Annette

  Om man nu i år har tagit sin gymnasieexamen med inriktning natur, Målet är att komma in på läkarutbildningen men betygen räcker inte till nu. Det räcker heller inte att läsa in t.ex matematik 5 och engelska 7 för att få 2,5 p, Går de förutom det lägga till områdeskurser som Hälsopedagogik och Psykologi och även få 1 meritpoäng förutom de 2,5 första?

  • Brendan

   Hej Annette!
   En person som har en gymnasieexamen kan få meritpoäng genom att läsa högre kurser i moderna språk, engelska och matematik (https://www.antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/Gymnasieskolan/Gymnasieexamen-2014/Meritpoang/). Alltså kan man inte få meritpoäng för exempelvis psykologi. Dessutom finns en maxgräns för meritpoäng, och den är på 2,5. Då spelar det ingen roll hur många meritpoängsgivande kurser man läst, max är alltid max. Alternativ är att göra prövningar i betygshöjande syfte, skriva högskoleprovet, eller försöka ta sig in genom alternativa urval (https://utbildning.ki.se/alternativt-urval).
   MVH, Brendan (ej SYV)

  • Anna Tack, Brendan, för din kommentar, som innehåller bra svar på frågan!

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Annette,
  meritpoängen för områdeskurserna kunde de "gamla kurserna ge" som upphörde helt sista juni 2016. Alltså de som fick gymnasiala betyg från 1 juli 2017 och senare har ingen som helst möjlighet att tillgodoräkna sig meritpoängen för "områdeskurserna".
  Precis som B.skriver i kommentar till din fråga är det eng 7, moderna språk 3 och 4 samt "högre kurser" i matematik som ger meritpoäng för dem som har betygen i det nya systemet (betygsskala E-A).
  Högskoleprovet ställdes in pga Covid-19 (tyvärr).
  Det är också mycket svårt att hitta var man kan göra prövningar vilket var svårt redan innan Covid-19.
  Ni får ta och titta noga på alla de webbplatserna som beskriver läkarprogrammen på de svenska lärosätena; alternativa urval (AU) och annan "undantags-information" kan finnas där.

  Fler tips!
  Det har tidigare hänt (någon gång) att t.ex sjuksköterskor med legitimation och minst 2 års arbetslivserfarenhet fick söka i "sin egen urvalsgrupp" till läkarprogrammen, där antagningsgräns blev lägre. Kan inte lova att det blir så i framtiden, men man kan efter sjuksköterskeprogrammet på sikt bli specialistsjuksköterska eller barnmorska.
  Andra alternativ som kanske kan bli av intresse att "kasta ett öga" på: yrken BMA, Biomedicinare, kemist inom läkemedelsindustrin, biolog, zoolog - det finns över 2.ooo yrkesbeskrivningar på www.framtid.se

  Frågor och svar taggade med 'lärarhögskola' (85 st.)

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga