Nora
    Hej.
    Mitt problem är att jag inte vet vad jag ska göra. Jag går första året på naturprogrammet. I framtiden vill jag bli behörig att plugga vidare till sjuksköterska eller psykologprogrammet. För att bli behörig till det krävs antingen Vård och omsorgsprogrammet med högskolebehörighet eller naturprogrammet. Jag går redan natur men ligger en hel del efter pga att jag främst inte är jätte motiverad och har en dålig period i mitt liv just nu. inom närmsta tiden vill jag flytta ut och behöver en inkomst för det, då kom jag på att jag borde byta till vård och omsorgsprogrammet. Där jag kan kombinera det med studier och jobb. Dessutom känns det som man förbereds mycket bättre inför yrket och vidare studier. då mycket är praktiskt. Problemet är då att jag pratat med rektorn på en annan skola där dom har vård och omsorg, men nu en vecka efter fortfarande inte fått svar ifall jag kan byta eller inte. Han sa att han skulle återkomma. Dessutom tänker jag att om jag ska flytta utanför staden vilket jag har planer på att göra. Är det värt att plugga överhuvudtaget nu? Borde jag kanske studera på komvux sen? Jag känner verkligen inte för att gå om ett år till. Finns vård och omsorg med högskolebehörighet på komvux? Finns vård och omsorg med högskolebehörighet på distans gymnasienivå?
    • Milla : Hur känns det nu? Har du bestämt dig för vad du vill göra? Du kan alltid samråda med oss. Vi finns här för dig!
    • : Hej, har bestämt mig för att jag borde byta till vård och omsorg. Ska vänta till på måndag och se om jag får något svar ifrån rektorn, annars mejlar jag någon annan skola och då blir det vård och omsorg lärling jag söker mig till. Funkar inte det så vet jag inte riktigt vad jag ska göra. :) tack så mycket.
    • Milla : Du kan söka om till åk 1 igen och gå om.
    • : jo men har verkligen ingen lust att göra det, då jag redan gått om första året på gymnasiet en gång. Detta ska egentligen vara mitt andra år.
    • Milla : Ok, jag visste inte att du gick om ett år: vilket program kom du in från början? Det frågar jag för att ha bättre insyn i situationen och ge dig bättre råd. Och vad gör du om du inte kan byta nu?
    • : Jag gick samhällsprogrammet hösten 2014. Hoppade av utbildningen januari 2015. Så hann aldrig bli klar med några ämnen därifrån. Jag hoppade av för att den utbildningen inte var det jag riktigt ville ha. Om jag inte kan byta program nu är jag osäker på vad jag ska göra. Kommer förmodligen försöka hitta något fastjobb och vänta tills jag fyller 20 och kan studera vo på komvux. sen kanske man kan plugga vidare till sjuksköterska därifrån? Fast vill egentligen inte heller det. känner mig så gammal då och som man slösat tid..
    • Milla : Hitta jobb först, sen kan du bestämma om du vill byta från skola till jobb - är mitt råd.
    • Milla : Om du söker om till åk1 igen blir du klar med gymnasiet när du är 21 år men om du hoppar av och läser på komvux sen, blir du klar med gymnasiet när du är 23. Det går snabbare om du söker om, men vi hoppas du kan byta till VO nu.
    • : Hej igen! ville bara fråga angående en sak. När jag talade med rektorn ang byte till vård och omsorg, så tyckte han det var viktigt att jag var i fas i svenska engelska kurserna åtminstonde. Och saken är den att jag inte är det då jag haft väldigt mycket annat och inte kunnat ge skolan allt denna termin, nästan inget alls. Gills inte mina omdömen då jag fick när jag gick samhällsprogrammet? då läste jag ju samma kurser, och där låg jag väldigt mycket bättre till. tror du jag kan visa upp det?
    • Anna : Du kan och bör visa upp allt som talar till din fördel, självklart! Och vi håller tummarna och hoppas på det bästa!
    • : Hej igen! Jag har nu inte hunnit bli inskriven på den nya skolan som erbjuder vård och omsorg. Och har än inte skrivit ut mig ifrån naturprogrammet. Imorgon är det avslutning. Och sista dagen för mig att kunna skriva ut mig, annars måste jag vänta till efter jullovet. Vad råder ni mig att göra? Jag är rädd för att skriva ut mig nu då det inte är 100% säkert att jag kommer få börja på Vård och omsorg. Men imorgon ska jag förmodligen träffa rektorn och beslutet skall tas. KOmmer jag säkert inte få några böcker eller plugg om jag inte skrivit ut mig ifrån den andra skolan, och de gör att jag inte kommer komma plugga ikapp lite under lovet. Jag är rädd att sluta upp med absolut ingenting.
    • Anna : Du är 17 år och kan inte skriva av dig från skolan. Det är dina vårdnadshavare som kan göra det. Mitt råd är att du är inskriven i skolan till den dagen då du kan börja på den nya skolan.
    • : jo, men fått en blaankett där min mamma fyllt i men inte lämnat den ännu var det jag menade. jag tror med det känns bäst att göra.
    • Anna : Om du lämnar in blanketten och med det "skriver av dig" från skolan, har du från den dagen inte rätt till Studiebidraget från CSN. Jag skulle inte skriva av mig från skolan innan jag var helt säker på att jag får plats på en annan skola. Vad vinner du på att skriva av dig? Du ökar inte dina chanser att komma in på en ny utbildning med att du skriver av dig från "den gamla". Du gör som du vill men jag förstår inte varför det är bråttom för din del att skriva av dig. Din skola kanske vill ha din plats till en ny elev, det kan jag förstå och du kanske därför blir uppmanad att lämna in blanketten och lämna din plats "till förfogande" som det heter. Men för dig är det en nackdel att vara utan plats: bl a har du inte någon ersättning från CSN.
    Läs alla kommentarer

    2 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV
    Hej Nora!
    Jag förstår att du har det lite jobbigt och har många frågor.
    Jag ska göra allt jag kan för att svara på alla dina frågor och jag lovar också att hålla tummarna för att det löser sig för din del på ett bra sätt och inom mycket kort!

    Jag ser att du är 17 år, inte myndig, alltså. När fyller du 18 år?

    Att rektor inte har svarat på en vecka kan bero på att rektorer har jättemycket att göra och hinner inte, helt enkelt. Du får påminna om att du fortfarande inte fått svar. Skicka meil och fråga "hur går det med min fråga?" - och god jul! :) ... det skadar inte.

    På Komvux kan man läsa från 1 juli det år man fyller 20 år eller om man redan har fullständig 3-årig gymnasial utbildning bakom sid. De som hoppar av gymnasiet får inte läsa på komvux. De får vänta tills vårterminen det kalenderår som de fyller 20 år, då kan de göra Ansökan, men självaste studier kan de påbörja tidigast 1 juli det året.

    På distans finns det några Högskoleförberedande program och bara på en enda gymnasieskola - http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/korr-onlinegymnasium och de på försök på uppdrag från Skolverket kör de där högskoleförberedande programmen. Det är inte Heldistans heller, utan det finns obligatoriska träffar och man måste kunna ta sig till skolan någon gång.

    Jobba får man i Sverige från det att man fyller 13 år. Dock är det ganska svårt att få jobb innan man fyller 18 år. Sedan är det lite lättare - då reglerna på vad man får och inte får göra innan man är 18 år, "skrämmer" arbetsgivare lite grand... men när du fyller 18 år, då får du jobba med vad som helst: nattetid, ha ansvar för kassan och lyfta tungt mm.

    Om du får jobb (vilket jobb som helst) - så ger det dig inkomst och arbetslivserfarenhet, vilket är alltid jättebra.

    Ang.flytta eller hoppa av skolan, är det fram tills du blir 18 år, som dina föräldrar/vårdnadshavare som bestämmer.
    Vi på Fråga SYV tycker allmänt att det är inte bra att bara "hoppa av" om man ej har något alternativ.
    Vi har samlat våra bästa tips om vad man kan göra i stället - här: http://www.fragasyv.se/info/gymnasieavhopp

    Jag råder dig läsa (länk ovan) och fundera lite på alla de olika alternativen.

    Se också om det finns andra gymnasieskolor som erbjuder VO och dit du skulle kunna byta.
    Jag ser större chans att byta om du byter till Lärlingsutbildning. Dessutom får du då extrainkomst (1000 kr) som lärlingsersättning.

    De gymnasieskolor som vi vet erbjuder Lärlingsutbildning på VO, finns här http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium?query=&program=23&orientation=70&vocation=&variant=4&county=&order=school

    Dock kan det ev finnas möjlighet att läsa som Lärling även på en annan skola, som inte finns med bland presentationerna på länken ovan.

    Om du inte får byta nu och inte får något jobb - stanna i skolan, är mitt råd. Även om du riskerar några F-betyg, så är det bättre att läsa: du har nu rätt till Studiebidrag och behåller den rätten även om du får F i kurserna, men man får ej skolka :) men det vet du själv också. Du lär dig ngt när du går i skola och det blir lättare att få högre betyg i samma och även i andra kurser nästa år.

    Sök om till åk1 till hösten 2016, är mitt råd. Det kostar inget att göra ansökan och om du får utbildningsplats, kan du alltid tacka Nej till den sen.

    Jag hoppas att någonting i mitt svar blir till hjälp för dig!
    Bästa hälsningar & lycka till!
    Milla SYV


    Studie- och yrkesvägledare
    Tandsköterska är en Yrkeshögskoleutbildning, dvs eftergymnasial. Se ex på http://www.yhguiden.se/utbildning/vardyrkeshogskolan/tandskoterska13
    Om man har lärlingskontrakt, får man 1000kr extra i månaden.
    Jobb söker du själv och om du hinner jobba vid sidan av skola, är det jättebra!
    • : Kan jag med hjälp utav lärlingsutbildning yrke- undersköterska eller tandskötare, bli högskolebehörig med och därefter plugga vidare till sjuksköterska? Får man betalt när man arbetar halva utbildningstiden? Om man jobbar halva tiden av utbildningen läser man lika mycket ämnen som alla andra ändå?
    • Milla : Jag ska utöka mitt svar till dig!
    Mikael SYV på FrågaSYV
    Hej!
    Alla elever på yrkesprogram har rätt att läsa kurser för grundläggande behörighet.
    Med vänlig hälsning, Mikael syv
    Behörig till sjuksköterska på VO kan du bli om skola erbjuder de rätta kurserna, du måste fråga på skolan.
    Till tandsköterska är det lättare att bli behörig på VO än till sjuksköterska för att det är en yrkeshögskola och inte högskola.
    Byta utbildning mitt i läsåret är inte en rättighet.
    Du kan söka om till åk1 till nästa år, om du vill.

    Frågor och svar taggade med 'franska' (60 st.)

    • Elias0709

      Läsa spanska 1 i trean efter franska 4?

      Hejsan! Jag är en ganska driven elev och jag har fått dille på franska! Jag har väldigt goda kunskaper i ämnet och kan språket ganska väl i förhållande till övriga i min ålder. Jag är väldigt intresserad av franska men...

      Milla : : Hej!ang.Utökat program är det rektor på gymnasieskola som fattar det beslutet. Att läsa utökat program ingår inte i elevens rättigheter. Rektorerna brukar titta på elevernas... Läs hela svaret
    • svartaconverse

      Finns det någon nybörjarkurs i franska i sommar?

      Jag har ingen tidigare erfarenhet av att plugga franska. Jag vill läsa på antingen universitet eller folkhögskola, eventuellt även på distans men hellre på plats. Jag vill plugga under sommaren. Jag hade kunnat tänka mig att bo på ex...

      Milla : : Hej,sommarkurserna (sommaren 2024) på universitetetsnivå kommer bli sökbara från 19 febr 2024; Webbanmälan öppnar. Kl. 10.15 och alla utbildningar på de svenska... Läs hela svaret
    • harunasun340

      Ta bort moderna språk vid skolstart?

      Jag börjar första året i gymnasiet om drygt två veckor (jag skriver detta 3/8-23). Linjen jag ska gå är Estet med inriktning musik. Eftersom moderna språk inte är någonting som man måsta läsa på estet, tänkte jag inte skriva in i min ansökan att jag ville läsa ett modernt språk i gymnasiet....

      Milla : : Hej,jag råder dig att boka tid med SYV som jobbar på din gymnasieskola. Försök kontakta SYV-en snarast. Det borde inte vara omöjligt att träffa honom/henne redan innan läsåret... Läs hela svaret
    • magdalena00

      Vilken nivå på franska ska jag läsa?

      Hej! Jag har läst franska 3 och 4 på gymnasiet. Nu vill jag ta en distanskurs i franska till hösten för att fräscha upp mina kunskaper. Vilken nivå ska jag välja, och spelar det någon roll om jag väljer Komvux eller Högskolekurs? Om jag...

      Milla : : Hej,jag gissar på att du har godkända betyg i kurserna franska 3 och 4 och att de ingår i ditt examensbevis från gymnasiet, stämmer det?Du skriver i din fråga bl.a följande: "Om... Läs hela svaret
    • SYV

      moderna språk steg 3?

      Är man garanterad att få fortsätta på samma moderna språk på gymnasiet som man läste i grundskolan, dvs börja på steg 3? Tacksam för svar!

      Anna: : Hej Lovisa,på de gymnasieprogram där moderna språk ingår som obligatoriska kurser är gymnasieskolan tvungen att erbjuda följande moderna språk: franska, spanska och tyska (kursen moderna... Läs hela svaret
    • Albin

      Hjälper det att ta moderna språk på teknikprogrammet?

      Hej! Just nu går jag i åk. 9 och de absolut värsta lektionerna är franskan, under mina år i högstadiet så har jag heller knappt lärt mig någon franska men ändå lyckats nå ett B då jag har en förmåga att lägga en massa information på korttidsminnet haha. Så när jag såg att teknikprogrammet (som...

      Anna: : Hej Albin,läs gärna information på gymnasieguiden.se - om meritpoäng.De kurser som inom ämnet Moderna språk ger meritpoäng är mod.språk 3 och 4.... Läs hela svaret
    • Bayan

      Vilka kurser ska jag ha som "utökade kurser"?

      Hej! Jag har läst Moderna språk Arabiska 1,2,3 & 4 och fick A i alla samt moderna språk Franska 1 & 2 där jag fick A och B. Jag kommer därmed ha franskan som "utökade kurser" men jag undrar hur jag ska göra med mina arabiska kurser. Är det bäst att: 1. Ha arabiska 1 & 2 i min studieplan och...

      Milla : : Hej Bayan,skolverkets rekommendation är att gymnasieskolorna utfärdar examensbevis enligt den individuella studieplanen. I din individuella studieplan bör det på förhand, innan en kurs... Läs hela svaret
    • Ellen

      Få fulla meritpoäng via komuvux?

      Hej! Jag ska börja läsa upp mina betyg för att försöka komma in på psykologprogrammet. Jag har dock redan ganska höga betyg, så om jag ska göra prövningar kommer det krävas flera stycken, kanske för att höja till A från B eller C. Det som blir mest lönsamt tänker jag då är att få fulla...

      Anna: : Hej Ellen,för dig som har examensbevis från gymnasiet (eller från komvux) gäller: betyg i kurser som ger dig meritpoäng räknas in i ditt jämförelsetal (snittbetyget); på... Läs hela svaret
    • Sara

      Ändra språkval?

      Hej! Jag är en tjej som går i 7an och har franska som språkval. Jag skulle vilja ändra mitt språkval till spanska mot 8an och jag kan redan spanska ganska bra, och har hittills fått B i franska. Jag undrar om det är möjligt att ändra språk?

      Anna: : Hej Sara,grundskolorna i Sverige måste erbjuda minst 2 av språken: tyska, franska och spanska. Om just din grundskola erbjuder spanska, måste du fråga på din skola. Om din grundskola erbjuder spanska, kan... Läs hela svaret
    • Elev

      Räknas betyget från prövningar i meritpoängskurser med i meritvärdet?

      Hej! Jag läste på denna länk: https://www.uhr.se/syv/svenska-meriter-i-antagningen/slutbetyg-2010-och-framat/meritvardering/kompletteringar-for-att-hoja-meritvardet/ Jag planerar att göra en prövning i franska 4 nu efter gymnasiet för att få Max antal meritpoäng. På den länkade hemsidan stod...

      Liselotte: : Hej Ebba!det är skillnad på Slutbetyg och Examensbevis. Jag gissar på att du har Examensbevis (om det stämmer att du är 20 år, kan du inte ha fått... Läs hela svaret
    • Madeley

      Kan jag bli sociologilärare och franska lärare?

      Hej jag undrar om hur man ska gå till väga för att bli ämneslärare och undervisa ämnen som är helt olika från varandra, gäller de enbart att läsa enskilda kurser på högskola och sedan komplettera med KPU, eller vad kan man...

      Anna: : Hejsan,läs gärna information om Utbildning i yrkespresentationen Sociologilärare. Att gå via KPU, alltså läsa 120 respektive 90 högskolepoäng i sina blivande... Läs hela svaret
    • Isak

      Nya moderna språk?

      Jag undrar om man kan läsa två nya moderna språk på gymnasiet? Vilka linjer och inriktningar erbjuder detta isåfall?

      Daniel: : Hej,HU och SA inkluderar 2 kurser moderna språk som obligatoriska och tyska, franska och spanska bör erbjudas både som nybörjarspråk: mod.språk1 och som fortsättningsspråk, mod.språk 3.... Läs hela svaret
    • Matilda

      kan man byta språk?

      Kan man byta till ett helt nytt språk på gymnasiet? det vill säga till exempel tyska 1 och spanska 1? eller beror det helt på skola och inriktning? Jag vill nämligen läsa tyska 1 för att jag inte tycker att spanska inte är det roligaste ämnet i...

      Anna: : Jo, du får väja ett nytt språk på gymnasiet. De gymnasieprogram där läsa moderna språk är Obligatoriskt är skyldiga, enligt Skolverket - erbjuda tyska, franska och spanska. Och om du... Läs hela svaret
    • Sandra

      Läsa 2 språk samtidigt?

      Hej, Jag läser just nu sista terminen på samhällsprogrammet på gymnasiet. Under min gymnasietid har jag i språkväg läst: Svenska 1, 2, 3 Engelska 5, 6, 7 Spanska 3, 4, 5 Tyska 1 Jag funderar på att under mitt sabbatsår läsa ännu mer språk (Spanska, tyska och franska) och har 3...

      Anna: : Hej,svar på din fråga nr.1:Se om du kan hitta var du skulle ev. kunna läsa Spanska 6 och 7. Mig veterligen finns de kurserna endast " i princip " (får, kan erbjudas) men i praktiken ej erbjuds. Efter... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga