Louise
    Jag ska skriva ett gymnasiearbete och jag ska skriva om organiserad brottslighet och mer specifikt terrorism. Vad för frågeställningar kan man använda sig utav?
    • Liselotte : vi har kontaktat en sakkunnig och återkommer till dig så fort vi från svar från den sakkunnige. L. :)
    • Ludmila : Vi har nu fått svar från en sakkunnig i det aktuella ämnet. Hen föreslår några frågeställningar som du eventuellt kan använda. Se dem i "mitt" svar till dig nedan.
    • Julia : Du kan kika på http://www.sakerhetspolisen.se/kontraterrorism.html om Säkerhetspolisens arbete mot Terrorism, kanske får du Iite idéer och inspiration där? :)
    • Ludmila : Robin Andersson på Segerstedtinstitutet hälsar "Bara att skicka dem allihopa till oss!" [email protected] maila honom, så hoppas jag du får flera förslag på vad du kan skriva om i ditt gymnasiearbete!
    Läs alla kommentarer

    4 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Ordet "terror" kommer från latin och betydet "rädsla, fruktan" och definitionen av Terrorism som fenomen är att "skapa skräck för att uppnå ideologiska mål".

    Undet Franska revolutionen år 1789 fick begreppet sina "rötter" och bred etablering samt kom in (som låneord) i många andra språk.

    Vill du skriva om Terrorismens historia? eller om nutiden?

    Terror har historiskt använts som metod i politisk kamp både av höger- och vänsterextremister.

    Terrorismens historia - hur och när "det hela" började... - kan man t.ex inrikta sitt gymnasiearbete på.

    Nätverkens byggande inom terrorism - hur funkar rekrytering av nya "medlemmar"? - kan man också skriva gymnasiearbete om.

    Annars kan man välja ett visst land och/eller ett visst "åratal" - som t.ex:
    "Terrorism efter år 2000 i USA" - och beskriva vad som hände under den perioden i just det landet och analysera varför det hände, samt uppge vilka slutsatser som drogs och vilka åtgärder som föreslogs och kom till stånd för att bekämpa terrorism.
    Terrorism i ett psykologiskt perspektiv - kan man skriva om.
    Terrorism: självmordsuppdrag - hur tänker man som är beredd att ge sitt liv för ... vad?

    ***
    Ovan finner du lite "lösa tankar" kring ämnet. Kika också gärna på www.framtid.se/yrke/terrorexpert och om du vill kan du kanske skriva om yrken som "jobbar med..." eller snarare mot terrorism.

    Man kan också inrikta sitt gymnasiearbete på "Rekryterare" och deras metoder, dvs personer som rekryterar till terrornätverk - hur gör de?

    Här kommer några tankar kring frågeställningar från en psykolog:

    • Kan vem som helst radikaliseras? 
    • Vilka skydds- och riskfaktorer (sociala, demografiska, psykologiska) gör att vissa är mer utsatta än andra?  
    • Politisk och religiös terrorism - likheter och skillnader?

    Det kan också vara intressant att rikta in sig på en terrorgrupp och skriva om gruppens ideologi och historik. Förslag på grupper att analyser är: Islamiska staten,   FARC gerillan, Jabhat Al-Nusrah, Boko haram eller the Order. 

    Vi fick svar från Förvaltningshögskolan vid Göteborgs universitet som lyder:

    Man kan t ex skriva sina gymnasiearbeten om något mål eller delmål till de Globala Hållbarhetsmålen,
    och med vilka styrmedel man ska kunna lösa någon av alla de olika utmaningarna.
     
    http://www.globalamalen.se/om-globala-malen/
    http://gmv.chalmers.gu.se/Aktuellt/julkalender
     

    Ludmila SYV på FrågaSYV

    Hej!

    Vi har nu fått svar från en sakkunnig i det aktuella ämnet. Hen föreslår några frågeställningar som du eventuellt kan använda:
     
    1.       Vilka samband finns mellan organiserad brottslighet och terrorism som våldsyttring?
    2.       Hur har terrorism definierats över tid? Finns det skillnader före/efter 11/9-2001?
    3.       Kan vissa definitioner av terrorism vara kontraproduktiva genom att faktiskt ge näring åt terroristorganisationer?
    4.       Vilka konsekvenser har kriget mot terrorn haft? Har terrorismen minskat sedan 11/9-2001?
    5.       Hur skiljer sig olika terroristorganisationer (Irgun/Etzel, Daesh/ISIL, Hamas, Boko Haram, ETA, IRA, Aum Shinrikyo, PKK, etc.) åt?
    6.       Hur kommer det sig att vissa terroristorganisationer (Hamas, Hezbollah) har ett stort folkligt stöd i områden som de verkar i?

    *********************
    OBS! du måste få temat för ditt gymnasiearbete godkänt av din handledare för gymnasiearbete på din gymnasieskola. I annat fall riskerar du att få underkänt i kursen och utan godkänt betyg i gymnasiearbete uppfyller man inte kraven för examensbevis.

    Milla SYV på FrågaSYV

    En av de sakkunniga som vi har tillfrågat, svarar så här:

    Nationella samordnaren arbetar för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism (VBE), vilket inte är samma sak som terrorism. VBE är ett samlingsbegrepp för rörelser, ideologier eller miljöer som inte accepterar en demokratisk samhällsordning och som främjar våld för att uppnå ett ideologiskt mål. Våldet kan innefatta terrorism, men inte nödvändigtvis.
     
    Terror, å andra sidan, är alltså en särskild taktik/metod för att uppnå ett politiskt eller ideologiskt mål. Det finns ingen entydig definition på terrorism, men ofta innefattar det attacker mot civila mål eller ”icke-stridande” i kombination med ett politiskt syfte. Vissa går så långt som Rosalyn Higgins, f.d. domare i internationella brottmålsdomstolen, och menar att terrorism är endast ett sätt att beskriva aktiviteter man generellt inte tycker om eller godkänner. Hur terrorism definieras och vad som klassas som terrorism är med andra ord högst politiskt och inom forskningen flitigt omdebatterat.
     
    Mot den bakgrunden faller terrorism inte riktigt inom ramen för Nationella samordnarens ansvarsområden. Det är Säkerhetspolisen som ansvarar för att förhindra och avvärja terrorattacker i Sverige, och samverkar med Nationella Operativa Avdelningen (NOA), Samverkansrådet mot terrorism, och Nationellt Centrum för Terrorhotsbedömning (NCT).
     
    Vidare läsning och kontakt:
     
    -          Säkerhetspolisens hemsida
    -          Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI)
    -          Försvarshögskolan (FHS) – har ett Centrum för Asymmetriska hot- och terrorismstudier (CATS) där bl.a. Peder Hyllengren och Magnus Ranstorp är verksamma
    -          Hamdi Hassan är sakkunnig expert på Utrikesdepartementet
    -          Justitiedepartementet ansvarar för Sveriges strategi mot terrorism
    -          Radicalisation Awareness Network (RAN) finns på EU-nivå och har oerhört mycket information
    -          Även Organisationen för Säkerhet och Samarbete i Europa (OSSE) kan ha intressant läsning.

    Studie- och yrkesvägledare

    Avdelningschef på Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor hälsar följande:

    "Vår myndighet funderar en hel del kring vad samhället kan göra för att förebygga att unga personer känner sig attraherade av de (förenklade) budskap och "sanningar" som de olika formerna av våldsbejakande extremism står för. Vi har tagit fram material på det temat, men det finns också andra, både i Sverige och utomlands, som har kompletterande kunskap och perspektiv. (Förutom vårt material skulle jag rekommendera att ni länkar till nationella samordnaren mot våldsbejakande extremisms hemsida.) Utifrån detta skulle exempel på frågor att utgå från kunna vara:

    Vad gör staten och kommuner för att förebygga våldsbejakande extremism?

    Varför attraheras vissa personer av våldsbejakande extremism?

    Hur kan kommuner göra för att involvera unga i det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism?

    Vad finns det för likheter och skillnader i hur länder i Europa försöker förebygga terrorism? Varför finns dessa olikheter?

    Hur kan kommuner involvera civilsamhället i arbetet med att förebygga våldsbejakande extremism?

    Vad kan EU göra för att förebygga våldsbejakande extremism?

    På vilket sätt hotas vårt samhälle av terrorism?

    Till sist:
    Jämför två kommuners arbete med att förebygga våldsbejakande extremism utifrån hur de involverar unga och/eller civilsamhället.

    Med förhoppning om att frågorna kan tjäna som inspiration!"

    Liselotte SYV på GymnasieGuiden

    Hej! Ännu ett förslag som förhoppningsvis kan vara till någon sort hjälp för dig:

    att du tittar på den nationella samordnaren mot extermism hemsida, där finns mycket information som kan ge uppslag  till några idéer och teman för gymnasiearbete tror jag. https://www.google.se/#q=nationella+samordnaren+mot+v%C3%A5ldsbejakande+extremism

     

    Förra året tog Socialstyrelsen fram ett stödmaterial riktat till Socialtjänsten som kan vara bra att titta på och som eventuellt kan ge upphov till några idéer:

    http://www.socialstyrelsen.se/publikationer2016/2016-5-2

     

    Liselotte

    Frågor och svar taggade med 'pilot' (80 st.)

    • Klara12345klara

      Hur blir man pilot?

      Jag vill bli pilot och undrar vad man ska läsa på gymnasiet och vad man behöver läsa efter för att kunna bli de och om de är en lång o svår utbildning. Går de att läsa ekonomi på gymnasist för att bli de?

      Milla : : Hej!Det finns flera olika pilot-yrken - bland annat Helikopterpilot och Stridspilot. Till Stridspilot och till Helikopterpilot inom FM utbildar man sig inom FM, alltså är det försvarsmakten som utbildar. De... Läs hela svaret
    • moana

      Vad ska jag välja inför gymnasiet?

      Jag vill bli pilot och jag har hört att man måste gå i natur eller teknik linjen för att sen bli pilot. men problemet är att båda linjerna har väldigt mycket matte som jag inte gillar för att jag inte är bra på det så vad ska jag...

      Milla : : Hej,jag skulle i första hand rekommendera att du på gymnasiet läser ett specialprogram Flygtekniker, se gymnasieguiden.se/gymnasieprogram/FX - men det programmet finns tyvärr på endast... Läs hela svaret
    • SH

      Kan jag bli pilot genom teknikprogrammet?

      Hej, Jag vill ställa några frågor, och skulle uppskatta det om någon kunde besvara alla. Just nu går jag i 3:e året (sista året) på gymnasiet och har några frågor innan studenten. Kan jag bli pilot genom teknikprogrammet? Dvs...

      Milla : : Hej,vad gäller behörighet i matematik, så är matematik 3b och 3c i princip samma kurs; kursen 3c är mer inriktad på naturvetenskap-teknik och 3b-- på... Läs hela svaret
    • Waseemassaf11

      Vägen till pilot?

      Hej Jag drömmer om att bli en pilot (flygkapten).. jag har sökt och kollat, men det låter att det är omöjligt 

       

      Jag vet inte vilken utbildning jag ska välja.. ska man lösa flygteknik eller ska man läsa program? Kan ni snälla...

      Milla : : Hej,i Sverige ges utbildningar till pilot/trafikflygare både inom yrkeshögskola och av privata skolor. Det är billigare att utbilda sig inom yrkeshögskola men helt gratis lär det ju tyvärr inte att... Läs hela svaret
    • Tuguldur

      Hur blir jag flygplansförare?

      Hej. Jag börjar i åk 3 i gymnasiet nu som sambeteende inriktning. Jag undrade om det fortfarande finns hopp för mig att bli en flygplansförare. Om jag fortfarande kan bli det, kan du snälla säga till mig kraven.

      Milla : : Hej,Pilot kan man i Sverige utbilda sig antingen inom försvarsmakten, FM (i "det militära") eller civilt. Vill man utbilda sig inom FM, kontaktar man FM´s Rekryteringslinje.De civila utbildningar till... Läs hela svaret
    • Liker

      Vad krävs för genomsnittligt betyg för att bli pilot?

      Hej! Jag går i gymnasiet år 2, Naturvetenskapsprogrammet (natur natur) och kommer att få relativt bra genomsnitt. Jag har tänkt på pilotutbildning ett tag, och undrar ifall någon vet vilka vägar jag måste ta för att bli det, samt vad som...

      Milla : : Hej!Pilot - är ett samlingsnamn för ett antal olika yrken: Drönarpilot, Helikopterpilot, Trafikflytgare, Styrman och Piloter inom Försvarsmakten,... Läs hela svaret
    • Lina

      Kan jag gå två program i universitetet samtidigt?

      Hej! Jag funderar på att bli tandläkare men skulle gärna också bli pilot eller kriminalare. Kan jag då acceptera två program om jag skulle bli antagen till det? Är det isåfall bara ifall det andra programmet inte är på heltid, och eller...

      Julia: : Hej Lina,tandläkarprogrammet är en tuff utbildning (och den samtidigt också är lång). Man läser på heltid i 10 terminer (5 läsår). Att vid sidan av den... Läs hela svaret
    • Maz

      Pilotutbildning?

      Hej, jag vill börja studera pilotutbildning hos OSM Aviation och utbildningen kostar 1000,000sek men CSN kan betala bara 60%. Jag undrar vad kan man göra för den situationen? Vet ni organisationer som kan hjälpa för 40% mer? Vad kan 19 år gammal göra i...

      Julia: : Hej Mazen,jag undrar om du har genomgått testning: bland annat medicinska tester, psykologiska tester m.fl som krävs för att kunna bli antagen till pilot-utbildningen. Pilot är ett yrke som ställer mycket höga... Läs hela svaret
    • Lina

      pilotutbildning?

      söker man inte till pilotutbildning på antagning.se som alla andra program? om det inte är privat utan yrkes. Tänkte söka lunds

      Julia: : Hej Lina,jag antar att du i din fråga syftar på utbildning/trafikflyghogskolan-lunds-universitet/integrerad-trafikflygarutbildning Enligt den informationen vi har, så kommer Ansökan göras... Läs hela svaret
    • Lotus

      Drömmer om att bli Pilot?

      Hej,

      Läser just nu en universitetsutbildning och har läst den i snart 1.5 år, men drömmer verkligen om att bli pilot och vet inte hur man går tillväga för att ansöka? Har googlat runt en del, men inte kommit till någon hemsida.

      Har...

      SYV-besökare: : Hej Lotus!Pilot är ett samlingsnamn för flera yrken: Drönarpilot, Helikopterpilot, Trafikflytgare, Styrman och Piloter inom Försvarsmakten, t.ex Transportflygpilot, Stridspilot och Helikopterpilot inom... Läs hela svaret
    • G

      Vilka betyg krävs för att bli pilot?

      Undrar vilka betyg som krävs för att bli antagen till pilotutbildningen, är medveten om att Matte o fysik är ett krav men undrar vilka betyg som är krävande för att bli antagen. T.ex om ett E,D, eller C i matte.

      Julia: : Hej G!För att bli Behörig räcker det med E, godkänt betyg. Sedan gör antagningsgruppen urval ur de sökande. Ofta förekommer antagningsprover, intervjuer och tester. Bra att ha så... Läs hela svaret
    • Denis

      Byta yrke från juridik till pilot, hur ska jag gå till väga?

      Hej! Jag går i trean och tar studenten när som helst. Jag går ekonomi juridik men är lite kluven på vad jag vill arbeta med, har många intressen och det är allt från åklagare till entreprenör till läkare och till pilot. Jag undrade om det gick att byta linje helt nu till pilotyrket och...

      Milla : : Hej Denis,du söker till komvux i den kommunen där du är folkbokförd. Sök läsa fysik 1a, som är en kurs på 150 gymnasiala poäng och kan läsas... Läs hela svaret
    • john

      vad behövs för att bli pilot/trafikflygare?

      hej! Jag har kollat rundor lite på pilotutbildningen och har en del frågor jag inte lyckats få svar på. Jag saknar betyg i Engelska 6 och i Fysik 1, kan jag läsa dessa betyg på komvux och sedan söka till utbildningen? Jag har ett studiebevis men ingen gymnasial examen, behöver jag ta examen...

      Julia: : Hej John,Pilotyrken är mycket populära och många försöker bli piloter eller trafikflygare (många fler än som verkligen lyckas med det), detta skriver jag för att du ska ha... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga