Anna

    När man läser till speciallärare alternativt specialpedagog på en förskolelärare utbildning, vad jobbar man med då? Är det inom förskola, isåfall vad gör en speciallärare eller specialpedagog på en förskola? Jag vet att man kan arbeta ex. förskoleklass på Särskolan, men nyfiken på vad man gör med den sortens utbildning just på en förskola? Är det svårare att få jobb om man är förskolelärare vidareutbildad till speciallärare/pedagog eller är dem likgiltiga, om man ex är grundlärare 4-6 med vidare utbildning?

    • Ludmila :

      För att bli specialpedagog måste man i grunden vara utbildad lärare eller förskollärare. Sen vidareutbildar man sig till specialpedagog. Specialpedagoger i förskolan jobbar med väldigt mycket olika saker. Till exempel barn som behöver språkstöd, barn som behöver extra stöd, hjälper till i arbetslag med observationer för att utveckla gruppen mm. Du hittar mer att läsa på webben: Lärarförbundets hemsida, Specialpedagogiska Skolmyndigheten, Skolverket och på hemsidan: specialpedagogik.se
      Speciallärare brukar inte jobba i förskolor utan i skolan. Du kan läsa mer om skillnaderna i deras yrken på webben: specialpedagogik.se
      Vänliga hälsningar L.

    • : Tack för svar. Men då blir jag nyfiken på vad en speciallärare på en förskolelärare utbildning jobbar, om det nu inte är aktuellt på förskolor? Är det endast i förskoleklasser de arbetar då? Eftersom att man är kvalificerad att läsa vidare till speciallärare med en förskolelärare utbildning
    • Anna : Generellt kan man säga att specialpedagoger arbetar mer övergripande, medan speciallärare mer med enskild elevundervisning. Du kommer att läsa i flera år på förskollärarprogrammet. På den tiden kan mycket förändras. Du kanske själv inte vill läsa mer sen... hela utbildningssystemet kan också förändras. Nu, senast, blev det "obligatorisk förskoleklass". Vilka andra förändringar eller nya yrkesroller som tillkommer i förskolorna i framtiden, vet vi idag ännu inte. Det går tyvärr inte ge ett svar som kommer garanterat att stämma även om några år. Du får antingen chansa... eller välj den grundutbildning efter vilken du kan tänka dig jobba och inte läsa mer (detta pga du kanske inte kommer in på vidareutbildning och "sitter då fast" med grundutbildningen, endast.). Det är ju inte garantiplatserna på vidareutbildningar utan man ska först hitta ngn utb., som man vill söka till (kanske finns den i en stad långt borta och man kan inte flytta för man redan har familj...) ?
    • :

      Nej visst kan det vara så och just därför jag frågar lite i vilken utsträckning det används och behövs i förskola. Kanske trivs jag jättebra där jag är om jag väl läser förskolelärare och jobbat dem tre åren som behövs för att läsa vidare. Men samtidigt är jag väldigt intresserad av att läsa vidare där man jobbar närmare med funktionsnedsättningar, men det kan man ju göra genom fler utbildningar som ex. Arbetsterapeut, så absolut det är mycket som väger in, tajming och liknande, därför det är så bra att fråga! Så tack så mycket för ditt svar.

    • Julia : vi på Fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp! Lycka till!
    • SYV-besökare : Du kan kontakta Johanna Lundqvist som är lärare på specialpedagogprogrammet på telefon så kan hon försöka svara på din fråga. Du når henne på 016-155120.
    • :

      Se om intressant för dig info finns på https://specialpedagogik.se/tva-vagar-till-nastan-samma-mal/
      När det gäller arbetsuppgifter för personal på förskolorna - så vore det kanske bäst att titta på vad som arbetsgivare skriver i platsannonser?

    Läs alla kommentarer

    4 Svar

    Vägledare SYV

    Hej, speciallärare jobbar i grundskola och gymnasium för elever i behov av särskilt stöd och har en ämnesfördjupning. Specialpedagoger arbetar för lärare, elever och barn i förskola och skola. Det är inte vanligt med speciallärare i förskolan. Om du söker på youtube finns flera filmer med information om bägge yrkena, till exempel https://youtu.be/J-4spLFYmj4

    Googla på speciallärare och specialpedagog - det finns massor av information från SPSM, olika kommuner, lärarutbildningar osv. För att vara behörig ska man ha en lärar- eller förskollärarexamen.

    Med vänliga hälsningar
    Studievägledare

    • Ludmila :

      Det är Specialpedagoger (och inte speciallärare) som i jobbar på förskolorna (bland annat, men oftast jobbar de i skolorna... det är inte helt vanligt att hitta specialpegagoger på förskolorna). Kika gärna på yrkespresentationen Specialpedagogwww.framtid.se där finns det också en film om yrket.

    • : Tack för svar. Men då blir jag nyfiken på vad en speciallärare på en förskolelärare utbildning jobbar, om det nu inte är aktuellt på förskolor? Är det endast i förskoleklasser de arbetar då? Eftersom att man är kvalificerad att läsa vidare till speciallärare med en förskolelärare utbildning
    • SYV-besökare : Läs nu även mitt svar (det Andra svaret). Du fick nu 2 svar + flera kommentarer.
    • Anna : Och läs ävne MITT SVAR, det tredje svaret. Mvh Anna :)
    Läs alla kommentarer
    SYV-besökare SYV

    Hej!

    Skillnaden mellan de båda programmen är att specialpedagogutbildningen är en bred, generalistutbildning där man i den nya yrkesrollen arbetar såväl med enskilda individer som med grupper och hela skolorganisationen. Det innebär i korthet att även kunna bidra och genomföra pedagogiskt utvecklingsarbete/förändringsarbete, handledning av pedagoger, kartläggning av den pedagogiska miljön m.m. förutom undervisning. Specialpedagog kan man arbeta med bakgrund av alla lärargrupper: förskollärare, fritidspedagoger, grundlärare, ämneslärare, yrkeslärare.

    Speciallärarprogrammet riktar sig till lärare med svenska och/eller matematik i syfte att garantera barnens läs, skriv och matematik utveckling i förskoleklass-år 5-6. Dvs lärare som arbetar med barnen i 6-12 års åldern (där förskollärarna har behörighet mot förskoleklass d.v.s åk 0). Dessutom finns inriktningar mot grav språkstörning och utvecklingsstörning, varav den sistnämnda är ett krav för om man vill arbeta i särskolan (och för träningsskolan ett krav med förskollärarexamen).

    Om specialpedagogen är en "generalist" så kan specialläraren sägas vara en "specialist" utifrån nämnda ämne.

    Mvh

    Studievägledare

    Fakulteten för lärande och samhälle

    Malmö universitet

    www.mau.se/ls

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hejsan!
    jag ser att du är 19 år och förmodar att du ännu inte har påbörjat någon högskoleutbildning, och står i valet och kvalet mellan grundlärarutbildningen och förskollärarprogrammet. Du vill senare vidareutbilda dig till speciallärare eller specialpedagog, stämmer det?
    I så fall vill jag råda dig att välja det programmet som du kan tänka dig jobba efter - direkt, utan ngn påbyggnadsutbildning. Detta för att det inte kan garanteras att du kommer kunna eller ens vilja läsa mer efter det "första"-grundprogrammet. Hela utbildningssystemet inom lärarutbildningar och förskollärarutbildningen kan också förändras - på sikt; arbetsrollerna och arbetsuppgifterna kan också förändras inom några år och ganska mycket; sedan kan man på många arbetsplatser utforma sitt eget arbete väldigt mycket "efter eget huvudet" ... och även väldigt mycket efter Vilka behov och möjligheter som finns just på den här arbetsplatsen dit man "hamnar".

    • :

      Precis, därför jag frågar om främst förskolelärare eftersom det är vad jag i första hand kan tänka mig att arbeta som. Därför nyfiken vad man kan göra med en eventuell vidare utbildning. Där jag jobbar idag som vikarie är det en sådan vidare utbildning bra att ha, och då jag trivs så pass mycket ville jag passa på att fråga hur det ligger till, tack för svar!

    • Julia : Jag har nu skrivit ett nytt svar till dig. Hoppas det blir till hjälp!
    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej, det finns några Olika karriärmöjligheter efter utbildningen på förskollärarprogrammet.
    Förutom jobbet som förskollärare på en förskola, kan man med förskollärarutbildningen även få jobb som lekterapeut inom sjukvården; som ateljerista; som fritidsföreståndare; med viss vidareutbildning - som förskolechef/rektor. Man kan också "omskola" sig till en yrkeslärareBarn- och Fritidsprogrammet på gymnasiet.
    Man kan också, p g a att man har en akademisk utbildning, söka sig till jobben utanför förskola och skola - ex. kan man få jobb som arbetsförmedlare eller som utredare på FK, där "akademisk utbildninig" krävs, oavsett inriktning på utbildningen.

    Hej igen! vi fick nu svar från SPSM som lyder:

    Hej, jag föreslår att du kontaktar de universitet som utbildar specialpedagoger och speciallärare. Kanske finns det någon förskola i närheten som du har möjlighet att besöka och få ett samtal med någon specialpedagog direkt från verksamheten?

    Göteborgs universitet

    Stockholms universitet

    Specialpedagog

    Specialpedagogik

    Förskolans yrkesroller

    Specialpedagogik i förskolan
    Vänliga hälsningar
    Rådgivare på SPSM

    Hej igen, vi fick ännu ett svar från en sakkunnig, var god läs nedan:

    hej, jag rekommenderar att du kikar runt på hemsidorna, länkar om speciallärare/specialpedagog, se nedan. där på hemsidorna (länkarna nedan) kan du nog hitta det du behöver. Räcker inte detta bör du nog vända dig till de olika universiteten/högskolorna som anordnar utbildningarna för speciallärare/specialpedagog.

    https://arbetsformedlingen.se/for-arbetssokande/yrken-och-studier/hitta-yrken/yrkesgrupper/1229

    https://www.framtid.se/yrke/specialpedagog

    https://www.framtid.se/yrke/speciallarare

    https://metapedagog.se/vad-gor-en-specialpedagog/

    https://www.skolverket.se/skolutveckling/forskning-och-utvarderingar/forskning/komplex-yrkesroll-skapar-stress

     

    • : Tack så jättemycket för utförligt och intressant svar!
    • Julia : vi på Fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp!

    Frågor och svar taggade med 'kurser' (248 st.)

    • En nyfiken tjej

      Behöver jag läsa om 1 år när jag börjar på korr?

      Hej! Jag har blivit preliminärt antagen på Korrespondensgymnasiet och kommer då börja till hösten om jag nu blir antagen. Undrar därför ifall jag har med mina betyg från 1:an på mitt nuvarande gymnasium trots att de inte är satta förrän i maj? Då det stod att min ansökan baseras på betygen...

      Milla : : Hej!satta betyg gäller tillsvidare och om du har godkända betyg behöver du inte läsa samma kurser igen. Du kan alltså ta in dina redan godkända kurser i examensbeviset som du senare tar från "Korr-on-line".
    • V William

      Om firståendekurs ingår i ett program?

      Om jag skulle gå en friståendekurs, som sedan visar sig ingå i ett program jag tänker söka, vad händer då? Kan jag läsa kursen igen, även om jag redan har betyg i den?

      Milla : : Hej,jag tror du kan läsa kursen igen men varför skulle du göra det om du i stället kan läsa en annan kurs och få "nya, fler" högskolepoäng och mer kunskap och kan på så sätt antingen bredda eller fördjupa dig.
    • Sebastian

      Utbildning kontra erfarenhet?

      Hej jag har lite udda fråga och behöver lite råd. Det är nämligen så att jag har hoppat av gymnasiet, och lyckades glida in på ett större företag och har nu varit där i ca 10 år och tagit interna utbildningar, och skaffat erfarenhet. Jag har kompletterat vissa gymnasiebetyg under tidens gång,...

      Milla : : Hej!Svenska högskole-universitetsutbildningar kräver alltid att de som vill komma in på utbildningen har Grundläggande behörighet (till högskolestudier). Du som inte har fullständiga gymnasiala... Läs hela svaret
    • MatildaM1

      Vilka kurser blir motsvarigheten?

      Hej. Påbörjade vård- och omsorgsprogrammet på Komvux innan den gjordes om. Tog nu och började igen efter att de gjort om programmet. Jag har därför gått kurserna Medicin 1, Etik och människans livsvillkor och hälsopedagogik. Finns det...

      Milla : : Hej,jag undrar om vad du har som ditt primära mål? är det att få ut examensbevis från komvux (yrkesexamen som Undersköterska) eller att så fort som möjligt uppfylla kraven för... Läs hela svaret
    • luca

      Vilka kurser är förberedande för natur/äventyrs - guide?

      Möte med studievägledaren i min hemkommun,   delar informationen här ifall det kan vara till hjälp för någon annan i en liknande situation.
       

      Jag studerar på komvux i Karlstad för att komplettera till ett...

      Milla : : Hej,både folkhögskolorna och yrkeshögskolorna kan göra undantag och ta in även obehöriga. Så, du kan söka till utbildningar till Natur- och äventyrsguide... Läs hela svaret
    • molbolbol

      Finns det kurser vilka ger merit till psykologprogrammet?

      Hej! Min dröm sedan 8:an har varit att bli en psykolog, som ni säkert vet så krävs det väldigt hög merit för att faktiskt komma in på det programmet ifall man vill gå på ex Uppsalas, Lunds eller Stockholms universitet. Jag har nu gått ut gymnasiet och har väldigt bra betyg, men de är fortfarande...

      Milla : : Hejsan,kika gärna på gymnasieguiden.se/meritpoäng - som reglerna är nu (läsåret 2023-24) så är det endast Engelska 7, Moderna språk 3 och 4 samt... Läs hela svaret
    • Zazaza

      Läsa matte 3b efter 2c?

      Hej, Jag är en elev som går i 2an och har bytt program från natur till ekonomi i början av årskurs 2. Jag har redan klarat matte 2c efter andra terminen i ettan, och då behöver jag inte läsa kursen detta år. Dock vill jag inte fortsätta med c-matte i 3an eftersom jag har det lite svårt för...

      Milla : : Hej,du går ekonomiprogrammet nu och där är det b-spår som läses inom ämnet matematik. Jag vet inte vilken inriktning på ekonomiprogrammet du läser: på inriktningen juridik behöver... Läs hela svaret
    • kompisensalias

      Pussla ihop betyg från gymnasiet och komvux?

      Hej! Jag hade behövt lite hjälp då jag bor i en storstad och på så sätt är det i princip omöjligt att få kontakt med syv. Jag hade väldigt gärna velat studera en fristående psykologikurs på universitet och sedan se vart det leder mig i mina studier. Mitt problem är bara att jag inte har...

      Milla : : Hej!Grundläggande behörighet till svenska högskole-/universitetsutbildningar kan man få på flera olika sätt:-- examensbevis från gymnasiet eller komvux - är ett... Läs hela svaret
    • vilsenpånatur

      Hur påverkas mina studier av IB?

      Hej, jag går just nu i ettan (natur) och har biologi, kemi, svenska, engelska och matte 1c, 2c och fysik 1 nästa termin. Har också samhällskunskap, franska 3 och idrott(blir inte klar förrens tvåan). Vet att IB finns sen innan, men fick hem brev där man kan läsa utomlands på IB. Skulle nog tycka...

      Milla : : Hej,jag undrar hur realistiskt är det för dig att kunna läsa på gymnasienivå utomlands? Om du vill läsa IB-programmet så finns det även i Sverige. Allmän information om... Läs hela svaret
    • IdentitiesSecret

      Står det att jag har avklarat kursen om jag hoppar av programmet?

      Som en programstudent, om jag slutför den här kursen som jag just nu går, som avslutas någon gång i slutet av oktober, och sedan bestämmer mig för att avbryta programmet efter det. Kommer det fortfarande att stå, på LADOK t.ex. , att jag har...

      Milla : : Hej,jobbar inte som administratör i LADOK, men min uppfattning är att alla högskole-universitetskurser som avslutas med godkänt betyg bör finnas i LADOK med det antal... Läs hela svaret
    • studerande

      flytta till annan kommun ?

      om jag kommit in en distanskurs i min kommun och får påbörja den och sedan flyttar jag till en annan kommun, får jag fortsätta läsa den? eller kommer kommunen att avstå kostnaden och avbryta kursen?

      Milla : : Hej,du kan flytta efter det att du får antagningsbesked ANTAGEN och tackar ja till erbjuden plats, då är du antagen till utbildningen och du har då rätt att läsa den utbildningen där du är... Läs hela svaret
    • John Titor

      Hoppa av Basår och behörighet, behålla godkända kurser?

      Hej, jag undrar vad som händer med kurserna man tagit på tekniskt basår om man skulle hoppa av. Om man t.ex klarat av två kurser och hoppar av efteråt, behåller man dessa godkända kurser och gör en behörig till framtida studier eller stryks...

      Milla : : Hej,satta betyg gäller tillsvidare. Att man inte klarade hela utbildningen gör inte att de kursen man klarade "försvinner" eller betygen inte skulle... Läs hela svaret
    • Jonas

      Vad händer om man inte klarar universitetskurs?

      Hej! Vad händer om man registerar sig på 2 kurser inom programmet man går, men sedan inte klarar kurserna? Kommer förmodligen inte klara dessa då jag börjar på komvux när tentorna infaller. Jag läser alltså bara dessa kurser för att...

      Milla : : Hej,om du tar studiemedel under tiden du studerar, då är tanken att du ska klara studierna (få godkända betyg). Om du läser kurserna "bara för att ha ngt att göra"... Läs hela svaret
    • Jonas

      Skulle byta program, kom inte in?

      Hej! Jag känner mig helt hopplös. Jag började ett 3-årigt kandidatprogram förra hösten och flyttade till en ny stad. Har nu gått ett år. Redan när jag började var jag osäker, och hade som inställning att bara gå där i ett år. Jag ville hellre gå en annan utbildning i en annan stad, men kom...

      Milla : : Hej,du beskriver en svår situation som du har hamnat i. Du kan ansöka om studieuppehåll men för det första, så är jag inte säker att den ansökan blir beviljad, och, för det... Läs hela svaret
    • Samuel02

      Konsekvenser av att hoppa av en komvux kurs?

      Hej! Jag har sökt arkitekturutbildning som första val och ekonomiutbildning som andra val. I gymnasiet gick jag ekonomilinjen och saknade därför behörighet till att söka arkitekturbildningen på universitetet. På grund av detta påbörjade jag...

      Milla : : Hej,det första jag tänker på är att du kan få "problem" med CSN om du tar studiemedel för dina studier på komvux (jag vet inte om du läser fler kurser på... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga