 18 år och ej gravid... så nästan "vem som helst" får röntga djur, även utan någon speciell utbildning (låter lite märkligt, tycker jag, men de som idag anställer på vet.kliniker svarar så här - så måste det ju stämma, tycker jag). Annars så kan man höra med Jordbruksverket, som borde ha koll på reglerna på just det område.
  • Julia

   Hej, var god se information hos Jordbruksverket jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/djurhalsopersonal/arbete
   Det kan också vara arbetsgivaren som bestämmer om ev delegation av olika arbetsuppgifter

  • Gäst Det finns möjlighet att jobba med djur som röntgensjuksköterska, jag känner dock inte till om det behövs någon kompletterande kurs. PÅ AniCura Bagarmossen djursjukhus finns det två röntgensköterskor. Jag tror att det är lättare att få jobb på ett djursjukhus eller större klinik som har ett kontinuerligt röntgenflöde. Kontakta Bagarmossen så kan du nog få ett bättre svar! Med vänlig hälsning G.
  Läs alla kommentarer

  4 Svar

  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Anna,
  vill man i Sverige jobbar inom djurvården, gäller info som finns att ta del av på framtid.se/yrke/djurhälsopersonal

  Det är upp till Jordbruksverket och arbetsgivaren. Jordbruksverket sätter generella regler och arbetsgivaren kan ibland göra egna bedömningar och i vissa fall även fixa "undantag", kan jag tänka mig.
   
  På Jordbruksverkets sida verkar det som om personer med sjuksköterskelegitimation kan jobba som djurvårdare på utökad nivå (nivå 2). Där finns det även en punkt om att de får röntga djur om de anses ha den kompetensen: jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/djurhalsopersonal/arbeteinomdjurenshalsoochsjukvard/djurvardare.
   
  Så jag vill be dig vända dig direkt till dem (Jordbruksverket och till exempelvis ett djursjukhus) för att få mer klarhet i frågan.
  OBS! regler och bestämmelser kan ändras framöver; det som gäller idag behöver inte gälla om några år.
   
  Hälsningar
  Julia SYV

  Hej igen,
  jag fick nu svar från ännu en sakkunnig - var god läs nedan:

  Det är Jordbruksverket som beslutar om olika behörigheter för yrkeskategorier inom djurens hälso- och sjukvård. Du hittar en del information på deras hemsida jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/djurhalsopersonal.
  Det bästa är om du kontaktar Jordbruksverket kring specifika regler om just röntgen. Det är möjligt att rent tekniska arbetsuppgifter kring röntgen och andra bilddiagnostiska provtagningar kan skötas av personal som inte behöver ha särskild behörighet att arbeta med djur.

  För att arbeta med djuromvårdnad i övrigt krävs dock att man är legitimerad djursjukskötare, och då behöver man genomgå ett yrkesprogram på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet.
   
   
  Med vänliga hälsningar
   

  Och en annan sakkunnig svarar så här:

             ” ... gissar att man egentligen blir överkvalificerad med ett tre-årigt program, men man har å andra sidan mycket kunskap om tekniker etc. med sig. Och principerna skiljer sig inte så mycket åt. Jag tror att man kan tillföra en hel del också.  Dessutom har man ju ett val, det går att arbeta inom sjukvården också om det är svårt att få jobb inom veterinärröntgen. ”

  • Daniela Jag tänker på att Röntgensjuksköterskeprogrammet är en 3-årig utbildning och reglerna kan ändras; det som gäller idag kanske inte gäller om några år... . Jordbruksverket borde kunna svara ang. de regler som finns idag och om de vet ngt. om eventuella framtida förändringar.
  • SYV-besökare Röntgensjuksköterska från human kan arbeta i djurvården (med röntgen) med en kompletterande kurs i D9.
  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej,

  kan tyvärr inte ge svar "på raka arm" exakt vad gäller (vem får röntgen-undersöka djur) men kan tänka mig att en leg.röntgensjuksköterska med viss arbetslivserfarenhet och genomgången utbildning i Veterinärmedidin på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, skulle få göra det. Se ex. vad gäller för Djur-fysioterapeuter (se info om yrke/djurfysioterapeut).

  Jag tänker också så här: om du vill jobba endast med djur, så varför inte satsa på yrket Djursjukskötare i stället?
  Kika också på utbildningar inom yrkeshögskola:

  Kvalificerad djurvårdare - yh i Skara;
  Kvalificerad djurförvaltare - yh på distans.

  Hej, vi fick idag svar från Jordbruksverket. Var god läs nedan:

            "Hej!
  Just röntgen-sjuksköterska är inget som vi ta upp i våra föreskrifter. Idag kan legitimerade sjuksköterskor få undantag från behandlingsförbudet och därmed arbeta på nivå 2 (läs mer här: jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/djurhalsopersonal)
   
  Röntgensjuksköterska finns som sagt inte omnämnt vilket innebär att de skulle arbeta som ”övrig personal”, dvs. djurvårdare och omfattas av behandlingsförbudet. För att kunna arbeta på nivå 2 behöver de ha gått den grundläggande kursen i läkemedelshantering om de inte redan läst farmakologi på sin utbildning.
   
  Mvh
  Enheten för internationella frågor och djurhälsopersonal
  Jordbruksverket"

  Hej igen,

  fick nyss svar från en Klinikchef på en djurklinik; var god läs hennes svar  - nedan:

         "Som jag förstår det räcker det med en kompletterande utbildning som heter D9. Som sjuksköterska inom humanvården räknas du som Djurvårdare nivå 2 inom djursjukvården och behöver ingen kompletterande utbildning. Om du vill läsa mer  angående de olika nivåerna för djurvårdare finns det bra information på Jordbruksverkets hemsida.

  Med vänliga hälsningar".

  • SYV-besökare Som röntgensköterska får man röntga djur utan någon extra utbildning förutom internutbildning på plats på ett djursjukhus.
  Saga Stockholm SYV

  Hej,
  så vitt jag vet gäller följande:
  För att hantera sederade eller sövda djur under en röntgen-undersökning behöver personal som hanterar genomförandet av rtg-undersökningen, ha med godkänt resultat genomgått en Grundkurs i läkemedelshantering vilket bland annat gör att man får en utökad behörighet som djurvårdare.

  Kursplanen måste vara godkänd av Jordbruksverket och måste uppfylla kraven för Djurvårdare på Nivå 2, enligt föreskrifterna D9 och D8 .

  Kurslängd kan variera, beroende på vilken bakgrund personen har, som genomgår kursen; läser man på distans, kan man läsa i sin egen takt. Nedan finns ungefärligt möjligt kurs-upplägg:
  Kurslitteratur/ inläsning (beräknad tid cirka 7 timmar); praktiska moment - genomgång och träning, ca 5 timmar; 8 timmars teori i form av föreläsningar, grupparbeten samt enskilda övningar: lära sig hitta i FASS, lägesbeskrivning på aktuellt djurslag, exempel på medicinering, hantering före, under och efter medicingiva m.m. Sammanlagt - ca 20 timmar (motsvarar studier på halvtid under en vecka).

  Examination efter genomgången Grundkurs i läkemedelshantering
  Examinationen sker vanligtvis skriftligt på deltagarens arbetsplats 1-2 veckor efter genomgången kurs. Skrivningstiden tar 90 minuter.
   

  SYV-besökare Syv SYV

  För att just röntga djur behövs ingen speciell kompetens förutom att du skall ha tillräckligt strålsäkerhetskompetens.

  Det krävs heller ingen direkt kompetens för att jobba som djurvårdare på nivå 1 men då får du inte ge några injektioner, det man får göra då är medicinera per oralt, rasta hundar, göra enklare omvådrnad, städa, tvätta mm.

  För att få lov att ge injektioner (inte alla typer av injektioner) måste du vara djurvårdare nivå 2, detta måste du lära dig antingen genomgå en kortare utbildning i läkemedelshantering, ha svensk sjuksköterskelegitimation, veterinärutbildning plus några andra kriterier som också uppfyller kraven för att jobba som djurvårdare nivå2. Som djurvårdare på nivå 2 verkar man också får göra lättare behandlingar på sederade djur, det är relativt ofta som djuren är sederade när de ska röntgas.

  Så vad jag kan läsa mig till, som röntgensjuksköterska innebär att man bör kunna jobba med röntgen inom smådjurssjukvården. Däremot är det nog inte så många ställen där det finns möjlighet att bara jobba med röntgen utan att röntgen blir en del i det dagliga arbetet där mycket annat också ingår.

  Jag skickar med en länk från jordbruksverket där det står lite mer om de olika nivåerna för djurvådare - här.


  MVH

  Frågor och svar

  • Z 18 år

   Vad innebär en utökad kurs?

   Hej! Jag pluggar naturnatur och läser utöver det modersmål (Arabiska) som utökad kurs (100p). (tot 2600p). Jag undrar vad en utökad kurs innebär? Ex om jag får ett A på min utökade kurs men ett lägre betyg på en annan "vanlig...

   Julia SYV: Hej Z!Utökade kursernas betyg räknas in endast i 2 fall: om den U-kursen krävs för särskild behörighet eller om den ger meritpoäng. Kurserna i ämnet modersmål ger inte... Läs hela svaret
  • Ivana 38 år

   Grundläggande behörighet?

   Hej, Jag är legitimerad kemi lärare och vill ta matematik eller fysik, som kurs för att utöka min behörighet. Måste jag bifoga min gymnasieexamen eller bara högskoleexamen som lärare?Jag har utländsk gymnasieutbildning och läste att man...

   Julia SYV: Hej Ivana,om du tidigare läste på högskolenivå i Sverige och inte fick göra det genom ett undantag, utan du kom in på högskoleutbildning "på vanligt sätt" genom att... Läs hela svaret
  • Arielle 20 år

   Går det att plugga en extra ämne medans jag pluggar på universitet?

   Hej! Min fråga då är om det finns möjligheten att jag pluggar matte 2b på komvux eller någon annanstans medans jag pluggar på universitet? Just nu så har inte jag så många val att välja till universitet eftersom jag inte har ett...

   Julia SYV: Hej Arielle!du kan läsa på universitetet och samtidigt läsa på komvux. Tänk dock på att lektionerna kan "krocka" med varandra i tid. Så,... Läs hela svaret
  • Alicia 22 år

   Fråga om att läsa 2 kurser samtidigt?

   Hej, jag går just nu ett program på mittuniversitetet men min dröm har alltid varit att bli kriminolog. Min fråga är dels om man redan är inskriven på en högskola/universitet och vill bygga sitt egna kriminologi program om man har förtur eller...

   Julia SYV: hej Alicia,kurserna på nivå2 brukar bygga på kurserna på nivå1, alltså - som regel - måste man ha godkänt betyg på nivå1 för att ha tillräckliga... Läs hela svaret
  • Filippa 20 år

   Skriva kandidatuppsats på distans?

   Hej! Jag har börjat min andra termin på ekonomie kandidatprogram i Lund och klurar lite på framtiden. Därför undrar jag om det skulle vara möjligt att skriva sin kandidatuppsats (sista halvåret, termin 6) på distans även om själva...

   Julia SYV: Hej Filippa,kan tyvärr inte svara på din fråga. Du måste fråga studievägledare på den institutionen där du läser ditt program. det är en så pass specifik... Läs hela svaret
  • Sara 31 år

   Läsa sommarkurs?

   Hej! Jag läser grundlärarprogrammet med inriktning mot fritidshem vid linneuniversitetet I Kalmar. Jag har funderat på att läsa en sommarkurs och undrar om jag kan läsa en sommarkurs vid ett annat universitet eller om jag måste läsa den vid det universitet...

   Julia SYV: Hej Sara,så vitt jag vet, så kan du läsa sommarkurser och andra kurser vid sidan att ditt högskole-universitetsprogram på vilka lärosäten som helst. 
  • Emil 20 år

   Engelska 7 meritpoäng komvux?

   Hej, jag har 1.5 meritpoäng från gymnasiet (modernt språk 3+4). Genom att läsa/göra en prövning i engelska 7 får jag 1 meritpoäng till som räknas in i jämförelsetalet, stämmer det?

   Julia SYV: Ja, det stämmer men med det högre meritvärde som du får genom en komplettering prövas du i BII, kompletteringsgruppen. Och i BI, direktgruppen, prövas du fortfarande med det meritvärde som du... Läs hela svaret
  • Tobias 24 år

   Lärarlegitimation åk 7-9?

   Hej! Jag har 60hp i historia och ska gå ytterligare 30hp i historia nu under våren. Jag har även 90hp i statsvetenskap sedan innan. Jag undrar därför vad mer som krävs för att jag ska kunna ta ut en lärarlegitimation i SO åk 7-9 i framtiden, om...

   Anna SYV: Hej Tobias,du behöver komma in på KPU, kompletterande pedagogisk utbildning, som är ett program på 90 hp (tre terminer om man läser på heltid). Kontakta studievägledare på de... Läs hela svaret
  • Hanaa 19 år

   Kan man ha 2 yrkestitlar?

   Hej! Jag går sista året på gymnasiet nu och funderar antingen på att studera till dietist eller biomedicinsk analytiker och sedan även vidare till diagnostisk cytologi, men jag vet inte vilken jag vill välja. Så jag undrar kan jag t.ex. plugga till...

   Anna SYV: Hej Hanaa,det är inte förbjudet att - i Sverige - ha flera högre utbildningar och flera olika yrken. Du kan därför göra som du berättar om i din fråga. De svårigheter jag ser är att... Läs hela svaret
  • Wilma 23 år

   Vilka sommarkurser finns det som passar en lärarstudent?

   Hej, jag pluggar till lågstadielärare (F-3) och funderar på att läsa någon fristående kurs under sommaren. Har ni tips på sommarkurser som passar just lågstadielärare? Dvs som kan vara meriterande vid framtida jobbsök eller som bara...

   Anna SYV: Hej Wilma,utbud av sommarkurser som kommer på de svenska lärosätena ges under sommaren 2023 kommer att fastställas till första dagen då Webbanmälan öppnar,... Läs hela svaret
  • Clara 17 år

   Kan jag bli dansare även fast jag tog sambeteende?

   Hej! Jag är 06:a och valde att gå på katte sambeteende och har redan gått 1 termin. Inte för så länge sedan så insåg jag att jag vill arbeta med något mer "estetiskt" som dans/film/skådespeleri. Jag har googlat lite och det står att man behöver göra ett inträdesprov för att komma in på ett...

   Anna SYV: Hej Clara,Dansare är i Sverige ett av de många yrken som är icke-reglerat, alltså kan man (får man) jobba som dansare med vilken utbildning som helst. Som behörighet till... Läs hela svaret
  • Hanna 19 år

   Finns det en chans att jag kommer in på juristprogrammet?

   Min stora dröm är att gå juristprogrammet i Lund, men jag är osäker på om mina betyg räcker till. (20,47). Om jag kollar på tidigare statistik från UHR så verkar det inte så, men samtidigt har jag hört om några som kommer...

   Anna SYV: Hej Hanna,antagningsgränserna kan gå upp och ner och ibland ganska mycket. Teoretiskt sett har alla behöriga sökande till en svensk högskoleutbildning en chans att komma... Läs hela svaret
  • Emil 20 år

   Matte 2 a efter 1b?

   Hej, jag har läst samhällsprogrammet på gymnasiet, men fick F i matte 2 b. Kan jag nu på komvux läsa matte 2 a istället (eller göra en prövning i matte 2 a), även om det egentligen ingår matte 2 b i programmet? Matte 2 a räcker...

   Anna SYV: Hej Emil,till högskolestudier måste du både ha Särskild behörighet (och här räcker det med matte 2a) men du måste även ha Grundläggande behörighet. Om du har examensbevis... Läs hela svaret
  • Adam 19 år

   Vilken skola ska jag välja behöver era råd snabbt?

   Hej! Jag heter Adam och är född 2004. Just nu går jag i åk 1 på vård men gick innan på EK juridik i 2 år. Men känner att jag inte presterar så bra i dessa ämnen och vill bli klar med gymnasiet så snabbt så snabbt...

   Anna SYV: Hej Adam,APL=arbetsplatsförlagt lärande finns på Yrkesprogrammen, och måste vara i minst 15 veckor under 3-årig utbildning, alltså 15 veckor fördelade på 3... Läs hela svaret
  • Mumtas 20 år

   Hur kan man plugga ekonomi samt mode i universitet?

   Hejsan, jag tog studenten i somras förre året 2022 och nu jobbar som administratör i AMA. på gymnasiet pluggade jag på ekonomiprogrammet inritning marknadsföring och media kommunikation. Jag vill plugga till ekonomi men även är jätte intresserad av mode och design. Jag räknade mina betyg och...

   Liselotte Johansson: Hej Mumtas!om du vill söka till svenska högskole-Universitetsutbildnignar med start hösten 2023, då öppnar anmälningsperiod den 15 mars 2023 (mitt på dagen, cirka kl.13)... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga