J 31 år
  Vägledning för att jag ska nå mitt slutmål: psykolog/socionom, med fokus på beteendevetare med generell examen.


  Jag är intresserad av terapi inom psykologi och att jobba med barn och ungdomar (individer) eller som psykolog i företag (organisationer), helst båda dock, så att jag kan variera och utvecklas inom båda! Om jag får generell examen som beteendevetare (psykologi, pedagogik och sociologi.)

  1. Kan man välja båda: jobba med förändringsarbete och samtal i någon form så kan man exempelvis välja att rikta sina kurser mot samtalsmetodik och kommunikation och grupper och organisationer som intresserar en kan man välja kurser inom detta område? Det ska nog gå bra med praktik inom området, då jag har en del erfarenheter av ideellt arbete att jobba med att skapa evenemang för ungdomar som saknar framtidstro, samt agerat pedagog och coachat unga (förening.) Hur söker man till det på universitetet då? Vilka program eller kurser är till min fördel för detta tillvägagångssätt?

  Förening: Fanzingo är ett mediehus i Botkyrka - en plats där ungdomar producerar innehåll för olika kulturella arenor och rikstäckande medier. Där man möter varje ung deltagare med fokus på att få dem att känna sig viktiga, att synas och höras utifrån sin egen kreativitet och lust. Med beskrvining och referenserna: ”Hon har själv och tillsammans med andra producerat ett stort antal produktioner med hjälp av ljud, bild, musik och text. Hon har även hjälpt och handlett andra unga att producera och berätta sina historier. K är en närvarande, intresserad och engagerad person som tar tag i och avslutar det hon påbörjat. Hon är lugn, pedagogisk och ansvarstagande och skulle passa utmärkt som en pedagog.”

  Konsult för bemanningsföretaget Academic Work: Goda referenser därifrån inom uppdraget Mystery shopper för SL och visningsvärdinna för Fastighetsbyrån: ”I rollen som Mystery shopper för MTR Stockholm har K arbetat självständigt med att undersöka kvalitén hos personalen och miljön hos vår kund. Som visningsvärdinna för Fastighetsbyrån assisterade har hon assisterat mäklare vid visningar. Som konsult krävs det stor flexibilitet och självständighet samt en förmåga att snabbt sätta sig in i nya arbetsförhållanden. Det har hon gjort med visat engagemang, självsäkerhet och med god kvalité på ett professionellt sätt. K är, förutom en ambitiös konsult, positiv och social, och har varit uppskattad av både chef och kollegor.”

  Läxhjälpare (Studybuddy) För elever i årskurs 2,5 och 6 där man hjälper och stödjer barn i deras skolarbeten, där arbetet utförs i hemmet. Med goda referenser därifrån, då jag beskrivs som trevlig och pedagogisk.

  2. Min främsta fråga är hur prognosen ser ut för beteendevetare med generell examen som du hänvisade mig till? Då jag vill vara säker på ett jobb efteråt.

  3. Räcker mina arbetserfarenhet- tills nu? Vad kan vara bra att bygga på mer? Inom bemanningsföretag som konsult, eller barn och unga projekt, förening, ideellt arbete?

  4. Några andra förslag för att nå målet psykolog om beteendevetare inte skulle ha bra jobbutsikter i framtiden för mig?

  5. Kan man jobba i Europa med en generell beteendevetenskaplig- examen från Sverige?

  6. Behöver jag förresten skicka in mina intyg (arbetserfarenheter) till antagningen då, är det relevant för urvalet av generell examen inom beteendevetenskap? Om jobb- prognosen ser bra ut där.

  1 Svar

  Milla SYV SYV på FrågaSYV
  Hej K.!

  Prognoser kan slå fel och det är alltid arbetsgivare som väljer vem hen vill anställa. Du kommer då konkurrera om jobbet mot personer som ännu inte fått sin utbildning och kanske inte vet vilka jobb de vill söka om några år. Sedan är det ju också så att du behöver bara "en liten plats" på arbetsmarknaden... och det räcker att en person bestämmer sig att gå i förtidspension - då kan du få det jobbet. Eller tvärtom: någon som bestämmer sig att inte bli föräldraledig i 1,5 år och då kan du inte få det långa vikariatet.

  Det som underlättar att få jobb, förutom vilken utbildning man har, är:
  - om man kan flytta inom Sverige dit jobbet finns;
  - om man kan tänka sig ta kortare vikariat och deltidsanställningar;
  - om man kan ännu ett annat språk (kan ibland vara ett krav och är ofta meriterande);
  - om man kan tänka sig ta (tillfälligt) ett jobb som ligger "under mina meriter", dvs som kräver lägre utbildning än den, som man har.

  Som beteendevetare kan du också fundera på att starta eget (bli konsult) och bli din egen arbetsgivare.

  Som sagt, prognoserna kan slå fel, det finns inte ngt jobbgaranti och man måste därför chansa, välja den vägen som känns "rätt i magen" eller följa sin intuition. Och så råder jag dig att göra "allt samtidigt" - söka många olika utbildningar och även söka jobb samtidigt och träna på högskoleprovet. Sedan, när man får några olika erbjudanden om jobb och/eller utbildningar, väljer man från det som man fick.

  Yrkeshögskoleutbildningar ger, erfarenhetsmässigt, absolut störst chans att få jobb direkt efter utbildningen (85-90% av f d elever får jobb i direkt anslutning till sin YH utbildning och detta upprepas år efter år, därför vågar vi påstå att YH ger mycket goda chanser till jobb).

  Ang. jobb utanför Sverige: inom EU erkänner man generellt sett svenska utbildningar. Om en enskild arbetsgivare vill anställa just dig framför en annan person som har fått sin utbildning i "det aktuella landet", kan ingen svara på - på förhand. Vad jag rekommenderar dig är att du tänker på är att t.ex. skaffa dig Europass, läs info på http://www.yhguiden.se/info/om-yrkeshogskolan/europass

  Ang. skicka dina meriter (förutom betyg) till Antagning.se: det är bara i fall Arbetslivserfarenhet krävs för en viss utbildning (det står i så fall under Behörighet) då behöver du bekräfta att du har den. En annan situation då du behöver skicka dina meriter är om du söker på "Särskilda meriter" eller till "Alternativ antagning", vilket är en speciell kvot där särskilda krav ställs men då söker man detta oftast till en högskola direkt. Särskilda krav för sökande i den kvoten (som är sällsynt att en sådan möjlighet erbjuds men du kan alltid fråga eller se info på högskolans hemsida) kan t.ex. vara att skicka in "levnadsbeskrivning", att söka just till den utbildningen som första alternativ (av de 20 som man kan söka) och att delta i en personlig intervju.

  I fall ingen sådan Alternativ antagning äger rum, tas inte hänsyn till ngt. annat än gymnasiebetyg och resultat av HP.
  Jag hoppas jag har svarat på alla frågor som du ställde. Ber om ursäkt om jag missade ngt. Återkom i så fall.
  Bästa hälsningar
  Milla

  Frågor och svar

  • Line 20 år

   Antagningspoäng 2022?

   Hej, med tanke på att årskullen 2002 och 2003 nu haft ganska stora delar av sin gymnasieutbildning på distans, är det stor möjlighet att även antagningspoängsgränserna sjunker? Om jag tex söker till KTH 2022, är det då det föregående årets poäng som blir gränsen?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Mohamed 17 år

   Går det att ersätta Idrott & hälsa?

   Hej, Jag går i 2an på gymnasiet och har hittills väldigt höga betyg. Jag har dock ett betyg i idrott som är lågt och jag är rädd att det ska sänka mitt jämförelsetal. Jag planerar att läsa matte specialisering nästa år som en utökad kurs och undrar om mitt betyg i den kursen kan ersätta mitt...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Dina 23 år

   Vad kan jag komma in på?

   Hej. Jag har grundläggande behörighet från gymnasiet, och har även pluggat upp 3 ämnen, bl. a engelska 6, samhällskunskap 1a2 samt naturkunskap 1a2. Vet ni vad man kan komma in på för utbildning, på universitet med dessa ämnen? Tacksam för svar

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Anonymes 19 år

   Hur ser antagningspoängen ut i höst?

   Hej allihopa, börjar bli ganska nervös inför universitetet nu i höst. Jag har tänkt att söka in till basår nu på Göteborgs universitet, men är rädd att poängen inte räcker till. Förra årets antagningspoäng var ganska låga, så jag hoppas på att det blir så igen. Finns det något sätt att lista ut...

   Mikael SYV: Ingen kan på förhand veta om antagningsgränserna går upp eller ner. Det kan finnas gissningar men ingen kan veta.
  • Desirée 27 år

   Söka internationell och svensk masterutbildning samtidigt?

   Hej! Om man har sökt en internationell master till en svensk skola via universityadmissions.se, och sedan vid senare datum även sökt svensk master via antagning.se, hur prioriteras antagningarna? Vad ligger som första val, den internationella eller svenska? Det vill säga om båda...

   Mikael SYV: Kontakta Antagning.se och ställ din fråga där. Och du kan samtidigt också fråga antagningsgrupperna på de lärosäten dit du söker,
  • Filip 16 år

   vet ej vilken linje som kommer vara bäst för mig?

   Jag vill vill bli läkare men jag känner att jag är mer intresserad av det humanistiska programmet än naturprogrammet. Är det dåligt att satsa på att gå ett naturvetenskapligt basår sedan efter gymnasiet för att gå behörighet till läkarprogrammet om jag går det humanistiska programmet? Jag kanske...

   Mikael SYV: På HU blir du inte behörig till läkarprogrammet- det vet du redan. Dessutom är det inte säkert du blir direktbehörig till naturvetenskapliga basår heller. På HU... Läs hela svaret
  • Elin 15 år

   Vilka yrken kan man ha utan att gå på gymnasiet?

   Fråga i rubriken. Är skoltrött o vill inte gå på en skola som gymnasium som är som en fortsättning på grundskolan. Det kan vara yrken men andra sorts utbildning.

   Anna SYV: Hej Elin,rent formellt, så är man "klar med skolan" (alltså uppfyllt sin skolplikt) om man genomförde studier på grundskolan och fick ut ett slutbetyg i slutet av... Läs hela svaret
  • Elin 15 år

   Jag skrev min fråga i beskrivningen?

   Jag undrar lite jag har en garanterad plats på ett ekonomiföretag. Men vill helst inte gå på gymnasium är dom kunskaperna väldigt viktiga eller kan man gå en kortare utbildning som tex komvux om man ska bli auktoriserad redovisning ekonom?

   Anna SYV: Hej Elin,För att i Sverige bli auktoriserad revisor eller redovisningskonsult krävs en akademisk examen med företagsekonomisk inriktning om minst 180 högskolepoäng = 3 års studier på... Läs hela svaret
  • Johanna 21 år

   Engelskalärare, andra språk, möjligheter?

   Hej! -Om man utbildar sig till engelska lärare, hur stor är chansen att få jobb utomlands om man är svensk? -Och om man jobbat som engelskalärare i ett land och lärt sig det språket bra, finns det möjlighet att lära ut det språket i andra...

   Anna SYV: Hej Johanna,utomlands finns ett mindre antal svenska skolor: grundskolor och gymnasieskolor - inte så många och inte i alla länder, men de finns. Min uppfattning är att det som svensk... Läs hela svaret
  • SYV-besökare 34 år

   För elever med ASD, ADD, ADHD och koncentrationssvårigheter?

   Finns det någon sammanställning av gymnasiala utbildningar för elever med ASD (autism-spektrum-diagnoser), koncentrationssvårigheter, ADD, ADHD och liknande NPFunktionsvariationer? I så fall är jag mycket tacksam om jag kan ta del av den info. Snabbt svar uppskattas extramycket! S. :)

   Liselotte Johansson: Hej!på gymnasieguiden.se/reportage/gymnasiestudier-foer-elever-med-saerskilda-behov finns det en ganska färsk sammanställning, en lista på gymnasieskolorna (kan dock inte lova... Läs hela svaret
  • Lars 53 år

   Vad motsvarar IB Chemistry och Physics Standard Level?

   Hej, jag läser IB programmet utomlands och vill komma in på Civilingenjörsutbildningen. Jag undrar om Chemistry Standard Level räcker för att klara Kemi 1 kravet? Och räcker det att läsa Physics Standard Level för att klara Fysik 2 kravet?

   Anna SYV: Hej Lars,om du läser mot diplom från IB, då kommer du få diplom året 2021 eller senare och i så fall finns aktuell info på... Läs hela svaret
  • Tara 17 år

   Måste jag börja om 1an?

   Hej jag är en 16- årig tjej som har haft mycket problem som jag inte vill nämna men de handlar mycket om min hälsa och min mentalitet. Har alltså inte kunnat komma till skolan alls. Min frånvaro är jätte hög och har knappt betyg, man kan...

   Anna SYV: Hej,om du vill efter gymnasiestudier komma in på läkarprogrammet då behöver du få ut examensbevis från gymnasiet (eller från komvux) eller omdöme om grundläggande behörighet... Läs hela svaret
  • Mary 18 år

   Vad betyder talen man ser i antagningsstatistik?

   Hej! Jag undrar om det är jämförelsetalet som man ser när man kollar antagningspoäng/statistik eller om meritpoängen är inkluderade i dessa tal. Hittade ingen information om det online s tänkte att ni kanske vet. Tänker att det är bra att veta då man kanske tror att man har ungefär tillräckligt...

   Anna SYV: hej Mary, meritpoängen är inkluderade. Det är med MERITVÄRDET (summan av Jämförelsetalet + Meritpoängen) som man konkurrerar, i betygsgrupper, till högskola-universitet i Sverige.
  • bana 20 år

   Hur kommer man in på tandlakarprogrammet genom folkhögskolan?

   Hej, hur är det med att komma in på tandläkarprogrammet genom folkhögskolan? Jag läste att man kan gå in på läkarprogrammet genom folkhögskolan om man har gått in i naturprogrammet i gymnasiet, då kan man läsa ett allmän...

   Anna SYV: Hejsan,du har frågor om att komma in på tandläkarprogrammet.Det är inte alls självklart att komma in på folkhögskolans allmänna kurser. Om du söker och kommer in och har sedan innan... Läs hela svaret
  • Tilda 18 år

   Vilken urvalsgrupp hamnar jag i efter tekniskt basår?

   Jag funderar på att gå ett tekniskt basår efter studenten från ekonomiprogrammet, och sedan söka till någon ingenjörsutbildning. Vilken urvalsgrupp hamnar jag i då? Kan jag komma in med hjälp av mitt resultat på högskoleprovet...

   Anna SYV: Hej Tilda,man måste under alla omständigheter bli BEHÖRIG.Med resultatet av högskoleprovet kommer du prövas i HP-urvalet.i betygsgrupper kommer du prövas så här:... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga