Linus 27 år
  Hej! Jag vill läsa ekonomi till hösten dock så känns de som jag inte kommer lyckas komma in på mina första val som är civilekonomi. Därför har jag även tänkt att söka till en vanlig ekonomi utbildning samt kursen företagsekonomi 1. Så om jag t.ex kommer in på ekonomi i Trollhättan och läser företagsekonomi 1 under en termin och sedan lyckas ta mig in på civilekonom i Karlstad senare till våren, hur blir det då? Kommer jag få läsa om kursen? Och isåfall kan jag höja mitt betyg? Får jag läsa den överhuvudtaget? Om inte kommer jag då få börja i termin 2? Helst skulle jag ju såklart vilja vara med från start så man lär känna klasskamraterna och kommer in i gänget. Hade vart jätte glad att få lite klarhet i det här. Mvh en förvirrad blivande student.

  2 Svar

  Milla SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Linus!

  Du ställer några olika frågor och jag skall försöka svara på dem alla. Om jag missar ngt., var god återkom.

  Ang. höja betyg på högskolan: de flesta högskolekurser har betygsskala "godkänt - icke-godkänt" enbart. Det är väldigt få kurser som man kan få "välgodkänt" på (inte för att man inte är duktig, utan för att det betyget inte tilldelas på högskolekurser med undantag av några få kurser).

  Ang. läsa om en högskolekurs - så kommer du inte få läsa om de kurser som du sedan innan redan har godkända betyg i, du kommer inte att bli antagen på samma kurs (om det är exakt samma kurs, alltså). Det är dessutom "slöseri" med din tid och samhällets pengar om du skulle läsa om en termin "i onödan". Du förlorar också ekonomiskt på att läsa om samma kurser på högskolan - du skall inte kunna få Studiemedel för att läsa redan godkända kurser på högskolan + att du måste också räkna med "förlorad arbetsinkomst" (dvs om du jobbade i stället, skulle du tjäna pengar).

  Du kanske kan fundera på ett alternativ: att läsa fristående kurser och sätta ihop dem till en kandidatexamen. För det krävs 180 hp (högskolepoäng) = 3 års studier på heltid. 90 hp måste vara i "huvudämnet" - i ditt fall Ekonomi och de resterande 90 hp kan du välja läsa andra kurser (som inte är strikt ekonomiska kurser ... men det blir en senare fråga - exakt vilka kurser som är OK att ta in i kandidatexamen med huvudämne Ekonomi).

  Du vet säkert om att Högskoleprovet ger dig en extra chans att komma in på en högskoleutbildning. HP genomförs 2 ggr om året - och nästa tillfälle blir i oktober.

  Jag hoppas att någonting i mitt svar blir till hjälp för dig!
  Milla
  Hej igen!

  Civilekonomexamen eller Magisterexamen ligger minst 5 år fram i tiden för din del. Hur arbetsmarknaden kommer att förändras på den tiden, är mycket svårt att säga säkert. Även helt andra saker än just formell utbildning kan bli avgörande för möjlighet till anställning: t.ex. om du kan något/några andra språk; din ålder; var i landet du bor & om du kan flytta inom Sverige eller till utomlands; om du vill (kan) resa mycket i tjänsten och vara borta 2-3 veckor, vilket ibland är ett krav och ibland "meriterande" - och det kan man inte om man t.ex. har små barn eller måste ta hand om sina gamla föräldrar.

  Så, jag vill påminna dig om att det tyvärr är helt omöjligt att svara på frågan om just du får ett jobb och ännu mindre - just vilket jobb du kan få.

  En bra sak är om du kan i alla fall fundera på om du skulle kunna starta eget & bli din egen arbetsgivare (t.ex. konsult). Att vara flexibel och kunna flytta och resa i tjänsten är en stor fördel, men då krävs det uppoffringar (att vänta med att skaffa familj). Att lära sig ett nytt språk eller hålla de språken man redan kan "vid liv" är också bra att tänka på - om man har möjlighet.

  Du frågar hur ofta någon hoppar av ... och det går säkert få fram någon sort statistik på det, men då vet vi hur det var förr men det säger inte så mycket om hur det blir framöver. Du behöver bara en plats. En plats kan uppstå om någon från programmet bestämmer sig för att ta ett sabbatsår t.ex. Eller ångrar sig och vill utbilda sig till ngt. annat i stället. Sådant kan man inte förutse. Sedan kan ju folk "tillkomma" också, som är en "omvänd process", d v s den som fick anstånd med platsgaranti, kommer tillbaka till utbildningen och tar den lediga platsen "från dig". Eller så bestämmer sig den personen att inte återvända till utbildningen och då kan du få den platsen. Det är slumpen som spelar avgörande roll här. Helt omöjligt att veta hur det blir. Jag tycker inte att statistik "bakåt" hjälper dig för det kan bli mycket annorlunda i framtiden och du behöver ju, som sagt, "bara en liten plats". :)

  Jag hoppas att mitt svar blir till hjälp för dig! Återkom om du har fler frågor.
  Bästa hälsningar & stort lycka till!
  Milla
  • Linus Okej tack för svaret:) Bara en funder jag har läsing till, om jag först söker enbart kursen och sedan söker ett program där kursen ingår. Får jag fortfarande inte läsa kursen då? Går jag automatiskt vidare till nästa termin?
  • Mikael Jag skall svara på din kommentar.
  Mikael SYV SYV på FrågaSYV
  Hej!

  Det är mycket smartare att - i fall man får godkända betyg i alla högskolekurser som läses under första termin på programmet - att INTE söka till programmet utan söka just till Andra terminen, då får man mycket mindre (kanske ingen) konkurrens. När du söker till hela programmet, konkurrerar du mot en mängd sökande som läste på gymnasiet och på Komvux i år och även under tidigare år.

  När du söker till Andra terminen - då konkurrerar du enbart mot de några få som, precis som du, redan har godkända betyg i termin etts kurser. Programmet kan inte ta in till termin 2 någon som inte har godkända betyg i alla kurser i termin 1, alla som inte har det blir obehöriga. I fall ingen "officiell" antagning annonseras till termin 2, kontaktar man det aktuella fakultetet /eller institutionen/ med frågan om minst en ledig plats finns (i fall någon har hoppat av under termin ett) - och gör en "inofficiell ansökan".

  Det finns ingen som helst anledning att söka till hela programmet om du redan har godkända betyg i alla kurser som läses på termin 1. Du skriver om "gemenskap" och det är en viktig sak, givetvis, men samhällsekonomiskt är det inte försvarsbart om folk skall under en hel termin läsa det som de redan kan. Du kan bli antagen till hela programmet med godkända kurser från termin 1 (i fall de på antagning.se missar att du redan har de kurserna godkända, du söker ju på gymnasiebetyg, inte på högskolebetyg). Men när det blir dags att registrera betyg i LADOK, ser administratören att samma kurser redan är registrerade på ditt personnummer. Det kan bli stora problem med bl a återkrav på Studiemedel. Det är en ovanlig situation, eftersom folk inte, normalt sett, läser om redan godkända högskolekurser.

  Det är i alla fall vad vi på Fråga SYV tycker och råder dig till.
  Med vänlig hälsning
  Mikael
  • Linus Ja det lät betydligt smartare att söka till andra termin, visste faktiskt inte att man kunde göra det. Generellt hur ofta är det som någon har hoppat av så man har chans att komma in på det sättet? Den största anledningen till att jag tänkte som så här var att jag hellre ville ha en civilekonom examen men att ifall att jag inte lyckades ta mig in ändå ha något att falla tillbaka till. Och för att kompensera civilekonomexamen läsa magister efter dem 3 åren. Hur står sig en magister examen kontra en civilexamen sedan när man ska ut i arbetslivet?
  • Milla Jag skriver svar på din kommentar nu, kommer inom kort.

  Frågor och svar

  • Tilda 19 år

   Vilket datum är den sista kompletteringsdagen?

   Hej! Vilket datum är den sista kompletteringsdagen? Har sett att någon i ett tidigare meddelande här på frågasyv.se skrivit att den sista kompletteringsdagen är den 21 juni men på antagning.se står det 5juli? En till fråga, hur lång tid tar det från att man läst en kurs och fått betyg i kursen...

   Mikael SYV: hej Tilda,pga Covid-19 har skett en ändring: Antagning.se förlängde möjlighet att komplettera t o m 5 juli 2021 (tidigare datum var 21 juni 2021). Huvudregeln är att man ska komplettera... Läs hela svaret
  • Anna 19 år

   Söka till universitetet?

   Hej! Kan man söka till flera olika universitetsutbildningar om man inte är säker vad man vill läsa eller ens om man vill fortsätta plugga till hösten, och sen bara tacka nej till allt om man nu skulle komma in?

   Mikael SYV: Hej Anna,anmälningsperiod till höstens (HT21) högskole- och universitetsutbildningar, i Sverige, hade sista dag den 15 april 2021. Senare kan vissa utbildningar öppna för SEN ANMÄLAN (det sker om antal... Läs hela svaret
  • Aaliya 15 år

   Kan jag komma in i natur om jag har E-D i matte?

   Jag har haft E i matte under mellan stadiet och 7. Nu går jag i andra året i 8 och kommer förmodligen få ett E igen. Jag vill verkligen satsa på att få ett bättre betyg i 9an i matten men om jag får Ett E igen är det möjligt att komma in...

   Mikael SYV: Hej Aaliya! Att komma in på NA/natur kanske blir möjligt men det kan sedan bli svårt att hänga med i gymnasiematte och risken finns att få F i kurserna matematik 1c, 2c och 3c samt... Läs hela svaret
  • BB 18 år

   Utbildningar för skrivande eller hjälpande?

   Hej! Jag funderar på utbildningar, och har två saker jag helst av allt skulle vilja jobba med - skrivande eller att hjälpa andra. Jag skulle vilja ha ett arbete där det inte är för hög konkurrens och bra betalt. Har letat själv, men behöver lite idéer om jag skulle kunna få några. Mvh

   Mikael SYV: Hej BB!det finns hundratals yrken inom skrivande och där man hjälper andra. På framtid.se beskrivs det cirka 2.ooo yrken - och du får gärna kika på många av dem, du kan t.ex... Läs hela svaret
  • Alice 16 år

   Vilken teknikinriktning, spelutveckling?

   Hej, för tillfället är det omvaslperiod angående gymnasievalet och jag har börjat ifrågasätta mitt val. Istället för att gå Natur Natur har jag blivit intresserad av Spelutveckling. Jag har förstått att det bästa programmet att gå då är Teknikprogrammet, men jag undrar vilken inriktning som...

   Milla SYV: Hej Alice;i TE (se programplan för TE) ingår inte moderna språk som obligatoriskt ämne men får läsas om skola kan erbjuda och eleven vill läsa, t.ex inom... Läs hela svaret
  • Dalya 20 år

   Muntlig examination, F?

   Hej! Jag studerar naturkunskap 2 på komvux och har snart en muntlig examination om en vecka. Jag är extremt nervös. Jag kan det mesta ganska okej och håller på att repetera lite mer men jag undrar om vad som kommer att hända om man får F? Kan...

   Milla SYV: Hej Dalya!Gör ditt bästa och vi hoppas du får ett högt betyg eller i alla fall lägst E, godkänt betyg.Du frågar om meritvärde. Jag vet inte om du har examensbevis från gymnasiet, redan.... Läs hela svaret
  • Mary 18 år

   Stipendier: Vad är kraven?

   Hej! Jag går andra året på gymnasiet och har börjat kolla stipendier som jag skulle kunna söka till innan jag börjar på högskola/universitet. Jag undrar mest hur höga betygskrav det finns och om det är många som söker, så att jag vet om jag ens har någon chans eller om det är bättre att inte...

   Milla SYV: Hej Mary! det finns så otroligt många olika fonder och stipendier som alla har Olika kräv men finns ingen garanti på att få några pengar, även om man uppfyller kraven.... Läs hela svaret
  • Ann 19 år

   Läsa naturvetenskapligt basår-bli läkare?

   Hej, jag har gått samhälls på gymnasiet och nu vill jag (ta den tjorviga vägen i livet) och bli läkare. Om man läser naturvetenskapligt basår så blir man behörig att söka till läkarutbildningen, men i vilken urvalsgrupp hamnar man...

   Anna SYV: Hej Ann,du har rätt: meritvärde kommer inte påverkas, men du kommer prövas i BII, kompletteringsgruppen (eftersom du utan komplettering är obehörig).Angående betygen på... Läs hela svaret
  • Mårten 30 år

   Prövning/betyg Tyska 3?

   Hej! Jag är intresserad av att få betyg i Tyska 3 på gymnasienivå, för att bli behörig på universitetsnivå. Jag har goda kunskaper i tyska sedan tidigare, då jag bott i landet. Jag har dock ingen formell kompetens, då jag inte läst...

   Anna SYV: Hej Mårten,du får söka i hela Sverige (inte endast i ditt län) var du kan göra prövningar.Du kan också be på komvux i din kommun att göra Nivåbedömning (där får du... Läs hela svaret
  • Carl 20 år

   Vad är skillnaden mellan program och frigående kurser?

   Hej! Mitt namn är Carl och har lite frågor gällande universitet eller vidareutbildning! Jag hade tänkt att efter gymnasiet plugga till jurist, tyvärr har jag endast ungefär 17,5 i meritpoäng vilket gör situationen svår.. Därför har jag försökt hitta alternativa utbildningar där det verkar...

   Anna SYV: Hejsan,Avancerad nivå på de svenska lärosätena är det utb., där man för behörighet behöver ha läst i 3 år (minst) på heltid på... Läs hela svaret
  • Hanna 31 år

   Arbeta som obehörig lärare?

   Hej! Jag har läst grundlärarprogrammet f-3 i Uppsala. Jag har läst 140hp av 240hp. Jag flyttade till en annan stad och tog en paus från studierna. Jag har nu till hösten arbetat som obehörig lärare i f-3 under nästan 3 år. Hur ska jag bli behörig lärare?

   Anna SYV: Hej Hanna,du kan fundera på att återuppta studierna på ditt "gamla" program - kanske på ett nytt lärosäte men på samma program. Vänd dig annars till studievägledare... Läs hela svaret
  • Nancy 15 år

   Vilket program på gymnasiet ska jag välja för att bli sjuksköterska?

   Hej! Jag undrar om jag kan välja natur inrikting samhäll för att bli sjuksköterska? En annan fråga är kan man specialisera sig inom sjuksköterska yrket? Finns det en chans att få högre lön? Vad är medellönen för alla sjuksköterskor?

   Anna SYV: Hej Nancy!läs gärna på .framtid.se/yrke/sjukskoterskamedellönen är 35.000 kr, enligt de uppgifter vi har idag (april 2021). Och det finns många... Läs hela svaret
  • alva 18 år

   vägen till bankchef?

   Hej! Jag går mitt sista år på gymnasiet och är intresserad i att läsa ekonomi efter studenten? Mitt mål i framtiden är bankchef. Vilken utbildning är bästa för framtiden och vilken utbildning ska jag välja för vägen dit? /...

   Anna SYV: Hej Alva,jag rekommenderar att du överväger att läsa till Civilekonom eller t.ex som sin grundutbildning på eftergymnasial nivå läsa ekonomiprogrammet som är 3 år på heltid (180 hp) och... Läs hela svaret
  • David 24 år

   Komplettering matte 3b?

   Hej, Jag tog studenten på ett samhäll/beteendeprogram 2016. Jag tog studenten utan att studera matte 3b med en poäng på omkring 20.5 (inkl merit från språk/engelska). Jag har nu planer på att studera ekonomiprogrammet på högskolan/universitet...

   Anna SYV: Hejsan,svar från din fråga 1 är att du måste ha godkänt betyg i matte 3b (eller 3c) och betyg kan du skaffa dig även genom en prövning.Se gärna information på... Läs hela svaret
  • Emma 15 år

   Om jag aldrig klarar matten men vill gå konstnärlig utbildning?

   Finns det några andra sätt att komma in på ett nationellt program än via Introduktionsprogram om man har ett funktionshinder? Ett hinder som gör att man kanske aldrig kommer att klara alla av de tre viktigaste ämnena svenska, engelska och matte? Finns det några skolor med program som gör...

   Mikael SYV: Problemet är att gymnasieskola har som mål att ge eleverna Examensbevis och det blir omöjligt utan godkända betyg i svenska, eng och matte. Du frågar om undantag, och... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga