mell
    Hej,

    Jag har en fråga ang elever som t.ex söker RIG / NIU långt bort hemifrån till fri eller kommunal skola.

    Vad jag förstår kan eleven därmed få bidrag - inackorderingstillägg beroende på hur lång resväg eleven har, var söks detta bidrag? Är det alltid CSN eller kan det vara kommunen som eleven är skriven i.

    Sedan är det ju studiemedel.

    Finns det även möjlighet för bidrag för boende? Vart söks detta bidrag om det nu existerar, är det via kommun eller CSN och beror det isåfall på om det är en fri eller kommunal skola? Hur mycket kan eleven få?

    Tack för hjälpen! :-)
    • SYV-besökare : gymnasieskola dit eleven vill söka borde vara intresserad att ha honom/henne som sökande och personal på gymnasieskolor med NIU/RIG har erfarenhet av elever från andra delar av Sverige; de borde ha kunskap om vad som gäller. Jag skulle kontakta den gymnasieskolan dit eleven söker. Ännu ett tips: eleven och vårdnadshavare borde besöka gymnasieskolan - på öppet hus eller träffa personal på en gymnasiemässa; info om öppna hus och gymnasiemässor i hela Sverige finns på https://www.gymnasieguiden.se/events
    • SYV-besökare :

      RIG är Riksrekryterande och eleven har därför rätt att få viss ekonomisk ersättning. NIU är inte riksrekryterande och här beror det på om kommuner skriver avtal sinsemellan eller inte - NIU erbjuds på en Kommunal gymnasieskola. Gör kommunerna inte det,dvs om inget avtal finns kommuner emellan - räknas det som "vanlig Frisök" och eleven ej har rätt till någon ekonomisk ersättning, tyvärr.

    3 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hejsan,
    det är rätt krångligt - med ekonomisk stöd för studier på annan ort...

    Om vilkor för att ha rätt till kompensation för de extra utgifterna kan man söka information om Inackorderingstillägg på www.csn.se.
    Allmänt gäller det att man ansöker om inackorderingstillägg hos CSN när man studerar på en fristående gymnasieskola. Grundkravet för att få inackorderingstillägg är att det program och den nationella inriktning eleven valt, inte finns på elevens hemort. Studierna måste dessutom vara på heltid. Ett annat krav är att eleven skulle få resa minst 2 timmar per dag mellan sitt föräldrahem och skolan, om hen bodde kvar hemma. Här >> kan man läsa mer om vad som gäller när eleven studerar på en fristående gymnasieskola eller riksinternatskola. 

    Eleven ansöker om Inackorderingsbidrag hos sin hemkommun, om hen ska läsa på en kommunal eller landstingsdriven gymnasieskola. Info om hur, var och när man gör ansökan finns ofta på kommunernas hemsidor (eller på gymnasieantagningens hemsida).

    Antagningskansliernas personal burkar ofta ge bra hjälp med frågor om studieekonomi.

    För övrigt - så kan eleven ha rätt till Extra-tillägg (i vissa fall) - info om det finns på csn.se/bidrag-och-lan/studiestod/gymnasiestudier-utanfor-sverige/extra-tillagg.

    Det är annars inte förbjudet för kommuner att ge Extra-hjälp (utöver det som eleven har rätt till), dvs på frivillig basis; dock det kan man inte räkna med på förhand... men jag vill ändå påtala möjighet att ansöka om det hos sin "hemkommun".

    Vår erfarenhet är att familjerna får betala "ur egen ficka" ca 2.000 kr per månad (som minst) om eleven läser på annan ort (och bor under veckorna där). Alla bidrag man kan "skrapa ihop" täcker tyvärr inte alla kostnader. Det är jättetråkigt men i fall familjen inte har råd, så kanske det blir omöjligt att läsa på annan ort.
    Man kan, alltså, tyvärr, inte lova elever att alla kostnader blir "täckta" av bidragen, för det blir de med stor sannolikhet - inte.

     

    Länktips:
    csn.se/bidrag-och-lan/studiestod/gymnasiestudier-utanfor-sverige/extra-tillagg
    antagningskanslier.se
    gymnasieguiden.se/informeras/skoltyper
    csn.se/kontakta-oss/gymnasiet.

    • : Tack, men hur fungerar det med bostadsbidrag för elever som studerar på annan ort, vet att vissa kommuner/csn yttrat sig om "bidrag för boende"?
    • Anna : Vi vill inte ge fel svar ... därför försöker vi i första hand ge länkar till de sajter där info bör finnas. Info kan också förändras, nya bestämmelser kan träda i kraft. Olika kommuner kan också fatta olika beslut och "just i den kommunen" kan de t.ex besluta att täcka alla kostnader för elever som läser på annan ort (på frivillig basis, alltså...) - eller betala endast det de absolut Måste-måste. Belopp som utbetalas - kan också bli förändrade (ofta uppåt, som tur är...) - så exakt vilka belopp som kommer att utbetalas nästa läsår, kanske inte går att få svar på redan nu.
    • Anna : För att göra det ännu svårare - så kommer Antagningsbeskeden tidigast till Midsommar... och det är först då eleven vet att hen kom in. Att på förhand beräkna alla de olika ekonomiska "scenario" - vad händer om eleven kommer/eller inte kommer in... och var hen ska bo...? Det är klart billigare bo på skolans internat än hyra privat... men ekonomisk hjälp höjs ju inte om hyreskostnaden går upp... De bästa råden jag kan ge: kontakta boendekoordinator på just de gymnasieskolorna dit elever söker (de är bra insatta) + att elevens vårdnadshavare måste hjälpa till att leta info och vara beredda att betala en del "ur egen ficka".
    • Daniel : Jag har nu frågat en sakkunnig på CSN om "bidrag för boende". Hen svarar att hen ej känner till det begreppet, utan CSN gör beslut i frågan om Inackorderingstillägg (för elevers om söker till Fristående gymnasieskolor på annan ort) och om Extratillägg (för familjer vars sammantagen inkomst är under 125.000 per år).
    Läs alla kommentarer
    Daniel SYV

    Hej!
    Några gemensamma regler för idrottselever finns inte. Utan det spelar roll om det är Fristående eller en Kommunal gymnasieskola eleven är antagen till.

    För att läsa på annan ort på Fristående gymnasieskolor - är det frågan till CSN - man söker Inackorderingstillägg (som tidigast kan sökas i juni - säger den sakkunnige från CSN);
    För Kommunala gymnasieskolor - till elevens "hemkommun" (det kommunen där eleven är folkbokförd).

    CSN-sakkunnig säger också att det är endast en del av kostnader som blir betalda... Hen gav mig exempel på att elevens familj får 1.200 kr/månad från CSN men elevens hyra ligger på 4.000 kr/månad - så familjen betalar en stor summa själva varje månad. Det är rätt vanligt, säger hen.

    SYV-besökare SYV

    För Fjällgymnasiet >> som erbjuder NIU gäller:
    Finns ingen boendekoordinator, elever/vårdnadshavare ordnar själva sitt boende. Dock finns ett lokalt bostadsbolag som skolan tipsar om där de flesta skideleverna hyr.
    När det gäller inackorderingstillägg, så svarar [email protected] oftast på det när det kommer frågor.
     
    Sökande till RIG får inackorderingstillägget då de är förstahandsmottagna.
    Sökande till NIU blir också förstahandsmottagna om kommunerna emellan skriver samverkansavtal. Om de ej skriver avtal räknas det som frisök, som ej berättigar till inackorderingsbidraget.
     
    Fjällgymnasiet kommer att bjuda in alla åk 9 i kommunen på besök den 15 oktober 2018, men har inget ”vanligt” öppethus. Skolan tar emot löpande efter överenskommelse när elever/vårdnadshavare tar kontakt och vill komma. Det blir ofta olika upplägg då en del vill vara med på träning och andra är mer intresserade av skolan, och några - av båda delarna.
     

    • Ludmila :

      ang. NIU och möjlighet att få Inackorderingsbidrag för studier på en Kommunal skola utanför samverkans-område: gymnasieantagningskanslierna brukar ha koll på vilka kommuner som har teckant samverkansavtal, och det kan också finnas publicerat på deras webbsidor. Ofta funkar det så att när en elev söker från en kommun där inte avtal finns så kontaktar gymnasieskolan den kommunen och föreslår att skriva avtal. Då brukar avtal sedan gälla under ett visst antal år.

    Frågor och svar taggade med 'tenta' (19 st.)

    • coola07an

      Tenta av/göra nationellt prov i kurs?

      Hej! Jag och nästan hela min klass upplever att vi har fått alldeles för låga betyg i engelska (tex låg jag på A i 9-an och nu får jag E eller om jag har tur ett lågt D i ämnet (en5)). Jag undrar därför om det rimligtvis borde finnas någon möjlighet att göra nationellt prov i kursen eller att...

      Milla : : Hej,betygssättningen är Lärarens kompetens. Som studie- och yrkesvägledare har jag inte bland mina arbetsuppgifter att sätta betyg; och i utbildning till SYV ingår inte lära sig... Läs hela svaret
    • humanistjavisst

      Vad händer om man inte anmäler sig till ordinarie tentan?

      Vad händer om man inte anmäler sig till ordinarie tentan och anmäler sig till omtentan istället? Kan universitetet tvinga dig att skriva tentan på det ordinarie tillfället?

      Milla : : Hej, kan tyvärr inte svara på den frågan. Fråga på din institution. Du kan också söka svar hos UHR, universitets- och högskolerådet eller hos... Läs hela svaret
    • 19 år

      Kan man hoppa över ordinarie examinationstillfället?

      Hej! Min institution har valt att schemalägga en tenta den 3 januari, och det känns påfrestande att behöva skriva den då för att den ligger så nära jul och nyår. Jag brukar åka utomlands för att träffa släkten då och...

      Milla : : Hej,jag kan tyvärr inte svara på frågan om du har rätt att hoppa över den ordinarie examinationstillfälle... Jobbar inte med de frågorna... Det är en fråga... Läs hela svaret
    • Kristian

      Kan tentor innehålla frågor som inte berörs i kurslitteraturen?

      Hej! Jag har precis börjat på universitetet och pluggar till civilingenjör. Vi har just nu två parallella mattekurser som jag tycker är rätt intressanta, men under de första veckorna har jag mått väldigt dåligt på grund av helt andra orsaker. Jag har därför inte orkat gå på någon föreläsning...

      Anna: : Hej Kristian,jag kan tänka mig att tentorna kan innehålla frågor som läraren tog upp endast på en föreläsning, det kan jag inte utesluta; jag skulle i alla... Läs hela svaret
    • Ninni

      Tenta av matte 1?

      Hej! Om jag läser och börjar plugga in matte 1B nu på egen hand inför 1an på gymnasiet i höst, kan jag då tenta av matte 1 när jag börjar, och börja direkt på matte 2 när jag börjar gymnasiet? Det känns väl lite meningslöst och läsa matte 1 igen om man redan gjort ut hela boken och kan...

      Anna: : Hej Ninni,det är inte elevens rättighet att tenta av en gymnasiekurs och kräva sedan läsa nästa kurs, men du kan givetvis bedriva självstudier i matematik (det kan inte bli till din nackdel, i vilket fall). Om... Läs hela svaret
    • denny

      Kan jag läsa på dessa poäng i en annan universitet?

      Hej, det är så att jag är i min tredje (snart fjärde) termin och har en tenta jag ej klarat nu på flera försök. Jag har från den kursen 27 poäng av 30, men oavsett vad så har den tentan varit jobbigt för mig. Det jag undrar då...

      Anna: : Hej Denny,jag känner inte till några förbud mot att söka till en kurs, även man tidigare läst samma kurs och "nästan klarat av den". Däremot kan jag inte... Läs hela svaret
    • Student

      Hur fungerar en salstentamen?

      Hej Hur fungerar en salstentamen? Hur långa brukar de vara på ett ungefär under det första året på ämneslärarprogrammet? Brukar man få någon typ av vägledning i vad man ska kunna, för på gymnasiet fick man instuderingsfrågor och dylikt, får man det på universitetet också eller måste man klara...

      Julia: : Hej Mohamad;en "sal-tentamen" när man läser på en högskoleutbildning kan t.ex vara 2-3 timmar eller 5 timmar. Man får information från sina lärare angående vad man måste... Läs hela svaret
    • Wilma

      Vilka är skillnaderna mellan juristprogrammen?

      Hej! Jag tar studenten till sommaren och planerar att börja på juristprogrammet ht 19. Jag har svårt att välja mellan Uppsala och Lunds universitet, och undrar därför kring skillnaderna mellan de två. Om juristprogrammet i Uppsala har jag hört en del, dels från bekanta och dels från sådant...

      Daniel: : Hej Wilma,jag tycker att info i Danielas kommentar är viktig. Bostad är en mycket viktig fråga - då juristprogrammet är rätt så lång, 4,5 år (nio terminer) - och... Läs hela svaret
    • elev

      vet ni på fråga syv vet om det är möjligt,tentera på sin hemort?

      Hej! Det är så att jag ska börja termin 2 nu efter jullovet.Jag har skrivit ett antal tentor i staden jag studerar på.Men min utbildning är 3 år lång,men då det är tenta så måste jag vara där klockan 8. Så som det är så har jag inte läst så mycket på mitt program men har ändå upptäckt att...

      Julia: : Hej Elev,har du frågat de utbildningsansvariga på din utbildning om de kan låta dig skriva tentor på ngt. annat ställe än din skola?Det vi känner till... Läs hela svaret
    • Hugo

      Var finns det möjlighet att skriva tentamen på distans i Stockholm?

      Studerar på JTH och läser ett tekniskt basår på distans. Bor i Centrala Stockholm och letar efter en plats som tar emot externa tentamensskrivande studenter. Har försök på bibliotek och högskolor men har fått nej. Blir refererade till lärcentra men finns inget nära centrala Stockholm.

      SYV-besökare: : Hej Hugo, kika på Lärcentrum/botkyrka-kommun >> och mer info om att skriva tentamen på Lärcentra i Botkyrka finns på xenter.se/sida/tentamenservice. Om... Läs hela svaret
    • Milosz

      läsa samma kurs två gånger?

      Hej! Jag har börjat studera på uppsala universitet i januari. Jag klarade tyvärr inte en av mina första tentor och därmed fick underkänd på en kurs (Baskurs i matematik). Min fråga är, kan jag söka samma kurs nästa termin och läsa om den att förbättra mig till nästa tenta? Hälsningar,...

      Julia: : Hej Milosz,det bästa rådet vi kan ge dig är att du pratar med studievägledare och med utbildningsansvariga på din utbildning. "Baskurs i matematik" - är det en hel kurs eller en delkurs? Hur blir... Läs hela svaret
    • My

      kan jag hoppa över matte 1C om jag redan kan det?

      Jag går just nu i nian och studerar matte 1C. Jag undrar om jag kan hoppa över matte 1C kursen första året i gymnasiet och direkt börja med matte 2C? Känner ej att jag vill eller behöver läsa om matte 1C.

      Liselotte: : Hej My, det är i mångt och mycket - tyvärr - så som Anonym skriver i sin kommentar att "systemet är fyrkantigt". I examensbeviset från alla nationella gymnasieprogram... Läs hela svaret
    • Elev

      Ska man läsa och gå på föreläsning?

      Hej! Jag har nyligen börjat på universitet. Det jag funderat över är om litteratur är som "komplement" till föreläsningar? Jag har hört många säga att det räcker att gå på föreläsningar istället för att läsa böckerna. Stämmer det? Jag har svårt för litteraturen, men förstår föreläsningarna. Jag...

      Daniel: : Hej Linda! Jag tycker det bästa är att följa de råd och anvisningar som dina lärare ger. Det är ju de som ska sätta betyg på kurser och det är därför de som vet... Läs hela svaret
    • Elev

      Finns det program med mycket grupparbeten?

      Hej! Finns det något program på universitet som har mycket grupparbeten som arbetssätt tillskillnad från andra program? Finns det något program som inte har mycket tentor, utan examineras på andra sätt?

      Anna: : Hej Linda, det finns tusentals olika program på svenska universitet och högskolor! Och vad "mycket" grupparbete är är en tolkningsfråga. Sedan kan olika lärare på ett och samma... Läs hela svaret
    • Danne

      Hoppa av Universitet, betala tillbaka CSN?

      Hej. Vanligtvis vet jag svaret på den här frågan men nu är det så att jag har gått 4 veckor på KTH utan att klara kursen, hoppat av, börjat på Receptarieprogrammet och planerar på att hoppa av efter nästa kurs. Behöver jag betala tillbaka mitt studiebidrag som jag har samlat på mig under...

      Liselotte: : Hej Danne! Det är CSN, Centrala Studiestöd Nämnden, som beslutar kring Studiemedel. Det är deras tolkning av reglerna, beslut och bedömning som gäller. Om de anser att du inte hade... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga