Jacob

    Hej! Vilka ämnen kan jag ha i min lärarlegitimation och vad finns det för krav på studierna? Finns det någon lista över ämnen som går att lägga till i lärarlegitimation? Jag har t.ex. 60hp inom företagande och entreprenörskap. På gymnasiet finns det företagsekonomi, entreprenörskap och andra kurser. Vilken behörighet behöver jag för att undervisa i de kurserna? För att få använda tidigare studier inom ett område för att få fler behörigheter, vilka krav finns på studierna?

    • Anna : Har du sedan innan Lärarexamen?
    • : Nej inte än men jag kommer börja en KPU till hösten.
    • Anna : När du blir klar med KPU, vilket tar som kortast 3 terminer (ofta längre tid pga KPU ges ofta på deltid), då ansöker du om lärarlegitimaton och kan samtidigt både söka jobb och planera för att läsa fler högskolepoäng, om du planerar utöka din lärarlegitimation. Reglerna kan förändras. Vilka utbildningar som blir sökbara på 3-4 terminer eller längre fram, även det ingen idag vet med säkerhet.
    • Anna : Läs gärna info på https://www.fragasyv.se/info/vagen-till-lararexamen & även mitt svar, nedan. Om vi hittar mer info, kompletterar vi i så fall med fler svar eller kommentarer här i tråden.
    • Ludmila : Svar jag fick från en studievägledare på en av lärarhögskolorna: Entreprenörsskap är ett yrkesämne och UHR anger vad som krävs här: https://www.uhr.se/studier-och-antagning/tilltrade-till-hogskolan/Behorighet-till-grundniva/handels-och-administrationsprogrammet/Entreprenorskap/ Om jag ser rätt så läser frågeställaren snart KPU mot en ämneslärarexamen och då kan han ansöka om utökad behörighet hos Skolverket som då gör bedömningen om han uppfyller kraven som ställs. Läs mer om utökad behörighet på Skolverkets hemsida här: https://www.skolverket.se/regler-och-ansvar/lararlegitimation-och-forskollararlegitimation/regler-och-krav-for-lararlegitimation/larar--och-forskollararlegitimation-och-krav-for-att-fa-behorighet#h-Behorighetutoverdinexamen
    • Ludmila :

      Och en annan studievägledare på en annan lärarhögskola svarar så här: Ja det stämmer att då ska man läsa yrekslärarprgammet Se mer i denna länk Handels- och administrationsprogrammet - Universitets- och högskolerådet (UHR)

    • Ludmila :

      Om man har en lärarexamen (t.ex. en ämneslärarexamen mot gymnasieskolan) kan man utöka sin behörighet i yrkesämnen. Svårigheten med just yrkesämnen är dock att det inte alltid finns ett enkelt svar att "läs si och läs så, så kommer du att uppfylla kraven". Det är alltid teoretiska OCH praktiska kvalificerade och relevanta kunskaper som bedöms. Skolverket skriver bl.a. så här: Du måste ha kunskaper som bygger på erfarenhet inom arbetslivet för att du ska få behörighet att undervisa i yrkesämnen. Yrkeskunskaperna ska vara kvalificerade och relevanta. Innehållet i dina yrkeskunskaper ska motsvaras av de kunskapskriterier som finns i våra föreskrifter om vilka relevanta yrkeskunskaper som krävs för att undervisa i ett yrkesämne (SKOLFS 2012:4). De i sin tur utgår från ämnesplanerna i gymnasieskolan." Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2012:4) om vilka yrkeskunskaper som krävs för att undervisa i ett yrkesämne Du behöver också behärska hela yrkesbredden för det ämne du vill undervisa i. Bara studier räcker oftast inte för att få de relevanta yrkeskunskaperna. Normalt räknas heller inte yrkeskunskaper som grundar sig på att du undervisat i ämnet. Men ämneslärare kan få utökad behörighet i yrkesämnen, det krävs ingen ny lärarexamen. Du kommer då inte få en yrkeslärarexamen men behörigheten kommer att finnas i din lärarlegitimation, om den beviljas.

    • Ludmila :

      En studievägledare på Umeå universitet svarar så här: Du måste ha minst två års arbetslivserfarenhet från entreprenörskap sedan testas dina kunskaper mot branschen detta gör vi på Umeå universitet via ValiWeb.
      Så om du kan uppvisa att du har minst 2 års arbetslivserfarenhet från entreprenörskap, så kan du söka utökad behörighet i ämnet. Rekommenderar att du kontaktar skolverket i frågan innan du ansöker om utökad behörighet i ämnet som i sig är ett yrkesämne. Ansökan kostar ca 500kr. Så här beskrivs det du måste kunna inom Entreprenörskap: Du måste ha Specialiserade (erfarenhetsbaserade och teoretiska) kunskaper om metoder, förutsättningar och villkor för att starta och driva företag och om att leda projekt med koppling till arbetslivet samt om hur idéer och produkter skyddas genom lagar och andra bestämmelser. Förmåga att såväl självständigt som tillsammans med andra planera, utföra samt identifiera resurser för att utföra specialiserade arbetsuppgifter avseende eget företagande och projektledning med koppling till arbetslivet, enligt de lagar och andra bestämmelser som reglerar verksamheten.

    Läs alla kommentarer

    3 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Jacob. I grunden för lärarlegitimation ligger Lärarexamen. Lärarleg.utfärdas av skolverket.
    De som är experter inom området är studievägledare på lärarhögskolorna och de som jobbar på skolverkets avdelning på lärarlegitimationer. Information om utökning av lärarleg. finns på Skolverkets hemsida.

    Hur blir man behörig lärare i Företagsekonomi?
    När det gäller ämneslärarexamen inom företagsekonomi brukar inte det ämnet kunna hittas som enskilt ämne på något av universiteten som utfärdar lärarexamen. Det borde betyda att företagsekonomi inte finns som enskilt ämne att läsa inom ramen för lärarutbildningen, enligt de uppgifter som lärosätenas gemensam webbplats www.studera.nu visar.

    Stockholms universitets sajt har information om  Företagsekonomididaktik. Det har tidigare varit möjligt att genom KPU, Kompletterande pedagogisk utbildning, bli behörig lärare i bl.a företagsekonomi. Ta gärna kontakt med studievägledningen på Stockholms Universitet för mer information.

    Företagsekonomi verkar alltså inte gå att läsa genom det "vanliga" ämneslärarprogrammet, utan man läser högskolepoäng i Företagsekonomi och och söker sedan till KPU.

    Vi rekommenderar att i fall man är intresserad av att bli lärare i Företagsekonomi, kontakta Studievägledningen  eller någon som ansvarar för lärarutbildningen på Stockholms universitet och fråga hur det rent praktiskt skulle gå till att läsa till företagsekonomi och vad som krävs för att få undervisa i det ämnet.
     
    ang.Entreprenörskap
    Det finns idag (mars 2021) endast en kurs á 100p. inom ämnet entreprenörskap - se info på skolverkets hemsida.

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej igen, vi fick idag svar från Karlstads universitet. Var god läs nedan:
        

    För att kunna bli behörig lärare i ämnet "Entreprenörskap" på en svensk gymnasieskola behöver man dels ha eller driva ett eget företag, helst Handelsbolag eller Aktiebolag, kan eventuellt fungera med enskild firma med. Man behöver också ha drivit projekt som är kopplade till affärslivet på något sätt.

    Se behörighetskravet för ämnet här:

    Entreprenörskap - Entreprenörskap - Universitets- och högskolerådet (UHR)

    Specialiserade (erfarenhetsbaserade och teoretiska) kunskaper om metoder, förutsättningar och villkor för att starta och driva företag och om att leda projekt med koppling till arbetslivet samt om hur idéer och produkter skyddas genom lagar och andra bestämmelser.

    Förmåga att såväl självständigt som tillsammans med andra planera, utföra samt identifiera resurser för att utföra specialiserade arbetsuppgifter avseende eget företagande och projektledning med koppling till arbetslivet, enligt de lagar och andra bestämmelser som reglerar verksamheten.

     

    Milla SYV på FrågaSYV

    För att undervisa i ämnet entreprenörskap ska man ha gått yrkeslärarprogrammet och validerats mot ämnet entreprenörskap.

    Du hittar information om yrkeslärarprogrammet och ansökningsprocessen här https://www.gu.se/studera/hitta-utbildning/yrkeslararprogrammet-l1yrl .

    I samband med att man söker till yrkeslärarprogrammet görs en validering av det yrkeskunnande den sökande har. Det kan vara tex yrkeskunnande inom vård- och omsorg, bageri, handel mm. En del av de som söker har haft eget företag och ansöker då om att valideras för ämnet entreprenörskap.

    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar taggade med 'APL' (52 st.)

    • Lybrics

      kan jag studera distans trots flytt till annan stad?

      Jag har kommit in på undersköterska utbildning på distans i min kommun. Men är påväg att flytta till en ny stad. Kan jag fortfarande köra på utbildningen trots flytt eftersom det är distans?

      Milla : : Hej!det finns någonting som heter "rätten att fullfölja utbildning" och vad gäller komvux så brukar det se ut så här: när man är ANTAGEN då... Läs hela svaret
    • Ubi

      Vilka regler gäller vid apl?

      Hej, Jag funderar bara på vilka regler som finns vid apl. Jag funderar t.ex. på hur det är med tunga lyft och sådant eftersom jag kommer ihåg att de var väldigt tydliga med det under praoen i grundskolan Jag funderar också på ifall det räcker...

      Milla : : Hej,reglerna är många och komplicerade. Hur många timmar APL du får per vecka, per termin, per läsår och totalt under hela din gymnasietid kan bero på...  -- om du läser som... Läs hela svaret
    • Anonym030801

      Fråga angående apl?

      Hej jag går 3e året på gymnasiet och jag funderar på om det går att lösa apl delen på skolan, jag känner att ha apl får mig att må dåligt och det triggar min ångest och då undrar jag om det finns ett bättre...

      Milla : : Hej,mitt råd är att du pratar med kurator och med skolsköterska på din skola. Enligt skolverket, så får skola anordna APL på skolan om det inte går att hitta en APL-plats åt eleven.... Läs hela svaret
    • Tage

      Vad räknas som en apl vecka?

      Hej! Hur många timmar apl räknas som en vecka?Enligt Skollagen så är det 15 veckor med minst 23 timmars arbetstid per vecka. Men, innebär det att bara 5 dagar räknas som en vecka? Eller räknas det att ha apl 3-4 dagar på en vecka med 23+ timmar som...

      Milla : : Nej, det tror jag inte att det räcker att du går 15 veckor av 21 veckor om din skola har bestämt att ni ska vara på APL i 21 veckor. 15 veckor APL är minimum vad en gymnasieskola får... Läs hela svaret
    • Vivi

      Missat Apl pga sjuka barn ?

      Jag läser på Komvux, vård och omsorgsprogrammet. Går på termin 1 och jag har missat 1 veckas APL. Och jag har frågat min lärare om jag ska förlänga min APL.. jag fick inget svar och hon bokade ett möte med min apl handledare och mig....

      Milla : : Hej,kan tyvärr inte ge svar på din fråga. SYV är inte expert på betygssättningen. Jag förstår att barnen är sjuka ibland och som förälder måste man ibland... Läs hela svaret
    • HannaL

      Påverkas mitt CSN om jag får F i en kurs?

      Hej! Jag läser en vuxenutbildning på Komvux, på heltid. Den startade i januari och avslutas i juni. Jag har nu läst 3 av 5 kurser och har precis börjat kurs nummer 4. I den här kursen ingår det APL och jag har inte lyckats få tag på...

      Milla : : Hej,vad gäller studiemedel från CSN, så behöver du läsa information på CSN´s webb ang.Studieresultat: se www.csn.se/studieresultat -- där står det bland annat: vad... Läs hela svaret
    • Adde

      Vilken skola ska jag välja behöver era råd snabbt?

      Hej! Jag heter Adam och är född 2004. Just nu går jag i åk 1 på vård men gick innan på EK juridik i 2 år. Men känner att jag inte presterar så bra i dessa ämnen och vill bli klar med gymnasiet så snabbt så snabbt...

      Anna: : Hej Adam,APL=arbetsplatsförlagt lärande finns på Yrkesprogrammen, och måste vara i minst 15 veckor under 3-årig utbildning, alltså 15 veckor fördelade på 3... Läs hela svaret
    • Elev

      Kommer jag få F i kursen vid sjukdom?

      Hej, jag har börjat bli sjuk, jag ska ha APL nästa vecka, börjar på måndag, om jag skulle bli ännu mer sjuk, så jag behöver stanna hemma, jag måste ju stanna hemma vid symtom eftersom det är sjukhus jag ska praktisera på, kommer jag...

      Anna: : Hej Elev,ingen kan förbjuda någon att bli sjuk. Är man sjuk, då är man det. Betyg i kurser baseras på de kunskaper och de praktiska färdigheter, som eleven uppvisar mot slutet av... Läs hela svaret
    • Cornelia

      Vad blir konsekvenserna av att inte ha APL?

      Hej! Jag går sista året på frisörlinjen och jag trivs inte alls. Jag klarar inte av pressen som kommer i samband med att ta emot kunder och ha APL. Jag vet att jag inte kan ta examen om jag tar bort APL men att jag fortfarande får studiebevis. Jag undrar hur...

      Mikael: : Hej, om du inte deltar i APL så är det skolk och du blir av med studiehjälpen från CSN. Du kommer inte heller uppfylla kraven för examensbevis och får ett studiebevis som du på... Läs hela svaret
    • Åsa

      Tillgodoräkna sig praktikpoäng via sommarjobb?

      Hej! Jag har en dotter på 19 år som har haft det tufft i skolan med pedagoger som inte accepterar hennes autism och medelsvåra add. Hon ska börja sista året på gymnasiet där hon också ska läsa igen de kurser som hon inte klarade pga outbildad...

      Peter: : Hej Åsa,Jag förstår hur du tänker, men det kan bli svårt att få igenom era (din och din dotters) önskemål om att få lov att tillgodoräkna sommarjobb som... Läs hela svaret
    • Marie

      Behöver jag APL inom komvuxutbildning för att fortsätta mina studier?

      Det är så att jag inte har någon praktikplats just nu och behöver söka själv. De praktikplatserna jag har blivit erbjuden är praktikplatser som tar 2 timmar att åka till. Då jag nekad till båda, eftersom det blir för långt...

      Milla : : Hej Marie,i vissa kurser ingår APL/praktik. Om du inte utför praktik under den kursen där praktik ingår kan du inte få godkänt betyg i kursen; du... Läs hela svaret
    • Matilda

      Kan man sluta ha APL?

      Jag går just ny stylist programmet i 2an och har praktik en gång i veckan, jag ska nu i januari ansöka till ett annat program och sedan sluta på stylist programmet och jag undrar om det finns möjlighet att man kan sluta ha APL eftersom jag ska sluta på...

      Julia: : Hej Matilda! Tråkigt att du inte trivs på din praktikplats. Den bästa lösningen skulle vara om du kunde byta till en annan ApL-plats.All gymnasial utbildning är frivillig men endast studier på heltid ger... Läs hela svaret
    • Ida

      Ångest över fel val på sista året?

      Jag går sista året på handelsprogrammet, och vi har APL tre dagar i veckan. Jag har typ ångest varje gång jag vet att jag ska till min APL plats så får jag typ ångest. Jag har insätt nu att jag har valt fel program men jag pallar inte med...

      Anna: : Hej Ida!inom handel finns många olika jobbmöjlighter. Det finns många yrken och många arbetsplatser även inom samma yrke och villkor och arbetsuppgifter behöver inte vara identiska eller ens... Läs hela svaret
    • David

      kan sommarjobbs timmar räknas in i APL timmarna?

      Hej. Jag går 2:an på gymnasiet innom El & Energi programmet. Jag har haft sommar job i 1:an och nu har jag fått det i 2.an också. Jag undrar om inte timmarna man sommarjobbar borde räknas in i APL-timmarna man måste ha enligt skolverket. Isåfall...

      Anna: : Hej David,skillnad på APL och sommarjobb är att på APL gör man vissa specifika "skoluppgifter" som bedöms av läraren på skolan och som man får betyg... Läs hela svaret
    • Helena

      Apl efter examen?

      Hej jag undrar om det går att läsa apl på komvux efter examensbevis. Jag har en anhörig som läste naturvetenskapliga programmet och och vill nu jobba som barnskötare. Däremot ville hon först försöka göra praktik. Är det möjligt för henne att läsa den kursen eller måste hon läsa hela paketet i...

      Julia: : Hej Helena,APL är inte en separat kurs utan ingår inom andra kurser på gymnasiala yrkesprogram. Jag råder i så fall söka läsa de kurser inom vilka APL ingår eller hela paketet... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga