Nora 24 år
  Hej.
  Mitt problem är att jag inte vet vad jag ska göra. Jag går första året på naturprogrammet. I framtiden vill jag bli behörig att plugga vidare till sjuksköterska eller psykologprogrammet. För att bli behörig till det krävs antingen Vård och omsorgsprogrammet med högskolebehörighet eller naturprogrammet. Jag går redan natur men ligger en hel del efter pga att jag främst inte är jätte motiverad och har en dålig period i mitt liv just nu. inom närmsta tiden vill jag flytta ut och behöver en inkomst för det, då kom jag på att jag borde byta till vård och omsorgsprogrammet. Där jag kan kombinera det med studier och jobb. Dessutom känns det som man förbereds mycket bättre inför yrket och vidare studier. då mycket är praktiskt. Problemet är då att jag pratat med rektorn på en annan skola där dom har vård och omsorg, men nu en vecka efter fortfarande inte fått svar ifall jag kan byta eller inte. Han sa att han skulle återkomma. Dessutom tänker jag att om jag ska flytta utanför staden vilket jag har planer på att göra. Är det värt att plugga överhuvudtaget nu? Borde jag kanske studera på komvux sen? Jag känner verkligen inte för att gå om ett år till. Finns vård och omsorg med högskolebehörighet på komvux? Finns vård och omsorg med högskolebehörighet på distans gymnasienivå?
  • Milla Hur känns det nu? Har du bestämt dig för vad du vill göra? Du kan alltid samråda med oss. Vi finns här för dig!
  • Nora Hej, har bestämt mig för att jag borde byta till vård och omsorg. Ska vänta till på måndag och se om jag får något svar ifrån rektorn, annars mejlar jag någon annan skola och då blir det vård och omsorg lärling jag söker mig till. Funkar inte det så vet jag inte riktigt vad jag ska göra. :) tack så mycket.
  • Milla Du kan söka om till åk 1 igen och gå om.
  • Nora jo men har verkligen ingen lust att göra det, då jag redan gått om första året på gymnasiet en gång. Detta ska egentligen vara mitt andra år.
  • Milla Ok, jag visste inte att du gick om ett år: vilket program kom du in från början? Det frågar jag för att ha bättre insyn i situationen och ge dig bättre råd. Och vad gör du om du inte kan byta nu?
  • Nora Jag gick samhällsprogrammet hösten 2014. Hoppade av utbildningen januari 2015. Så hann aldrig bli klar med några ämnen därifrån. Jag hoppade av för att den utbildningen inte var det jag riktigt ville ha. Om jag inte kan byta program nu är jag osäker på vad jag ska göra. Kommer förmodligen försöka hitta något fastjobb och vänta tills jag fyller 20 och kan studera vo på komvux. sen kanske man kan plugga vidare till sjuksköterska därifrån? Fast vill egentligen inte heller det. känner mig så gammal då och som man slösat tid..
  • Milla Hitta jobb först, sen kan du bestämma om du vill byta från skola till jobb - är mitt råd.
  • Milla Om du söker om till åk1 igen blir du klar med gymnasiet när du är 21 år men om du hoppar av och läser på komvux sen, blir du klar med gymnasiet när du är 23. Det går snabbare om du söker om, men vi hoppas du kan byta till VO nu.
  • Nora Hej igen! ville bara fråga angående en sak. När jag talade med rektorn ang byte till vård och omsorg, så tyckte han det var viktigt att jag var i fas i svenska engelska kurserna åtminstonde. Och saken är den att jag inte är det då jag haft väldigt mycket annat och inte kunnat ge skolan allt denna termin, nästan inget alls. Gills inte mina omdömen då jag fick när jag gick samhällsprogrammet? då läste jag ju samma kurser, och där låg jag väldigt mycket bättre till. tror du jag kan visa upp det?
  • Anna Du kan och bör visa upp allt som talar till din fördel, självklart! Och vi håller tummarna och hoppas på det bästa!
  • Nora Hej igen! Jag har nu inte hunnit bli inskriven på den nya skolan som erbjuder vård och omsorg. Och har än inte skrivit ut mig ifrån naturprogrammet. Imorgon är det avslutning. Och sista dagen för mig att kunna skriva ut mig, annars måste jag vänta till efter jullovet. Vad råder ni mig att göra? Jag är rädd för att skriva ut mig nu då det inte är 100% säkert att jag kommer få börja på Vård och omsorg. Men imorgon ska jag förmodligen träffa rektorn och beslutet skall tas. KOmmer jag säkert inte få några böcker eller plugg om jag inte skrivit ut mig ifrån den andra skolan, och de gör att jag inte kommer komma plugga ikapp lite under lovet. Jag är rädd att sluta upp med absolut ingenting.
  • Anna Du är 17 år och kan inte skriva av dig från skolan. Det är dina vårdnadshavare som kan göra det. Mitt råd är att du är inskriven i skolan till den dagen då du kan börja på den nya skolan.
  • Nora jo, men fått en blaankett där min mamma fyllt i men inte lämnat den ännu var det jag menade. jag tror med det känns bäst att göra.
  • Anna Om du lämnar in blanketten och med det "skriver av dig" från skolan, har du från den dagen inte rätt till Studiebidraget från CSN. Jag skulle inte skriva av mig från skolan innan jag var helt säker på att jag får plats på en annan skola. Vad vinner du på att skriva av dig? Du ökar inte dina chanser att komma in på en ny utbildning med att du skriver av dig från "den gamla". Du gör som du vill men jag förstår inte varför det är bråttom för din del att skriva av dig. Din skola kanske vill ha din plats till en ny elev, det kan jag förstå och du kanske därför blir uppmanad att lämna in blanketten och lämna din plats "till förfogande" som det heter. Men för dig är det en nackdel att vara utan plats: bl a har du inte någon ersättning från CSN.
  Läs alla kommentarer

  2 Svar

  Milla SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Nora!
  Jag förstår att du har det lite jobbigt och har många frågor.
  Jag ska göra allt jag kan för att svara på alla dina frågor och jag lovar också att hålla tummarna för att det löser sig för din del på ett bra sätt och inom mycket kort!

  Jag ser att du är 17 år, inte myndig, alltså. När fyller du 18 år?

  Att rektor inte har svarat på en vecka kan bero på att rektorer har jättemycket att göra och hinner inte, helt enkelt. Du får påminna om att du fortfarande inte fått svar. Skicka meil och fråga "hur går det med min fråga?" - och god jul! :) ... det skadar inte.

  På Komvux kan man läsa från 1 juli det år man fyller 20 år eller om man redan har fullständig 3-årig gymnasial utbildning bakom sid. De som hoppar av gymnasiet får inte läsa på komvux. De får vänta tills vårterminen det kalenderår som de fyller 20 år, då kan de göra Ansökan, men självaste studier kan de påbörja tidigast 1 juli det året.

  På distans finns det några Högskoleförberedande program och bara på en enda gymnasieskola - http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/korr-onlinegymnasium och de på försök på uppdrag från Skolverket kör de där högskoleförberedande programmen. Det är inte Heldistans heller, utan det finns obligatoriska träffar och man måste kunna ta sig till skolan någon gång.

  Jobba får man i Sverige från det att man fyller 13 år. Dock är det ganska svårt att få jobb innan man fyller 18 år. Sedan är det lite lättare - då reglerna på vad man får och inte får göra innan man är 18 år, "skrämmer" arbetsgivare lite grand... men när du fyller 18 år, då får du jobba med vad som helst: nattetid, ha ansvar för kassan och lyfta tungt mm.

  Om du får jobb (vilket jobb som helst) - så ger det dig inkomst och arbetslivserfarenhet, vilket är alltid jättebra.

  Ang.flytta eller hoppa av skolan, är det fram tills du blir 18 år, som dina föräldrar/vårdnadshavare som bestämmer.
  Vi på Fråga SYV tycker allmänt att det är inte bra att bara "hoppa av" om man ej har något alternativ.
  Vi har samlat våra bästa tips om vad man kan göra i stället - här: http://www.fragasyv.se/info/gymnasieavhopp

  Jag råder dig läsa (länk ovan) och fundera lite på alla de olika alternativen.

  Se också om det finns andra gymnasieskolor som erbjuder VO och dit du skulle kunna byta.
  Jag ser större chans att byta om du byter till Lärlingsutbildning. Dessutom får du då extrainkomst (1000 kr) som lärlingsersättning.

  De gymnasieskolor som vi vet erbjuder Lärlingsutbildning på VO, finns här http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium?query=&program=23&orientation=70&vocation=&variant=4&county=&order=school

  Dock kan det ev finnas möjlighet att läsa som Lärling även på en annan skola, som inte finns med bland presentationerna på länken ovan.

  Om du inte får byta nu och inte får något jobb - stanna i skolan, är mitt råd. Även om du riskerar några F-betyg, så är det bättre att läsa: du har nu rätt till Studiebidrag och behåller den rätten även om du får F i kurserna, men man får ej skolka :) men det vet du själv också. Du lär dig ngt när du går i skola och det blir lättare att få högre betyg i samma och även i andra kurser nästa år.

  Sök om till åk1 till hösten 2016, är mitt råd. Det kostar inget att göra ansökan och om du får utbildningsplats, kan du alltid tacka Nej till den sen.

  Jag hoppas att någonting i mitt svar blir till hjälp för dig!
  Bästa hälsningar & lycka till!
  Milla SYV


  Tandsköterska är en Yrkeshögskoleutbildning, dvs eftergymnasial. Se ex på http://www.yhguiden.se/utbildning/vardyrkeshogskolan/tandskoterska13
  Om man har lärlingskontrakt, får man 1000kr extra i månaden.
  Jobb söker du själv och om du hinner jobba vid sidan av skola, är det jättebra!
  • Nora Kan jag med hjälp utav lärlingsutbildning yrke- undersköterska eller tandskötare, bli högskolebehörig med och därefter plugga vidare till sjuksköterska? Får man betalt när man arbetar halva utbildningstiden? Om man jobbar halva tiden av utbildningen läser man lika mycket ämnen som alla andra ändå?
  • Milla Jag ska utöka mitt svar till dig!
  Mikael SYV SYV på FrågaSYV
  Hej!
  Alla elever på yrkesprogram har rätt att läsa kurser för grundläggande behörighet.
  Med vänlig hälsning, Mikael syv
  Behörig till sjuksköterska på VO kan du bli om skola erbjuder de rätta kurserna, du måste fråga på skolan.
  Till tandsköterska är det lättare att bli behörig på VO än till sjuksköterska för att det är en yrkeshögskola och inte högskola.
  Byta utbildning mitt i läsåret är inte en rättighet.
  Du kan söka om till åk1 till nästa år, om du vill.

  Frågor och svar

  • Isa 21 år

   Läsa matte 4 på engelska?

   Jag undrar om det finns någon möjlighet att läsa/komplimentera matte 4 på engelska.

   Mikael SYV: Hej, jag ser att du är över 20 år och kan därför inte antas till gymnasiet utan du hör till komvux och på komvux eller på ngn folkhögskola har vi ej lyckats hitta möjligheter att... Läs hela svaret
  • Jennie 19 år

   Kan mina kurser på folkhögskola användas som högskolepoäng?

   Jag funderar på att bli textillärare och har hittat en utbildning i kompletterande pedagogik för ämneslärare, 90 hp. För att söka kursen ska man ha läst 90 hp i ämnet man vill bli lärare i, i detta fallet textil. Jag går nu 2 år...

   Julia SYV: Hej Jennie,jag tror tyvärr inte att du i detta fallet kan använda folkhögskolestudier i stället för högskolepoäng. Jag tänker dock på ett yrke... Läs hela svaret
  • Hanna 24 år

   Fler meritpoäng?

   Jag har en godkänd gymnasieexamen sedan tidigare (yrkesprogram), och vill nu komma in på en högskoleutbildning som har rätt så höga antagningspoäng. Har läst Historia 1a2 och Samhällskunskap 1a2, då utbildningen kräver det...

   Julia SYV: Hej Hanna,Meritpoängen är Extrapoängen och det är endast engelska 7, moderna språk 3 och 4 samt högre kurser i matematik som ger de extrapoängen (MERIT-poängen). Max antal merit (extra) poäng som... Läs hela svaret
  • Ella 17 år

   Är det skillnad på matte 3b och 3c för naturbehörighet?

   Hej! Har precis börjat tvåan och byter från natur till sam. Det funkar enligt schemat att fortsätta läsa matte 3 eftersom jag ändå vill ha kursen och kändes bättre än att ta ett års paus, men skolan sa att jag då byter till matte 3b istället för 3c. Gör det någon skillnad om jag sedan vill ta...

   Julia SYV: Hej Ella,om du "ändå" sedan ska läsa matte 4, då kan du "gott" läsa matte 3b först. Båda kurserna (matematik 3b och 3c förbereder... Läs hela svaret
  • Lovisa 35 år

   RIG/NIU poängplan?

   Jag har läst att om man går RIG eller NIU läser man ämnet specialidrott upp till 700 poäng. "Tar" man då poäng från andra kurser eller läser man utökat program för att få plats med idrotten, eller en kombination av...

   Milla SYV: Hej Lovisa!inom Individuellt val, 200p. läser RIG- och NIU elever idrottskurserna. De resterande idrottskurser, utöver 200p.individuellt val, brukar läsas som U-kurser, utökat program. Det är inte ovanligt att... Läs hela svaret
  • Åsa 47 år

   värt att läsa till Logistiker och får man jobb?

   Hej! Jag är 47 år gammal och har sista tiden upplevt att man blir bortvald när man söker till jobb inom vård och service där jag har utbildning och erfarenhet. Antagligen pga att man tror att yngre människor kräver lägre lön samt att...

   Milla SYV: Hej Åsa,Logistiker och Speditör är två av de många icke-reglerade, i Sverige, yrken. Att yrket är Icke-reglerat betyder att det ej finns strikta regler ang.vilken... Läs hela svaret
  • Elissa 21 år

   hur får man 120hp i engelskastudier för att bli behörig för KPU?

   Hej, jag funderar på att läsa till engelsklärare i gymnasieskolan men vill helst läsa fristående kurser då ingen högskola har ett lärarprogram som erbjuder den kombination av ämnen jag vill undervisa i. Jag läste att det krävs 120hp i ämnesstudier för att bli behörig för KPU i engelska, men jag...

   Milla SYV: Hej Elissa!Du får det bästa (mest rätta) svar på din fråga hos antagningsgruppen på det lärosäte där du vill läsa KPU. Det är... Läs hela svaret
  • Lovisa 35 år

   behörighetintyg från folkhögskola?

   Hur funkar det om man får grundläggande behörighet från folkhögskola? Det är fortfarande meritvärdet från gymnasiet man konkurrerar med när man söker till högskola/universitet?

   Milla SYV: Hej Lovisa,om man får studieomdöme från en folkhögskola (som ger grundläggande behörighet) då får man som "betyg" en siffra upp till max 4.0 och med den siffran... Läs hela svaret
  • Lovisa 35 år

   Högskolebehörighet fr om nästa år?

   Jag läser olika krav på grundläggande högskolebehörighet på olika sidor så undrar vad som gäller? Sen läste jag att i nuläget kan man välja till högskolebehörighet på yrkesprogrammen inom ramen för de 2500...

   Milla SYV: Hej Lovisa,den frågan du ställer blir aktuell från hösten 2024, alltså först om 2 år. De elever som börjar på gymnasiets yrkesprogram kommer under sitt första... Läs hela svaret
  • alva 19 år

   Vägar efter kognitionsvetenskap?

   Hej! Under den senaste tiden har jag funderat på att läsa kognitionsvetenskap på Linköpings universitet. Det låter intressant, men inte utmanande för mig. Därför har jag funderat på civilingenjör. Vilka yrken eller vidare studier kan jag läsa efter kognitionsvetenskap? Eller ska jag satsa på...

   Julia SYV: Hej Alva!Med kandidatexamen i kognitionsvetenskap får man en bred och kvalificerad teoretisk kunskap om hur biologiska och maskinella system bearbetar och kommunicerar information. I en komplex och... Läs hela svaret
  • alva 19 år

   Vilken ingenjörsinriktning?

   Hej! Jag funderar på att läsa till civilingenjör, men har upptäckt att det finns så många olika inriktningar? Mina intressen är människokroppen, gillade även biomedicin i skolan. Jag är också intresserad av design. Matte är ett ämne jag gillar, men fysisk 1 och 2 tyckte jag var svårare. Jag...

   Julia SYV: Hej Alva,det stämmer att det finns många olika inriktningar på civilingenjörsprogrammen. Utbud av utbildningar på de svenska lärosäten fastställs till första dagen i... Läs hela svaret
  • Josefin 32 år

   Teknikinformatör, fler titlar?

   Hej! Jag studerar till teknikinformatör via hermodhs. Vad kan en teknikinformatör arbeta mer som? Kan jag arbeta som någon slags informatör eller kommunikatör? Eller bör jag gå en annan utbildning för just det?

   Julia SYV: Hej Josefin!yrken som Teknikinformatör, Informatör och Kommunikatör är i Sverige icke-reglerade vilket betyder att arbetsgivare får fritt anställa med vilken utbildning de själva tycker... Läs hela svaret
  • Leah 20 år

   Studieintyg?????

   Hej Det är så att jag har precis börjat plugga på universitetet och nu vill jag söka jobb. Men dem begär studieintyg. Hur fixar jag det och jag har fortfarande inte fått betyg så jag vet inte hur jag gör?

   Milla SYV: Hej Leah,kontakta administratör på den institutionen där du studerar. Hen bör kunna hjälpa dig genom att skriva ut ett Intyg på att du är för närvarande studerande vid deras institution.... Läs hela svaret
  • Linn 24 år

   Var kan jag träna på Matematik digitalt?

   Jag ska plugga kort gymnasiet på komvux och innan det måste jag lära mig matematik igen. Kan typ högstadiet. Har dyskalkyli så det är svårt för mig. Jag vill ej ha bok utan helst plugga matematik digitalt. Helst gratis! Några bra appar / hemsidor?

   Milla SYV:  Hej Linn,den hemsida vi brukar rekommendera vad gäller repetera eller lära sig nytt inom matematik är matteboken.se - det är gratis och de har också forumet för... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga