David
    Jag går i en privatskola.
    I årskurs 1 frågade jag min biträdande rektorn om jag får tenta av modern språk ryska steg 3 och 4 och fick "Ja" som svar. Enligt min skola var priserna som Katedralskolan hade för ryska tentat för höga och de försökte hitta en annan skola som har samma kurs. Efter ett halvt år när skolans administratör inte hittade någon annan skola fick jag prata med rektorn. Då fick jag veta att en privat skola inte får "köpa" en utbildning från en annan skola. Det tog ETT år innan jag fick veta om det. Först får jag information om att det är möjligt men dyrt, sedan får jag information om att det inte är priset som är problemet utan skollagen. Nu undrar jag om det som min rektor sade till mig är sant? Jag vill också veta om skolan får ljuga eller gömma sanningen under ETT år. Jag trodde från börjar att det inte är något problem eftersom jag har vänner från andra skolor som har gjort samma sak, och mitt slutbetyg och även framtid är beroende av det.
    Jag har läst ett liknande artikel
    (http://www.fragasyv.se/fragor/har-skolan-raett-att-inte-tillata-mig-tenta-av-i-det-haer-fallet),
    men jag antar att Sevak går inte i en privatskola.
    • Anna : Läs mitt utökade svar! prövningsenheten i Uppsala svarade idag att de från hösten 2015 har en lärare i ryska. Anmälan öppnar 17 aug.
    • : Tack för ditt svar! Läraren som har modern språk( det är samma person) har redan kontaktat min skola och nu får jag äntligen tenta av!!!)) Tack för er svar, ni hjälpte mig väldigt mycket!
    • Mikael : Vi på Fråga SYV är glada om våra svar blir till hjälp! Stort lycka till!

    3 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV
    Hej David!

    Jag kan förklara reglerna för dig så som vi fick dem från Skolverket - en skola kan ge eleven möjlighet att tenta av de kurser som ingår i elevens studieplan. Det är ett undantag för att som regel läser eleven all sina kurser och får betyg i slutet av kursen. Men i fall eleven inte hade möjlighet att delta i undervisningen t.ex på grund av sjukdom (sin eller lärarens) bör skola försöka ordna möjlighet till prövning för att ge eleven möjlighet att fullfölja sin studieplan. Att ordna prövning i kurser som inte ingår i elevens studieplan, ingår inte i skolans skyldighet gentemot eleverna. Så svarade Skolverket när vi förr ett par veckor sedan frågade dem.
    Är moderna språk 3 och 4 (ryska) inskrivna i din studieplan?
    Om inte, kan du se om det finns prövningsenhet i den kommunen där du är folkbokförd eller fråga på komvux om hur man gör prövning. Detta helt utanför din skolgång, som om du inte gick i någon skola idag. Prövning brukar kosta 500kr per kurs.
    Om du får godkända betyg från prövningar, kan du fråga din SYV och rektor om de vill inkludera dem i din gymnasieexamen. För att kunna göra det måste datum för betyg i prövningar ligga innan datum för gymnasieexamen.

    I fall din skola inte tar in prövningsbetyg i examen, har du de betygen som kompletterande och prövas då i båda grupperna till högskola: de som inte kompletterade och de som kompletterade. Det är klart fördelaktigt för dig om betyg från prövningar ingår i examen.
    Jag hoppas mitt svar blir till hjälp för dig!
    Bästa hälsningar och stort lycka till!
    Milla
    Studie- och yrkesvägledare
    Vilket program går du på? Ingår det moderna språk som obligatoriska i ditt program?
    Se på http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium?query=Uppsala+&program=&vocation= alla gymnasieskolor i Uppsala ... Om man byter skola, kan rektor på den nya skolan fatta beslut om individuellt anpassat program, dock måste det beslutet fattas innan utgången av åk2. Det är därför bråttom om du byter skola. En variant är om du skulle t ex byta till ett annat program eller annan inriktning på TE och gå om å k 2, då har du gott om tid och även för att förbättra dina språkkunskaper i svenska och eng., vilket är en stor fördel: du säger själv att språket utgör hinder för dig i vissa ämnen. Det är ibland bättre att "skynda långsamt" och satsa på kvalité framför allt.
    Du har också rätt att söka till å k 1 till och med och gå om 2 år. Det kanske är lite att ta i... Men att gå om ett år är ganska vanligt och i ditt fall när du behöver förbättra två språk: svenska och engelska, är det kanske den bästa läsningen - samtidigt som du byter till en skola som kan ordna prövningar i modernt språk till dig. Be rektor på din skola att ge dig 10 min och fråga om vilken skola hen rekommenderar att du byter till, du ber bara om råd... Det har du rätt till att göra. Stort lycka till!
    Hej igen!
    Skickar en länk där reglerna för Meritpoängsberäkning är sammanfattade på ett koncist och bra sätt:
    http://www.gymnasieguiden.se/informeras/meritpoaeng-meritkurser-omradeskurser

    Om ditt mål är att komma in på en högskoleutbildning - är det absolut viktigast att bli BEHÖRIG. Sin plats på utbildningen kan man säkra genom att uppnå ett högt resultat på högskoleprovet. Du kan läsa på http://studera.nu/hogskoleprov/det-viktigaste-om-hogskoleprovet/
    och det är bra att planera göra HP flera ggr - chansen är större att uppnå högre resultat för varje nästa gång man gör HP (upp till femte gång; ibland fjärde... sedan ligger man på samma nivå - oftast i alla fall).

    Undersök möjlighet att byta skola och gå om ett år. Att du blir 2 år äldre än dina klasskompisar är inte alls ovanligt: det i varje klass finns några elever som är äldre - ibland 3 år äldre. Det finns fördelar - med livserfarenhet och det är många ggr bra att vara mognare än resten av klassen.

    Fråga SYV önskar dig stort lycka till!
    Milla, SYV på Fråga SYV
    • : jag vet att skolan är inte skyldig att boka tenta från en annan skola, eftersom moderna språk ryska erbjuds inte och inte heller är obligatoriska på min skola. Frågan är om de INTE får enligt gymnasieförordningen boka en prövning från en annan skola? För att jag fick en annan information från samma personal om att man får för ett år sedan.
    • : Juste, jag fick också veta att eftersom jag är en gymnasieelev får jag inte tenta av modern språk ryska på egen hand. Jag skulle jättegärna göra det om jag kunde.
    • Milla : Det är en komplicerad fråga. Reglerna är mycket "allmänna" och beskriver inte varje situation. De måste tolkas. Och de tolkas olika ibland. Det är kanske bäst om du vänder dig till Skolverket och Skolinspektionen direkt. Du uppger då exakt vad som hände och får info från dem som har tolkningsföreträde och även kan prata med din skola och försöka lösa situationen.
    • : Det känns logiskt att jag själv borde kunna tentera en kurs och betala själv också, eftersom den kursen inte är en random kurs utan är ett modernt språk. Men olika personer säger olika saker och det känns också lite läskigt att kontakta Skolverket
    • Mikael : Se på kommunens hemsida om ni har Prövningsenhet. Om inte, maila KOMVUX och fråga hur man gör prövningar, var finns info om det.?
    • : Tack för svaret. Jag tänker göra allt ni tipsade och hoppas att allt går bra! Annars är min framtid förstörd :)
    • Milla : Tänkte på en sak: kan du uppnå Max merit på annat sätt- genom matte och eng7? Då blir det onödigt att göra prövning i moderna språk!
    • Milla : Även satsa på högre betyg i de kurser du läser nu kan ge samma och även högre effekt än 1,5 i merit.
    • : Grejen är att jag har bot i Sverige i 4-5 år och min engelska inte är så bra för att jag ska kunna läsa eng7, och jag inte heller har läst någon modern språk i grundskolan eftersom jag fokuserade mig mest på att lära mig svenskan.
    • Milla : Går du åk2 eller 3 nu?
    • : Jag satsar men de kunskaper som jag har i sv och eng bromsar mig i alla ämnen där de krävs. De kurserna där det mindre behöver att prata och skriva på sv och eng har jag ett A eller ett B
    • : Jag går åk 2 och när jag ställde frågan till biträdande rektorn gick jag åk 1
    • Milla : Om du går åk2, kan du försöka byta skola till en skola som kan ordna prövningar i moderna språk. Du kan i alla fall undersöka den möjligheten ...
    • : Jag har redan undersökt. Min skola har visa kurser som jag behöver (Fysik2, Matte4, Datorteknik) i åk 3, medan andra skolor har det i åk2. Och dessutom är teknikprogrammet på andra skolor annorlunda d.v.s. de har läst visa kurser som inte jag har gjort. För att avsluta gymnasiet med ett program måste jag ha alla kurser inom det programmet.
    • : Det känns som att min skola skulle kunna hjälpa mig om de bara villee
    • Milla : Skriver ett utökat svar till dig nu.
    • : Individuellt anpassat program är ganska bra lösning! Men grejen med att gå om är förskräcklig(om man kan säga så) eftersom när jag flyttade från förberedelseklassen till vanlig klass var jag redan ett år äldre än alla mina klasskamrater och att vara 2 år äldre är inte så skönt :) Men det är bra att ha individuellt program som sista alternativet. Men jag fortfarande hoppas att det löser sig och att jag tentar av det jag vill tenta av.
    • : En sista fråga. Kan jag på något sätt tenta av ryska både efter jag har slutat åk3 och innan jag fått min Slutbetyg. Jag vet att det är en dum fråga
    • Mikael : Du får examensbevis sista dagen du är elev på gnasiet.
    • : Man skickar väl sina betyg till universitetet det 15 april? Vilka betyg skickar man då?
    • Mikael : Komplettering tas emot till mitten på juni.
    • : Jag har läst allt om meritpoäng och kan allt utantill. Det finns egentligen flera orsak till att jag inte vill läsa om ett år. Men att byta skolan och fixa en individuell anpassad program är nog bästa alternativet. Tack så mycket för all information som ni gav till mig. Nu har jag någonting att stå på och fundera kring.
    Läs alla kommentarer
    Mikael SYV på FrågaSYV
    Hej!

    Kontakta http://www.friskola.se friskolornas riksförbund, som både kan ge info och bistå med praktisk hjälp /är mitt råd till dig.
    Med vänlig hälsning, Mikael
    • : Tack för svaret! Ska göra precis hur du sade))
    • Mikael : På Teknikprogrammet får moderna språk läsas som programfördjupning och inom individ.val också. Om skolan skriver in moderna språk, ryska steg 3 och 4 in i din studieplan, bör du ha rätt att tenta av dem. Men det finns risk m
    • : Vilka risker finns det med det? Läraren som har moderna språk ryska 3, 4 sade samma sak till mig, att enda jag behöver göra är att övertala min programrektor om att skriva in de kurser i min studieplan
    • Mikael : Risk med det är att i fall du t.ex får F i mod.språk 4, får du bara 0,5 i merit och har F i gymnasieexamen som verkligen sänker ditt meritvärde. I tentan ingår översätta mellan "ditt språk" och svenska och du kanske inte kan tillräckligt med svenska och av den anledning blir underkänd. Grammatik är också ett område som kan bringa problem ... Det räcker inte att kunna prata och skriva bra, du måste också kunna förklara en del grammatik, så risken finns att efter all kamp för att kunna göra prövningar, blir du besviken om du i stället försämrar dina chanser till eftergymnasial utbildning. Det kan därför vara smartare att satsa på högskoleprovet, som aldrig försämrar dina chanser, men kan förbättra dem.
    • : Om det är det enda som är risken så har inget bekymmer =)
    • : Grejen också är att högskoleprovet är i matte, sv och eng. Som du redan vet är jag bra på matte, men inte sv och eng
    • Mikael : En annan risk är att i fall du får högt meritvärde och kommer in på ett mycket krävande program på högskolan, där studerande är extremt duktiga, precis som du, men de flesta har svenska som modersmål, kommer du överanstränga dig för att hålla jämna steg med kursare. I värsta fall kan det bli negativa hälsokonsekvenser för resten av ditt liv.
    • : Jag litar på mina kunskaper och känner mig säker i det programmet som jag ska välja på universitetet.
    • Mikael : Som sagt, går det inte att trolla. Du får försöka bli så bra på sv. Och eng. som du kan bli. Det tar tid med språk... Går inte att forsera språkinlärning hur mycket som helst. Det hjälper att "bada i språket" dvs omge sig av det språk man vill lära sig... Låta radio "morra på svenska"!i bakgrunden mest hela tiden... Det viktigaste är att inte "gå in i väggen" för att då blir det inte bra för någon: lidande för dig och din familj samt dyrt för samhället. Och att komma in på högskola är inte allt ... Sen är det många års studier samt klara av arbetslivets hårda krav, viktigt att dimensionera sina krafter så de räcker för hela resan.
    • Mikael : Nu är det så många kommentarer, så jag vet ej vad som redan är besvarat... Skriv en helt ny fråga nästa gång!
    • : När jag flyttade till svensk klass i åk8 fick jag ett D på svenska och ett F på engelska, i 9an fick ja ett C i svenska och ett E i eng. Förra året i åk1 fick jag C i svenska och C i Engelska. NU ligger jag mellan ett C och ett B i svenskan och i ett C i Engelskan. Jag känner att jag har blivit bättre och jag fortsätter att utvecklas både muntligt och skriftligt. Min nästa fråga är - Jag har fått fel information av min skolans personal i ett år och nu undrar jag om det finns något lag som skyddar mig från det? Jag är inte elak men jag måste ha något som jag kan skydda mig med om jag inte har något annat val.
    • Mikael : Har du några bevis, som skulle hålla juridiskt? Typ, ett dokument , ngt i skrift?
    • Mikael : Det som sägs kan missuppfattas... Har du inspelade samtal?! I annat fall ska du inte kunna bevisa ngt. Att p
    • : Jag har ett mejl där min biträdande rektor skrev att jag som elev kan tenta av språket själv och att de sedan kan skiva in betyget i studieplan.
    • Mikael : Att påbörja krig utan ammunition kan inte jag rekommendera!
    • : Är ett mejl inte tillräckligt?
    • Mikael : Börja med att boka möte med den som skickade mailet till dig, visa utskrift och säg att du vill helst inte bråka men gör det om du blir tvungen. Be om råd: fråga vad personen själv skulle göra i din situation?
    • Mikael : Med juridiska processer vinner oftast den som är starkare och det kan bli obehagligt för din skola men även för dig. Den som har minst resurser får mest skada när man drar igång juridiska processer .. Det är vår erfarenhet, tyvärr, och vi avråder därför från att dra in juridik i konflikter.
    • : Den som skickade mailet och var biträdande rektor då är nu SYV och är pappaledig. Han jobbar bara på fredagar men nuvarande biträdande rektorn skulle kontakta honom om det här för en vecka sedan men inte heller har gjort det
    • : Alla är mot mig!
    • : Kan jag skicka över till ditt mail det mailet som jag fick. Jag vill veta om jag har tillräckligt bevis
    Läs alla kommentarer
    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej David!

    Vi förstår att du känner dig lurad och är därför arg och vill få det som du tycker du har rätt till för att du fick svar från skolans personal med en sort löfte.

    Fråga SYV är en informationstjänst och har inga befogenheter att göra bedömningar om bevisbördan. Det är därför ingen idé att du skickar över ngt mail till oss. Vårt svar skulle innehålla en gissning om vad som menades. Din skolans ledning kan hävda att det fanns ett sammanhang som vi inte känner till, vårt inblandning kan komplicera saker vilket troligtvis får enbart negativa konsekvenser för dig.

    Fråga SYV har ingen möjlighet att driva din fråga. Du kan söka konsultation med en jurist. Se t.ex om det finns tillfällen med fri juridisk hjälp på ett bibliotek eller om juridikstuderande har någon sort tjänst där de ger juridiska råd.
    Vi önskar dig stort lycka till!
    Vänligen
    Anna
    Hej David!
    Vi kontaktade Prövningsenheten i Uppsala och fick följande meddelande som svar:

    Från och med hösten 2015 har vi en lärare i ryska som modernt språk. Anmälan till höstens prövningar öppnar 17 augusti.

    Med vänlig hälsning
    Ulla-Britt Andrén
    Prövningsenheten
    Postadress:Uppsala kommun
    753 75 Uppsala
    http://navetutbildning.uppsala.se/proevningar.aspx
    • : Grejen är att på de 2 timmar på fråga SYV har jag fått mer information och råd än på ett år från min skola. Jag vill få hjälp från min skola. Det är inte så mycket de behöver göra för att hjälpa mig.
    • : Jag förstår att Fråga SYV kan inte hjälpa mig på det sättet, och det ända jag ber er är ett råd som jag är tacksam att jag får :)
    • Anna : Skriv en ny fråga till oss, vad är det nu, när du vet mer, som du behöver råd kring .
    • Liselotte : Du kan få. 1,5 i merit för matte och 1,0 för engelska 7 och på så sätt uppnå 2,5 som är Max i merit.
    • : Det programmet som jag ska välja kräver matte 4 och därför får jag bara 1,0 merit för matte 5. Min engelska är inte tillräckligt bra för att jag ska ta eng 7 och få ett sånt betyg som med själva meritpoängen skulle höja mitt slutbetyg och inte sänka
    • Anna : Har du läst reglerna för meritpoäng? Du kan få 1,5 i matte om du läser både matte5& specialisering. För att merit för eng behöver du betyg E men jag säger inte att du ska ge upp moderna språk. Vilken utb på högskola planerar du att söka?
    • : Ja, jag har läst reglerna. Min skola erbjuder inte heller matte specialisering. Dessutom om jag får ett E på eng kommer det inte bara hoja men också dra ner min slutbetyg
    • Milla : Meritkurser höjer alltid Meritvärde eftersom 0.5 i merit är mer än "sänkning" från A till E i en 100 poängs kurs. Dessutom ger Engelska 7 1.0 i Merit, vilket höjer ganska mycket. Även om en elev skulle ha alla A-betyg men bara E i eng 7, blir det en höjning på 0.6 ca. Jag förstår att du vill hemskt gärna göra prövning i Moderna språk & att du upplever att du blev lovad det av din skola. Tala med den personen som lovade dig det. I fall ni inte kommer överens, kan du undersöka möjlighet att byta skola. Ta även direkt kontakt med Prövningsenheten i din kommun. Är det från Prövningsenheten du fick svar att du ej får göra prövning pga du läser på gymnasiet? Så brukar det inte vara men varje kommun bestämmer själva för prövningar är organiserade, så det förekommer alla möjliga varianter. Dock brukar man få pröva i fall man beredd att betala avgift.
    • : Det är inte prövningsenheten som har kursen moderna språk ryska utan Språkskolan. När jag kontaktade dem sade de att jag ska anmäla prövning via gymnasiet. Jag ska försöka kontakta det personen eller be biträdande rektorn att kontakta honom eftersom han är inte så ofta på skolan. Om jag får ett negativt svar på alla mina frågor ska jag tänka på att byta skolan. Hoppas bara att det går.
    • Anna : Språkskolan & Prövningsenheten kan vara olika saker som finns oberoende av varandra. Sök på just Prövningsenheten och fråga även på Komvux - om hur man går tillväga om man vill göra prövning. Ställ en anonym fråga som om du inte läser på gymnasiet. En person "från gatan" vill göra prövning. Hur gör hen i så fall? - är din fråga. Stort lycka till!
    • : Prövningsenheten har inte moderna språk ryska, det är bara språkskolan som har det.
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'SFI' (28 st.)

    • Val

      Kan jag studerar något helt annat än mina tidigare studier på sfx?

      Jag är europeisk medborgare, inte svesk och kommer snart att sluta kurs d i comvux. Jag vill fråga om jag kude fortsätta mina studier i sfx i ett yrke som är helt annorlunda än de studier jag hade i mitt hemland. Tack på förhand.

      Milla : : Hej,SFX - är ett samlingsnamn för olika yrkesinriktade språkutbildningar där SFI och svenska som andraspråk (SVA) kan ingå och där x:et... Läs hela svaret
    • Kratos1984

      Grundskola efter SFI ?

      Ska jag välja kursen Grundläggande Svenska för att läsa grundskola efter avslutade studier i SFI ?

      Milla : : Ja, när man fått godkänt betyg i kursen SFI-D, är nästa kurs SAS, svenska som andraspråk Grund (vilket motsvarar "högstadiesvenska" alltså svenska som eleverna på de svenska... Läs hela svaret
    • Gigi

      Behörighet för att studera på komvux ?

      Hej, jag har en fråga angående komvux. Jag har grund skola betyg från en annat land men vill gärna läsa upp grundskola betyg igen och sen kunna läsa gymnasial betyg och kunna läsa vidare till universitet, grejen är att jag har inte läst klart...

      Milla : : Hej,när du får godkänt betyg i "hela SFI" förväntas du ha kunskaper i svenska språket som motsvarar den kunskap som eleverna som slutar årskurs 6 på svenska... Läs hela svaret
    • DD123

      Utbildning efter SFI?

      Hej! Jag är en kvinna som har en kandidatexamen i mitt hemland som jurist och advokat och har redigerat det och översatt det. Här i Sverige är det lång väg tills man läser på högskolan det man tycker om. Min fråga är om ni kan...

      Milla : : Hej,när man är "klar med SFI" förväntas man ha kunskaper i svenska som andraspråk motsvarande ungefär årskurs 6 i grundskolan (det är på ett ungefär den nivån i... Läs hela svaret
    • Martin Demichelis

      Uppehållstillstånd, permanent uppehållstillstånd, Medborgarskap?

      Hej Jag undrar ifall ni har lite information till mig kring hur möjligheterna ser ut för min fru att flytta till Sverige och få medborgarskap. Hon bor i Marocko och vi skulle vilja bo här i Sverige. Vilka möjligheter har vi, vilka steg behöver vi ta, h Vilket...

      Milla : : Hej,studievägledare är fel person att vända sig till med den typen av frågor som du har. Det är, i Sverige, Migrationsverket som beslutar i frågor om... Läs hela svaret
    • Veronika

      Gäller min läkare diplom i Sverige?

      Hej, jag vill ställa en fråga gällande min släkt som vill flytta till Sverige. Han jobbar som läkare i Makedonien. Han har avslutat högskolan i allmänmedicin. Vad kommer han kräva för att försätta sitt jobb i Sverige? Kommer hans diplom att bli godkända här?

      Milla : : Hej,en läkare med utbildning från ett annat land (än Sverige) kan behöva komplettera med kurser eller med praktik; men det är ett beslut som socialstyrelsen fattar. Även läkare med... Läs hela svaret
    • Tom

      Skal jeg studere svensk som andre språk eller svensk?

      Hei! Jeg kommer fra Norge og skal begynne studere på videregående skole i Sverige og lurer på om jeg trenger å studere svensk som andre språk eller svensk? Jeg spurte læraren min og hun sa at jeg skulle studere svensk fordi både norsk og svensk ligner...

      Anna: : Hej Tom,jag svarar på din fråga om SFI först. Utbildning i svenska för invandrare (SFI) är en kvalificerad språkutbildning (en speciellt Studieform) som riktar sig till... Läs hela svaret
    • Josefin

      Lärare inom SFI?

      Till sommaren tar jag min grundlärarexamen (årskurs F-3) men jag skulle vilja utöka min lärarlegitimation så jag kan undervisa inom SFI. Vad behöver jag läsa till för kurser för att kunna göra detta?

      Anna: : Hen, som redan har Lärarexamen, kan läsa 30 högskolepoäng i ämnet SAS, svenska som andraspråk, och sedan ansöka om utökning av lärarlegitimationen och på så sätt få... Läs hela svaret
    • SYV

      Hur får man utbildning att köra truck ?

      Elev som går på SFI vill jobba extra och då krävs att hen har truckkort, vem hjälper till med det om inte AF kan bistå med kostnaden ?

      Anna: : Hej Stig,om inte AF kan bistå, då kan man fråga på Komvux (i första hand i den kommunen där personen är folkbokförd). Arbetsgivaren som vill anställa kan också... Läs hela svaret
    • Ali Abdullah Ali

      Grundskola och SFI distans?

      Hejsan! Jag är en kille på snart 26 år och jag skulle vilja läsa SFI klart men jag undrar om man kan göra de via distans? Pågrund av att jag jobbar en del och de är olika tider och har ingen möjlighet till ledighet. Sen skulle jag vilja läsa...

      Anna: : Hej!Du skriver mycket bra på svenska; om du inte är klar med SFI, och redan skriver så bra - då är jag mycket imponerad. Du kan kanske göra test och hoppa över SFI - vidare till högre... Läs hela svaret
    • SYV-besökare

      Läsa svenska snabbt i göteborg?

      Hej jag är en deltagare som är i slutet av SFI, hen har mycket hög utbildning från hemlandet och ganska ung (lite över 30 år); mycket studiemotiverad och vill läsa svenska snarast möjligt, snabbt för att komma fram snabbt och få jobb. Var kan man läsa snabbt i göteborg? Alla tips är...

      Mikael: : Hejsan,jag vill börja med att tipsa om gymnasieguiden.se/informeras/tips-om-studieteknik Man kan många ggr lära sig själv snabbare och bättre än man lär sig i skolan. Och om man har... Läs hela svaret
    • فاطمة

      Ej läst klart grundskolan och kommer från annat land vad ska man göra?

      Hej! Min man har nyligen kommit till Sverige och han är 25 (snart 26) år. Han slutförde aldrig sin grundskola i hans hemland, utan gick bara till 8an och sen direkt ut i arbetslivet pga hans familjs dåliga ekonomi där dem inte kunde betala hans utbildning. Sen den tiden har han bara...

      Milla : : Hej, du skriver om att personen kom nyligen till Sverige; hur mycket svenska kan han?Undervisningsspråk är i Sverige huvudsakligen svenska. För att studera måste... Läs hela svaret
    • elev

      Läsa SFI sedan grundskolekurser under 20?

      Hej! Har en som ska börja på SFI hos oss, gjorde nivåtest på gymnasiet och visades sig vara steg 2 (SFI C). Personen är 18 år. Fyller 19, 2 januari. Från IM språk. Som jag har förstått har man rätt att påbörja SFI...

      Anna: : Hej Amina,jag pratade med en sakkunnig på Skolverket och fick följande svar:I "vanliga fall" så gäller det åldersgräns som du påpekar i din fråga (från 1 juli det... Läs hela svaret
    • Oleg

      Hur lång tid kan det ta att få börja läsa SFI?

      Hej, som rubriken lyder är min fråga: Hur lång tid kan det ta att få börja läsa SFI? Situationen är som följer: min flickvän kom till Sverige för att bo med mig; hon väntar nu på att få sina "fyra sista siffror" i personnr. Hon var i sitt tidigare hemland Veterinär med relevant utbildning och...

      Anna: : Hej Oleg,jag vill ge råd att din flickvän börjar läsa svenska på egen hand idag, nu på en gång utan att vänta på varken sig personnummer eller plats i skolan... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga