Roza
    Hej !
    Jag är elev som just nu går i Naturbruk i Spånga gymnasium. Jag ska börja andra året i gymnasiet efter sommaren.
    Problemet som jag har är att jag ångrar mig över linjen. Jag känner att man Inte får så många valmöjligheter att plugga i universitet efter gymnasiet. Min egna syv sa att jag kan ta in mina poäng efter gymnasiet, och det kommer ta ett år och att det finns en chans att ja inte kommer in. Men jag känner att de kanske är bättre om jag går om ett år och läser även in spanska och högre matte så att jag får högre merit poäng. Men det är verkligen ett svårt val då jag vill ta studenten samma år som mina kompisar men ändå känna mig bra med min linje . Nu behöver jag verkligen er hjälp. Jag vill gärna veta om det skulle vara en stor skillnad med att ta om ett år eller fortsätta läsa naturbruk och läsa ett år eller mer efteråt?

    1 Svar

    Ludmila SYV på FrågaSYV
    Hej, Roza
    du står i valet och kvalet - inför beslutet att fortsätta på Naturbruksprogrammet eller om du vill byta till ett annat program. Du vill gå ut gymnasiet samtidigt som dina jämnåriga kompisar men du vill också bli behörig till en eftergymnasial utbildning.
    Du skriver inte vilken utbildning du skulle vara sugen på att söka efter gymnasiet.

    Jag föreslår att du går in på länken http://www.gymnasieguiden.se/files/program/pdf/programplaner/NB.pdf där du ser programplanen för Naturbruksprogrammet. Till höger i bilden ser du "Individuellt val, 200 poäng" & längre ner "Garanterat valbara kurser". Om du stannar på ditt program och lägger till "de rätta kurserna" blir du behörig till en eftergymnasial utbildning. Vilka "de rätta kurserna" är beror på vilken eftergymnasial utbildning du vill söka.
    Tänk även om att du skulle ev.kunna lägga 100 poäng extra utöver de där obligatoriska 200 p. /detta görs i samråd med skolan, i fall du klarar av dina övriga studier och behöver en extra kurs för behörighet till vidare studier/.
    Om man är väldigt motiverad, skulle man även läsa in någon kurs på egen hand & göra en särskild prövning /skolorna brukar vilja hjälpa till sina elever med den lösningen/.

    Ang. byta till ett annat program: om jag förstår dig rätt, så har du inte sökt till ett annat program ännu.
    Därför är det så att du i dagens läge bara kan komma in där det finns lediga /tomma/ platser.
    Om du skulle byta till ett annat program och börja i å k 2, måste du läsa till de kurser som fattas och det innebär läsa på mer än heltid.
    Om du börjar om från å k 1 - blir du klar med gymnasiet ett år senare än dina jämnåriga kompisar, men då behöver du inte läsa på mer än heltid & kan även höja vissa betyg pga du redan har läst samma kurser och det blir repetition för dig, vilket ger dig bra förutsättningar att få högre betyg.

    Som du ser, finns det för- & nackdelar i att stanna kvar på ditt program.

    Om du kan återkomma med uppgifter ang. VILKEN eftergymnasial utbildning du funderar på, är det lättare att ge dig ett fullständigt svar, som kan hjälpa dig på bästa sättet.

    Se även på http://www.yhguiden.se/ - Yrkeshögskoleutbildningar som är eftergymnasiala utb. på 1,5 eller 2 år. Behörighet till de utbildningar är Gymnasieexamen. På många utbildningar finns det även krav på särskilda förkunskaper. De varierar från utbildning till utbildning. Det kan till exempel handla om att du ska ha läst vissa kurser på gymnasiet eller ha viss arbetslivserfarenhet.

    Sammanfattning:
    det är inte säkert du kan byta till ett annat program och du kommer troligtvis att "förlora ett år" eller behöva läsa på mer än heltid för att komma ikapp, om du skulle byta;
    på ditt nuvarande program kan du få behörighet till en eftergymnasial utbildning om du lägger till de rätta kurserna inom Individuellt val.

    Vänligen & med önskan om en fortsatt trevlig sommar!
    SYV Ludmila

    Hej Roza! Jag ser att du har skrivit en kommentar till mitt svar & att du även har ställt ditt ursprungliga fråga en gång till.
    Jag är glad att mitt förra svar hjälpte dig.
    Ang. det att du ställde samma fråga en gång till: vi kan göra så här - jag tar inte bort din fråga och låter min kollega, dvs en annan SYV svara dig. Studievägledning är ingen exakt vetenskap & man kan tänka på olika sätt, därför kan det va så att svar från en annan SYV ger dig någon bra idé eller "knuffar" dig i rätt riktning mot ett bra beslut, som du kommer att trivas med.

    Jag har nu läst ditt kommentar och efter noga övervägande av din situation, tycker jag att du vinner mer på att byta till den nya skola med natur/natur och gå om ett år. Så här tänker jag:
    1. det finns inte någon 100% garantí att du kommer att erbjudas plats på alla kurser som du behöver komplettera med - på KomVux efter gymnasiet eller om det skulle gå att "samla ihop" KomVux kurser till heltid [är du fortfarande under 20 år när du läser på KomVux, kan du bara få Studiehjälp från CSN om du läser på HELTID, i annat fall får du ingen inkomst under studietiden].
    2. det finns bra chanser för dig att få högre betyg i å k 1 (om du inte redan har A-betyg i alla kurser, vilket jag inte vet någonting om för att du inte har uppgett det i din fråga eller i din kommentar) - för att det blir en repetition för dig.
    3. du blir ett år äldre när du slutar gymnasiet, vilket är i många avseenden EN FÖRDEL: du blir mognare, med fler erfarenheter, du kanske hinner skaffa dig arbetslivserfarenhet genom sommarjobb eller extra jobb på helgerna och under lovveckor [att man har jobbat ser bra ut på CVn & ger värdefulla erfarenheter och referenser].
    Av de anledningar, som jag "punktade upp", tycker jag att du vinner mer på att byta till den nya skolan.

    Ang.meritpoäng, läs här: http://www.gymnasieguiden.se/informeras/meritpoaeng-meritkurser-omradeskurser
    Just MERITPOÄNG får man OLIKA MÅNGA efter att ha läst SAMMA KURSER, beroende på VILKEN UTBILDNING på eftergymnasial nivå, som man söker. Exempel: om det INTE krävs Matte 2 till den utb., som du söker och du HAR godkänt betyg i Matte 2 - för du 0,5 Meritpoäng för den kurser.
    Men om du söker utbildning på högskolan, där Matte 2 krävs för behörighet, får du inga Meritpoäng för Matte 2.
    "Summan av kardemumman" :-) blir att man med samma gymnasiebetyg får OLIKA ANTAL meritpoäng om man söker flera utbildningar, där behörighetskraven varierar.

    Ang.Jämförelsetal /en siffra mellan 0,00 och 22,5/ som man konkurrerar med om en plats på en högskoleutbildning så kan man som högst få 20,0 /om man får A-betyg i alla gymnasiala kurser/ + 2,5 i Meritpoäng.
    Jag vill påminna dig om att det viktigaste är att bli BEHÖRIG till den eftergymnasialutbildning, som du vill komma in på, dvs har minst E i alla behörighetsgivande kurser. För att konkurrera om plats, kan man göra Högskoleprovet och komma in på det. Men om man inte är behörig, kan man /i princip/ inte komma in. Undantag: när det står tomma platser på utbildningen och rektor på Universitetet/högskolan beviljar dispens (vilket är sällsynt att rektor gör) och så måste man läsa in den kursen (oftast bara en) redan under första året på högskolan - på egen hand vid sidan av övriga studier.

    Det var ganska mycket fakta och övrig info- som jag "tryckte in" i mitt svar. Jag hoppas att det inte är för rörigt skrivet och att mitt svar blir till hjälp för ditt beslut, just DITT BESLUT, det är du som måste bestämma vad som är bäst för dig! Jag ser att du är 16 år och därför inte myndig. Därför är det så att dina föräldrar/vårdnadshavare har också rätt att vara delaktiga i dina beslut. Mitt råd: prata med dem, hör vad de tänker - för de känner dig & tänker i första hand på ditt bästa.

    Ha en fortsatt trevlig sommar!
    SYV Ludmila
    • : Jag är tacksam för ditt svar! Det hjälpte verkligen ! Det programmet jag vill byta till är natur natur eftersom det är i den riktningen jag vill köra på. Jag har redan sökt till gymnasium med naturnatur genom gyantagningen och har kommit in i en skola i Järfälla. Men då måste jag tyvärr gå om ett år. Nu undrar jag vad skulle vara ett bättre val för mig? Fortsätt i naturbruk och läsa efteråt eller byta till natur natur och gå om ett år. Vad skulle vara bäst ? Vad skulle ta kortare tid ? Vad skulle ge mig mer meritpoäng ?
    • : Tack för detta svar ! Det hjälpte även denna gång. Som du säger så vet man aldrig om jag kommer in i de kurserna jag behöver efter gymnasiet. Så jag tror jag ska köra på den säkra sidan och byta till naturnatur. Mvh Roza

    Frågor och svar taggade med 'introduktionsprogrammet' (33 st.)

    • Banan

      Börja på andra läsåret efter introduktionsprogrammet?

      Så jag ska gå in i introduktionsprogrammet och jag undrar efter det har gått ett termin kan jag börja på den andra då? (alltså andra terminen på läsåret) för jag vill inte börja sent, och jag vet inte om det är...

      Milla : : Hejsan,du uppger tyvärr inte VILKET Introduktionsprogram du ska börja på. Det finns i dagens läge fyra olika introduktionsprogram. Av de fyra IM, introduktionsprogram så... Läs hela svaret
    • Andromeda

      internatskola med introduktionsprogramen?

      Hej! Jag har en son som går i 9an nu. Har går på studiecentrum och kommer att behöva gå på IM efter det. IM som finns i Sundsvall är ej inriktad mot Naturvetenskap ( han brinner för Matte och fysik) och IM i området är ikke anpassad. Han...

      Milla : : Hej, en svår fråga att svara på. Svårigheterna är flera: för det första, så är det så att IM_eleverna "hanteras" av den kommunen där de... Läs hela svaret
    • SYV

      IM preliminär ansökan?

      Kan man komma in på ett introduktionsprogram i den preliminära ansökan? Det är kanske olika i olika delar av landet? Tacksam för svar!

      Mikael: : Det kan vara olika i olika delar av Sverige men det spelar egentligen ingen roll på vilka utbildningar elever kommer in i preliminär antagning för att antagning kommer helt och hållet göras om när elever får sina slutbetyg från grundskolan.
    • SYV

      Läsa ikapp på IMV?

      Om man går programinriktat val läser man ju i den "vanliga" klassen och läser ikapp det man saknar för behörighet vid sidan av. Får man undervisning/handledning i dessa vid-sidan-av-ämnen eller måste man klara det på egen hand? Om man...

      Mikael: : Hej Lovisa! Tanken är att eleven som läser ikapp får hjälp, antingen av en speciallärare eller av en vanlig ämneslärare men i en liten grupp eller individuellt men hur det i praktiken blir är olika... Läs hela svaret
    • Sara

      Hamnar jag i BI eller BII?

      Hej! När jag kom till Sverige tvingades jag läsa grundskoleämnen i gymnasiet inom s.k introduktionsprogram under 2 år. Under dessa två år läste jag bara matte 1c och modersmål 1 som gymnasieämnen. Efter dessa år fyllde jag 20 och...

      Julia: : Hej Sara!Om du får gymnasieexamen (dokumentet heter Examensbevis) från gymnasial vuxenutbildning (komvux) där minst 2/3 av gymnasiepoängen är från vuxenutbildningen då prövas man i BI,... Läs hela svaret
    • Kvinna

      20 år och inte behörig till nationellt program?

      Hej, Om man går ett intruduktionsprogram i Åk1 idag och blev 20 år för en månad sedan och inte blir behörig till ett nationellt program till åk2 nu till ht 2021, får man gå kvar på gymnasiet då? Saknar 2 grundskoleämne i...

      Liselotte: : Hejsan!Huvudregeln är den att från 1 juli det kalenderåret som man fyller 20 år, så "hör" man i stället för gymnasiet - till Komvux. Kurser på... Läs hela svaret
    • Fatima

      Måste man klara av nians matte för att gå in i nåt program?

      Hej, jag har en ganska lång fråga angående min bror därför ska jag börja med att ge en kort insikt om det han gick igenom så att ni förstår frågan bättre. Min bror är nu 17 år gammal, när han gick ut nian så hade han fått ett F på matten därför började han gå på ett introduktionsprogram när han...

      Anna: : Hej, den bästa hjälpen vore att få fram Varför din bror inte får godkänt betyg i matematik grund. Kanske har han dyskalkyli (svårighet att hantera siffror)? I... Läs hela svaret
    • barbareata

      Vad är programinriktat val eller introduktionsval?

      Asså jag har hört att introduktionsprogram är som att gå om 9:an fast i gymnasium betyder det att man går i 9:an fast i en gymnasium eller? skulle nån kunna förklara åt mig

      Julia: : Nej, det stämmer inte att IM: introduktionsprogrammen skulle vara "som om gå om nian".På gymnasieguiden.se/gymnasieprogram/IMY - kan du läsa om den nya utbildningen (som finns... Läs hela svaret
    • emma

      Individuella programme?

      Hej! Jag är en tjej som ska söka in till individuella programmet för att jag inte har godkänt i ämnena pågrund av att jag varit borta från skolan en del. Min fråga är, går man IV ett år och sedan börjar man 1an i gymnasiet efter...

      Mikael: : Hej Emma,Teknikum i Växjö erbjuder, enligt våra uppgifter 3 olika IM-program. Individuellt alternativ (IMA) brukar ej vara sökbart för eleverna utan kurator-rektor-speciallärare "placerar" eleverna... Läs hela svaret
    • Olle

      Hur ska jag göra?

      Hej, jag går mitt sista år på gymnasiet, introduktionsprogrammet jag har betyg i svenska, matte och engelska och sedan 5 andra ämnen. Jag vill verkligen söka till det estetiska programmet, men känner att det inte kommer gå då jag endast har betyg i 5 ämnen och för att söka där jag vill gå...

      Anna: : Hej Olle,Preparantutbildningen finns inte längre. Inom IM finns det numera PROGRAMINRIKTAT VAL - som i praktiken innebär att obehöriga kan tas in på de "vanliga" nationella programmen, men varje gymnasieskola... Läs hela svaret
    • Trang

      Språk introduktion?

      Hej! Jag har fråga e som jag har bott i Sverige på 10 månader. Jag tror att min svenska e inte bra så jag vill ha Språkintroduktion nästa år, kan jag? Vad behöver jag om jag vill gå till Språkintroduktion? Och kan jag använda min vietnams betyg när jag gå till nationella program? Jag har också...

      Anna: : Hejsan, Trang!Du får gärna ta kontakt med studie- och yrkesvägledare på din skola.För ge rätt svar på vilken utbildning som passar just dig, måste man veta väldigt mycket om din situation,... Läs hela svaret
    • Linnea

      Gått klart introduktionsprogrammet och inte fått behörighet?

      Hej, Gick i våras ut introduktionsprogrammet med mål på att börja gymnasiet men fick inte betyg i matte. Nu när jag fyller 20 nästa år är denna termin min sista chans att gå gymnasiet. Hur ska jag gå till väga för att komma in...

      Julia: : Hej Linnea; från hösten 2019 finns ett nytt gymnasieprogram - programinriktat val. Om du har godkända betyg från grundskola i många ämnen, bl.a i svenska men ej i... Läs hela svaret
    • Louise

      Introduktionsprogram- skillnaden?

      Hej! Vad är egentligen skillnaden mellan programinriktat val och yrkesintroduktion? Kan en elev läsa gymnasiekurser med den "vanliga" klassen som har kommit in på ett nationellt program i de båda introduktionsprogrammen eller går de i en enskild grupp där alla läser upp sina...

      Daniel: : Hej Louise, programinriktat val är en alldeles ny utibildning som ska starta till hösten 2019; exakt hur det kommer att se ut med den är ännu oklart. Tanken är dock att eleverna ska läsa ihop med... Läs hela svaret
    • My

      Ansökan till gymnasiet i 9an, F i matematik höstterminen?

      Jag har för tillfället ett F i matte från höstterminens betyg, kan jag ändå söka in till de nationella programmen som man ska göra i Februari någon gång om jag kommer att få godkänt (ett E) i det till vårterminen? Eller hur funkar det egentligen? Behöver jag söka om igen när jag fått godkänt...

      Anna: : Hej My;det är de betygen i ämnena som kommer att finnas i ditt Slutbetyg från grundskolan, som gäller som underlag för gymnasieantagning.Jag vill dock råda dig att... Läs hela svaret
    • mell

      Introduktionsprogram ansökning antagen?

      Hej, Jag har en fråga ang introduktionsprogram. 1. Har eleven alltid rätt att söka ett introduktionsprogram och bli antagen på ett introduktionsprogram på en friskola, även om det finns i hemkommunen? Vem beslutar? Är det friskolan? Är det olika regler beroende på vilket...

      Julia: : Elever rätt tyvärr inte rätt att bli antagen på ett introduktionsprogram på en friskola, och speciellt om det finns i hemkommunen... men hemkommunen kan godkänna ansökan (här... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga