Jelena
    Hej,
    om en ungdom vill jobba med att klippa träd och buskar i roliga former, vad är det för utbildning hen behöver gå? Finns det ett sådant yrke och var kan man få anställning?
    Tacksam för svar med så mycket information som möjligt om både yrket och utbildningar!
    J.
    • Vägledare : Jag nu publicerat ännu ett svar på din fråga - från en trädgårdsmästare som också är lärare på en trädgårdsutbildning.

    3 Svar

    Peter SYV på GymnasieGuiden

    Hej Jelena!
    De som jobbar med att klippa buskar och träd i "roliga former" kallas för Trädgårdsskulptörer, eller för Topiarier.
    Topiarier är en väldigt liten nisch inom svensk trädgårdskonst. Det är när man kommer utomlands till England, Frankrike, Italien som det blir en större del av en trädgårdsmästares arbetsuppgifter. I Sverige är det så litet att väldigt få personer har nytta av den kunskapen. Som trädgårdsmästare kan man, beroende på var man jobbar, ha beskärning som en stor arbetsdel vissa tider på året, vanligtvis underhållsbeskärning och häckklippning. Formklippning av träd och buskar i trädgårdar sker endast på vissa slott eller i utställningsträdgårdar.
    Topiariernas arbetsuppgifter ryms inom både yrket trädgårdsmästare och yrket arborist (beskärning och växtval) men utbildningarna till de yrken, i Sverige, innehåller väldigt mycket mer. Man får, i Sverige, specialisera sig efter examen: gymnasieexamen eller yrkeshögskoleexamen, t.ex genom internt utbildning som ges på arbetsplatsen eller genom självstudier alternativt genom studier utomlands.
    I Sverige är det så vitt jag vet, ingen som kan försörja sig endast på formklippning av träd och buskar. Det kan i ovanliga fall ingå i skötseluppdrag som trädgårdsmästare, för att nå dem jobben kan en grundutbildning inom trädgård hjälpa. Det kan vara t.ex. Naturbruksprogrammet inriktning trädgård, eller ett kurspaket inom yrkesvux som t.ex kan heta "grundkurs trädgård", eller för den delen Yrkeshögskoleutbildning som t.ex trädgårdsmästarutbildningen eller Arboristutbildning.
     
    Det finns en handfull plantskolor i Europa som specialiserar sig på att sälja formklippta träd och buskar, bland annat i Holland och i Italien. Då arbetar man där som vad vi i Sverige skulle kalla för "plantskolist" eller plantskolearbetare.

    Sammanfattning:
    i Sverige är yrket Topiarie (trädgårdsskulptör eller formklippare av växter) väldigt litet. Ofta ingår det som endast en del i trädgårdsmästares eller arboristernas arbetsuppgifter. Vill man huvudsakligen arbeta med formklippning av växter, bör man helst söka sig till utlandet (England, Frankrike, Holland eller Italien). Det kan dock inte uteslutas att man - i fall man t.ex väljer bli Plantskoleföretagare - kan specialisera sig på att sälja formklippta växter eller erbjuda den tjänsten (att man åker ut till kunder och formklipper på deras tomtar eller i trädgårdar) hos kund.

    • Anna :

      Enligt svar från SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet så kan man även titta på utbildningen trädgårdsingenjör med inriktning design, jobbar ungefär med det som landskapsarkitekt jobbar med - fast för ”det lilla rummet”, i trädgårdar etc. Dock förekommer det inga kurser av det slaget i utbildningen och då är det egentligen om personen hittar praktik under utbildningen där hen kan syssla med formklippning av växter.

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej igen,

    vi fick idag svar från en sakkunnig (som  jobbar som Trädgårdslärare). Var god läs hennes svar, nedan:

    Topiarier är mer en konstform där man beskär fleråriga växter (Buxbom, Idegran, etc.) i definierade former. Det har ingenting att göra med att jobba som arborist där man med klätterutrustning beskär stora träd i parker och andra offentliga platser för att få träden säkra.

    Om man utbildar sig till trädgårdsmästare så finns det flera yrken att välja på både inom odling och skötsel. Man kan t.ex. få anställning på handelsträdgårdar eller skötselföretag. Sköter man om trädgårdar så kan det ju hända att beskärning av sådant objekt kan finnas med någon gång.

    Utbildar man sig däremot till Landskapsarkitekt så finns där kurser där man lär sig att jobba med olika typer av design.

    Om man har en grundläggande trädgårdsutbildning och är duktig på estetisk utformning kan man säkert få uppdrag att utföra topiarier om man har ett eget företag.

     

    Vägledare SYV

    Hejsan, jag fick idag svar från en trädgårdsmästare som också jobbar med trädgårdsutbildningar. Var god läs hennes svar nedan:

    Jag har mycket svårt att tro att formklippningen är en så stor del så man skulle kunna jobba heltid med bara det. Kanske utomlands eller möjligtvis kanske i någon stor vacker visningspark här i Sverige.

    Däremot trädklippning, busklippning och häckklippning finns det stort behov av folk som kan. Det är ju också en form av beskärning med estetiskt tänkt. När det gäller dessa tre så finns  det en stor efterfrågan på folk som kan detta både i branschen och hos privatpersoner.

    Jag skulle säga att trädgårdsmästarutbildning är den rätta vägen att gå. För att arborister är ju mer specialiserade på träd. Kronreducering, kronstabilisering osv.. själva konst delen tror jag man får mer om man läser till trädgårdsmästare.

    Jag vet inte om någon utbildning som specialiserar sig på just formklippning, jag kan dock tänka mig att de flesta trädgårdsmästarutbildningar går igenom det. Här på Gamlebygymnasiet går vi igenom det väldigt lätt med gymnasieeleverna pga. tidsbrist. Så mycket annat de måste lära sig i kursen trädbeskärning. Samtidigt lär man sig grunderna av beskärning så kan man själv specialisera sig och bli extremt duktig på just formklippning. Själv tycker jag det är väldigt roligt med just formklippning speciellt av olika fruktträd. Det är liksom en mer avancerad nivå mot vanlig trädbeskärning, alla grunderna finns där men här måste du verkligen förstå grunderna riktigt ordentligt för att kunna utföra just formbeskärning det är också viktig att känna igen olika slags växtslag så man vet vilka man kan göra vad med och allt sådant får man ju lära sig i framförallt kursen trädbeskärning men även i kursen växtkunskap.

    Sedan kanske man inte riktigt kopplar ihop formklippning av fruktträd när man hör ordet Topiarie. Men det finns alltså en form av formklippning på fruktträd också.

    Det var ju i renässansträdgårdarna som yrket Topiarie dök upp, jag tror att det senare ersattes av just trädgårdsmästaren.

    Men kanske finns Topiare än idag men inget jag vet om.

    Frågor och svar taggade med 'biologi' (125 st.)

    • bellaswag

      Naturvetenskap eller teknik?

      Hej! Jag ska snart söka till universitetet och är lite kluven angående vilken utbildning jag ska välja, då jag inte vet säkert vad jag vill göra i framtiden. Jag vet att jag nog inte bara vill sitta på kontor, utan ha ett mer varierat arbete. Jag vill nog välja något biologirelaterat. ...

      Milla : : Hej,Att välja mellan att utbilda sig till civilingenjör i bioteknik och kandidatprogrammet i biologi ett viktig beslut som du måste ta. Här är några saker att överväga som kan... Läs hela svaret
    • Majsan

      Måste jag läsa en växtodlings kandidat på SLU?

      Hej! Jag undrar om jag kan få en agronom examen inom växt och mark genom en biologi kandidat och inte en växtodlings kandidat från SLU? På deras hemsida står det att växtodlingsprogrammet resulterar i en biologi kandidat och därför undrar jag...

      Milla : : Hej, du bör ställa din fråga till studievägledare på de institutioner där relevanta utbildningar ges. Du kan också försöka få svar på din fråga... Läs hela svaret
    • nanna28

      Miljöanalytiker vs Biolog?

      Hej, Jag har kollat på utbildning till biolog med fokus på naturvård (Karlstads universitet) och miljöanalytiker (Linnéuniversitetet). Jag har dock stor beslutsångest vad jag ska välja, tycker båda utbildningarna är intressanta. Det är...

      Milla : : Hejsan,min personliga uppfattning är att det är lättare att få jobb (i alla fall som det är nu, året 2023) inom Miljö-områden jämfört med området "biologi". Jag... Läs hela svaret
    • Emma0101

      Vilken linje ska jag välja för att forska inom hur hjärnan fungerar?

      Hej! Jag är så osäker på vilken linje eller vad det ens heter som jag vill göra/jobba med. Det som intresserar mig är hur hjärnan fungerar kring människor med olika diagnoser samt deras beteenden. Jag har pratat med en studievägledare men fick...

      Milla : : Hej,vi på FRåGA SYV är allmänna studievägledare (inte experter på just utbildningar som kan leda till möjlighet att forska i hur hjärnan... Läs hela svaret
    • 1234op

      Måste kursen biologi 1 vara med i komvuxarbete?

      Hej!

      Jag studerar på komvux. Läser in behörighet för it-support som ska läsas vidare på en YH i framtiden.

       

      Fr.o.m januari 2024 planerar jag läsa komvuxarbete mot naturvetenskap och teknik på komvux.

      Vill bara...

      Milla : : Hej,komvuxarbete ska bevisa att du är väl förberedd inför "livet efter gymnasiet". Om du siktar på examen inom område naturvetenskap-teknik, så ska ditt... Läs hela svaret
    • Linn

      Hjälp inför universitetsstudier inom etologi?

      Hej! Jag har bestämt mig för att bli etolog och jobba med djurskydd och djurs beteende. Egentligen skulle jag vilja läsa Etologi och djurskyddsprogrammet på SLU i Uppsala men då jag bor så långt ifrån är jag osäker på hur jag ska...

      Milla : : Hej,titta gärna på avsnitt UTBILDNING i yrkespresentationen Etolog på framtid.se >>> Idag (sommaren 2023) finns masterprogram i etologi som erbjuds på Stockholms universitet... Läs hela svaret
    • Waseemassaf11

      Hur blir man forskare?

      Hej! Jag vill bli en forskare och uppfinna mediciner och upptäcka sjukdomar. Som jag läst, det är Biomedicinska programmet som gäller på universitetet, och sen man läser till master. Men grejen är att det krävs höga meritvärde till detta...

      Milla : : Hej, om du har lägre meritvärde än vad som kan ge dig plats på önskad universitetsutbildning, gör högskoleprovet, är mitt råd.Vad gäller vägen till drömjobbet där... Läs hela svaret
    • Waseemassaf11

      Liknande program?

      Hej Jag är intresserad av att läsa någon utbildning som gör det möjligt för mig att jobba inom medicin-uppfinning. Jag gillar att undersöka sjukdomar, och skapa och uppfinna mediciner, jag vill alltså bli en forskare i detta område. Vilka...

      Milla : : Hej,vägen till att bli forskare är mycket lång och många gånger även "krokig" och osäker. Det går på förhand inte att garantera vem som kan nå målet och blir... Läs hela svaret
    • Kvinna

      Vilka kurser ingår i basåret?

      Hej, Vilka kurser ingår i Naturvetenskapligt resp. Tekniskt basår? Och vad ger dessa kurser för behörighet? Räknas de även in i meritvärdet till universitet / högskola?

      Milla : : Hej,kurser inom ämnet Biologi är det stora skillnaden mellan de tekniska (där biologi brukar saknas) och de naturvetenskapliga basåren, där biologi (ofta både biologi1 och 2) brukar... Läs hela svaret
    • Gus

      Går det att ta examen med f i fysik 2, kemi 2 och biologi 2?

      Hej! Jag går naturvetenskapsprogrammet med inriktning naturvetenskap. Jag är väldigt stressad över min examen. Jag ligger just nu på gränsen till godkänt i kemi 2, fysik 2 och biologi 2. Sammanlagt har jag 2600 gymnasiepoäng då jag läser alla kurser som ingår i naturprogrammet och inriktningen...

      Milla : : Hej!svar på din fråga är: som jag tolkar kraven för examensbevis - Nej, du kommer inte med F i de tre kurserna som du nämner i din fråga uppfylla kraven för... Läs hela svaret
    • Malin2424

      Master eller kompletterande pedagogisk utbildning?

      Hej Jag är 35 år nu och har examen från mitt hemland i biologi jag har svenska som andra språk jag har inte pluggat Universiet i Sverige någon gång nu vill jag söka till master i religon i Gävle högskola och en kpu program vid Örebro...

      Milla : : Hej!Vad gäller masterprogrammet i religionsvetenskap så undrar jag om du är behörig? Behörighet till det programmet beskrivs så här: "Examen på grundnivå... Läs hela svaret
    • Drulle

      Vad är behörighetskraven för att komma in i biologpro i stockholm uni?

      Hej, Jag undrar vad som är de särskilda behörighetskraven som behövs för att konkurrera om plats i Kandidatprogram i biologi - Studiegång biologi och Kandidatprogram i biologi - Studiegång biologi med kemi som ges ut på stockholms univeristet? I...

      Milla : : Hej,vad jag kan se på lärosätenas gemensam webbplats, www.studera.nu så krävs för särskild behörighet till utbildningen Kandidatprogram i... Läs hela svaret
    • Student

      Vilken utbildning ska jag välja?

      Jag tog studenten 2020 och har läst en del olika kurser och delar av program på universitetet. Jag har väldigt svårt att bestämma mig vad jag vill plugga. Jag läser just nu termin 2 på kandidatprogrammet i biologi, men vet inte om det är vad jag vill...

      Anna: : Hej Tess,en intressant fråga du ställer men som också är ganska svår att ge svar på, tycker jag. Det jag kan svara på är att vissa yrken (i dagsläget 22 st.) är yrken... Läs hela svaret
    • Lina

      Har Malmö uni natur basår?

      Hej! Jag undrar om man kan söka till naturbasår på Malmös universitet för att det står att det ska vara det men man kan inte läsa biologi? Men sedan var jag på mässa i Malmö och då sa dom att Malmö inte har natur basår men...

      Julia: : Hej Lina,utbildningsutbud förändras. Den 15 mars (cirka kl.13.oo) öppnar ansökan till höstens högskole-universitetsutbildningar, till HT23, och då kan man se vilka utbildningar som blir... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga