Matilda 22 år
  Hej. Jag har nu funderat på mitt gymnasieval i över 1 år tror jag, och nu är det knappt en månad tills jag ska välja. Trots att jag funderat i över ett år har jag ingen aning om vad eller var jag ska gå.

  Jag har alltid velat bli läkare, det är min stora dröm. Men. Jag gillar inte matte eller kemi, har C i båda ämnena. Fysik och biologi tycker jag är väldigt intressant, men samtidigt så avskyr jag att labba. Det som jag dock är väldigt intresserad av är historia och religion. Har höga betyg i båda ämnena och älskar att jobba med det. Även språk. Utöver det så tycker jag om bild. Så, jag har räknat ut att det jag helst skulle vilja gå är: Naturvetenskap, samhälle eller humanistiska. Jag hade kunnat tänka mig estetiska, men jag ser ingen framtid efter gymnasiet. Jag har alltid velat ha en klar väg med ett mål framför mig. Jag mår illa av tanken att läsa fler kurser eller gå på komvux efter gymnasiet, jag vill liksom ha allt klart för mig. Men samtidigt förstår jag att man inte alltid kan ha det så, och att man inte kan bestämma hela sin framtid vid 15 års ålder.

  Från början var jag helt inställd på humanistiska med inriktningen kultur. Så jag skuggade en dag, och efter det bestämde jag mig för att det inte alls var vad jag skulle gå.

  Jag är osäker på om jag ska välja naturvetenskap. Jag har hört och läst mycket om att matte är en "stor grej" och det är bra om man har lätt för det eller är intresserad. Jag är inget av det där. Och så hatar jag ju labbar. Men just nu är det den linjen som lockar mest, även om jag vet att det kommer bli extremt tufft. Jag funderar på om jag ska chansa men jag är rädd för att gå ut gymnasiet med betyg som ligger mellan e - c.

  Och så finns det Katedralskolan i Lund, som har en spetsutbildning i historia. Och jag älskar historia. Jag skulle jättegärna vilja gå där. Och jag hade nog valt det, om det inte hade varit för att jag är fast här, mitt ute i ingenstans på Österlen. Bussförbindelserna är kassa. Jag skulle aldrig kunna ta mig till simrishamn och sen till Lund i tid, om jag så skulle gå upp 3 på morgon (om jag inte skulle gå eller cykla, men hur skulle det gå på vintern?).

  Jag har inte läst så mycket om samhälle men det verkar som att det är min sista utväg. Jag har funderat på att gå yrkesförberedande men som jag skrev, jag vill inte gå extra kurser om jag skulle vilja söka till högskola. Jag vet att man kan lägga till kurser eller val som gör att man är högskolebehörig, men det känns bara inte rätt.

  Alltid när jag pratar med vuxna om det så får jag alltid något i stil med "ta det lugnt, det ordnar sig" eller "följd ditt hjärta, gör något som du gillar" till svar. Men jag som person kan inte göra så, jag är mycket eftertänksam och eftersom jag tänker så mycket så har jag till slut ingen aning om vad som är bäst. Det känns som att jag alltid får samma svar, tips och vägledning av alla, och inget hjälper mig. Jag har gjort jättemånga test på internet och jag får alltid samma svar där också.

  Jag vet verkligen inte vad jag ska göra. Min syo är inte till nån hjälp över huvudtaget känns det som. Hon sa att jag skulle ta det lugnt över lovet och ta tag i det när skolan börjar (fredag) men nu kan jag inte sluta tänka på det. Jag får ångest av det och mår allmänt dåligt. Jag vet inte om jag överreagerar eller tar det på större allvar än nödvändigt. Jag är jätteorolig. Tänk om syo inte är till nån hjälp och så står jag här och har ingen jäkla (ursäkta franskan) om vad jag ska göra? Snälla hjälp mig.

  2 Svar

  Milla SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Matilda,
  det är ett stort och viktigt beslut du har framför dig och det är bra att du tar detta på allvar. Å andra sidan, så är inte val av gymnasieprogram avgörande för hela din framtid. Gymnasiestudier är mycket vad man själv gör dem till. Det är du som bestämmer om du skall lära dig "allt + lite till" i varje ämne eller bara försöka klara av godkänt nivå. Det finns så mycket info- på Internet så att du kan utbilda dig själv i vad du vill och använda lärare som handledare/konsult - fråga vid behov och sedan får "konsulten" sätta betyg på dina kunskaper och det lär bli bra betyg för du kommer att lära dig mer än nödvändigt.

  Om du inte gillar matte, är det synd för att man lär sig tänka logiskt när man läser matte. Se på www.matteboken.se om inte du kan repetera åk8 och finna "den röda tråden" och sedan kan du studera vidare åk9 och Matte1 som är första kurs på gymnasiet.
  Alltid bra att kunna mer matte - både för betyg och "för livet". *L* :-)

  Angående Historia: spetsutbildning på Katedralskolan i Lund är Riksrekryterande, vilket innebär att du borde kunna få inackorderingstillägg i fall det är för långt att pendla - för att du skulle kunna bo i Lund eller i närheten av Lund måndag-fredag. Innan du söker till den skolan i första hand, skulle jag undersöka det med möjlighet att bosätta sig i Lund (om det är ngt. dina föräldrar tycker är OK och hur mycket du kan få i studiestöd i så fall).
  Ett annat alternativ, som kanske är mycket enklare (och det som är enkelt blir oftast bäst också) är att du går på öppet hus på http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/nova-academy-digital-design som är den 15 januari. Jag tänker på Samhällsvetenskapsprogrammet. Det är inriktning "Medier" som finns där och det är den inriktningen på SA som ger störst valfrihet, eftersom du kan välja 400 poäng programfördjupningar /och det är bara 300 poäng på de andra två inriktningarna/. Om du går på öppet hus där, fråga om de kommer att erbjuda läsa Historia 2a, Historia 3 och Humanistisk och samhällsvetenskaplig specialisering, Filosofi 2, Politik och hållbar utveckling, Samtida kulturuttryck och/eller Kultur- och idéhistoria. Moderna språk får också läsas som programfördjupande på SA. 200 poäng dvs två kurser, t.ex. Moderna språk 1 och 2 - ingår som obligatoriska men man får läsa ännu mer.
  Religionskunskap 2 och specialisering samt Internationella relationer, Etnicitet och kulturmöten, Sociologi och Ungdomskulturer - är också kurser som får läsas som Programfördjupande på SA och är på sätt och viss också "historiska kurser", tycker jag.
  Du kan alltså skapa din egen spetsutbildning inom Historia - genom valbara kurser, genom val av temat för ditt Gymnasiearbete och genom självstudier.
  Jag tycker inte det är en bra idé att söka NA om du inte gillar laborationer eller är speciellt förtjust i matte. Det är det som dominerar NA programmet - studier i Matte och laborationerna i fysik och kemi. Det finns ingen anledning att plåga sig igenom gymnasiet. Det blir mycket sällan bra.
  Restid är också viktigt - då du skall ta sig till/från skolan i tre års tid.

  Jag tycker att valet för dig står mellan spetsutbildning i Lund och SA i Simrishamn - och du kan söka båda men måste prioritera. I fall du kommer in på ditt första alternativ, kommer du inte prövas mot den andra. Det är alltså viktigt vilket du tar som ditt första alternativ. Prata med dina föräldrar om vad de tycker om du ev. skulle bo i Lund under veckorna och komma hem på helgerna och lov.
  I fall du själv tycker att det inte det du vill eller om du får svar att det blir svårt ekonomiskt för att även inackorderingstillägg inte täcker 100 % av alla kostnader - då tycker jag du bör söka SA nära där du bor och satsa på att välja kurser i Historia och "liknande ämnen" inom Programfördjupningar och Individuellt val. I fall det går mycket bra med dina studier under åk1 och 2 - och jag ser ingen anledning till varför det inte skulle gå mycket bra - då kan du ansöka om att under åk3 läsa en eller två utökade kurser och läsa då ännu mer historia, språk eller ngt. annat som du vill läsa mer i.
  Du kan kanske bli lärare i Historia och Samhällskunskap. Eller forskare i Historia. Framtiden får utvisa om du under resans gång fattar tycker för ngt. annat ämne också.

  Det är de bästa råden jag kan ge dig!
  Återkom gärna längre fram och berätta hur det går!
  Vi finns här för dig!
  Mvh
  Milla SYV :-) *L*


  • Matilda Hej igen. Jag läste det här för ett tag sen och det kändes väldigt lugnande och jag kände att jag faktiskt kunde lugna mig. Men häromdagen kollade jag kurser på deras hemsida och det verkar inte som att de erbjuder historia eller religion... De
  • Matilda ..det verkar som att det verkligen är fokus på digital design och nu vet jag inte vad jag ska göra. Det känns som att jag tappat lusten för allt. Jag har liksom gett upp hoppet om att plugga i Lund. Just nu verkar det som att Ystad är det enda alternativet men så fort jag tänker på det vill jag bara koppla från det, jag orkar inte tänka på det gymnasievalet längre. Jag vet faktiskt inte vad jag ska göra, som det ser ut nu känns det som att jag kommer få gå digital design bara "för att" liksom, och det känns så himla fel. Jag har pratat lite med syv på min skola men det verkar inte som att hon riktigt förstår mig och det är så himla frustrerande. Jag vet inte vad jag ska ta mig till.. det känns som att jag inte vill eller orkar ta tag i det här längre..
  • Mikael Väldigt tråkigt att du känner som du gör. Jag skall nu läsa din ursprungliga fråga och försöka ge dig ett bra svar, i alla fall så bra svar som jag förmår! *L* :-)
  Mikael SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Matilda, du skriver i en kommentar att "de" erbjuder inte kurser i Historia eller Religion. Vilken skola är det som inte erbjuder Historia eller Religion?
  Historia 1b och Religionskunskap 1 ingår som obligatoriska kurser i alla högskoleförberedande program /förutom Teknik där en mindre kurs Historia 1a1, 50 poäng läses/.
  Så, oavsett vilket program eller skola du väljer - så kommer du att läsa minst en kurs i Historia och i Religion.
  Om du menar att läsa ännu mer Historia och Religion, så lönar det sig att FRÅGA på skolan - maila, ringa, besöka dem t.ex. på Öppet hus eller boka ett annat besök, t.ex. "skugga en elev under en dag". Man kan inte "blint gå" på info- som du hittar på hemsidan. Info- på hemsidorna kan vara gammal/inaktuell, ofullständig eller så står det du är intresserad av på ett annat ställe på sidan, men du hittar inte dit...
  så dra en slutsats att kurser inte erbjuds bara för att du inte kan läsa om det på skolans hemsida - är fel.

  Undrar om du har tittat på HU och ES
  http://www.gymnasieguiden.se/program/HU
  programplan på http://www.gymnasieguiden.se/files/program/pdf/programplaner/HU.pdf
  och http://www.gymnasieguiden.se/program/ES programplan på http://www.gymnasieguiden.se/files/program/pdf/programplaner/ES.pdf

  Man läser även Historia 2b-kultur som en obligatorisk kurs på de två programmen. Jag tänker på inriktning Kultur på HU för din del http://www.gymnasieguiden.se/program/HU/kultur
  eller Estetik och Media på ES http://www.gymnasieguiden.se/program/ES/estetik-och-media

  Se i programplanerna /länkar ovan/ - man läser Filosofi1 och 2, Kultur- och idéhistoria, Psykologi och Människans språk 1 som obligatoriska kurser på HU, Kultur och det känns som rätt utbildning för dig - i alla fall utifrån det du skriver i din fråga till oss. Tänk på saken!
  Vilka skolor kan du pendla till? Annars så finns det på distans på http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/korr-onlinegymnasium
  med några få obligatoriska träffar - så läser man hemifrån på distans. Kan det vara ngt för dig?

  Jag hoppas innerligt att det löser sig för dig del! Håller tummarna!
  Mikael SYV

  Frågor och svar

  • Patil 21 år

   BMA / Biomedicin ?

   Hej! Biologin har alltid blivit mitt favorit ämne i skolan. Jag läser på komvux och är klar med biologi 1 och 2 . Kemin är lite krångligare för mig men just nu läser jag kemi 1. För att inte tappa bort tid vill jag bestämma vilket program...

   Anna SYV: Hejsan,Läs om högskoleprovet på https://www.fragasyv.se/info/hogskoleprovet och där finns också länkar till webbplatserna där det finns ännu mer information om HP.Hur man man höja sitt... Läs hela svaret
  • Ida 21 år

   Hälsopromotion - kandidat kostvetenskap eller dietist?

   Hej! Jag har till hösten sökt programmet hälsopromotion, kandidat kostvetenskap på göteborgs universitet. Känns som en otroligt bra utbildning för mig, där man får verktyg för att hjälpa människor allmänt till en bättre hälsa men samtidigt med stort fokus på kost som jag är väldigt...

   Anna SYV: Hej Ida!Dietist är, i Sverige, en skyddad yrkestitel. Det innebär att man måste ha en dietistlegitimation för att få utöva det yrket. Endast personer som har tagit examen... Läs hela svaret
  • Michaela 18 år

   Kommer jag få F i alla frisörkurser eller bara den kopplad till APL?

   Hej! Jag går 2a året i gymnasiet på en frisörlinje där vi måste utföra 15 veckor APL för att få godkänt. Jag undrar om jag kommer få F i alla kurser som är kopplade till APL och frisör eller bara den frisörkursen som jag har i 2/3an? För jag vill ej utföra min apl då jag inte trivs med linjen...

   Anna SYV: Hej Michaela.studiebevis bör du få om du studerar i 3 år på ett av gymnasiets nationella program. Det finns inga regler på hur många godkända kurser... Läs hela svaret
  • Tasneem 20 år

   vilka kläder har sjukfysiker på sig inom vården?

   hej! jag läste att man behöver han kortärmad tröja om man vill jobba inom vården, gäller det också sjukhusfysiker? eller får man ha på sig rocken? är det inte bättre med rocken om man jobbar med t.ex nuklearmedicin eller strålbehandling för att skydda sig mvh

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Kira 17 år

   Flytta utomlands men fortsätta med svensk studie?

   Jag ska här och nu den 30 Juni flytta till London vilket betyder att jag inte längre kan gå kvar på min gymnasieskola här i Sverige. Då jag helst inte vill gå om mitt första år i gymnasiet tänkte jag fortsätta med den svenska...

   Anna SYV: Hej Kira,om du uppfyller kraven för gymnasieexamen, får du ut Examensbevis. Att man läst på distans gör inte examensbeviset "mindre värt" utan det ger samma... Läs hela svaret
  • M 27 år

   Måste Vuxenutbildningen erbjuda distansundervisning?

   Hej! Jag undrar om vuxenutbildningen måste erbjuda distansundervisning?
   Enligt skolverket ska Komvux erbjuda individanpassad undervisning.

   Detta låter för mig som att då ska möjligheten att läsa både på plats och distans finnas (om det...

   Anna SYV: hej M!Du ställer en skol-Juridisk fråga och vi kan därför inte svara på den här på FRåGA SYV.; vi är inte jurister utan endast allmänna studie- och... Läs hela svaret
  • Eva 51 år

   Högskole-program för astronomi och programmerings-intresserad ?

   Hej, grabben min går i gymnasiet f.n på Teknikprogrammet. han är intresserad av astronomi, rymden och programmering, och tänker sig att plugga vidare till Civilingengör. tittar lite på Chalmers program för Civilingenjör och fundrar på vilka som...

   Anna SYV: Hej Eva!jag vill börja med att påminna om att - för konkurrensen - kan man göra högskoleprovet. Det vet nog både du och din son om redan, men tänkte... Läs hela svaret
  • Mel 22 år

   Räcker 2150 poäng för en universitetantagning?

   Hej! Jag har 2150 poäng, har godkänt i dom grundläggande ämena men läste matte 1 och 2 på komvux. Kan jag komma in på universitet med 2150 poäng eller måste jag ha 2250?

   Anna SYV: Om du vill komma in på universitet (eller högskola) i Sverige, måste du bl.a ha Grundläggande  behörighet. Grundläggande behörighet kan man uppnå på... Läs hela svaret
  • Sofia 21 år

   Måste man läsa om kurserna?

   Hej, Jag undrar en sak, om jag blir antagen till juristprogrammet på Stockholms universitet men vill hellre gå på Uppsala universitet men blir inte antagen den terminen. Men om jag börjar läsa juristprogrammet på SU och efter ett halvår ansökt till...

   Julia SYV: Hej Sofia,i så fall ansöker du om Tillgodoräknande av tidigare utbildning och får svar om vilka delar av programmet du ev.kan hoppa över. Om det är identisk innehåll i kurserna i vilka du... Läs hela svaret
  • J 23 år

   Hur läser jag upp en kurs på snabbaste sätt?

   Hej, Jag behöver fysik 1a för att bli behörig till min dröm utbildning. Vad är det snabbaste sättet för mig att läsa upp den kursen? Vilka alternativ finns det?

   Julia SYV: Hej J!om du kan innehåll i kursen och endast behöver ett betyg, kan klara att få godkänt betyg utan undervisning, sök var du kan göra prövningar. I annat fall är det att... Läs hela svaret
  • Malin 29 år

   Läsa spanska 1 fast man läst spanska i högstadiet?

   Jag håller på att plugga upp lite betyg och undrar om man får läsa spanska 1 på komvux fast man läst spanska i högstadiet? Det är över 12-13 år sedan jag senast läste spanska, och jag minns ingenting, haha.

   Julia SYV: Hej Malin,det blir upp till komvux i din kommun att ta in dig på spanska 1, nybörjarkurs eller på spanska 2, fortsättningskurs - eller inte. Du skriver "pluggar upp betyg",... Läs hela svaret
  • Klara 17 år

   Kan jag bli hem- och konsumentkunskapslärare trots min kost?

   Hej! Jag har under en tid tänkt att jag vill utbilda mig till hem- och konsumentkunskapslärare efter gymnasiet men nu slog det mig att det kanske är svårt att få jobb som det om man inte äter kött? Jag äter nämligen en vegetarisk kost men fisk.

   Anna SYV: Hej Klara,vi fick nu svar från Professor och Studierektor på Institutionen för kostvetenskap, Uppsala universitet, som svarar så här:"Nej, jag kan inte se det som ett hinder."______________________________________________________  
  • G 20 år

   Vilka betyg krävs för att bli pilot?

   Undrar vilka betyg som krävs för att bli antagen till pilotutbildningen, är medveten om att Matte o fysik är ett krav men undrar vilka betyg som är krävande för att bli antagen. T.ex om ett E,D, eller C i matte.

   Julia SYV: Hej G!För att bli Behörig räcker det med E, godkänt betyg. Sedan gör antagningsgruppen urval ur de sökande. Ofta förekommer antagningsprover, intervjuer och tester. Bra att ha så... Läs hela svaret
  • Alice 16 år

   Börjar man alltid läsa språk i 2:an på Teknikprogrammet på gymnasiet?

   Hej! Jag undrar om man alltid börjar med språk i 2:an på teknikprogrammet eftersom det inte är obligatoriskt. Kan man gå någon kurs utanför skolan eftersom jag tänkte börja med Tyska 3 så att man kan repetera på något sätt? Och kommer man ha chans att läsa Tyska 5 om man börjar i 2:an?

   Julia SYV: Hej Alice!i Teknikprogrammet ingår inte moderna språk. Vissa gymnasieskolor kan erbjuda läsa mod.språk i alla fall, men det är väldigt olika vilka... Läs hela svaret
  • Karin 25 år

   Vilka kurser behöver jag läsa?

   Hej ! Jag tycker om office arbete och det finns olika studier på detta. Det yrke som jag tänker att läsa vidare är Socialadministratör eller inom HR. Jag läser gymnasiekurser inom vuxenutbildning och vet inte vilka kurser behöver jag för att kunna...

   Anna SYV: Hej Karin,i Sverige är det så att många yrken är icke-reglerade och det finns därför endast mer eller mindre vaga rekommendationer om vilken utbildning som många arbetsgivare borde... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga