Elsa 20 år

  Hej! Jag är en 20 årig tjej som i somras tog studenten. Det bästa jag vet är att få umgås med fina personer som får en att skratta och må bra. Jag älskar att plugga och lära mig saker, jag tycker det känns som en otrolig trygghet att veta exakt vad man håller på med och därför gick jag samhällsprogrammet där jag trivdes mycket bra. Nu har jag arbetat några månader på förskola och trivs väldigt bra där men jag är nu väldigt sugen på att plugga till hösten. Jag älskar att jobba med människor på olika sätt och känna att man gjort skillnad för någon är ett plus. Jag tycker mycket om att sammarbeta med olika människor så man har någon att bolla sina ider och tankar med. Det är även väldigt viktigt för mig att kunna ha kul på jobbet samtidigt som mitt arbete utförs på ett bra sätt. Att finnas där för mina vänner/familj, utsatta folkgrupper eller utsatta människor överlag gör mig trygg och lycklig. Jag anser själv att socionomutbildningen är något som passar mig eftersom det grundar sig i att få hjälpa utsatta/ostabila människor och göra skillnad. Nu är min fråga, är detta ett för psykiskt tufft arbete? Kommer det vara FÖR påfrestande så det tar över den fina känslan i det hela? Det oroar mig att jag möjligtvis inte kommer kunna "njuta"/ha kul i mitt yrke och endast känna att det är en tuff belastning.

  • Ebba

   Hej Elsa! Mitt namn är Ebba och jag läser just nu termin 6 av 7 på socionomprogrammet på Linnéuniversitetet. Jag hade precis samma oro som du utrycker innan jag började läsa. Men för mig har denna oron ändrats helt efter jag nu studerat under en tid. På termin 5 sker VFU (praktik), och då fick vi för första gången komma ut i praktiken och testa på yrket! Denna erfarenheten gjorde att jag blev allt mer säker på att utbildningen passade mig som handen i handsken. Att träffa utsatta och hjälpsökande individen och faktiskt göra skillnad stärkte  mig och gjorde att jag ville göra mer. Det var inte tufft som jag i början trodde, utan det var mer givande och ”tryggt” att kunna möta olika människor med svårigheter och veta att jag faktiskt kan göra skillnad för dem. Jag tycker verkligen du ska gå på din magkänsla och söka till socionomutbildningen. Man lär sig otroligt mycket om både arbetet, samhället och individen, vilket kommer stärka dig och göra att arbetet i slutändan kommer vara fantastiskt och givande! Hoppas vi ses i linneuniversitetet korridorer! ;) Med vänlig hälsning, Ebba

  • Anna Tack Ebba för din kommentar!
  • SYV-besökare Socionomutbildningen ska ge den kunskap som behövs för att kunna möta människor i olika ev svåra situationer. På arbetsplatsen erhåller man också återkommande handledning från tex psykolog där man kan lyfta olika ärenden och få stöd. Oftast arbetar man i team som gör att man stöttar varandra.
  • SYV-besökare du får gärna kontakta [email protected] så kan de hjälpa dig att komma i kontakt med en av deras studentambassadörer eller studievägledare.
  Läs alla kommentarer

  2 Svar

  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Elsa,
  Socionomexamen kan leda till ett antal olika yrken: kika gärna på framtid.se/socionomyrken och att jobba som Socialsekreterare eller som Kurator inom hälso- och sjukvården är inte samma "jobb" om vi säger så. Om man jämför ungdomscoach och adoptionskonsult - är det inte heller samma "jobb" även om båda personerna kan ha socionomexamen i grunden. Och Skolkurator, hur påfrestande det blir, kan bero på vilken skola man är anställd på.
  Tips! prata med så många personer som läser till socionomexamen och som jobbar efter socionomprogrammet, som möjligt. T.ex kan du kontakta kuratorer på de skolorna som du har studerat på och ställa frågor om innehåll i jobbet och hur de upplever påfrestningarna. På socionomprogrammen kan studerandeambassadörer finnas som kanske redan har varit på praktiken (termin 5 på socionomprogrammet brukar vara praktikterminen).

  • Elsa Tusen tack för svaret, känner att jag har lite mer koll nu!
  • Julia vi på Fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp! Lycka till!
  • SYV-besökare

   du får träffa utsatta personer tidigt i utbildning och lär dig förstå deras situation. Om du är osäker på påfrestningen, så vill jag förklara att socionomprogrammet förbereder dig för vad du kan stöta på i arbetslivet så även om det är jobbigt, så kan man hantera det.

  Vägledare Anonym SYV

  Hej!
  det kan säkert vara tufft på många sätt att jobba som socionom. Men mycket beror på var man jobbar, alltså  i vilken verksamhet. I socialtjänsten i kommunerna kan det nog vara tungt, svårt och krävande psykiskt om man arbetar med brukare som har det svårt eller inom barn och familj.

  Men man kan ju även jobba inom statlig sektorn som till exempel kriminalvården (se framtid.se/yrke/kriminalvardsinspektor), Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Socialstyrelsen eller inom hälso-och sjukvård (då behövs vidare utbildning).

  Man kan jobba som kurator eller terapeut i olika verksamheter och det kanske inte är lika påfrestande.

  Socionomprogrammet är en bred utbildning med många möjligheter.

   

  Läs, nedan, svar från en studievägledare på Lunds universitet:

  Det är ingen enkel fråga att svara på tänker jag. Dels så har socionomer en väldigt bred arbetsmarknad och är verksamma inom en mängd olika områden med olika arbetsuppgifter, roller och funktioner. Dels så skiljer sig upplevelsen av vad som anses vara svårt eller stressigt åt mellan olika individer. Under socionomutbildningen får studenten kunskap om socialt arbete som  ämne, profession och yrkesfält och ges även möjlighet att reflektera och diskutera sina förväntningar och förhoppningar om kommande yrke i relation till egna personliga erfarenheter. Nya intressanta områden upptäcks och det är inte ovanligt att studenternas intresse ändrar riktning under utbildningens gång.

  I vägledningssamtal med fokus på karriär och yrkesliv tycker jag det är viktigt att tydliggöra att det finns flera vägar att gå och att alla socionomer inte behöver, vill eller kan arbeta med samma saker. Som nyexaminerad socionom är det vanligt att få arbete som socialsekreterare eller utredare inom Socialtjänsten och en del trivs alldeles utmärkt med detta, medan andra söker sig till andra arbeten som t.ex. kurator, behandling och förändringsarbete, eller kanske som handläggare inom offentlig sektor. Är det en viss typ av arbetsuppgifter som uppfattas som extra tunga eller påfrestande så behöver man ju inte vara verksam inom just dessa bara för att man är socionom. För att få perspektiv på arbetsfältet kan det vara intressant att kika på var samhällsvetare och beteendevetare har för arbetsmarknad. Efter termin 6 på socionomprogrammet kan våra studenter ta ut en kandidatexamen i socialt arbete, och efter termin 7 en socionomexamen. Det finns inget som hindrar en socionom från att söka sig till samma arbetsmarknad som samhällsvetare och beteendevetare, med kandidatexamina inom ett samhällsvetenskapligt ämne.

  Med vänlig hälsning
  Studievägledare, Socialhögskolan, Lunds Universitet

  • Jelena gå in på hig.se och under utbildning hittar ni Socionomprogrammet där har ni all information om programmet och även en intervju från en student som har gått programmet 2019. https://hig.se/SGSCK Hälsningar J.

  Frågor och svar

  • Line 20 år

   Antagningspoäng 2022?

   Hej, med tanke på att årskullen 2002 och 2003 nu haft ganska stora delar av sin gymnasieutbildning på distans, är det stor möjlighet att även antagningspoängsgränserna sjunker? Om jag tex söker till KTH 2022, är det då det föregående årets poäng som blir gränsen?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Mohamed 17 år

   Går det att ersätta Idrott & hälsa?

   Hej, Jag går i 2an på gymnasiet och har hittills väldigt höga betyg. Jag har dock ett betyg i idrott som är lågt och jag är rädd att det ska sänka mitt jämförelsetal. Jag planerar att läsa matte specialisering nästa år som en utökad kurs och undrar om mitt betyg i den kursen kan ersätta mitt...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Dina 23 år

   Vad kan jag komma in på?

   Hej. Jag har grundläggande behörighet från gymnasiet, och har även pluggat upp 3 ämnen, bl. a engelska 6, samhällskunskap 1a2 samt naturkunskap 1a2. Vet ni vad man kan komma in på för utbildning, på universitet med dessa ämnen? Tacksam för svar

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Anonymes 19 år

   Hur ser antagningspoängen ut i höst?

   Hej allihopa, börjar bli ganska nervös inför universitetet nu i höst. Jag har tänkt att söka in till basår nu på Göteborgs universitet, men är rädd att poängen inte räcker till. Förra årets antagningspoäng var ganska låga, så jag hoppas på att det blir så igen. Finns det något sätt att lista ut...

   Mikael SYV: Ingen kan på förhand veta om antagningsgränserna går upp eller ner. Det kan finnas gissningar men ingen kan veta.
  • Desirée 27 år

   Söka internationell och svensk masterutbildning samtidigt?

   Hej! Om man har sökt en internationell master till en svensk skola via universityadmissions.se, och sedan vid senare datum även sökt svensk master via antagning.se, hur prioriteras antagningarna? Vad ligger som första val, den internationella eller svenska? Det vill säga om båda...

   Mikael SYV: Kontakta Antagning.se och ställ din fråga där. Och du kan samtidigt också fråga antagningsgrupperna på de lärosäten dit du söker,
  • Filip 16 år

   vet ej vilken linje som kommer vara bäst för mig?

   Jag vill vill bli läkare men jag känner att jag är mer intresserad av det humanistiska programmet än naturprogrammet. Är det dåligt att satsa på att gå ett naturvetenskapligt basår sedan efter gymnasiet för att gå behörighet till läkarprogrammet om jag går det humanistiska programmet? Jag kanske...

   Mikael SYV: På HU blir du inte behörig till läkarprogrammet- det vet du redan. Dessutom är det inte säkert du blir direktbehörig till naturvetenskapliga basår heller. På HU... Läs hela svaret
  • Elin 15 år

   Vilka yrken kan man ha utan att gå på gymnasiet?

   Fråga i rubriken. Är skoltrött o vill inte gå på en skola som gymnasium som är som en fortsättning på grundskolan. Det kan vara yrken men andra sorts utbildning.

   Anna SYV: Hej Elin,rent formellt, så är man "klar med skolan" (alltså uppfyllt sin skolplikt) om man genomförde studier på grundskolan och fick ut ett slutbetyg i slutet av... Läs hela svaret
  • Elin 15 år

   Jag skrev min fråga i beskrivningen?

   Jag undrar lite jag har en garanterad plats på ett ekonomiföretag. Men vill helst inte gå på gymnasium är dom kunskaperna väldigt viktiga eller kan man gå en kortare utbildning som tex komvux om man ska bli auktoriserad redovisning ekonom?

   Anna SYV: Hej Elin,För att i Sverige bli auktoriserad revisor eller redovisningskonsult krävs en akademisk examen med företagsekonomisk inriktning om minst 180 högskolepoäng = 3 års studier på... Läs hela svaret
  • Johanna 21 år

   Engelskalärare, andra språk, möjligheter?

   Hej! -Om man utbildar sig till engelska lärare, hur stor är chansen att få jobb utomlands om man är svensk? -Och om man jobbat som engelskalärare i ett land och lärt sig det språket bra, finns det möjlighet att lära ut det språket i andra...

   Anna SYV: Hej Johanna,utomlands finns ett mindre antal svenska skolor: grundskolor och gymnasieskolor - inte så många och inte i alla länder, men de finns. Min uppfattning är att det som svensk... Läs hela svaret
  • SYV-besökare 34 år

   För elever med ASD, ADD, ADHD och koncentrationssvårigheter?

   Finns det någon sammanställning av gymnasiala utbildningar för elever med ASD (autism-spektrum-diagnoser), koncentrationssvårigheter, ADD, ADHD och liknande NPFunktionsvariationer? I så fall är jag mycket tacksam om jag kan ta del av den info. Snabbt svar uppskattas extramycket! S. :)

   Liselotte Johansson: Hej!på gymnasieguiden.se/reportage/gymnasiestudier-foer-elever-med-saerskilda-behov finns det en ganska färsk sammanställning, en lista på gymnasieskolorna (kan dock inte lova... Läs hela svaret
  • Lars 53 år

   Vad motsvarar IB Chemistry och Physics Standard Level?

   Hej, jag läser IB programmet utomlands och vill komma in på Civilingenjörsutbildningen. Jag undrar om Chemistry Standard Level räcker för att klara Kemi 1 kravet? Och räcker det att läsa Physics Standard Level för att klara Fysik 2 kravet?

   Anna SYV: Hej Lars,om du läser mot diplom från IB, då kommer du få diplom året 2021 eller senare och i så fall finns aktuell info på... Läs hela svaret
  • Tara 17 år

   Måste jag börja om 1an?

   Hej jag är en 16- årig tjej som har haft mycket problem som jag inte vill nämna men de handlar mycket om min hälsa och min mentalitet. Har alltså inte kunnat komma till skolan alls. Min frånvaro är jätte hög och har knappt betyg, man kan...

   Anna SYV: Hej,om du vill efter gymnasiestudier komma in på läkarprogrammet då behöver du få ut examensbevis från gymnasiet (eller från komvux) eller omdöme om grundläggande behörighet... Läs hela svaret
  • Mary 18 år

   Vad betyder talen man ser i antagningsstatistik?

   Hej! Jag undrar om det är jämförelsetalet som man ser när man kollar antagningspoäng/statistik eller om meritpoängen är inkluderade i dessa tal. Hittade ingen information om det online s tänkte att ni kanske vet. Tänker att det är bra att veta då man kanske tror att man har ungefär tillräckligt...

   Anna SYV: hej Mary, meritpoängen är inkluderade. Det är med MERITVÄRDET (summan av Jämförelsetalet + Meritpoängen) som man konkurrerar, i betygsgrupper, till högskola-universitet i Sverige.
  • bana 20 år

   Hur kommer man in på tandlakarprogrammet genom folkhögskolan?

   Hej, hur är det med att komma in på tandläkarprogrammet genom folkhögskolan? Jag läste att man kan gå in på läkarprogrammet genom folkhögskolan om man har gått in i naturprogrammet i gymnasiet, då kan man läsa ett allmän...

   Anna SYV: Hejsan,du har frågor om att komma in på tandläkarprogrammet.Det är inte alls självklart att komma in på folkhögskolans allmänna kurser. Om du söker och kommer in och har sedan innan... Läs hela svaret
  • Tilda 18 år

   Vilken urvalsgrupp hamnar jag i efter tekniskt basår?

   Jag funderar på att gå ett tekniskt basår efter studenten från ekonomiprogrammet, och sedan söka till någon ingenjörsutbildning. Vilken urvalsgrupp hamnar jag i då? Kan jag komma in med hjälp av mitt resultat på högskoleprovet...

   Anna SYV: Hej Tilda,man måste under alla omständigheter bli BEHÖRIG.Med resultatet av högskoleprovet kommer du prövas i HP-urvalet.i betygsgrupper kommer du prövas så här:... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga