luca

    Möte med studievägledaren i min hemkommun,   delar informationen här ifall det kan vara till hjälp för någon annan i en liknande situation.
     

    Jag studerar på komvux i Karlstad för att komplettera till ett fullständigt gymnasieexamen p.g.a jag studerade Teknik med inriktning speldesign så bytte jag inriktning efter gymnasiet.

    Målet är att studera hos en Folkhögskola som erbjuder utbildning för Certifierad Natur & äventyrsguide (friluftsliv). 

    Förändringar:

    →“Ma 3C” studerades på  gymnasiet  → “Ma 3b” = framtida studier komvux. 

    →“Fysik 1A” + “Kemi 1”  → Byttes ut mot “Naturkunskap 1b”. (vilket jag studerar just nu).  

    →Hade F i fristående kursen bild & form, som jag ersatte med andra fristående kurser som jag kommer att studera.

    Valbara kurser: 2 kurser: 100 poäng. 1 kurs:  50 poäng. 

    Vuxenutbildningen i Karlstad har flera kurser att välja på: utifrån listan valde vi de vi tror är mest givande i NULÄGET:  Engelska 7 → Psykologi 1 – > Pedagogiskt ledarskap.

    Jag kommer att studera Matematik 3b antingen efter engelska 7 eller sist.  (Från Gymnasiet). 

    Jag diskuterade med en SYV om hur "Psykologi 1" och "Pedagogiskt ledarskap" kanske är förberedande för att bli certifierad Natur- & äventyrsguide. Jag väntar fortfarande på att höra från skolorna angående detta.

    Är det skillnad mellan "Pedagogiskt ledarskap" och "Ledarskap och organisation", och vilken av dessa kurser som är mest förberedande för utbildning som certifierad natur- & äventyrsguide? (båda eller en av dom?)

    Jag funderar mellan alternativ 1 & 2 och kommer läsa lite mer om kurserna på skolverket för att försöka förstå vilket jag behöver. (kom gärna med förslag!).

    Alternativ 1:

    Engelska 7. 100 P. 

    Pedagogiskt ledarskap 100 P. 

    Psykologi 1. 50 P.


    Alternativ 2: 


    Ledarskap och organisation. 100 P. 

    Pedagogiskt ledarskap 100 P. 

    Psykologi 1. 50 P. 

     

    Jag har kollat på kursen "Entreprenörskap och företagande". Kan den vara användbar om jag jobbar inom ett företag eller startar eget företag med naturguide vandringar? Vilka jobbalternativ finns om jag vill arbeta online, bygga nätverk och ha naturen som min arbetsplats, gärna utomlands?

     

    Finns det någon annan  kurs i ombudets lista som kan tänkas vara förberedande för eran utbildning?
     

    OBS! : Jag studerar EN KURS I TAGET MED 25% STUDIETAKT & kommer att göra så framöver till fullständigt gymnasieexamen!

    OBS 2: Jag har studerat ett teknikprogram tidigare så jag har inga förkunskaper. Jag fick förklarat att "Entreprenörskap och företagande"  på gymnasial nivå är som en slags överblick och att det är något jag skulle kunna komplettera med i framtiden efter folkhögskolan samt att jag skulle behöva fler kurser för att förstå den. (Om vi säger att jag skulle få tankar på att starta eget företag). 

    → Psykologi 1 var den enda 50 poängskursen som “make sense” jämfört med  de andra valbara alternativen: (filosofi & religion kunskap) så psykologi 1 kommer att stanna. 


    Jag bifogar länk till till  det gymnasiala kursutbudet:
    https://karlstad.se/forskola-skola-och-utbildning/vuxenutbildning/kurser-och-utbildningar/kurser
     

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej,
    både folkhögskolorna och yrkeshögskolorna kan göra undantag och ta in även obehöriga. Så, du kan söka till utbildningar till Natur- och äventyrsguide redan nu (jag kan inte garantera dig att du kommer in men du förlorar inget på att göra ansökan); du kan samtidigt som du söker till folkhögskolorna och till yrkeshögskola fortsätta läsa mot gymnasieexamen på komvux. 
    Kika på de här yrkeshögskoleutbildningar:
    yhguiden.se/utbildning/campus-are/are-vildmark-och-aventyrsguide
    yhguiden.se/utbildning/forshagaakademin/fiske-och-jaktguide

    Du får också gärna kasta ett öga på yrkespresentationerna:
    framtid.se/yrke/sportfiskeguide
    framtid.se/yrke/naturvagledare
    framtid.se/yrke/aventursguide
    framtid.se/yrke/naturguide

    Vad gäller planering mot examensbevis, så undrar jag om du kan läsa mot yrkesexamen från Naturbruksprogrammet ("inriktning Naturturism")? I yrkesexamen från komvux kan du ta in även kurser för grundläggande behörighet till högskolestudier (svenska 2 och 3 samt engelska 6). Jag tänker också på att som Natur- och äventyrsguide är det jättebra att kunna fler språk; har du möjlighet att läsa tyska på komvux, så tycker jag du ska använda dig av den möjligheten. Tyska turister brukar gilla semestra i Sverige ("har jag hört.."!) :)

    Du satt in en länk till kursutbud på komvux i din kommun, men jag vill inte titta på det för att jag tycker det är "meningslöst" att titta på kursutbudet som finns idag om du ska läsa i flera terminer för att kursutbud förändras. Vilka kurser som blir sökbara på komvux i din kommun inför nästa och näst-nästa termin är ju idag ingen som vet. Om du läser så så låg takt som 25% av heltid, lär det ta lång tid att uppnå kraven och kunna ta ut examensbevis. Jag vet inte hur många kurser/poäng du har kvar... men om vi tänker så här: läser man på heltid tar det 3 läsår att läsa tillräckligt med kurser/poäng för att kunna ta ut examensbevis; men läser man på 25% skulle det ta 12 läsår. 
    Även utbud inom folkhögskolorna och yrkeshögskolorna förändras. Vad som blir sökbart om några terminer kan ju ingen ge några garantier kring... Utbildningsutbud är ganska mycket av en "färskvara".
    Jag råder dig att boka tid med SYV på komvux och du kan, om du vill, visa mitt svar för honom/henne. Jag råder dig att du diskuterar med SYV-en på komvux om du kan läsa mot yrkesexamen från "naturbruksprogrammet" ("inriktning Naturturism"); program och inriktningar finns inte på komvux på samma sätt som på gymnasieskolan, men kika gärna på vilka kurser som eleverna på gymnasiet läser när de går utbildning på NB/naturturism: se programplan på gymnasieguiden.se/gymnasieprogram/NB/programplan/Programplan_NB.pdf -- läs om du kan (om komvux i din kommun kan erbjuda dig det) bland annat kurserna Marken och växternas biologi samt Naturturism 1 och 2.

    Studie- och yrkesvägledare
    • luca : https://drive.google.com/file/d/1HVhq8VJWd6X9UAT6uiGg_CxYdgnfqQMi/view?usp=sharing
    • luca :

      Hej Milla!

      Jag tackar för svar & den användbara informationen. Många länkar jag kommer att titta på!

       

      Det jag har kvar att studera är:

      Naturkunskap 1b ( nuvarande).

      Psykologi 1.

      Matematik 3b.

      2 valfria kurser (där funderar jag mellan alt 1 & alt 2).

      Alternativ 1:

      →Engelska 7. 100 P.

      →. Pedagogiskt ledarskap 100 P.

      Alternativ 2:

      → Ledarskap och organisation. 100 P.

      →Pedagogiskt ledarskap 100 P.

       

      Om vi leker med tanken & hittar på att jag läser varje kurs med 25% studietakt med 20 veckor så skulle det bli: 5 kurser multiplicerat med 20 veckor = 100 veckor. (ca 2 år). Om jag skulle studera konstant med varje kursperiod rullande.

       

      Jag tackar för tipset om tyska som språkval. Jag har studerat engelska 6 tidigare (Tyska hade jag i grundskolan) så jag tror att jag har större användning av engelska 7 & det är även mitt favoritspråk. Ett drömmål jag har är att resa till USA då jag har vänner där. :)

       

      Jag har bifogat den fråga du skrev till den SYV jag går till:

      "Vad gäller planering mot examensbevis, så undrar jag om du kan läsa mot yrkesexamen från Naturbruksprogrammet ("inriktning Naturturism”)?”

      Jag har en SYV där vi går igenom planeringen och det funkar bra.

       

      Syftet med inlägget var för att söka fler synvinklar om vilken av utbildningarna “Ledarskap och organisation 100 P” & “Pedagogiskt ledarskap 100 P som är mest förberedande. (som är 2 nya kurser för mig). Eller om det är mer förberedande att välja engelska 7 som passar baserat på det jag har läst tidigare  & även hjälpa flera om någon mer skulle undra samma sak. :)

       

      Jag har bifogat samma fråga till skolorna om vilka kurser som är förberedande att välja.

       

      Jag bifogar en länk som visar en bild på min “nuvarande studieplan” , som visar antal poäng jag har och behöver, så hoppas jag att den kan förklara helheten för dig.

       

      Jag kommer att stå kvar vid mitt beslut att studera komvux först.  Jag har planer på att ta körkort innan utbildningen.

       https://drive.google.com/file/d/1HVhq8VJWd6X9UAT6uiGg_CxYdgnfqQMi/view?usp=sharing

    • Milla : Jag ser att du tar det på stort allvar och tar reda på mycket och det är också bra att du ställer dina frågor till skolorna direkt. Lycka till med dina studier!

    Frågor och svar taggade med 'europa' (10 st.)

    • Ana1

      Sätta ihop en examen?

      Hej! Jag har över 120 högskolepoäng avklarade på teknisk högskola med inriktning byggnadsingenjör och tar snart yrkeshögskoleexamen som byggnadsingenjör (2år). Avslutade högskolestudier pga flytt och påbörjade YH istället i...

      Milla : : Hej!Jag gissar på att du i din fråga undrar kring en så kallad " top-up degree ".En top-up degree är en kortare väg till en kandidatexamen och passar dig som vill studera utomlands! När man... Läs hela svaret
    • Ronja

      Kan man studera enskilda kurser på universitet utomlands?

      Jag undrar om man kan bygga upp sitt eget program på universitet i andra länder i Europa såsom man kan göra i Sverige? Att man kan strunta i att välja en utbildning och bara välja kurser som man tycker är intressanta?

      Anna: : Hej Ronja,ställ din fråga till det universitetet där du vill ta ut examen. Du kan få olika svar från olika universitet, till och med från olika universitet i samma... Läs hela svaret
    • Henrik

      Jobba i Europa - Vilket yrke?

      Hej SYV! Jag är intresserad av att resa mycket i Europa, särskilt Norden. Samtidigt måste jag ha jobb för att klara mig. Vilket yrke anser ni att det är lättast att jobba internationellt med (främst inom EU)? Jag har för mig att läkare är ett...

      Julia: : Hej Henrik!Titta på information på socialstyrelsen.se/specialistkompetens/utbildad-inom-euees/lakare-utbildad-inom-eu --- Läkare utbildade i andra EU-länder måste i Sverige ansöka om legitimation... Läs hela svaret
    • Pakjira

      Tysk kandidat, omvandla till svensk kandidat?

      Hej! Min kille är tysk och vill flytta till Sverige för att studera vidare. Han läser just nu en kandidatexamen på universitet i Tyskland med inriktning ekonomi. Kommer hans examen att tillgodoses eftersom han vill utbilda sig till revisor. Kommer hans tyska examen på 180hp att räknas eller...

      Julia: : Hej!För att i Sverige bli auktoriserad revisor krävs att man har genomfört en teoretisk och praktisk utbildning om totalt 6 år samt därefter avlagt ett prov.Den teoretiska utbildningen... Läs hela svaret
    • Sandra

      Vilka program leder till EUjobb?

      Hej, Jag vill jobba som handläggare i EU:s förvaltning eller handläggare inom utrikespolitik i EU. Jag är även intresserad av yrken inom språk eller översättning i EU. Jag är intresserad av de flesta jobb inom internationella samarbeten, men mitt förstahandsval skulle vara jobb inom...

      Julia: : Hej Sandra, en svår fråga du ställer.Det finns inte ngt klart svar att ge... Kika på framtid.se/yrke/eu-jobb - de jobben du är "ute efter" är mycket eftertraktade med mycket tuff konkurrens och... Läs hela svaret
    • Mathilda

      Studerandet utomlands?

      Hej,jag skulle vilja studera läkarlinjen utomlands i Europa (på engelska) men jag undrar hur antagnings poängen ser ut i olika länder, hur mycket det kostar, vad det krävs och om jag kommer ha svårare att få jobb i Sverige efteråt eftersom jag bara vill studera utomlands och sedan jobba i Sverige.

      Daniel: : Hej Mathilda, läkare>> är i Sverige ett legitimationsyrke. Det är SociaIstyreIsen som bedömer om utbildning är adekvat och legitimation kan utfärdas. Dessvärre lämnar inte Socialstyrelsen... Läs hela svaret
    • Marina

      Hur många yrken finns det?

      Jag undrar exakt hur många yrken är det som finns och var det en fullständig förteckning över alla dem? Är det någon skillnad på antal yrken i Sverige, I Europa och i övriga världen? Tacksam på förhand för ert svar! Marina

      Mikael: : Hej Marina! Du ställer en mycket intressant fråga men som också är en svår fråga att svara på! ;) Det är nog ingen som vet exakt hur många yrken som finns och det av flera olika... Läs hela svaret
    • dodo

      Farmaciutbildning i EU?

      Jag undrar hur jag kan få hjälp för att hitta masterutbildningar på distans i EU inom farmaci?

      Milla : : hej Dodo! Ett tips är att kontakta Studievägledare på de fakultet och institutioner där grundutbildning i farmaci ges - Receptarieprogrammet eller Farmaceutprogrammet. Det är troligt att de har fått... Läs hela svaret
    • Linda

      Ekonomiprogrammet med europaprofil?

      Jag är intresserad av att läsa ekonomiprogrammet, men sen har jag sett att det finns andra utbildningar (sa & na) som har en europaprofil vilket jag skulle tycka var väldigt roligt, men finns det skolor som har europaprofil på ekonomiprogrammet också? Hittar inget när jag söker på Google. Helst...

      Liselotte: : Hej Linda, här http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium?program=6&page=34 kan du se alla skolor med Ekonomiprogrammet i Sverige. Om du uppger VAR I SKÅNE - vilka städer i första hand - du är intresserad av, så skall jag... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga