Fatima

    Hej! Jag funderar på att läsa moderna språk 3 och 4 på Arabiska på distans. Eftersom det inte finns i Örebro så har man inte ett annat alternativ än att söka i en annan ort som erbjuder det. Jag har försökt leta men hittar inte någon som kan hjälpa mig. Jag har skrivit till vissa skolor men dem säger att jag måste få en godkännande från min hemkommun. När jag skriver till hemkommunen säger dem att jag behöver skicka själva ansökan tillsammans med mina betyg och motivering till varför jag vill läsa det. När jag skriver till dem skolor igen som erbjuder moderna språk i arabiska om hur jag kan hitta ansökan samt hur jag ska gå tillväga så ger dem mig länk. När går jag in i länken så står det att "Sidan går inte att hitta". När jag skriver igen till skolan får jag istället en auto-mail som säger "Ditt ärande är stängd". Det känns som att dem ignorerar mina mail och samtal. Jag har försökt boka tid med någon syv men inte lyckats göra det varken i dem skolor jag har kontaktat eller i min hemkommun. Jag vet inte till vem jag ska vänta mig till eller hur jag ska göra. Nu har det varit så i några veckor. Jag hoppas att någon kan vägleda mig. Vad är det jag ska göra? Till vem ska jag vända mig till? Vart hittar jag ansökan så att jag kan ansöka och skicka det till Komvux antagningen i min hemort? Jag har provat med ABF vux då de har kontrakt med Örebro kommun. https://abfvux.se/distansutbildningar/kursutbud-distans/ Men hittar inte ansökan till just i Örebro. När jag har provat ringa till dem kom jag fram till ABF vux i Göteborg och de sa att just hos dem har de inte moderna språk i arabiska. Men på hemsidan står det att det borde finns. Kanske inte dem har det men en annan kommun? och isåfall vilken? Jag har även provat här https://arenautbildning.se/ansokan/ men det står att man skulle kontakta arbetsförmedlingen? Jag hoppas att någon kan hjälpa mig och vägleda mig! Med vänliga hälsningar

    • SYV-besökare : Svar från ABF-Vux som jag har fått lyder: "Alla ansökningar görs via Komvux i hemkommunen, antingen via hemsidan eller så kan man kontakta dom via mail eller telefon. Man ansöker alltså inte via oss, däremot är det vi som anordnar kurser. Är det så att dessa kurser inte går att söka, så kan det bero på att vi inte har de i utbudet med den aktuella kommunen. "
    • SYV-besökare : Svar från Arena Utbildning: "Ansökan gör man via den vuxenutbildningen som eleven skriver in sig hos. Det stämmer på distans så spelar det ingen roll vart man studerar. Men att proven görs på plats. Närliggande kommuner som har kursen är Västerås och Solna. Vi har även avtal med Arboga så kolla med dessa kommuner om de tar emot interkommunal ansökan."

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej!
    jag förstår din frustration. Jag har nu försökt få några svar på telefon, men de båda skolorna som du nämner i din fråga har ej några telefontider på fredagar (och det är fredag idag). Jag har mailat till några ansvariga på båda skolorna.
    ABF Vux har svarat på mitt mail så här: "Ansökan till komvux sker alltid via hemkommunen, som är huvudman för utbildningen. Kommunen kan sedan fatta beslut om att eleven ska läsa kursen hos oss." 
    Och från Arena utbildning har jag ännu ej fått ngt svar på mail. 
    Jag förstår att det blir som Moment-22... att skolan där utbildning (kurser) som du vill läsa finns i utbudet hänvisar dig att söka hos eller via "hemkommunen" (där du är folkbokförd) och hemkommunen säger att du ej kan söka i hemkommunen för att kurser ej finns i utbildningsutbudet. 
    Du får gärna visa mitt svar till SYV-en i din hemkommun. Du kan också vända dig till Rektor på komvux i din hemkommun. Det är rektorn som är ytterst ansvarig. 
    Men, tyvärr, så tror jag inte att dina chanser att få läsa Arabiska 3 och 4 är så stora... för att i fall du redan är behörig till den eftergymnasial utbildning som du vill komma in på, så är du mycket lågt prioriterad av komvux. Komvux har begränsade resurser och måste prioritera (välja vem som komvux köper utbildningsplatser för). Varje utbildningsplats kostar pengar. Komvux måste prioritera de som har i "störst behov av utbildning". Hur detta tolkas ("störst behov av utbildning") kan vara lita olika på olika ställen, men de som redan är behöriga till sina eftergymnasiala utbildningar anses ju inte vara i "störst behov av utbildning" (den saken är klar, suck).
    Även om du lyckas göra ansökan, så är chansen att du faktiskt ska få läsa kurserna, enligt min erfarenhet, väldigt liten.
    I komvux-uppdrag ingår ej att hjälpa folk få högre meritvärde. Är du behörig till den eftergymnasial utbildning som du vill komma in på, så hänvisas du till att göra högskoleprovet eller prövningar. De som inte är gymnasieelever får göra prövningar i hela Sverige. Inte så lätt att hitta var man ska anmäla sig till prövningar men rätt har du att, i fall du hittar var du kan anmäla dig, boka plats på prövningen i vilken stad i Sverige du vill och genomföra prövningen. Till prövningen förbereder du dig på egen hand.
    Oavsett det jag har skrivit här ovan (om att min bedömning är att du har en väldigt liten chans att få läsa de kurser du vill läsa) så tycker jag inte det är OK att behandla folk som du blev behandlad. Jag tycker att komvux i din kommun skulle antingen förklara för dig att du kommer få avslag på Interkommunal ansökan (säga rakt ut att det är typ ingen idé att du ens försöker, för att du är i "störst behov av utbildning") eller hjälpa dig göra ansökan och utreda sedan fråga om Interkommunal ersättning. Att "bolla" dig fram-tillbaka är slöseri med allas tid: din, min, och de som jobbar med utbildningar på de skolorna där du hittade rätt kurser i utbudet; nu har jag både ringt, lämnat meddelandena, och mailat till ett antal personer om den frågan; de ska lägga sin arbetstid på att besvara detta. Så, om komvux i din kommun vet att de ej kommer bevilja interkommunal ansökan i ditt fall, så bör de säga det rakt ut och inte slösa med allas tid. Det är vad jag tycker. Det kan du gott framföra till personal på komvux i din kommun!
    Fundera på att göra både högskoleprovet och även försöka hitta var du kan anmäla dig till prövningar i Arabiska 3 och 4 (om du redan har kunskaperna eller kan skaffa dem på egen hand)!
    Nu kom jag på ännu en sak... Det är skillnad om du hittade Arabiska 3 och 4 som ges på komvux i "egen regi", alltså att komvux själv undervisar i de kurserna, då kunde du göra ansökan till komvux i den "andra kommunen" (vilket i o f s inte skulle ge några fördelar i att få utbildningsplats, för att godkännande från din hemkommun behövs ju i alla fall)... men du hittade kurserna som erbjuds av privata aktörer, där kommunerna köper utbildning (alltså det är inte komvux som undervisar i de fallen, utan en privat skola som undervisar men komvux kan köpa kurser; så komvux i din kommun kan också köpa kurser av de skolorna... du kan alltså inte ansöka om att läsa på de skolorna, utan komvux i "någon kommun" måste köpa plats/undervisning). 
    Du måste i vilket fall vända dig till komvux i den kommunen där du är folkbokförd. Det är beslut som fattas av komvux i den kommunen där du är folkbokförd. Som jag tidigare (ovan) skrev, så tror jag tyvärr inte att komvux i din kommun kommer köpa undervisning för dig (i fall du redan är behörig till den utbildning som du vll komma in på).

    Studie- och yrkesvägledare
    • Fatima :

      Hej!

      Tack så jätte mycket för den informativa svaren. Bara att ni ägnar tiden och besvarar mina frågor är det mycket uppskattad. Nu förstår jag, Tack. Du gav också mycket värdefulla information att jag inte behöver läsa moderna språk utan kan också göra prövning för då behöver jag inte deras godkännande utan kan göra det fritt vart som i landet, enligt det du har nämnt. Vilket det går bra för mig eftersom jag har redan lite kunskap på arabiska. Men om jag gör en prövning på dem får jag meriten? Dvs får jag 1,5 när jag gör prövning på arabiska 3 och 4?

      Sen undrar jag också låt säga att jag får dålig betyg i arabiska 3 och 4, för vad jag vet, även om man får merit när man läser dem så är det ändå viktigt att få höga betyg i dem för att inte riskera sänka sina betyg. Men om jag nu får en sämre betyg på dem, kan jag göra om prövningen igen tills jag får den betygen jag vill ha eller har man bara en chans på sig? Och sen också hur söker jag till prövning och vart är bästa platsen att göra det? Jag har tidigare läst på Grillska gymnasiet i Örebro, är det något som jag kan ställa frågan till min gamla skola, då efter att jag har pratat med dem så kommer jag att göra prövning på dem andra ämnen hos dem för att höja mina andra betyg.

      Tusen tack igen! 

    • Milla : Du får meritpoängen för prövningsbetygen (här är det ingen skillnad mot att få betyg i slutet av en kurs). Däremot är det inte lika lätt att svara på var du kan hitta möjlighet att anmäla dig till prövningar. Du får göra om prövningar om du hittar var du kan anmäla dig. Du får söka i hela Sverige. Din gamla gymnasieskola kan du givetvis fråga men jag tror du får svar att du får vända dig till Prövningsenheterna eller till komvux i olika kommuner (där anmälan till prövningar finns). Du får gärna läsa information på https://www.fragasyv.se/info/provning
    • Fatima : Men om man söker måste man vara klar med arabiska 2 för at kunna göra en prövning på arabiska 3 och 4? Då jag endast har läst arabiska 1 på gymnasiet.
    • Milla : När du anmäler dig till prövningar behöver du inte visa några betyg. Det är upp till dig hur du skaffar dig kunskap inför prövningen. Du behöver alltså inte visa upp betyget i arabiska 2 eller i någon annan kurs.
    • Fatima : Vet inte hur jag ska tacka dig. Tack så jätte mycket för all hjälp. Uppskattar verkligen all info jag har fått. Detta har hjälp mycket! MVH
    • Milla : Vi på FRåGA SYV är glada om våra svar blir till hjälp!
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'chef' (18 st.)

    • Ida597

      Vilken utbildning?

      Hej! Jag vet att jag vill plugga ekonomi, men med tanke på att det finns så många olika utbildningar med många olika inriktningar så vet jag inte vilken som passar mig bäst. Det jag vet är att jag vill plugga det som ger bäst...

      Milla : : Hej!När du väljer en kandidatutbildning som förbereder dig för en karriär inom bank/finans och ekonomi är det viktigt att överväga vilka ämnen och kompetenser som är mest relevanta... Läs hela svaret
    • Elias57477

      vad kan man jobba med efter bygglovshandläggare?

      Jag ska börja studera till bygglovshandläggare/byggnadsinspektör och undrar vad man kan bli efter man jobbat som det i några år? Kan man bli nån sorts av chef på avdelningar inom den kommunen man jobbar på eller krävs ytterligare utbildning...

      Milla : : Hej!Chefer har mycket varierande utbildningsbakgrunder, men de flesta har någon form av eftergymnasial utbildning, eller akademisk utbildning, de är alltså ofta akademiker.Det är... Läs hela svaret
    • gigo980

      Aktiemäklare till klass 1 chef?

      Finns det någon chef position inom aktiemäklare? Hur mycket tjänar de? Går det att gå ifrån aktiemäklare till klass 1 chef och krävs det då isåfall någon extra utbildning?

      Milla : : Hej!Att gå från en position som aktiemäklare till en "klass 1 chef" kan innebära olika saker beroende på kontexten och den specifika branschen eller organisationen där man är... Läs hela svaret
    • Sofie1234

      Frågor kring yrket Djurskyddsinspektör?

      Hej, jag går i tankarna att plugga till djurskyddsinspektör. Har sökt runt om information men tycker det är lite oklart om lönen och hur arbetsmarknaden ser ut. Jag undrar vad ingångslönen och medellönen är? Finns det möjligheter att...

      Milla : : Hej,det vi vet om yrket Djurskyddsinspektör berättar vi i presentationen på framtid.se/yrke/djurskyddsinspektörVad gäller klättra i yrket, så finns det i princip inom alla... Läs hela svaret
    • Elev

      Hur blir man hr chef?

      Eftersom att jag inte hittar något kring personalvetare tänkte jag påbörja en ny tråd. Många av de chef intresserade människor på denna hemsida får liknande svar med att "det inte existerar någon garanti" för att bli enhetschef eller liknande vilket självklart låter rimligt. Dock funderar...

      Milla : : Hej!Vad gäller rektorsprogrammet så är det inte lärare utan det är de som fick jobbet som rektor eller biträdande rektor som antas till rektorsprogrammet (i alla fall enligt den informationen jag har).... Läs hela svaret
    • Undersköterska

      Vad behövs för att plugga till socionom?

      Hej! Jag funderar på att plugga vidare till socionom. Jag tog studenten förra året och arbetar nu som undersköterska. Vilka ämnen krävs det att ha betyg i innan jag kan söka till socionom? Mitt mål är att arbeta som chef inom vården tex...

      Mikael: : Hej Bella,det finns inga garantier på att kunna få chefsjobb, oavsett vilken utbildning man har. En väg att gå kan vara genom studier på yrkeshögskola - till... Läs hela svaret
    • Albin

      Vilket program är att föredra?

      Vilket program är att föredra om man vill bli chef inom bank, finans eller försäkring? Just nu har jag kollat på Civilingenjör i industriell ekonomi- och Civilekonom-programmen. Jag vet att det inte finns något speciellt program för att...

      Julia: : Hej Albin,fråga studievägledare på de institutionerna där de utbildningar ges som du nämner i din fråga. Du kan också se i platsannonserna /jobbannonserna/ vad som står om... Läs hela svaret
    • Jennifer

      Hur blir man hållbarhetschef?

      Hej Jag har kollat runt bland olika jobb och utbildningar och ett som fastnade var hållbarhetschef. Jag vill arbeta med hållbarhet eftersom jag älskar naturen och vill göra något för att förbättra den. Har även fått höra att jag...

      Julia: : Hej Jennifer!Kika gärna på utbildningen: miljo-innovation-och-hallbarhet. det är ett 3-årigt högskoleprogram.Sedan finns det ett antal mer eller mindre korta Kurser på högskolenivå som... Läs hela svaret
    • Greger

      Vilken utbildning har chefer?

      Jag har precis börjat gymnasiet och går natur. Jag satt och kollade på olika jobb som t.ex läkare. Att hitta vilken utbildning man skulle gå för att bli läkare var enkelt men sedan när jag tittade på chefer av olika slag blev det väldigt...

      Milla : : Hejsan,Chef - är i Sverige en yrkesroll som har personalansvar för anställda på en arbetsplats. Eftersom det finns olika villkor på olika arbetsplatser och inom olika branscher, har chefer diverse olika... Läs hela svaret
    • Emine

      Affärsutvecklare?

      Hej, jag läser till affärsutvecklare och är klar med mina studier i december. Jag är intresserad av att arbeta som rektor i framtiden och undrar om det skulle kunna gå med min utbildning? Vad behöver jag komplettera med för att ha behörighet?

      Anna: : Hejsan" info i kommentaren till din fråga stämmer.Det stämmer, alltså, att de flesta rektorer i Sverige är i grunden Lärare. Dock finns det inte någon "lag" som säger att personer med andra... Läs hela svaret
    • Therese

      Finns några vidareutbildningar för att utvecklas som medicinsk sekr?

      Jag jobbar i dag som medicinsk sekreterare/gruppchef/projektledare. Utvecklingen inom vården i dag är att läkare skriver mer själva och en AI-lösning där läkaren dikterar och det skrivs direkt i journalen. Jag har många år kvar att jobba och...

      Julia: : Hej Therese,utbildningsutbud förändras ständigt. Och villkoren på arbetsmarknaden - likaså.Yrken inom Administration är i Sverige icke-reglerade:... Läs hela svaret
    • Sara

      Universitet studier?

      Hej, Jag går tredje året på samhällsprogrammet. I framtiden vill jag allra helst bli: 1)VD 2)Diplomat 3) Enhetschef inom social omsorg 4)Personalchef 5)verksamhetsledare/chef Därför har jag tänkt baklänges, det vill säga vad jag behöver...

      Anna: : Hej Sara,du har läst på, ser jag, vilket är jättebra!Du har uppenbarligen kikat på ett antal yrkespresentationer på www.framtid.se och fick info om att Diverse Olika utbildningar kan på sikt leda... Läs hela svaret
    • Marie

      Ledarskapsutbildning/Skolledare/Enhetschef?

      Hej! Är Yrkeslärare och Spwcialistsjuksköterska. Vad finns det för Ledarskapsutbildningar som jag kan gå för att i framtiden kunna söka jobb som Rektor eller Enhetschef? Finns några på distans eller med få träffar?

      Julia: : Hej Marie; rektorsprogrammet erbjuds som regel i form av "uppdragsutbildning": huvudmän anmäler rektorer som behöver gå utbildningen; alltså först så får man jobbet som... Läs hela svaret
    • Jenny

      Hur blir man hotellchef?

      Hej, hur kan man bli hotellchef vilka ämnen behövs det , hur långt tid tar den tills man kommer in i arbetslivet? tacksam för svar! J.

      Daniel: : Hej Jenny, Det är i Sverige inte strikt reglerat vilken utbildning som krävs, utan hotellchefer kan ha mycket varierande utbildningsbakgrund. Det finns många passande utbildningar både i Sverige och utomlands.... Läs hela svaret
    • Alexander

      Civilekonom eller industriell ekonomi?

      Hej! Jag går naturvetenskapsprogrammet och har börjat kolla på vad jag ska läsa på universitetet. Jag vill jobba inom något med ledarskap på företag, t.ex regionschef, VD eller liknande chefsposition. Nu står jag inför det svåra valet om jag ska läsa till civilekonom eller till civilingenjör...

      Anna: : Hej Alexander,civilingenjör inom industriell ekonomi - är mycket populär utbildning (svårt att komma in på den); man läser i fem år på heltid;civilekonom är ett... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga