Frida 23 år
  Jag går första året, IB, och skulle vilja byta linje. Jag vet att man kan byta till Natur efter första året, men jag skulle hellre vilja byta till samhälle. Är det möjligt att göra det? Antingen efter första terminen eller efter första året om det överhuvud taget är möjligt? Och om det är möjligt, hur gör man då?

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Frida,
  för att kunna byta till ett annat program /på samma skola eller på en annan skola/ måste det finnas pLATS för dig och du frågar den skolan /rektor på det aktuella programmet/ om det finns plats.
  Nästa fråga blir om rektor finner möjlighet att ta in dig - med tanke på att du läste en annan utbildning och behöver hjälp av lärarna att komma in i studier på ett annat program - rektor kapacitet måste finnas på skolan och det är rektor som vet om det finns.
  Du behöver inte vänta med att fråga runt på skolorna som har SA - du kan bara få JA eller Nej & om du inte frågar då får du inte veta ngt., eller hur?
  De alternativ du har är att söka till åk1 och gå om ett år eller försöka byta nu eller efter åk1.
  Rektor kan fatta beslut om individuellt anpassat program och då kan vissa kurser bytas ut - du kommer då få en notering i din gymnasieexamen om att du läste ett Individuellt anpassat program. Det är ett sätt att underlätta för elever som byter program så att de inte skall behöva gå om ett år.
  Det finns dock fördelar med att gå om - det tar visserligen ett år längre tid men du kommer att vara ett år mognare än de övriga i klassen samt läsa om vissa kunskaper och har då möjlighet att få de allra högsta betygen för att det blir en hel repetition för dig.
  Tänk på saken lite mer. Prata med dina föräldrar. Då du ännu inte är myndig behövs deras samtycke.
  Jag vet inte på vilken skola du läser nu, ser att du bor i Malmö. Vet inte om det finns SA på din skola. Skickar tips på skolor, som jag vet har SA i sitt utbud.
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/cybergymnasiet-malmo
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/design-construction-college-malmo
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/drottning-blankas-gymnasieskola-malmo
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/fria-laroverken-i-malmo
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/hermods-gymnasium-malmo
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/jensen-gymnasium-malmo
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/kunskapsgymnasiet-malmo
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/plusgymnasiet-malmo
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/procivitas-privata-gymnasium-malmo
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/snitz-gymnasium-malmoe
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/thoren-business-school-malmo

  På länkarna ovan kan se skolornas presentationer. Du kan kontakta alla dem - och i fall du får ett positivt svar från flera, kan du välja vart du vill byta.
  Hör av dig om du behöver mer hjälp! Lycka till!
  Anna SYV

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga