.
    Hej. Jag är sverigefinne eftersom att min mormor kom hit som krigsbarn med sin bror. (Känner mig dock mest svensk såklart)
    Efter att de återvänt till Finland och gått klart skolan flyttade de tillbaka till sin svenska fosterfamilj.
    Då i sverige försökte man försvenska minoritetsfolk och det var inte accepterat att prata finska / visa att man var från Finland. Detta har lett till att min mormor aldrig erkänt att hon kan finska men min familj vet om att hon egentligen gör det (hon har aldrig velat prata det eller något om sin bakgrund).
    Hursomhelst fick min mamma aldrig lära sig språket (inte ens enstaka ord) och därför blev jag aldrig satt på modersmål i skolan då det nog aldrig slog min mamma. Jag (eller mina syskon) kan därför ingen finska heller.
    Nu vill jag ”ta tillbaka” språket i gymnasiet men eftersom att det krävs ”goda kunskaper” för att få läsa modersmål även inom de nationella minoritetsspråken får jag inte läsa det. Jag går nu i åttan så jag hinner lära mig ett helt språk själv på sista året.
    Då undrar jag om möjligheten finns att läsa finska som modernt språk. Jag vet att jag inte vill fortsätta med spanska även om jag har bra betyg där så det skulle passa bra om det fanns finska som modernt språk. Jag har dock försökt googla och inte hittat någon skola som erbjuder detta i staden jag bor, Göteborg. Kan ni hjälpa mig leta?
    Vet också inte hur min familj eller släkt skulle reagera på att jag skulle läsa finska.
    • Tim :

      vill tipsa om språkkurser hos Studieförbund, t.ex folkuniversitetet brukar ha språkkurser. Dock är det inte gratis, men du får ändå gärna överväga det alternativet.

    • Anna :

      Jag tror att även Medborgarskolan (alltså ännu ett studieförbund) erbjuder läsa finska i Gbg, men det är - precis som Tim skriver i sin kommentar, ovan, inte gratis, tyvärr.
      Och vad gäller läsa på Folkuniversitets språkkurs i finska så fick jag följande svar: "Åldersgränsen är 14 år på våra vanliga kurser. Som ung deltagare bör man dock var medveten om de övriga deltagaren för det mesta är äldre. Under våren 2020 har kurserna i finska kostat 2.225 kr men vad priset blir till hösten 2020 är ännu inte bestämt. Det är inte heller bestämt när de startar. Vi hoppas kunna publicera höstens kurser innan sommaren och de kommer då att finnas på vår hemsida." - svaret fick jag som epost idag, den 8maj 2020.

       

       

      Med vänliga hälsningar

    • :

      Ja, du kan läsa finska som modernt språk i samtliga av Sveriges 290 kommuner. Annars bryter de mot lagen. Kämpa på!

       

      Språkvalet i grundskolan

      Eleven ska kunna välja mellan minst två av de moderna språken franska, spanska eller tyska. Som språkval får eleven även välja engelska, svenska, svenska som andraspråk, teckenspråk för hörande och modersmål.

      https://www.skolverket.se/for-dig-som-ar.../studie--och-yrkesvagledare/grundskola/sprakvalet-i-grundskolan

       

      Det sistnämnda `modersmål` rör alltså dig. Du får nog slåss lite, för att få till det, men det kommer det att vara värt. Heja dig!

    • Anna : Tack Johanna för din kommentar. Dock är det så att eleven måste "tala språket dagligen hemma" för att det språket ska klassar som modersmål. Man kan inte vara nybörjade i språket, ej kunna tala det språket och ha det språket som sitt "modersmål".
    Läs alla kommentarer

    2 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej"
    i Gbg finns det Språkcentrum - du får gärna kontakta personal på Språkcentrum i Gbg. Vad jag förstår, så erbjuder de läsa finska som modersmål. Fråga om de kan erbjuda läsa finska som moderna språk. Info om Språkcentrum i Gbg finner du på goteborg.se/wps/portal/enhetssida/sprakcentrum

    • :

      Hej Anna på SYV! Observera följande för att ni ska kunna ge rätt info:

       

      Nationella minoritetsspråk som språkval

       

      En elev har rätt att läsa sitt nationella minoritetsspråk som språkval, i både grund- och gymnasieskola, och börja på en nivå som svarar mot elevens förkunskaper. Huvudmannen är skyldig att anordna undervisningen även om färre än fem elever ansöker om undervisning i språket. (Skolförordningen 2011:185; Gymnasieförordningen 2010;2039). I gymnasieskolan krävs att eleven har goda kunskaper, man kan inte börja på nybörjarnivå som man kan i grundskolan.

       

      Flera av Skolinspektionens utredningar visar, att de flesta huvudmän brister när det gäller information om nationella minoritetsspråk. Även ni på SYV verkar falla under denna kategori, där man ger felaktig information, dessvärre.

    • Anna :

      Du får gärna rikta din åsikt till Språkcentrum i göteborg. vi har kontaktat språkcentrum i Gbg och fick veta att finska erbjuds endast som modersmål och för det måste eleven tala det språket dagligen hemma. Som moderna språk erbjuder inte språkcentrum i gbg läsa finska, alltså de som ej kan tala eller skriva på finska (även om de har en eller båda föräldrar som kan finska, men eleven själv inte kan det språket) - kan inte som nybörjare börja läsa "från grunden". Det är i alla fall vad vi fick för svar. FRåGA SYV bestämmer inte vilka språk som erbjuds att läsa. Vi kan endast återge den info som vi har fått från de sakkunniga. Jag önskar också att finska ska erbjudas och det både i Gbg och i alla andra städer. Och, för övrigt att alla språk ska erbjudas att läsa; nu-för-tiden finns det tekniska möjligheter att ha läraren på långt håll och läsa via Skype/Fronter eller andra hjälpmedel; läraren behöver inte finnas i samma klassrum som eleverna... men det är tyvärr inte så det ser ut, vilket vi beklagar. Du får gärna kontakta de som har förändra situationen. Det gör vi ständigt - i alla forum påtalar vad eleverna önskar och vad vi tycker är bra att erbjuda läsa... men det går långsamt. :(

    SYV-besökare SYV

    Hej! Tyvärr verkar det inte finnas möjlighet att som gymnasieelev i Gbg, läsa finska som moderna språk, vilket man kan tycka är rätt märkligt.
    För att Språkcentrum i gbg ska kunna erbjuda undervisning i ett visst språk t.ex Finska som Moderna språk, så måste flera olika villkor uppfyllas:
    - lärare med rätt behörighet måste finnas (alltså lärare som har legitimation att undervisa i finska som Moderna språk - och det är en annorlunda behörighet, än lärare i finska som modersmål)***
    Och
    - tillräckligt antal elever från gymnasieskolorna vill läsa det
    Samt
    - att elevernas gymnasieskolorna är beredda att göra "beställning om det" (och betala för) - till Språkcentrum i gbg.

    Jag är rätt så förvånad att i en så pass stor stad som Göteborg, inte finns undervisning i finska som moderna språk. Det borde finnas många elever som är i samma eller i en liknande situation som du är: och vill lära sig finska (och som av ngn anledning inte vill eller kan läsa finska som modersmål).
    NÅGON borde ta tag i den frågan, men jag vet inte vem denna "någon" skulle vara!
    :(

    *** Lärare i finska som modersmål är Modersmålslärare och lärare i finska som moderna språk är Spräklärare (Ämneslärare) - det är olika utbildningar och olika legitimations-behörigheter, dock kan en och samma person vara behörig lärare i båda de ämnena, samtidigt.

    • :

      Läs denna publikation Nationella minoriteter i förskola, förskoleklass och skola (https://www.skolverket.se/publikationsserier/informationsmaterial/2015/nationella-minoriteter-i-forskola-forskoleklass-och-skola). Det står tydligt att:

       

      En elev har rätt att läsa sitt nationella minoritetsspråk som språkval, i både grund- och gymnasieskola, och börja på en nivå som svarar mot elevens förkunskaper. Huvudmannen är skyldig att anordna undervisningen även om färre än fem elever ansöker om undervisning i språket. (Skolförordningen 2011:185; Gymnasieförordningen 2010;2039). I gymnasieskolan krävs att eleven har goda kunskaper. I Eskilstuna ordnar man undervisning i moderna språk såhär:

       

      https://www.eskilstuna.se/kommun-och-politik/kontakta-oss/vagledning-och-service/finskt-forvaltningsomrade/suomeksi/koulutus-ja-lasten-paivahoito-/aidinkielen-opetus-ja-tuki.html

       

      Skolinspektionen ser att det finns en risk i att elever går miste om undervisning i nationella minoritetsspråk. Det finns många undersökningar genom åren om ämnet på Skolinspektionens sida. Se du till att kräva din rätt till att läsa ditt minoritetsspråk som spårkval, dvs. modernt språk om du inte vill fortsätta med spanska. Även om du får ett nej från gymnasiet ska du stå på dig och hävda din rätt, så kommer du se att de måste vika sig.

       

      Det finns många obehöriga lärare i andra ämnen också, så ta inte det som argument från huvudman (=den som anordnar utbildningen).

    • :

      Du skriver

      "Tyvärr verkar det inte finnas möjlighet att som gymnasieelev i Gbg läsa finska som moderna språk"

      Detta är så fel det kan bli. Man har rätt att läsa finska på alla gymnasieskolor i hela landet. Många informerar inte om denna rättighet, eftersom det blir kostnader i form av lärarlöner. Tråkigt, att så få vet detta med att man har rätt att läsa sitt nationella minoritetsspråk på gymnasiet antingen som modersmål eller som språkval, du väljer.

    • Anna :

      Man kan i Gbg läsa finska om man talar språket dagligen hemma, alltså som Modersmål. Och ämnet modersmål (kurser i det ämnet) ger inte några meritpoäng. Eleven i sin fråga skriver att hen saknar "goda kunskaper" för att få läsa språket som minoritetsspråk, vad tycker du vi på FRåGA SYV kan göra åt det? Vi har kontaktat alla gymnasieskolor i Gbg och de som svarade - svarade att endast de språken/kurser som Språkcentrum i Gbg erbjuder, går att välja. Och språkcentrum i Gbg svarar att Modersmål /finska/ går att läsa men Moderna språk/finska/ erbjuds inte. Vidare säger språkcentrum (per telefon) att i fall förfrågningar från skolorna kommer + om de hittar en lärare som är behörig i finska som moderna språk (och det är en annan behörighet än lärare i Modersmål) då "får vi se"... kanske kan de i så fall börja erbjuda det. Men för att förfrågningar från skolorna ska komma, måste det finnas flera elever, och inte endast en elev som önskar börja läsa Nybörjarkurs Finska1 (första kurs i moderna språk). Bestämmelsen om minoritetsspråk finns för att bl.a "kringgå" det att det annars måste finnas minst 5 elever hos samma huvudman... för att läsa Modersmål. Så fick jag det förklarat för mig av en sakkunnig på skolverket. Måste erkänna att jag inte är expert i den frågan. Och vi på fRåGA SYV har ingen expert i den frågan. Vi är endast några få SYV-ar som inte kan bli experter i alla möjliga frågor. Vi gör vårt bästa. Du och alla andra insatta och intresserade får gärna bidra med tips, förslag och hjälp! Och vi tackar jättemycket för era insatser!

    Frågor och svar taggade med 'individuella valen' (18 st.)

    • elev

      Individuella val gymnasiet?

      Hej jag går tredje året samhällsvetenskap. Jag har valt matte 3b, natur 2b och engelska 7 som individuella val men jag har även lagt till idrott nu. Jag funderar på att ta bort engelska 7 eftersom det är den kursen jag är minst intresserad av att läsa och några högskolor som jag har kollat på...

      Anna: : Hej Melissa!godkänt betyg i engelska 7 ger + 1.0 meritpoäng. Engelska 7 brukar inte krävas till de svenska högskole-universitetsutbildningar och därför ger eng7 i princip alltid +... Läs hela svaret
    • Hugo

      Byte av individuella val?

      Hej, Jag har valt två stycken individuella val i Samhällsvetenskapsprogrammet på gymnasiet, men har insett att jag måste ha matte 3b för att kunna läsa det program jag vill på universitet. Hur många individuella val kan man egentligen ha, och...

      Julia: : Hej Hugo, inom individuellt val är det 200 (gymnasiala)poäng, alltså inte 2 kurser utan kurser á totalt 200p., kan t.ex vara fyra st. kurser á 50p./styck. Eller en kurs som är på... Läs hela svaret
    • Issa

      Vilken kurs ska jag välja som individuell?

      Jag vill läsa biomedicin efter gymnasiet men jag vet inte vilken kurs jag ska välja. Jag går redan natur och ska välja Eng 7 och Ma 5 men jag vet inte om jag har mer nytta av att välja Hållbar Utveckling som kurs eller Hälsopedagogik som kurs då jag...

      Julia: : Hejsan,det krävs inte att du på gymnasiet läst Hållbar utveckling, Hälsopedagogik, Eng 7 eller Matte 5 - för ngn högskoleutbildning i Sverige; ingen av de kurserna är... Läs hela svaret
    • Ellinor

      2 språk+grundläggande högskolebehörighet på yrkesprogram?

      Hej! Jag är väldigt förvirrad och skulle behöva lite hjälp. På en gymnasiemässa jag nyligen var på, sa personerna från ett av yrkesprogrammen att jag kunde välja att läsa både grundläggande högskolebehörighet och...

      Julia: : Hejsan, EE erbjuds i Karlstad på följande gymnasieskolor: gymnasieguiden.se/gymnasium?Karlstad - EEoch inriktning VVS på VF - på de här skolorna:... Läs hela svaret
    • Markus

      Välja bort ett betyg i ett individuellt val?

      Jag går naturvetenskaplig linje. Antag att jag i stället för två kurser i "individuellt val" går tre kurser och därmed får totalt 2600 poäng. Finns det då möjlighet att räkna bort den kurs (av de individuella valen) som jag har lägst betyg i för att få så högt totalt meritvärde som möjligt? Jag...

      Anna: : På gymnasiet är idrott och hälsa 1 en obligatorisk kurs och betyg i den måste räknas in i jämförelsetal. Inom individ.val är det 200 poäng och för att läsa... Läs hela svaret
    • Alice

      Individuella val - gymnasiet?

      Hej! Jag har precis börjat på naturprogrammet på gymnasiet. Jag valde profil idrott eftersom det var ett tillval som min skola erbjöd. Nu har jag förstått att man i tvåan ska välja individuella val som tillägg. Kommer profilen jag valde påverka det eller räknas som ett individuellt val? Om det...

      Julia: : Hej Alice, inom moderna språk får max  i merit för godkända betyg i mod.språk 3 och 4 (med undantag: om du söker till högskoleutbildning där mod.språk 3 krävs för... Läs hela svaret
    • Mikail

      Nyfiken kring vilka högskoleprogram som kräver följande kurser?

      Hejsan! Nu ska vi göra Individuella val inför År 3 i Gymnasiet igen. Jag funderar på att välja Engelska 7 för meritens skull men jag är också väldigt nyfiken om exakt Vilka högskoleprogram som kräver Biologi 1 ? Vilka högskoleprogram som kräver Fysik 2 ? Vilka högskoleprogram som kräver...

      Peter: : Hej Mikail, du frågar "Vilka högskoleprogram som kräver Biologi 1 ?Vilka högskoleprogram som kräver Fysik 2 ?Vilka högskoleprogram som kräver Matematik 4... Läs hela svaret
    • Alva

      Vad ska jag studera för att bli polis?

      Hej!

      Jag har precis börjat mitt andra år på teknik - samhällsbyggande och miljö programmet på gymnasiet. Men på sista tiden har jag blivit mer intresserad av att bli någon form av polis. Jag gillar min klass och tycker programmet är...

      Liselotte: : Hej Alva, jag vill börja med att svara på frågan om vilka valbara kurser jag vill råda dig att välja och jag råder dig välja i första hand... Läs hela svaret
    • Mikail

      Kan jag besluta mig om individuella val när 2an börjar?

      Hej, jag har beslutat mig för att läsa kursen programmering i årskurs 2 och jag har även beslutat mig för att välja bort Ledarskap och Organisations kursen som också ska hålla på i tvåan, mest för att jag är en ledare i grunden. Fast nu vill jag ändra den till en annan men jag tvekar lite...

      Julia: : aHej Mikail, en "utökad kurs" får man läsa endast om rektor fattar beslut om det. Det är ett undantag; en Extra-kurs. Angående valbara kurser: skolorna önskar ofta att... Läs hela svaret
    • Anna

      Går det att välja vilken kurs som ska räknas som utökad?

      Hej, jag läser natur/sam (sista året) och har läst Spanska 4 i tvåan och nu Matematik 5 och Fysik 2 i trean som individuellt val. Jag har alltså läst ett ämne utökat och ingen av dessa tre kurser är obligatoriska, men det är obligatoriskt att välja två ind. val. Jag vet inte vilken kurs som är...

      Anna: : Hej Anna, Spanska 4 ger 1.0 i merit>>>. Och om du kursen ger meritpoäng, räknas betyget ändå in i ditt jämförelsetal. Men det är givetvis bra om andra... Läs hela svaret
    • Jakob

      Får man betyg i moderna språk 1 och företagsekonomi 1 ?

      Hej! Jag går nu första året på naturvetenskaps programmet och skall göra mina individuella val inför tvåan. Jag vet fördelarna med att läsa spanska 4 men jag vet att jag inte kommer klara det då jag haltar mig genom spanska 3 i nuläget. Så det jag har tänkt att göra är att välja engelska 7 och...

      Anna: : Hej Jakob, alla betyg man får på gymnasiet (som regel***) bidrar till elevens Jämförelsetal. *** ett UNDANTAG är att vissa "utökade kurser" (extra kurser som man Enligt... Läs hela svaret
    • Ali

      Arabiska som individuella val?

      Hej, jag läser modersmål steg 1, arabiska och läser också företagsekonomi 1 som individuella val. Jag går i naturprogrammet. Min fråga är, räknas modersmål som individuella val? Jag tänker sluta läsa företagsekonomi isåfall.

      Liselotte: : Hej Ali, du måste prata med SYV på din skola, så att det inte blir negativa konsekvenser för dig - för att i fall du läser på mindre än heltid, har du inte rätt till... Läs hela svaret
    • Ludvig

      Hur fungerar individuella valen?

      Läser nu sista året i Gymnasiet - tekniklinjen Under min utbildning har jag valt Ma5 och Eng7 som individuella val, utöver dem kurserna har jag även lagt till MaSpec och Tyska3, och alla är 100 poängs kurser. Jag får meritpoäng från MaSpec, Ma5 och Eng7, så att dem sammanlagt blir 2,5,...

      Anna: : Hej Ludvig! Alla elever på alla progra läser 200 poäng inom Individuellt val och antal "vanliga poäng" är 2500 p. på alla program. Om du läser 2700 p. läser du i så fall 200... Läs hela svaret
    • Casper

      Vad menas med individeullt val ?

      Det kanske var en dum fråga men jag börjar redan nu kolla på vad jag ska gå för program på gymasiet. Jag ska gå teknisk och vill bli programmerare . Kolla på skolans upplägg http://www.halmstad.se/download/18.24e058341414f0768579de7/1384780627180/2013+Programstrutkur+Teknik.pdf Menas...

      Mikael: : Individuellt val är det alla elever på alla gymnasieprogram, oavsett skola, väljer 200 poäng från det som skola kan erbjuda. Det är tillåtet att läsa vilka som helst gymnasiala kurser men skola måste kunna ordna dem /här ligger... Läs hela svaret
    • Cassandra

      Kan jag tenta av mattekursen 3b över sommarlovet?

      Hej! Jag går samhällsvetenskapliga linjen med inriktning media, på sam så läser man ju endast matte 1b och matte 2b obligatoriskt och sedan får man välja till matte 3b på sitt individuella val i 3an. Jag skulle helst vilja välja någon kreativ kurs i 3an för att ''avlasta'' från alla...

      Mikael: : Hej Cassandra! Det är rektors beslut (rektor på ditt program) - om du får tenta av kursen på din skola, därför att det är en resursfråga - lärartid tas i anspråk att förbereda tenta för dig, att ge dig... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga