Ada

    Hej. Jag är 18 år och tar studenten i år. Jag vill jättegärna utbilda mig till lokförare. Mina föräldrar klagar på mig och är besvikna att jag inte väljer tex. ekonomi, mäklare jobb. De tycker att lokförare är ett skitjobb som vem som helst kan få och att jag kommer in i arbetsmarknaden så pass fort redan vid 20 års ålder. De säger att jag aldrig mer kommer plugga samt att det sedan kommer vara försent för det. Jag vet inte själv vad jag vill jobba med i framtiden men just nu tycker jag lokförare verkar väldigt intressant och vill testa det samt jobba lite. Hur övertalar jag dem?

    • Jelena : Det är tester inför antagligen till lokförare och utb är på 1,5 år. Du kan ringa till Jan-Olof Jönsson på Trafikverksskolan tel.nr 010-1243039 och fråga hur läget ser ut med löner och andra villkor. Obs! Det är inte säkert du kommer in på utb., det är konkurrens om platserna!

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Ada,
    Lokförarutbildningar brukar ha cirka 15 sökande på varje plats och det - innan Covid-19; nu när många piloter är "utan jobb", söker många av dem till yrkeshögskola för att utbilda sig till lokförare/tågförare (fick vi besked från en sakkunnig) och det kan bli mycket stor konkurrens om utbildningsplatserna på tåg-/lokförarutbildningar, alltså det är inte alls säkert komma in. Det är tuffa tester och även en lång samtal med en psykolog som bl.a bedömer personlig mognad och hur motiverad sökande är för att stanna i yrket Lokförare - för att ingen vill lägga mycket tid och pengar på att utbilda ngn som kanske inte menar "allvar" och inte tänker jobba i yrket i många år.
    Du kan söka till utbildningar YH_Lokförare på olika orter och hos olika utbildningsanordnare. Du kan delta i urvalet hos flera olika YH-till_lokförare.

    Om du skulle komma in (vilket inte alls är säkert) men sedan inte vill använda din utbildningsplats, kan det "kosta" (t.ex 4.000 kr - för att utbildningsanordnare kan debitera för tester och intervjuer - det är en kostsam process att testa inför antagningen till lokförarutb.).
    Villkor för att jobba som Lokförare är väldigt olika, beroende bl.a på vilken arbetsgivare man jobbar för: t.ex kan man köra gods-/natttåg eller passagerartåg på dagtid.
    Lönen är (efter ca 3 år i yrket) mellan 31.000 och 40.000 kr/månad (vilket är betydligt högre än efter många långa högskoleutbildningar).
    Om man går yh som är på 220 p. läser man lite längre än 2 terminer; om man går yh som är på 300p. läser man i 3 terminer. Det är betydligt kortare än t.ex kandidatprogrammet på högskolenivå (som man läser i 3 år) eller juristprogrammet (som man läser i 4,5 år).
    Du får gärna visa mitt svar till dina föräldrar.
    Annars gäller följande: från den dagen du är 18 år, får du bestämma vilka utbildningar du söker (du behöver inte godkännade av dina föräldrar för att göra ansökan till utbildning).
    vänligen
    ANNA

    Frågor och svar taggade med 'gymnasiesärskola' (8 st.)

    • Tove

      Övergångar mellan särskoleformer?

      Jag har fått frågor om att byta mellan skolformer, och jag kan inte hitta någonting. Det går att byta från "vanlig" skola till särskola/gymnasiesärskola, men funkar det åt andra hållet? Kan man byta från gymnasiesärskola till gymnasieskola, och kan man söka gymnasieskola om man gått...

      Daniel: : Hej Tove,gymnasieskolans nationella program kan inte, enligt vad jag vet, anta elever som läste på grundsärskola. Anledningen är att de är obehöriga. För behörighet till ett... Läs hela svaret
    • SYV-besökare

      Gymnasiesärskolor med Waldorf inriktning?

      Hej om jag vill hitta gymnasiesärskolorna med Waldorf inriktning, hur gör jag? Tacksam för en fullständig lista - skolorna i hela Sverige är av intresse och tack på förhand! mvh S.

      Peter: : Hej S; enligt experter inom just det område  kan det endast finnas gymnasiesärskolor som är inspirerade av Waldorfpedagogiken. Anledning: Det finns ingen kursplan inom Waldorf för... Läs hela svaret
    • SYV-besökare

      Gymnasiesärskola i Stockholms län?

      Hej jag söker för elevs räkning en GySär, gymnasiesärskola (i Stockholms län) - Individuella programmet på GySär där det erbjuds möjlighet att spela piano och/eller umgås med hästar. Tusen tack för alla tips! vänligen SYV

      Julia: : Hejsan, vi ska göra förfrågningar och ska försöka få fram på vilka Gymnasiesärskolor som möjlighet finns att spela piano och/eller att umgås med hästar. Just nu... Läs hela svaret
    • Marlin

      Svenskt teckenspråk 1?

      Hej! Jag jobbar på en gymnasiesärskola där en del elever läser svenskt teckenspråk 1 och 2. Min fråga är hur man lägger in det i studieplanen? Poängen blir mer än 2500. Mvh Marlin

      Mikael: : Hej Martin här>> är snabblänk tiII info på SkoIverkets hemsida där svar på din fråga finns. I den individuella studieplanen för en Elev på Gysär noterar man bland annat:
    • Mattias

      Möjligheter om man gått på sär gym ?

      hej jag skulle undra en sak om man har gått i sär gym vad har man då för alternativ om man vill få upp betygen???

      Mikael: : Hej Mattias! Om man har gått på sär gymnasiet, kan man sen läsa på sär vux: komvuxdel som är till för före detta gymnasiesärskoleelever. Man vänder sig till komvux i den kommunen som man är folkbokförd i. Hälsningar Mikael

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga