Z

  Hej! Jag pluggar naturnatur och läser utöver det modersmål (Arabiska) som utökad kurs (100p). (tot 2600p). Jag undrar vad en utökad kurs innebär? Ex om jag får ett A på min utökade kurs men ett lägre betyg på en annan "vanlig kurs" i min studieplan; kommer den utökade kursen att kunna ersätta det "sämre betyget" och det sämre betyget då strykas från mitt jämförelsetal? Mitt intresse är att i framtiden söka in på läkarlinjen, apotekarprogrammet eller BMA-programmet. Kommer den utökade kursen, modersmål (arabiska), att gynna mig? Kommer den att räknas in i min jämförelsetal? Eller kommer den inte att ha någon betydelse för mig när jag söker universitet i framtiden? Tacksam för svar :)

  1 Svar

  Julia SYV på FrågaSYV

  Hej Z!
  Utökade kursernas betyg räknas in endast i 2 fall: om den U-kursen krävs för särskild behörighet eller om den ger meritpoäng. Kurserna i ämnet modersmål ger inte meritpoäng. Till läkarprogrammet krävs inte modersmål som särskild behörighet. Alltså uppfyller inte kursen i modersmål något av kraven för att kunna räknas in i ditt jämförelsetal. Det betyget kommer därför inte räknas in. Det betyget kommer inte ersätta något annat betyg heller. Det kommer inte påverka ditt jämförelsetal/snittbetyget och med det blir det ingen påverkan på meritvärdet heller. Det spelar därför (i det fallet du beskriver) ingen roll vilket betyg du får i kursen i ämnet modersmål, eller om du läser den kursen eller inte. 

  Kunskaperna är bra att ha, men formellt sett, kommer inte det betyget påverka dina möjligheter att komma in på läkarprogrammet.

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga