Linus 27 år
  Hej! Jag vill läsa ekonomi till hösten dock så känns de som jag inte kommer lyckas komma in på mina första val som är civilekonomi. Därför har jag även tänkt att söka till en vanlig ekonomi utbildning samt kursen företagsekonomi 1. Så om jag t.ex kommer in på ekonomi i Trollhättan och läser företagsekonomi 1 under en termin och sedan lyckas ta mig in på civilekonom i Karlstad senare till våren, hur blir det då? Kommer jag få läsa om kursen? Och isåfall kan jag höja mitt betyg? Får jag läsa den överhuvudtaget? Om inte kommer jag då få börja i termin 2? Helst skulle jag ju såklart vilja vara med från start så man lär känna klasskamraterna och kommer in i gänget. Hade vart jätte glad att få lite klarhet i det här. Mvh en förvirrad blivande student.

  2 Svar

  Milla SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Linus!

  Du ställer några olika frågor och jag skall försöka svara på dem alla. Om jag missar ngt., var god återkom.

  Ang. höja betyg på högskolan: de flesta högskolekurser har betygsskala "godkänt - icke-godkänt" enbart. Det är väldigt få kurser som man kan få "välgodkänt" på (inte för att man inte är duktig, utan för att det betyget inte tilldelas på högskolekurser med undantag av några få kurser).

  Ang. läsa om en högskolekurs - så kommer du inte få läsa om de kurser som du sedan innan redan har godkända betyg i, du kommer inte att bli antagen på samma kurs (om det är exakt samma kurs, alltså). Det är dessutom "slöseri" med din tid och samhällets pengar om du skulle läsa om en termin "i onödan". Du förlorar också ekonomiskt på att läsa om samma kurser på högskolan - du skall inte kunna få Studiemedel för att läsa redan godkända kurser på högskolan + att du måste också räkna med "förlorad arbetsinkomst" (dvs om du jobbade i stället, skulle du tjäna pengar).

  Du kanske kan fundera på ett alternativ: att läsa fristående kurser och sätta ihop dem till en kandidatexamen. För det krävs 180 hp (högskolepoäng) = 3 års studier på heltid. 90 hp måste vara i "huvudämnet" - i ditt fall Ekonomi och de resterande 90 hp kan du välja läsa andra kurser (som inte är strikt ekonomiska kurser ... men det blir en senare fråga - exakt vilka kurser som är OK att ta in i kandidatexamen med huvudämne Ekonomi).

  Du vet säkert om att Högskoleprovet ger dig en extra chans att komma in på en högskoleutbildning. HP genomförs 2 ggr om året - och nästa tillfälle blir i oktober.

  Jag hoppas att någonting i mitt svar blir till hjälp för dig!
  Milla
  Hej igen!

  Civilekonomexamen eller Magisterexamen ligger minst 5 år fram i tiden för din del. Hur arbetsmarknaden kommer att förändras på den tiden, är mycket svårt att säga säkert. Även helt andra saker än just formell utbildning kan bli avgörande för möjlighet till anställning: t.ex. om du kan något/några andra språk; din ålder; var i landet du bor & om du kan flytta inom Sverige eller till utomlands; om du vill (kan) resa mycket i tjänsten och vara borta 2-3 veckor, vilket ibland är ett krav och ibland "meriterande" - och det kan man inte om man t.ex. har små barn eller måste ta hand om sina gamla föräldrar.

  Så, jag vill påminna dig om att det tyvärr är helt omöjligt att svara på frågan om just du får ett jobb och ännu mindre - just vilket jobb du kan få.

  En bra sak är om du kan i alla fall fundera på om du skulle kunna starta eget & bli din egen arbetsgivare (t.ex. konsult). Att vara flexibel och kunna flytta och resa i tjänsten är en stor fördel, men då krävs det uppoffringar (att vänta med att skaffa familj). Att lära sig ett nytt språk eller hålla de språken man redan kan "vid liv" är också bra att tänka på - om man har möjlighet.

  Du frågar hur ofta någon hoppar av ... och det går säkert få fram någon sort statistik på det, men då vet vi hur det var förr men det säger inte så mycket om hur det blir framöver. Du behöver bara en plats. En plats kan uppstå om någon från programmet bestämmer sig för att ta ett sabbatsår t.ex. Eller ångrar sig och vill utbilda sig till ngt. annat i stället. Sådant kan man inte förutse. Sedan kan ju folk "tillkomma" också, som är en "omvänd process", d v s den som fick anstånd med platsgaranti, kommer tillbaka till utbildningen och tar den lediga platsen "från dig". Eller så bestämmer sig den personen att inte återvända till utbildningen och då kan du få den platsen. Det är slumpen som spelar avgörande roll här. Helt omöjligt att veta hur det blir. Jag tycker inte att statistik "bakåt" hjälper dig för det kan bli mycket annorlunda i framtiden och du behöver ju, som sagt, "bara en liten plats". :)

  Jag hoppas att mitt svar blir till hjälp för dig! Återkom om du har fler frågor.
  Bästa hälsningar & stort lycka till!
  Milla
  • Linus Okej tack för svaret:) Bara en funder jag har läsing till, om jag först söker enbart kursen och sedan söker ett program där kursen ingår. Får jag fortfarande inte läsa kursen då? Går jag automatiskt vidare till nästa termin?
  • Mikael Jag skall svara på din kommentar.
  Mikael SYV SYV på FrågaSYV
  Hej!

  Det är mycket smartare att - i fall man får godkända betyg i alla högskolekurser som läses under första termin på programmet - att INTE söka till programmet utan söka just till Andra terminen, då får man mycket mindre (kanske ingen) konkurrens. När du söker till hela programmet, konkurrerar du mot en mängd sökande som läste på gymnasiet och på Komvux i år och även under tidigare år.

  När du söker till Andra terminen - då konkurrerar du enbart mot de några få som, precis som du, redan har godkända betyg i termin etts kurser. Programmet kan inte ta in till termin 2 någon som inte har godkända betyg i alla kurser i termin 1, alla som inte har det blir obehöriga. I fall ingen "officiell" antagning annonseras till termin 2, kontaktar man det aktuella fakultetet /eller institutionen/ med frågan om minst en ledig plats finns (i fall någon har hoppat av under termin ett) - och gör en "inofficiell ansökan".

  Det finns ingen som helst anledning att söka till hela programmet om du redan har godkända betyg i alla kurser som läses på termin 1. Du skriver om "gemenskap" och det är en viktig sak, givetvis, men samhällsekonomiskt är det inte försvarsbart om folk skall under en hel termin läsa det som de redan kan. Du kan bli antagen till hela programmet med godkända kurser från termin 1 (i fall de på antagning.se missar att du redan har de kurserna godkända, du söker ju på gymnasiebetyg, inte på högskolebetyg). Men när det blir dags att registrera betyg i LADOK, ser administratören att samma kurser redan är registrerade på ditt personnummer. Det kan bli stora problem med bl a återkrav på Studiemedel. Det är en ovanlig situation, eftersom folk inte, normalt sett, läser om redan godkända högskolekurser.

  Det är i alla fall vad vi på Fråga SYV tycker och råder dig till.
  Med vänlig hälsning
  Mikael
  • Linus Ja det lät betydligt smartare att söka till andra termin, visste faktiskt inte att man kunde göra det. Generellt hur ofta är det som någon har hoppat av så man har chans att komma in på det sättet? Den största anledningen till att jag tänkte som så här var att jag hellre ville ha en civilekonom examen men att ifall att jag inte lyckades ta mig in ändå ha något att falla tillbaka till. Och för att kompensera civilekonomexamen läsa magister efter dem 3 åren. Hur står sig en magister examen kontra en civilexamen sedan när man ska ut i arbetslivet?
  • Milla Jag skriver svar på din kommentar nu, kommer inom kort.

  Frågor och svar

  • Jacob 21 år

   Funderar på att byta studieort men vill inte förlora min plats?

   Hej, Jag läser min första termin på juristprogrammet i Göteborg. Efter några veckor på programmet känner jag mig lite osäker på om det verkligen är här jag vill plugga. Min första fråga är om det går att byta studieort under programmets gång, dvs. jag läser några kurser här i Göteborg...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Vägledare 50 år

   Vilka lösningar finns om studiemedel är slut?

   Hej, jag undrar om ni har några tips på lösningar i en sådan situation när en person är i slutet av en lång utbildning, t.ex läkarprogrammet, och har en termin kvar på programmet men studiemedel är helt slut. Ska man hoppa av utbildningen, när det är en termin kvar bara? Eller vad ska man göra?...

   Daniel Larsson: Hej och tack för din fråga om studier i situationen när studiemedelsveckorna är slut.Att studiemedel tar slut (veckorna med studiemedel tar slut) borde inte komma som en överraskning.... Läs hela svaret
  • Viktor 19 år

   Jobb utan eftergymnasial utbildning?

   Jag gick naturvetenskapligt program på gymnasiet och tror mig ha valt helt fel utbildning på universitetet. Jag har hittat en annan utbildning som är mycket intressantare, men som tyvärr inte börjar förrän nästa år. Saken är det att jag...

   Anna SYV: Hej Viktor! Kika gärna på en sammanfattning på framtid.se/yrke/gymnasiekompetensyrken där vi listar upp ett stort antal yrken där möjlighet kan finnas att få jobb utan att man på... Läs hela svaret
  • Anonym 22 år

   Tillgodoräkna kurser tandläkarprogrammet?

   Hej! Jag blir förmodligen antagen till tandläkarprogrammet i Göteborg denna vår, men vill helst studera i Malmö. Om jag går en termin i Göteborg, kan jag då tillgodoräkna deras kurser om jag börjar i Malmö till hösten? Hört att det främst är teori i oralhälsa första året, så kanske det går?...

   Anna SYV: Hej,jämför vilka kurser som ingår första terminen i de båda programmen. I vilken ordning man läser kurserna behöver inte vara identiskt på olika lärosäten,... Läs hela svaret
  • Elin 17 år

   Psykologprogrammet utomlands?

   Hej! Jag är väldigt intresserad av att bli psykolog men tror tyvärr inte att mina betyg räcker till så tänker satsa stenhårt på högskoleprovet, men har hört att det är svårt att höja sig där. (Tänker givetvis...

   Anna SYV: Hej Elin!Gör högskoleprovet så många gånger du kan. Har man flera resultat är det högre HP-resultat som gäller.***Vad gäller att med utländsk psykologexamen få jobba... Läs hela svaret
  • Emelie 26 år

   Avslag av csn otillräckliga resultat?

   Hur många YH poäng ersätter en 100 poängs kurs på komvux? Om jag tex saknar 30 YH poäng för att få csn, hur många kurser måste jag läsa då?

   Mikael SYV: På en termin (20veckor) på heltid läser man 100 YH, yrkeshögskolepoäng. På samma tid läser man 400 gymnasiala poäng. Om man tittar endast på studietid eller volym av... Läs hela svaret
  • Agata 21 år

   Påverkas meritpoäng av betyg?

   Hej! Jag undrar om meritpoängen ändras beroende på vilket betyg man får? Jag vill läsa en kurs Moderna Språk 4. Jag vet att man kan få 1 meritpoäng för den kursen. Får man 1 poäng oavsett om man får betyget E eller A i kursen? Eller får man t.ex. 1 meritpoäng om man får betyget A, 0,75...

   Anna SYV: Hej Agata!Du får gärna läsa en sammanfattning på gymnasieGuiden.se/merit där det bl.a förklaras om att betyg i kurser som ger dig meritpoäng räknas även in i ditt... Läs hela svaret
  • Maria 20 år

   Vad ska jag göra för att komma in på Läkarprogrammet?

   Hej! Jag gick ekonomiprogrammet med inriktning juridik på gymnasiet men går nu andra terminen på sjuksköterskeprogrammet. Har alltid velat bli läkare men gav upp pga att jag inte hade tillräckliga betyg, men har nu ångrat mig och vill försöka...

   Anna SYV: Hej Maria!jag vill börja med att "påminna" om att du även kan kika på yrken som Specialistsjuksköterska och Barnmorska, det finns alltså... Läs hela svaret
  • Lina 20 år

   Kan jag läsa om kurser jag redan läst för studieresultat för CSN?

   Jag läser nämligen en 30-poängskurs på högskola nu och är rädd att jag inte kommer klara alla då jag inte alls trivs, men det verkar inte som att jag kan byta kurs nu. Min fråga är om jag kan läsa om gamla gymnasiekurser för att fylla dessa högskolepoäng som jag saknar, för man behöver inte läsa...

   Anna SYV: Hej Lina,jag tror inte du blir antagen till gymnasiala kurser på komvux, om du redan har betygen i samma eller i motsvarande kurser. Jag tycker du kan göra ansökan till... Läs hela svaret
  • Elin 50 år

   Alumner i studiesammanhang?

   Hejsan, jag ser ibland att "alumner" nämns i olika studiesammanhang, men vad betyder det egentligen, vad är alumner?

   Daniel Larsson: Hej Elin!Ordet du undrar över kommer från latinet "alumnus" som kan översättas som lärjunge eller elev.Som det ordet används i svenska språket nu för tiden, så menar man... Läs hela svaret
  • Natalie 25 år

   Läsa behörighet till höskoleingenjör via tekniskt basår eller komvux?

   Hej! Jag läste samhällsvetenskap i gymnasiet och saknar behörighet till de tekniska utbildningarna som finns. Nu är jag intresserad av att plugga högskoleingenjör genom att antingen gå ett tekniskt basår mot högskoleingenjör på KTH och använda mig av garantiplatsen eller läsa upp kurserna som...

   Milla SYV: Hej Natalie,jag vill råda dig att söka läsa kurserna på komvux samtidigt som du även söker till det tekniska basåret på... Läs hela svaret
  • Ebba 21 år

   Spelar det någon roll när, inom ansökningsperioden, man söker?

   Hej! Jag mailade idag med en kursansvarig för en kurs som jag vill gå till våren. I slutet av hennes svar till mig skrev hon att om jag ville läsa kursen rådde hon mig att anmäla mig direkt och inte vänta, eftersom den var väldigt populär. Men visst har jag lika förutsättningar att komma in när...

   Mikael SYV: Vad gäller svenska högskoleutbildningar borde det inte spela roll när inom anmälningsperioden man söker. Det är endast om Sen Anmälan öppnas, efter... Läs hela svaret
  • Linda 45 år

   Kan jag komplettera?

   Hej Jag är utbildad fritidspedagog 120p vid Linköpings universitet med en fil.kand. Jag har 19 års erfarenhet i yrket och skulle nu vilja ändra inriktning men fortfarande ha användning av min kompetens. Jag skulle vilja arbeta som kurator. Nu undrar jag om det finns...

   Anna SYV: Hej Linda!Kort svar på din fråga är - med stor sannolikhet, tyvärr, nej.Förklaringen: det finns olika sorters Kuratorer och sedan beslut fattades att kurator inom hälso- och sjukvården är... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga