Extra
    Hej!

    Jag står snart inför mitt gymnasieval och känner mig ganska splittrad. Mina meritpoäng ligger på 336 och jag kan i princip komma in på vilken utbildning jag vill. I naturämnena har jag länge legat på A ibland något B. Matten hamnar sannolikt på B i år då den blivit allt svårare samtidigt som jag inte känner att min lärare kan vägleda mig ordentligt.

    Eftersom att jag är osäker på vad jag vill gå på för gymnasium och inte har en susning om vad jag vill gå på för högskolelinje så har jag använt mig av uteslutningsmetoden när det kommer till att sålla mellan programmen. Hittills är alla yrkesförberedande utbildningar uteslutna samt humanistiska och samhällsvetenskapliga. Det beror mest på att jag känner att mina intressen inte ligger där. Kanske bör jag tillägga att jag är en ganska kreativ person som gillar och måla, skriva och sådant men även den estetiska linjen har strukits från listan då jag inte känner att det är något som jag vill arbeta med i framtiden.

    Jag har gått på Internationella Engelska Skolan och kanske kan då IB verka som ett logiskt val, dock verkar min lokala IB skola inte speciellt professionell (den har i princip inga i engelska modersmålstalande lärare, det har funnits incidenter med trasslande betygsöversättningar till högskolan och så gillar jag inte själva upplägget som finns i utbildningen med alla prov i slutet av åk 3). Ekonomi och entreprenör är inget jag vill gå.

    Jag har alltså tillslut landat i två val, naturprogrammet (inriktning natur, vetenskap och forskning) samt teknikprogrammet (inriktning natur). Men fortfarande är jag osäker på vilken jag helst vill gå och om jag ens passar in rent studiemässigt.

    Att försöka läsa av mina intressen och ta ett beslut utifrån dem är svårt eftersom att jag gillar det mesta. Jag kan älska att läsa allt ifrån fusionsprocesser till grekisk språkhistoria och om hur Islamiska Staten grundades. Det enda jag faktiskt kan säga lockar mig är att hitta svaren på frågor som jag kanske inte ens funderat över från början, eller förstå hur saker och ting är kopplat till varandra. Jag gillar den där känslan av att förstå någonting nytt, men det kan man väl göra i alla ämnen?

    Jag tänker att om jag går på teknikprogrammet så blir det mer praktiskt arbete, kanske känner jag mig innerst inne lite trött på all naturvetenskaplig teori. Jag förstår att teori är essentiellt för att kunna genomföra saker i praktiken men ibland känns matematiken och naturämnena alltför verklighetsfrånankrade för att motivera mig. Kanske orkar jag inte att jobba lika hårt i tre år till som jag gjort hittills. Min stora rädsla är nämligen att natur ska vara för påfrestande, för svårt, att det tillslut gör mig antingen utbränd eller uttråkad.

    Teknikprogrammet med natur skulle ge full naturvetenskaplig behörighet samtidigt som man läser ett par kurser teknik. Jag antar att tekniken i grundskolan skiljer sig avsevärt från det man läser i gymnasiet och hittills har jag inte haft ett särskilt stort intresse i teknik förutom när det kommer till biologi (bioteknik). Men jag tror kanske att jag behöver just det där praktiska för att bryta från vad som verkar vara extremt mycket teori på naturprogrammet.

    Naturprogrammet (Natur/ vetenskap och forskning) är en av tre naturprogram på min gymnasieskola (dem andra är ledarskap, medicin). Man läser lika mycket matematik i allihop (1,2,3,4) men min linje har även matematik 5 som man kan byta ut inom IV-valet. Ändå känns det som om natur/vetenskap och forskning har mer matte än dem andra inriktningarna. Även detta är en av de saker som gör att jag ifrågasätter om den är för mig, jag har förut älskat matte men nu i nian då vi fått en ny lärare och mycket av matten är svårare så jag rädd att jag kanske inte klarar av natur. För om det redan är svårt nu, hur ska jag då lyckas ta mig igenom de utökade kurserna i programmet med bland annat fysik tre och naturvetenskaplig specialisering?

    Det hade inte varit något större problem att välja om jag trodde att jag verkligen älskade matematik. Jag har inte direkt svårt för det, men känner att det kanske mer är ambition som driver mig än passion. För mig är matematik i ordproblem svåra och ofta känner jag ingen förankring i den matematiken som vi gör. Jag ifrågasätter mycket av det och känner ibland att det bara är ett slags påhittat språk. Bara när matematiken används i andra ämnen känner jag att den har verklig betydelse. Så kanske är mitt intresse i matematik för litet för att klara av en naturlinje? Om jag är hemma och kan välja att plugga matte/natur så väljer jag oftare att måla/skriva. Är det ett tecken på att jag inte borde gå natur? För alla på natur älskar väl naturämnena?

    Jag har bett att få skugga naturprogrammet för en dag men skolan jag ville besöka tillät inte det så möjligheterna att få mer insikt är ganska små.

    Hur ska jag tänka? Borde jag välja natur eller teknik? Räcker min förmåga, inte minst intresse till för naturprogrammet? Bör man välja brett om man inte vet vad man vill gå efter gymnasiet?


    *Märkte nu att jag har skrivit alldeles för mycket, hoppas att det inte blir för jobbigt att läsa :)
    • : Hej! Oj vilka betyg, de är inte lätta att få :P ! Utifrån det jag har läst verkar det som att du hamnat i en "knepig" situation. Att du väger mellan två program är inte helt ovanlig, så du behöver inte känna dig ensam i din situation :) ! Och ingen skuggning tilläts inte heller, typiskt. Det enda som jag kan säga (utifrån det jag vet) är att båda programmen har ett väldigt högt tempo, och matten är ju på c-spåret, alltså den svåraste nivån på gymnasiematten. Dock så verkar natur ha matte 4, medan teknik stannar med 3c på den obligatoriska delen. Det där med att du tycker att matten är svårare nu möjligtvis visar att du behöver mer stöd i matten för att nå de högre målen, och även om "de som styr skolan" säger att man ska få det stöd så att man når sin "fulla potential" beror det också på läraren, och det är ju inte säkert att det blir bättre på gymnasiet. Men du har ju så höga betyg i allt annat, så det verkar inte vara på din studieteknik eller "målmedvetenhet". Som du säger har teknik även praktiskt arbete, men det har ju natur också om man se det som att man har laborationer. Men visst, det är mer "praktisk" problemlösning i teknik, eller hur jag nu ska säga det. Men hur som helst, så kommer du ändå behöva bra kunskaper i matte i båda programmen, och inte minst i teknik. Allmänt så har ju teknik ett fokus på problemlösning i matematik genom hela programmet, om du förstår vad jag menar. Kanske inte på alla inriktningar, men oftast alla. Dock så har du fortfarande tid att tänka igenom det hela. Nu när du söker gymnasium till våren, så är det ju inte den slutliga antagningen, utan den sker efter "omvalet" som sker mitt i vårterminen. Så än finns tid att tänka igenom ditt beslut! Tänk även på vad du vill bli i framtiden. Om ditt "drömyrke" innefattar olika former av ingenjörsyrken rekommenderas teknikprogrammet. Om du känner att du klarar det och vill ha den bredaste behörigheten efter endast gymnasium rekommenderas natur (även om du vill bli läkare och andra "naturvetenskapliga" yrken). Det där med att du ibland vill lägga matteboken åt sidan är vanligt. Har själv lust ibland att kasta den i väggen, men slutar oftast med att jag fortsätter att plugga. Ibland orkar man bara inte med att lösa allting, utan vill vila lite. Men sedan kommer det ju till hur du känner? Vet du själv av att du inte kommer hantera natur kanske det är bäst att gå ett annat program. Som jag förstår av dina betyg och dina tankar kring gymnasievalet verkar du var målmedveten och ambitiös, och de två egenskaperna kommer du alltid ha nytta av, oavsett gymnsieprogram. Du får ursäkta om detta svar gjorde allt otydligare, för går själv i nian, så går igenom samma sak som dig (även om jag har klart för mig vad jag ska gå). Och är heller ingen SYV, så vänta tills du fått svar av de. Oftast har de något att tillägga och rättar om något är fel. Hoppas du hittar "ditt" program, och önskar dig lycka till i fortsatta studier. MVH,
    • Julia : Tack Brendan för din kommentar!
    • : Tack så jättemycket för svaret, det gjorde nytta och jag tror nog att det är som du säger. Båda programmen är nog ungefär lika utmanande fast på olika sätt, kanske får man lita på magkänslan lite tillslut!

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej Extra!
    Du är jätteduktig som har så höga betyg!
    Det är också jättebra att du tar gymnasieval på största allvar och funderar mycket noga om vilken utbildning du vill gå!
    Du har varierande intressen och är är intresserad av många olika saker & är duktig inom många olika ämnen! Det är jättebra men samtidigt gör det - att det blir svårt för dig att välja.

    Som tur är så är det ännu ganska gott om tid - man får ändra sig fram till sista dagen i omvalsperioden - sent under våren.
    Sedan kan man också byta program när man väl börjat på gymnasiet och sist, men inte minst, kan man komplettera med självstudier och prövningar samt med att läsa kompletteringar efter gymnasiet - t.ex. på komvux eller genom självstudier och prövningar.

    I ärlighetens namn, så bör man erkänna att väldigt mycket hänger på dig själv och även på slumpen. En jättebra och behörig lärare kan ju t.ex bli föräldraledig eller flytta till en annan stad med sin familj - och under åk2 och 3 kanske man inte alls har den läraren som man tyckte så mycket om och som undervisade så bra!
    Det är mycket som kan hända under 3 år på gymnasiet. Du växer och mognar för varje dag och dina intressen och prioriteringar kan också ändras ganska mycket från idag och tills du slutar på gymnasiet - det är 3,5 år dit. Det kan mycket väl hända att du ändrar dina intressen och prioriteringar ganska mycket under de kommande tre åren!

    Du ändras för varje dag och omgivningen ändras också - det är två pågående processer som löper på oberoende av varandra och OCKSÅ BEROENDE av varandra: för att du tar av de intryck som omgivningen ger dig, t.ex. nyheter från massmedia påverkar dig men din mognadsprocess gör att du värderar samma händelser på olika sätt igår, idag och imorgon - tycker du inte exakt samma sak om samma händelse!

    Kanske är det för filosofiskt och långsökt... :) men det känns för mig (utifrån din fråga) - att du är tillräckligt mogen för att kunna förstå och uppskatta det ärliga svaret som jag vill ge dig: ingen vet vad som passar dig bäst - du får göra en "kvalificerad gissning", dvs utifrån det du TROR får du chansa! Det är sanning som jag ser den.
    Det finns ingen person som har det "rätta svaret" om vad som passar dig "som handen i handsken".
    Det är massa detaljer och slumpmässiga händelser som kan göra ganska stor påverkan.

    En och samma gymnasial utbildning (program och inriktning) kan kännas som två OLIKA utbildningar - beroende på vilka lärare man har + skollokaler + schemat + hur lång tid man lägger på att pendla till skolan + vilka kompisar man har i klassen (eller avsaknad av sådana) + vilken stöd man får hemifrån + hälsa + hur man påverkas av yttre händelser (och vi vet ännu inte vad som kan hända under dina 3 år på gymnasiet).

    Mitt råd är att du försöker försona dig med tanke på att du vinner mycket på att försöka
    1. utarbeta din personliga inlärningsstil - din egen personliga Studieteknik, som du kan "luta dig mot", så att du vet att du kan lära dig "vad som helst" vid behov ... lite hjälp på traven får du här: http://www.gymnasieguiden.se/informeras/tips-om-studieteknik

    2. att det kan bli fel, oavsett vilken utbildning du väljer - men att det finns flera chanser framöver (man kan komplettera genom självstudier & prövningar eller genom studier efter gymnasiet).

    Om du försöker lära dig så mycket som möjligt av det som du är intresserad av + av det som är obligatoriskt att kunna för att få betyg i de obligatoriska kurser - och att du inte väntar på att läraren ger dig en hemläxa, utan du läser framåt i boken, söker info på internet och ställer kritiska frågor till alla info som du stöter på - gör du dig själv en stor tjänst och bygger stabil grund för din framtida yrkeskarriär.

    Och nu till din egentliga frågan - Teknikprogrammet eller Naturvetenskapsprogrammet :) ?
    Se på http://www.gymnasieguiden.se/files/uploads/150122/Programplan_TE.pdf och på
    http://www.gymnasieguiden.se/files/uploads/150122/Programplan_NA.pdf

    och du upptäcker att skillnaden är ej speciellt stor.
    På NA läser du Biologi obligatoriskt men på Teknik kan du få läsa Biologi inom Programfördjupningen.
    man kan i princip få exakt samma innehåll i Examensbeviset från Naturvetenskapsprogrammet & från Teknikprogrammet. T.ex. man läser en kurs i Moderna språk på Naturvetenskapsprogrammet - som obligatorisk kurs men på Teknik kan du välja den inom Programfördjupningen.

    Det går, alltså, att få nästan samma innehåll i utbildningen på Teknik och på Naturvetenskapsprogrammet... om skolan kan erbjuda de "rätta kurser" inom Programfördjupningen och Individ.val.

    Bästa hälsningar
    ANNA





    • : Hej, tack för svaret! Det är sant att man förändras mycket och kanske ångrar sig sedan, men även att man kan läsa in och ändå nå sitt mål. Tack så mycket för tipsen och länkarna, jag ska se till att kolla in dem!
    • Anna : Jag blir glad om mitt svar blir till hjälp för dig! Önskar dig lycka till! Och du är alltid välkommen att höra av dig igen - med alla frågor: stora som små! :)

    Frågor och svar taggade med '#komvux' (39 st.)

    • David

      Kurser på vuxenutbildningscentrum & Påverkan på merit?

      Hej Jag undrar om det är möjligt att läsa viss gymnasiala kurser på komvux och vuxenutbildningscentrum utan att det sänker meritvärdet från gymnasiet. Kurserna i fråga ingick inte i min gymnasieutbildning (Samhällsvetenskap & Beteende) ,...

      Milla : : Hej!vänligen uppge om du gick ut gymnasiet med ett examensbevis eller med ett studiebevis. Svara också på frågan om vad är anledningen att du läsa vissa kurser på... Läs hela svaret
    • idkkk

      Hur fungerar det med distanskurser på komvux , engelska 6?

      Hej, jag undrar hur det fungerar med distanskurser på komvux speciellt för engelska 6. Behöver man vara kopplad till datorn/telefonen och läraren ska ha undervisning och instruktioner samt arbeta (som en vanlig lektion i klassrummet) fast på distans eller är...

      Milla : : Hej!Distansundervisning på komvux kan funka (vara upplagd) lite olika, beroende på vilken kommun man läser i och även beroende på vilken kurs man läser. Du får... Läs hela svaret
    • IvyMaria

      Hur blir jag tillhörig för tandläkarprogrammet om jag läst ekonomi?

      Hej! Jag har läst ekonomiprogrammet och tar snart studenten. Jag tänkte vila ett litet tag innan jag börjar på universitetet för att återhämta mig från utbrändhet, men jag vill då läsa till tandläkarprogrammet. Frågan är bara att jag inte riktigt vet hur jag kan ta tillväga. Jag tänkte att...

      Milla : : Hej!På heltid läser man fysik1a på 7,5 veckor och varje av de resterande kurserna på fem veckor. Alltså, kommer det att ta 12,5 veckor för fysik; 10... Läs hela svaret
    • Jeny

      Jag blev nekad för ansökning av engelska 7 i komvux?

      Hej! Jag är i behov av extra meritpoäng inför ansökan av högskoleutbildning under hösten som kommer. Jag har tagit gymnasieexamen (2023) utan engelska 7 då jag blev informerad att jag kan läsa till det i efterhand på komvux av mina förre detta läraren och syv. Däremot blev jag nyligen nekad...

      Milla : : Hej,komvux har begränsade resurser och kan tyvärr inte erbjuda utbildningsplatser till alla som så önskar; komvux måste prioritera. Nu-för-tiden gäller... Läs hela svaret
    • Hanis

      Kan jag klara 19 kurser på 5 månader?

      Hej! Jag har under en lång period haft depression och sällan gått till skolan på grund av det. Dock sökte jag aldrig hjälp för det tills nyligen. Jag går nu på behandling vilket går bra. Jag går i åk 3på gymnasiet och...

      Milla : : Hejsan,jättebra att du går på behandling som också hjäper dig! Mitt råd till dig är att du pratar med rektor på din gymnasieskola (kanske först med SYV och kurator och... Läs hela svaret
    • Zun

      Vad krävs för att söka med BII?

      Jag har tagit studenten och tror jag ska börja plugga nästa höst. Jag vill gärna bli civilingenjör men för att öka mina chanser vill jag även söka med BII och högskoleprovet. Vad krävs för att jag ska kunna söka med BII?...

      Milla : : Hej,den realistiska lösningen ser jag för dig genom Prövningar - eller i alla fall En prövning, t.ex prövning i matematik 1a. Trots att du i ditt examensbevis har "över godkänt"... Läs hela svaret
    • Waseem

      Att göra prövning på komvux om man är fortfarande på gymnasiet?

      Hej, Jag vill fråga om det är tillåtet för en gymnasieelev att göra en prövning på komvux (t. ex. Moderna språk) för att få meritpoäng. Även om eleverna är inte utskrivna från gymnasiet och inte har examen heller. Dessutom vill jag fråga ifall det är tillåtet, hur beräkningen av meritvärdet...

      Milla : : Hej,enligt skolverkets svar och min egen uppfattning av innehåll i styrdokumenten så får gymnasieelever (som är inskrivna på gymnasiet) göra prövningar... Läs hela svaret
    • Linn Daum

      Räknas betyg från meritkurser på komvux in i ens gymnasiala slutbetyg?

      Hej! Jag har gått ut med en gymnasieexamen med 2,0 i extra meritpoäng (matte 2b, engelska 7 och utökad kurs för moderna språk 3) och vill gärna försöka fixa så att jag kan få 2,5 i extra meriter genom att ta moderna språk 4 på...

      Milla : : Hej,ditt meritvärde kan inte gå ner på grund av att du får fler meritpoäng. Även om du får endast E i en kurs som ger dig meritpoäng, så... Läs hela svaret
    • Cajsa

      Blir det svårare att komma in på utbildningar om jag väljer komvux?

      Hej! Jag går sedan ett år tillbaka på Korrespondensgymnasiet Online på grund av svårigheter jag har haft med att gå i skolan. Jag hoppas kunna gå tillbaka till ett fysiskt gymnasium till 3an, men problemet är att jag hoppade på 1an ett halvår efter alla andra (på vårterminen 2022). På min skola...

      Anna: : Hej Cajsa,om man i sin komvuxexamen har minst två tredjedelar (alltså minst 1600poäng) kurser lästa på komvux eller från prövningar gjorda efter... Läs hela svaret
    • Elev

      Vill höja meritpoäng samt meritvärde, hjälp/tips?

      Hej, har fullständig examen från produktionsteknik med Fysik 2 och Matematik 4. Hade 13,07 i meritvärde, läste upp Engelska 7 på komvux för att få + 1.0 merit för det och fick B i den kursen så landar nu på 14.25 i meritvärde. Tänker söka civilingenjör så därför räknas inte Matematik 4:s...

      Peter: : Hej Assar!om vilka kurser som ger dig meritpoäng se gymnasieGuiden.se/meritDu har 1.0 meritpoäng från eng7. Du kommer få ännu 1.0 från matte5. Du kan få ännu +... Läs hela svaret
    • Blivande universitetsstudent

      Kan jag meritpoängskomplettera med en gymnasieexamen från 2021?

      Jag tog studenten 2021 och jag vill läsa beteendevetenskapligt kandidatprogram i Lund till hösten 2023. Intagningsgränsen hösten 22 var 20,31 i urvalsgrupp B1 (utan komplettering) och jag har 20,13 (varav 2,0 meritpoäng) vilket gör att jag inte ligger på den säkra sidan. Det finns ju urvalsgrupp...

      Peter: : Hej Sara!Antagningsgränserna går upp och ner. Ingen vet med säkerhet hur högt antagningsgränsen hämnar nästa gång. Om du kan få upp antal... Läs hela svaret
    • Alex

      Fråga om slutbetyg och utökade kurser?

      Hej! Jag ville ställa en fråga kring några betyg som jag har på mitt s.k. samlade betygsdokument, som är från gymnasiet. Dessa finns alltså med vid sidan av det fullständiga slutbetyget (som är från innan 2010 och är enligt system som gällde då). Det handlar om några betyg i ämnen som jag ev....

      Anna: : Hej Alex, de betyg du redan har och som är satta i betygsskalan IG - G- VG - MVG (alltså dina Gamla betyg) kommer Antagning.se räkna in om de höjer ditt meritvärde, även om de... Läs hela svaret
    • Kaito

      Prövning + komvuxdilemma?

      Hej, jag gick ut gymnasiet i år och har som mål att komma in på HHS och för att komma in med relativt god marginal på endast merit krävs det att jag höjer mig i två ämnen Ma2b och Ma3b, varav jag fick D i 2b och F i 3b utav personliga och "strategiska" skäl. Utifrån detta hade jag tänkt mig...

      Milla : : Hej Kaito,mattekurserna finns upplagda på www.matteboken.se - så du behöver kanske investera i en mattebok, det finns gratis att tillgå. Att du inte är "behörig" att läsa om en kurs i... Läs hela svaret
    • Ellen

      Läsa komvux/teknisk basår med engelska som undervisningsspråk?

      Hej! Kan man läsa komvux/tekniskt basår med engelska som undervisningsspråk? Frågan gäller en familjemedlem som har en gymnasial examen i USA (och är svensk medborgare), men inte möter kraven för den högskoleutbildningen personen önskar...

      Milla : : Hej Ellen,känner tyvärr inte till att komvux i någon kommun eller något lärosäte (högskola eller universitet) skulle erbjuda läsa... Läs hela svaret
    • Ella

      Motsvarar komvux/folkhögskola gymnasieutbildning?

      Jag funderar på att hoppa av gymnasiet då jag varit sjukskriven hela 2:an och känner mig inte redo att börja 3 :an. Min fråga är om jag kan plugga på komvux/folkhögskola något år senare som motsvarar gymnsiebehörighet? Vill gå läkarutbildningen senare i livet och vill veta om jag kan göra det...

      Anna: : Hej Ella!om du hoppar av gymnasiet kan du börja på komvux som tidigast från 1 juli det kalenderår du fyller 20 år.På folkhögskolorna kan man, som regel, börja... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga